Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gaga000000000000008

grupa krwi dzicka-ma inna niz ja i maz mozliwe?

Polecane posty

Gość ja127832
konflikt syrologiczny występuje kiedy matka ma RH -

pohybelka dokladnie a jak sie wie o zagrozeniu od poczatku to dostaje sie immunoglobuline i wszystko jest ok:)

Gość ja127832
poza tym konflikt syrologiczny zagraża w następnych ciążach, a nie w PIERWSZEJ !!!

Gość gaga000000000000008
corka ma dokladnie A rh+

gaga tylko kobieta Rh(-) a mezczyzna Rh(+) moze ewentualnie byc zagrozenie konfliktem serologicznym to trzeba wiedziec na poczatku jaka ma sie grupe zeby zapobiec ewentualnie a nie przy porodzie - jak do porodu nic sie nie dzialo to konfliktu nie bylo

gaga no jak ma ARh(+) to nie bedzie nigdy konfliktu bez wzgledu na grupe krwi mezczyzny ja123... konflikt serologiczny nie syrologiczny!

Gość gaga000000000000008
ale chodzi o to ze w razie transfuzji to uwierza na slowo czy chca dokument?

owszem, konflikt zagraża także pierwszemu dziecku, jeżeli wcześniej doszło do aborcji lub poronienia.

Gość gaga000000000000008
acha dziekuje odp na wszelkie nurtujace pytania pozdrawiam

napisałam ze nie moze bo nie może!!!Wiadomo z grupami AB to chyba każdy wie jak jest jak ojciec i matka mają AB a dziecko ma A to już można uznać ze ma inną ale nie jest inna bo to się łączy..Ale wtedy np nie może dziecko mieć 0.i tak samo jest na odwqrót z 0 jeżeli mają rodzice 0 to dziecko nie może mieć A. Więc co źle napisałam??

Tasia, źle napisałaś. Twoje słowa: \"jak ojciec i matka mają AB a dziecko ma A to już można uznać ze ma inną ale nie jest inna bo to się łączy\" to próba odwrocenia kota ogonem. Grupa AB i A to są inne grupy krwi. A poza tym, co się łączy?

Tasiu, źle napisałaś to, że Twoja siostra może mieć grupę krwi AB po tacie. Jeśli mama ma 0, to siostra nie może mieć AB. Przed transfuzją robi się tzw. próbę krzyżową (biorca - dawca).

Otóż ma grup.ę krwi A, B lub AB nie moze mieć 0. jak mama powiedziała że ma grupę 0 a tata AB to od razu ją do inkubatora wsadzili i była w nim tylko 4 dni i szybko żółtaczka spadła. A ja leżałam 2 tygodnie....

Jestem laborantką (pracuję w laboratorium, dokładnie na serologii). Oznaczam grupy krwi na codzień, więc wiem o tym trochę. Tosiu, niestety nie masz racji.

twoja córka to ma połowę po tobi i połowę po mężu od ciebie ma A od męża 0 czyli ma A0 czyli A

genetyka się kłania i krzyżówki.... jeśli rodzice AB i 00 to dzieci A0 lub B0 i nie ma szans na inną grupę - czyli jak najbardziej jesteście rodzicami! sama przeżywałam schizę jak miałam genetykę w LO - wiedziałam, ze mama jest 0 i byłam przekonana, ze tata jest A - dwójka rodzeństwa ma grupę A a u mnie wynik badania na grupę wyszedł B..... mój tata aż w dowodzie (wtedy jeszcze było to wpisywane) pokazał mi, ze ma grupę AB pamiętajmy, ze faktycznie mówiąc grupa A mozemy mieć doczynienia z układem AA lub A0 - analogicznie B to B0 lub BB AB wszystko jasne i 0 (czyli 00) też a teraz można przystąpić do \'krzyżowania\' pozdrawiam

Gość genetyka i inne
MATKA - OJCIEC => DZIECKO 0..........0.........0 0..........A.........0 lub A 0..........B.........0 lub B 0..........AB........A lub B A..........0.........A lub 0 A..........A.........A lub 0 A..........B.........A lub B lub AB lub 0 A..........AB........A lub B lub AB B..........0.........0 lub B B..........A.........A lub B lub AB lub 0 B..........B.........B lub 0 B..........AB........A lub B lub AB AB........0..........A lub B AB........A......... A lub B lub AB AB........B......... A lub B lub AB AB........AB........A lub B lub AB

Gość genetyka i inne
Allele, chromosony, genotyp i te sprawy z biologiii... Jesli ktos ma grupe: 0 to ma 00 A to ma AA lub A0 B to ma BB lub B0 AB to ma AABB stad powyzsze krzyzowki

Gość genetyka i inne
natomiast konflikt serologiczny jest w przypadku, gdy: matka ma Rh- a ojciec Rh+ konieczna jest wtedy kontrola przeciwcial

Gość gość
Proszę o odpowiedz bo jestem w kropce. Mam grupe krwi zero rh+, mama ab rh+, tata b rh+, czy to jest możliwe?

Gość nie no jasne
jak masz 0 , a Twoja mama AB a tata B to nie jest mozliwe ze masz 0.