Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość colombinka

Alkohol podczas ciąży - popijacie od czasu do czasu?

Polecane posty

ja zawsze uwielbialam piwo ale jak tylko zaszlam przestało mi smakować i nie pilam w ogóle alkoholu,teraz lubie sie w weekend napić jedno :-) a jak sie słyszy w telewizji dzieci sie rodzą pijane!!!

Gość Fas fas fas
do becia75 dziecko ma wszystkie objawy FAS-nie tylko w rozwoju umysłowym ale i wygląd zewnętrzny który opisałaś powyżej również w 100% od\wierciedla FAS :-( matka nie jest alkoholiczką i w ciaży piłe symbolicznie-jak wiekszośc zresztą...

Gość Fas fas fas
no bo co innego może spowodowac takie opóznienie w rozwoju i charakterystyczny wygląd FAs jak nie alkochol...

Gość Marcelinka212
Może alkoHol? ;)

Gość becia25
fas fas fas...to rzeczywiscie biedne dziecko,najgorsze jest to,ze przeciez nie zrobilo nic zlego,a musi placic za bledy matki :-( dziewczyny,nie pijcie najlepiej nic,to tylko 9 miesiecy,co to jest w porownaniu z calym zyciem? do FAS...ja tez mam matke alkoholiczke,niestety nikt jej nie odebral praw rodzicielskich,zarzeka sie ,ze jak byla ze mna w ciazy,to nic nie pila,ale ja jej nie wierze,bo zawsze jak jest na fazie,to mowi ze to tylko krople na serce...ona nigdy nie pije,chociaz ma schowana w szafce otwarta puszke piwa,mnie tez w jakims tam stopniu fas chyba dotknal,moze nie mam cech fizycznych,ale osobowosc mam podatna na wszelkie uzaleznienia ale walcze ;-) moze bede dobra mama dla mojego synka,postaram sie ze wszystkich sil

Gość ninacom
Jest oczywiste, że nadużywanie alkoholu szkodzi. Nie tylko w czasie ciąży, ale zwłaszcza w jej trakcie, bo może przecież zaszkodzić dwóm osobom. Natomiast nie jest tak, że wypicie kieliszka wina, szklanki piwa czy małego drinka oznacza automatycznie śmierć czy poważne uszkodzenie płodu. Gdyby tak było, ludzkość dawno by wymarła, bo przecież wino znane jest od kilku tysięcy lat. Czerwone wino - w niewielkich ilościach rzecz jasna - piją w czasie ciąży Włoszki i Francuzki, i rodzą zdrowe dzieci. Tak więc trzeba sobie zdawać sprawę z zagrożenia, jakie niesie ze sobą alkohol, ale nie należy popadać w przesadę. Zawsze doradzam moim pacjentkom, żeby nie wpędzały się w poczucie winy, bo wypiły jednego drinka. Stres i wyrzuty sumienia u przyszłej mamy, której przypomniało się, że gdy jeszcze nie wiedziała, że jest w ciąży, wypiła na imprezie dwa piwa, także mogą działać na płód toksycznie. Nie pij, nie szkodź dziecku - Ewa Woydyłło, psycholog i terapeuta, zajmuje się problematyką uzależnień W czasie trwania ciąży układ nerwowy dziecka jest narażony na działanie toksyn zawartych w alkoholu. Nie tylko wtedy, gdy kształtuje się mózg. W tej chwili w USA prowadzone są pionierskie badania, których wyniki mogą sygnalizować związek ADHD z używaniem przez kobietę alkoholu w czasie ciąży. To nie jest z pewnością jedyny powód powstawania ADHD, ale można sądzić, że alkohol jest czynnikiem ryzyka. Przyszłość dziecka, jego zdrowie, kondycja, w jakiej przyjdzie na świat, nie zawsze są zależne od matki. Ale przynajmniej jedno zagrożenie można całkowicie wyeliminować. Bo to zagrożenie (FAS) nie jest wpisane w obraz genetyczny kobiety czy mężczyzny, nawet pijących. Alkoholiczka, która powstrzyma się od picia w trakcie ciąży, urodzi dziecko wolne od tego syndromu. Ryzyko wystąpienia FAS jest bowiem związane tylko i wyłącznie z mechanicznym oddziaływaniem alkoholu na układ nerwowy.

