Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ardnaskela

Problem z ksiedzem, co o tym myslicie?

Polecane posty

Witam, wczoraj chodzil u mnie po koledzie ksiadz( z którym notabene moja rodzina sie nie lubi). Był bardzio niemiły i złosliwy. Za rok- dwa planujemy wziac slub z moim N, ja i N mamy bierzmowaanie. Problem tkwi w tym, ze w II kl. liceum przestałam chodzic na religie, czy ksiadz w takim wypadku moze odmówic nam slubu? A jesli bede brała slub w parafii mojego N, to czy potrzebuje zaswiadczenie od mojego proboszcza?

Gość do slubu koscielnego
potrzebny jest papierek z bierzmowiani, nie lista obecnosci z religii ;)

nie wiem jak u Was, ale u Nas i bierzmowanie jest potrzebne i świadectwo ukończenia katechezy ze szkoły ponadgimnazjalnej... więc jeżeli przestałaś uczęszczać to takiego zaświadczenia nie dostaniesz...

kurde, ale jak pde na nauki przedmałzenskie to bedzie ok? czy tez mogo sie doczepic, ze na religie nie chodzilam?

nauki małżeńskie swoją drogą, ale świadectwo ukończenia kaechezy jest Ci też potrzebne i bez tego nie dostaniesz ślubu kościelnego ( jako osoba wierząca). do ślubu musisz mieć: - świadectwo chrztu i bierzmowania, - świadectwo ukończenia katechezy - nauki przedmałżeńskie z wizytami w poradni życia rodzinnego - i w niektórych parafiach dodatkowo wymagają studium małżeńskie ( co powinno być robione w szkole średniej , i nie jest to to samo co świadectwo ukończenia katechezy i nauki przedmałżeńskie!)

Gość lilkaaa
To nieprawda, że wszędzie są takie wymagania. Ja nigdy nie chodziłam na religię, nie byłam ochrzczona, bo moi rodzice nie są katolikami. Dopiero po 18tce sama zdecydowałam się na chrzest, przyjęłam komunię i po przygotowaniu bierzmowanie. Teraz zamierzam wziąć ślub kościelny i potrzebne jest tylko zaświadczenie o bierzmowaniu (oprócz kursów) - ksiądz tylko zapytał o datę, więc mu wytłumaczyłam dlaczego tak późno. Ale nie było to pytanie złośliwe, tylko życzliwe, porozmawialiśmy itd. O żadną katechezę nie pytał ani mnie, ani mojego chłopaka.

Gość bzdura.
ja nie mialam nic. idzie się do parafii po zaświadczenie o sakramentach i tyle. zresztą mój proboszcz oburzył się że chce brać slub w innej parafii-u zakonników i zaczął robić problem-na koperte pewnie czekał.Powiedziałam u zakonników jaka sprawa i powiedzieli że laski bez i bez tego mialam ślub.sami sprawdzili czy jestem katoliczką.

Gość bzdura.
ksiądz nie może odmówić dania ślubu osobie która posiada wszystkie sakramenty. Nie musisz mieć w domu żadnych świadectw-wszystko jest w księgach parafialnych

Gość Brondynka
Tak naprawdę to do ślubu nie trzeba mieć bierzmowania, ale często księża wymagają. Bierzmowanie trzeba mieć, gdy sie chce zostać chrzestnym.

Gość kolala
Jak widać co parafia to inny obyczaj. U nas w parafii jezeli ktoś nie chodził na religię ślubu nie dostanie.

Gość ddddddddd
a my potrzebujemy tylko zaswiadczenie o chrzcie p. bo ja byłam chrzczona w tej parafii żadnych nauk , zaswiadczen itd. ksiadz stwierdził,ze nie stoi nam na drodze do szczescia i nic nie bedzie utrudniał

Gość dlatego
przestancie sie zamartwiac jednemu ksiedzu nie pasuje idzie sie do innego i juz :) pozdrowionka

pierwsze słyszę a by ksiądz pytał o świadectwo z religii. Daje kartkę na nauki i zaliczenie poradni rodzinnej - u nas tyle

Gość ewucharopucha
Kurde jake świadectwo ukończenia katechezy? Pierwszy raz słyszę!! No nie żartujcie! Nauki przedmałżeńskie, wszystkie sakramenty, spowiedź i tyle.