Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o odpowiedzi

Można zmienić swoje imię??

Polecane posty

Gość proszę o odpowiedzi

Marzeniem mojego życia jest imię Martyna. Już od 10 lat mam głupawkę na punkcie tego imienia. Oddałabym wszystko, żeby mieć tak na imię. Wkrótce wyjeżdżam do innego miasta, na studia i do pracy, nikt mnie tam nie zna, zawrę nowe znajomości. Mogłabym zmienić imię? Powinnam napisać jakiś wniosek do USC??

Gość kortolka
łatwiej zmienic nazwisko jak imię. Skoro tak masz ochote na te Martynę to powiedz, zeby tak na ciebie mowiono, i juz masz załatwiona sprawę. Znqm kilka osob co tak zrobiły. a jak masz na imie w dokumentach?

Gość proszę o odpowiedzi
Mam na imię Magdalena. Dokumenty zmieniłabym od razu po zmianie imienia.

Gość leczenie jest wskazane

Gość kortolka
Magda jest przeciez ładnie imię.

Gość spojrz na porade
imie tez mozna, ale podejrzewam, ze uzasadnienie wniosku o zmiane imienia musi byc dobre

Gość oszalała
Dobrze się czujesz?? Przecież Magdalena to jedno z najpiękniejszych imion:)

Gdybym mogła to też chetnie bym sobie imię zmieniła bo imię, które mam tez mi sie nie podoba

Gość zmiana imienia
to duzy problem - musisz miec bardzo dobry powód. ot tak raczej sie nie uda. Inna sprawa - bedziesz musiała pozmieniac dane osobowe wszedzie - zmienic dowód osobisty, prawo jazdy, paszport ... Pozmieniac dane w bankach, urzedzie skarbowym, ... szczerze odradzam - nie tylko ze względu na koszty... mozesz zrobic sobie niezły bajzel w papierach - wiem co mowie. mam na imie Wioleta. W niektórych papierach miałam Wioletta... Problem pojawił sie juz przy wypisie z aktu urodzenia... Musiałam przed sądem udowadniac, ze wioleta i Wioletta to jedna i ta sama osoba - a nie dwie osoby... Kosztowało mnie to wszystko duzo czasu i pieniedzy (i wysiłku...) Mozesz po prostu powiedziec znajomym, ze masz na imię Magda ale wszyscy mówią na ciebie Martyna i chcesz zeby oni tez tak mowili... Nie zmieniaj imienia. pojawi sie mnostwo nowych problemów z tym związanych... Także na uczelni - tam tez bedzie trzeba pozmieniac dane...

jasne powiedz, żeby tak do Ciebie mówili mam w pracy znajomą co sie przedstawia jako Agnieszka ...a naprawdę ma na imię ...a nawet nie pamiętam, ale go nie lubi

Gość lilka8
Wiesz co... Moim zdaniem Magdalena to piękne imię! Każdy pewnie o takim marzy! :) A jeśli chodzi o moją radę, to poproś, aby tak na Ciebie mówili, bo, np. masz tak na drugie imię... Tak chyba będzie najlepiej!

Gość magdalena piekne imie
a martyna brzmi okrpnie kojarzys sie z wojciechowska od razu

Gość Barnaba
Bajka o Magdzie: Ma gdzie a nie ma z kim. O Leszku: Leż kur... spokojnie, O Jasiu: Ja siusiam daleko, O Romantyźmie: Roman tyś mnie dziecko zrobił, O warzywach: Se leże i pieprze, O komendzie: Oko mendzie wydłubali, O panterze: Pan tera wysiada, O żabie: Żabiesz te ręce, O napięciu: Na pięciu napadło dziesięciu... itd.

Gość xenofobia
Moja kuzynka ma na imie Renata, ale tak go nienawidzi, ze nikt tak do niej nie mowi...od lat wszyscy na nia mowia Maja. Jest Maja i juz. I nie wyobrazam sobie mowic do niej Renia...:D

Gość bleeeeeeeeeeeeeee
do 6 miesiecy mozna dziecku zmienic imie bez problemu, potem są juz baaardzo duze problemu, odradzam

Gość majua
jeśli się przeprowadzasz to po prostu przedstawiaj się imieniem Martyna. Znam i chłopaka i dziewczynę ,którzy inaczej się nazywaja a inaczej sie do nich mówi. czasami mówi się dwona imionami. ze zmiana moze byc trudnosc, ale wiem ,że jeśli używa się długo jakiegoś imienia to można je na to imie zmienić

Jednym z powodów zgody na zmianę imienia jest to, na stałe używasz innego, musiałabyś to udowodnić, a to nieprawda. Skoro tak bardzo Ci się to imię podoba, zarezerwuj je na przyszłość dla swojej córki. Kto się wróblem urodził, kanarkiem nie umrze :D