Gość sergris
Jakie są dzieci z alkoholowym zespołem płodowym? W Polsce rokrocznie diagnozuje się 9 tysięcy dzieci cierpiących na zaburzenia spowodowane oddziaływaniem alkoholu. Ciężkie przypadki FAS lekarze rozpoznają od razu. Dzieci mają niską wagę, szeroko rozstawione oczy, opadające powieki, szeroką nasadę nosa, częsty jest brak „rynienki” łączącej wargi z nosem. Jako kilkulatki dzieci z FAS/FAE mają problemy z koordynacją ruchów, słuchem, są krótkowidzami. W wieku szkolnym widać deficyty emocjonalne i intelektualne: brak koncentracji, nadpobudliwość, działanie impulsywne (dziecko nie myśli o konsekwencjach), trudności w nauce (wydaje się, że dziecko przyswaja wiedzę, a za kwadrans nie jest w stanie jej użyć, zachowuje się tak, jakby nie pamiętało tego, czego się nauczyło). Wiele maluchów nie ma cech fizycznych charakterystycznych dla FAS. Ich rodzice nawet nie podejrzewają, jaka może być przyczyna problemów w szkole, uwag w dzienniczku. Dzieci z FAS/FAE są szczere, opiekuńcze, pełne energii i zapału, z sercem na dłoni. Mogą wyrosnąć na wspaniałych dorosłych. Wymagają jednak więcej wsparcia, zrozumienia i pomocy niż dzieci zdrowe. Nie możesz być pewna, czy twoje dziecko urodzi się zdrowe. Ale jeśli powstrzymasz się od alkoholu, jedno zagrożenie możesz wykreślić. Twoje dziecko będzie wolne od FAS.

Gość alkoholiczka
Towarzyszy nam na co dzień. Czerwone wino do obiadu, piwo czy drink z wódką na imprezie… Nie ma nic złego w piciu alkoholu, o ile robi się to z umiarem. Ale widok matki dającej pociągnąć z kieliszka trzyletniej córce, wprawiłby cię w osłupienie, prawda? Informacje o dzieciach, które przyszły na świat z promilami we krwi, szokują wszystkich. Jaka przyszłość czeka malucha, który rodzi się pijany? Czy to nie wpłynie negatywnie na całe jego życie? Co się dzieje, gdy kobieta w ciąży pije alkohol Alkohol nie jest substancją neutralną dla organizmu. Wypity, zamienia się w ciele w aldehyd octowy. To toksyna, która w zbyt dużej ilości lub "podawana” zbyt często może przyczyniać się do uszkodzeń wątroby i innych narządów wewnętrznych. Gdy alkohol pije kobieta w ciąży, jej enzymy wątrobowe pracują pełną parą, aby zmniejszyć negatywne działanie aldehydu octowego, zminimalizować jego wpływ na organizm. A co w tym czasie dzieje się z płodem? Alkohol przenika przez łożysko. W pół godziny po odstawieniu kieliszka stężenie alkoholu we krwi malucha równe jest temu we krwi jego mamy. O ile jednak ją chroni przed toksycznym działaniem aldehydu dojrzała, w pełni rozwinięta wątroba, o tyle dziecko często zostaje bez tego parasola. Jest wystawione na działanie toksyn. To może być bardzo niebezpieczne szczególnie na początku ciąży, w okresie organogenezy, czyli wtedy, gdy zaczynają wykształcać się organy. Może dojść do sytuacji, gdy „program”, według którego tworzą się mózg, nerki, serce czy wątroba, ulegnie zaburzeniu. Dojdzie do zniekształceń albo powstaną błędne połączenia między komórkami nerwowymi. To, niestety, zmiany nieodwracalne. Dziecko, które przychodzi na świat z takimi zmianami, cierpi na FAS (płodowy zespół alkoholowy) lub FAE (alkoholowy efekt płodowy - wszystkie pozostałe zaburzenia, związane z oddziaływaniem alkoholu na płód). Czy na FAS cierpią tylko dzieci alkoholiczek? Na FAS/FAE cierpią dzieci pijących alkoholiczek, ale nie tylko. Przyjmuje się, że negatywny wpływ na rozwój płodu może mieć regularne wypijanie dwóch standardowych jednostek alkoholu naraz (codziennie, co drugi dzień, nawet co kilka dni). Jedna jednostka (10 g czystego alkoholu) to zaledwie jedna szklanka piwa (200 ml), mała lampka wina (100 ml) czy kieliszek wódki (25 ml). Łatwo obliczyć, że puszka piwa to tak naprawdę nieco więcej niż to groźne minimum - bo zawiera pół litra złotego trunku. Kobiety w ciąży często mają ochotę na piwo - i nic dziwnego, jest bardzo kaloryczne i gasi pragnienie. Z kolei wino, zwłaszcza czerwone, ma opinię bardzo zdrowego. Czasami nawet lekarze radzą: "Ma pani mało czerwonych krwinek, proszę pić wino”. Nie wszystkie mamy jednak świadomość, że smaczne piwo, wytworne wino wytrawne czy szampan tak naprawdę zawierają dokładnie tę samą substancję, co zwykła, tania wódka - alkohol etylowy. Smak inny, ale składnik chemiczny identyczny. Od jednego kieliszka wina się nie umiera i jeden czy nawet dwa kieliszki nie zrujnują zdrowia dziecka. Prawda jest jednak taka, że nie ma żadnych badań, które pozwalałyby określić, jaka jest bezpieczna ilość alkoholu dla kobiety ciężarnej. Dlatego wielu specjalistów radzi, by - dla pewności - nie pić wcale.

Gość przyszła jescze mama
nie popadjamy w panikę. Po co to panikować? wiadomo,że jak się jest w ciązy to akohol powinien pójść w kąt na 9 miesięcy, ale czy pół szklanki piwa raz w miesiącu może zniszczyć płód? - bez przesady. więcej stresu macie z tym piciem niż to wszystko warte. Kiedyś kobiety paliły, popijały częściej niż teraz i dzieci zdrowe jak ryby. Teraz dopiero w dziesiejszych "chorych" czasach wszyscy nagle ooooooollllllllllllllaaaaaaaaaaaaaaa Boga!!!, ile jest młodych dziewczyn co zachodzą w ciąże pod wpływem i jej partner też? ile jest dziewczyn które nie wiedzą,że są w ciży dowiadują się w 2 miesiącu (przedtem piją, palą) i rodzą zdrowe dzieci? - pomyśłcie panikary. a ile jest kobiet które dmuchają, huchają , witaminki różne wcinają i martwią się czy będzie zdrowe - i co? - ile jest przypadkó chorych dzieci (NIE ŻYCZĘ NIKOMU).

Gość madziałka
nie rozumiem nie zrozumiem nigdy DO CZEGO MAM PRAWO jak mozna sięgać po jakikolwiek alkohol w jakichkolwiek ilościach w ciąży!!:(Jak sie dzidziuś urodzi też zamiast mleka nalejecie mu piwa czy wina??to przecież tylko pół szklanki nie zaszkodzi mu skoro w ciąży można to czemu nie gdy już przyjdzie na świat??...:(

Gość madziałka
FAS to wyrok Kiedy pije ciężarnakobieta,jej nie narodzone dziecko pije razem znią.Czesi naswoich plakatach poszli wdosłowność:kieliszek wręku matki itaki sam kieliszek wręku płodu.My przedkilkuna stoma dniami zobaczyliśmy to nawłasne oczy:pijanamatka wDąbrowie G rniczej urodziła pi jane maleństwo.Trudno wtej chwili powiedzieć,wjakim stopniu nieodpowiedzialność matki zawa ży nadalszym życiu jej dziecka. FAS,czyli alkoholowy zesp ł płodo wy,daje bowiem osobie znać wpełni nawet powielu latach. FAS to jednaznajmłodszych jedno stek chorobowych.Polakom otwo rzyła nanią oczy lędzinianka,Mał gorzata Klecka,kt ra wroku 2000 zorganizowała pierwszą wPolsce konferencję naten temat.Wtym roku miała ona już si dmą edycję. Wpropagowanie wiedzy oFAS włączyło się 600 samorząd w.Wy kształcono 60 edukator w,kt rzy mają uczyć rozpoznawania FAS iza pobiegania mu.Aprofilaktyka jest najprostsza znajprostszych:zero al koholu wciąży!Specjaliści prze strzegają:nie ma bezpiecznej daw ki.Nie ma też bezpiecznego okresu, kiedy alkohol dziecku nie zaszkodzi. Cena,jaką przychodzi zapłacić zachwilę zapomnienia,jest zbyt wysoka.Dziecko może urodzić się zuszkodzonym serduszkiem iner kami,ale nade wszystko znieod wracalnymi zmianami wm zgu, kt ry już nastarcie jest dużo mniej szy iznacznie słabiej rozwinięty niż m zg zdrowego dziecka.Może wog le nie m wić,może być głę boko upośledzone,może mieć wy raźną deformację buzi... WPolsce rodzi się rocznie 300 tys. dzieci,900 znich jest dotkniętych FAS.To około trzy maleństwa na1.000,azatem więcej niż dzieci rodzących się zzespołem Downa, bo ztym schorzeniem przychodzi naświat 1 dziecko na700. WTychach tylko wdw ch świetli cach środowiskowych wyłoniono aż 18 dzieci zFAS doterapii,kt ra roz poczęła się wtym miesiącu.Marze niem czterech specjalistek odFAS wtym mieście jest gabinet konsul tacyjny dla rodzic w,gdzie moż naby wszystkim dzieciomsprawia jącym kłopoty postawić właściwą diagnozę iwłaściwie leczyć. Jest bowiem aż osiem schorzeń i nieprawidłowości,z kt rym ła two pomylić FAS.Można go wziąć m.in.za ADHD,bo dzieci z FAS też są nadpobudliwe.Można go po mylić z chorobą dwubiegunową, bo też występują okresy podnie sionego nastroju,a potem depre sji.Można go wziąć nawet za au tyzm,bo dzieci z FAS r wnież za mykają się w swoim świecie,też wykonują charakterystyczne ryt miczne stukanie...Najczęściej jednak dzieci z FAS bywają posą dzane o lenistwo,bo nie potrafią niczego zapamiętać,co jest po czątkiem ich ogromnych kłopo t w w szkole.W pracy mogą mieć problemy,bo nie rozumieją poję cia czasu (sp źniają się)oraz norm obowiązujących w grupie i nie potrafią się do nich ich sto sować. FAS to bagaż na całe życie.Nie wyleczy się go.Ale wczesna tera pia może zapobiec zaburzeniom wt rnym,jak przerwanie nauki, ucieczki z domu,łamanie prawa (osoby z FAS nie są w stanie prze widzieć skutk w swoich zacho wań,dlatego bywają narzędziem przestępczych grup),niemożność utrzymania się w pracy czy nawet choroby psychiczne.

Gość madziałka
"mamusie"eksperymentujące w ciąży to jest wycinek z DZ bo widzę,że mało czytacie na temat picia alkoholu w ciąży!:(WSTYD!!!

Jestem w 8tc. Nie piję ŻADNEGO alkoholu i nie zamierzam - po co skoro może zaszkodzić dziecku? Przecież można się powstrzymać. Z ciekawostek, to ostatnio mój małżonek przyniósł mi z cukierni moje ulubione od lat ciacho \"jeżyka\" - zrobiony trochę jak bajaderka, tyle że uformowany w kształt jeża z igłami z migdałowych pasków. Normalnie pycha, ale tym razem odrzuciło mnie po pierwszym kęsie. Ciacho jest nasączane jakimś alkoholem i wygląda na to, że to właśnie to mnie odrzuciło. Serio - smakował paskudnie dla mnie, a mąż go spałaszował z apetytem :)

Gość Pijanstwo
Pijane noworodki W Polsce co roku rodzi się ok. 9 tys. dzieci cierpiących na zaburzenia rozwojowe spowodowane kontaktem z alkoholem w czasie okresu płodowego. Płodowy Zespół Alkoholowy (FAS) jest w Polsce częstszy niż zespół Downa - alarmuje Państwowa Agencja Przeciwdziałania Problemom Alkoholowym. Zobacz materiał video: http://dziendobrytvn.onet.pl/1437757,zdrowie.html

Gość Pijanstwo
nalezy skopiowac caly link

Gość nalezy umiec wklejac linki
:O

Nie jestem w ciąży. Alkohol lubię. Ale powiem wam że mając choćby cień niepokoju że alkohol zaszkodzi dziecku - a przecież lekarze tłumaczą to ciężarnym jak krowom na miedzy - nie wypiłabym ani kropli i nie wypiję. Jednocześnie gdybym nie mogła się powstrzymać od picia w ciąży - przez głupie 9 miesięcy - uznałabym że widocznie jestem alkoholiczką. Dla mnie kobieta która będąc w ciaży pije choć trochę, to jakaś debilka. 2-3 lampki winka... dobre sobie... jakby z meliny gdzie trzeba pić bo wszyscy piją taka się wywodziła...

Gość bez przesadyy
jasne ze alkohol szkodz, ze wywoluje fas, ale nie rubcie z igly widly, lampka wina raz na miesiac, czy szklanka piwa, nawet czesc lekarzy radzi, zreszta nawet jak ktos ma oddmienne zdanie, ze szkodzi nawet taka ilosc, to musicie obrazac te które wypily lampke wyzywajac je od alkoholiczek??Zastanowcie sie.

\"Kiedyś kobiety paliły, popijały częściej niż teraz i dzieci zdrowe jak ryby. Teraz dopiero w dziesiejszych \"chorych\" czasach wszyscy nagle ooooooollllllllllllllaaaaaaaaaaaaaaa Boga!!!\" Kiedyś, jak dziecko chorowało, to wkładało się je na 10 zdrowasiek do pieca:o No to na pewno było \"normalne\", a teraz mamy \"chore\" czasy:o Piszcie, wklejajcie artykuły... nich się uświadamiają mamuśki.

Gość ja myślę
że z umiarem, nigdy nikomu nie zaszkodziło, aby nie nadużywać....

Gość hrabini
grzywa-napisz wprost ze bedac w ciazy dziennie sobie cos chlapniesz a nie sciemniaj narodu i nie chwal sie jaka to glupia jestes!i jak sie dziecko urodzilo to pierwsze co zrobilas dodalas mu do flachy50tke na dobre spanie:(probujesz sie usprawiedliwic sama przed soba czy co?:(

Gość hrabini
zapomnialas to dodac do swojego tekstu!:)ze takie pieprzenie "aaa jak raz dziennie wypijesz lampke wina lub szklanke piwa to dziecku nic nie bedzie"...Usprawiedliwianie sie samej przed soba.Mnie w pierwszej ciazy tez lekarz kazal co 2 dzien wypic lampke czerwonego wina bo cos tam z krwia bylo nie tak i mimo tego ze przed ciaza lubialam ten alkohol w ciazy nie tknelam mimo wrecz nakazu...

Gość hrabini to frustratka
ktora zalewa zolc... wiec sie nie dziwcie, ze czasem czegos nie zrozumie ;)

hrabini... ale my chyba nadal sie nie rozumiemy:o Czy Ty nawiązujesz do postu z cytatem?? Ja tam cytuję wypowiedź pani o nicku "przyszła jescze mama" ps... Ja jestem zdecydowaną przeciwniczką picia podczas ciąży:o

Gość grzywa nie tlumacz sie
przeciez tylko winny sie tlumaczy. Nie przejmuj sie - inni napewno dobrze zrozumieli Twoj post ;)

poki co w ciazy nie jestem, ale nie wyobrazam sobie, gdybym w nia zaszla, nawet zastanawiac sie nad wypiciem jakiegokolwiek alkoholu :O jesli kobieta nie jest w stanie odmowic sobie glupiej lampki wina, czy szklanki piwa przez glupie 9 miesiecy, z tak waznego powodu, to naprawde chyba cos z nia nie tak :O

Gość hrabini
GRZYWA jeszcze raz- " Róża Herbaciana zalezy jak często pijesz te lampki. ja wiem od lekarza i z fachowej literatury, że lampka wina na tydzień lub jedno piwo na tydzien to absolutnie nic złego!! piwo jest dobrew na pęcherz, z którym miewamy w ciąży problemy, wino relaksuje i dobrze robi na krążenie... " "bedac w ciazy dziennie sobie cos chlapniesz a nie sciemniaj narodu i nie chwal sie jaka to glupia jestes!i jak sie dziecko urodzilo to pierwsze co zrobilas dodalas mu do flachy50tke na dobre spanie probujesz sie usprawiedliwic sama przed soba czy co?" Bardzo cie przepraszam zapomnialam wkleic:( zle mnie zrozumialas moj blad sorki!!!!:)