Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka chrzesna 1

ile na komunie od chresnej

Polecane posty

Gość matka chrzesna 1

w tym roku moja chrzesnica ma komunie. Jestem panną ale prawdopodobnie pójde z facetem. Ile sie teraz dają chrzesne i jak ma sie sprawa prezentu do mojego faceta. Czy powinien dac razem ze mna czy osobno czy nic.

Gość romuuś
ja tam nie wiem:(

dobre pytanie, mam taką samą sytuację... może się odezwie ktoś kto miał komunię rok temu???

Gość matka chrzesna 1
no ja tez nie wiem. Planowałam dać tak z 700zł

Gość tolkawa
moim zdaniem jest to wystaraczajaco

Możesz dać tak jak planowałaś 700zł. A osoba towarzysząca kupuje kwiatki lub pamiątkę komunijną:)

Gość podpowiem
w ubiegłym roku prezent dla chrzesnicy wyniósł mnie 1000 zł, ale jednocześnie do komunii poszedł brat chrześnicy, czli ten tysiączek wydałam dla obojga dzieciaków 700 zł wystarczy, razem od chłopaka

a ja od chrzestnego dostałam brzydki złoty pierścionek na komunię i też było dobrze... moim zdaniem lepiej kupić prezent, bo kasa jak to kasa, może się rozejść rodzicom, a dziecko nic z tego nie zobaczy ;]

Gość no nie.......
700zl to duza suma nawet na wesele! Ludzie nie przesadzajcie, to ma byc prezent dla 9 czy 10 letniego dziecka? Ale skoro masz az tyle pieniazkow na rozpieszczanie dzieciaka, to kup mu lepiej jakis sensowny prezent.

no dokladnie kase zabieraja rodzice a prezent zawsze zostaje :)

Gość dashirama
NO SAMA NIE WIEM MYSLAŁAM ZE JAK DAM KASE TO BEDZIE OK BO ZASTANAWIAŁAM SIE TEZ NAD BIZUTERIA LAE TAKIE DZIECKO NIE CHODZI W BIZUTERII A MODA SIE ZMIENIA ZRESZTĄ Z TEGO CO WIEM TO MA DOSYC DUZO BIZUTERII.

za 700 zl to ty mu rower kupisz laska wiele mozna kupic dla dziecka za taka kase ale po jakiego bizuteria?

a może jakaś książeczka oszczędnościowa, której nie można zlikwidować przed upływem jakiegoś terminu...? No bo wiecie.. .taki mały dzieciak nie ma jeszcze sprecyzowanych potrzeb. Czasy kiedy kupowało się \"górala\" dawno minęły, bo dzieci zanim zaczną dobrze chodzić mają już rowerki... :) Chodzi o to, żeby dziecko za parę lat pamiętało, że coś tam od Ciebie dostało, a nie... \"Co dostałam od chrzestnej? Nie wiem., chyba nic\" Kasy się nie pamięta....

Gość rozek
ja bym dała 2-3 stówy albo zegarek swatcha

Gość matka chrzesna 1
teraz to dzieci wszystko mają: rower ma, tel. nie bede obciazac jej rodziców[przecierz nie wezme na abonament na siebie tylko na karte].Rodzice sami wiedza co jej brakuje. Jesli chodzi o to ze po kasie nie miałaby pamiatki to zastanawiałam sie tez nad takim srebrnym obrazkiem[taki wytłaczany ze srebra z matką boskaą] do postawienia wymiary ok 12cm na 8 cm cena ok 100zł... rodzina dosyć popozna i chrześnica też

Gość matka chrzesna 1
pobozna zamiast popozna

Gość to chyba zalezy od rodzicow
Moja Corka w zeszlym roku byla u komunii.Lacznie dostala okolo 1000zl,za te pieniadze rozbudowalismy komputer,ktory miala juz wczesniej.Poza tm dostala biblie dla dzieci,ksiazke o papiezu,elegancki zegarek i zlote kolczyki. Mysle ze wystarczy jak Twoj chlopak kupi pamiatke i kwiaty albo bombonierke.

lo ciup masz racje srebry obrazek jest w deche :D rodzice znaja potrzeby dziecka ale na bank nie przeznacza tych 700 na nie tylko na splate komuni :)

Gość ja uważam że na komunię
nie powinno się dawać pieniędzy szególnie chrześni ja dostałam same pieniądze nie mam żednej pamiątki ani z chrztu ani z 1. ani z 2. komunii i z bierzmowania mam taką cudowną rodzinę co dawała pieniądze...szli na łatwiznę... a pieniędze widziałam 10 minut

Gość ja uważam że na komunię
chrzestni sorry

Gość rozek
+a ja ,jak sobie przypominam swoją komunie , to mogłabym w ogóle nic nie dostac; to bylo dla mnie niesmowite przeżycie , jakos te prezenty - nie pamietam ich w ogóle; fakt , wiekszosć to byly pieniadze , ktre rodzice wzieli i kupili firanki (wiec jest pamiatka :P ); ale prezenty też dostałam - i nie pamiętam , co ; tylko że rower od chrzestnej , wigry - bardzo mnie ucieszyl , bo miałam malego pelikana :P

Gość moje dzieci.....
Dostały kase w prezencie komunijnym.I to był jedyny prezent którego nie uzywają.Kasa lezy sobie na koncie i jest całkowicie bez sensu.Jak dorosna do tego żeby ja zuzyć to pewnie inflacja spowoduje że starczy na tabliczke czekolady:D Są takie boskie rzeczy dladzieci-narty,łyżwy.rolki.telefony(trzecioklasiści marzą o posiadaniu,a rodziców stac na 20 zł miesiecznie),gry komputerowe

hmmm...700 stów to chyba lekka przesada! chyba ze ktoś ma zarobki odpowiednio wysokie.... faktycznie dziecko tych pieniedzy nie zobaczy...wiec moze lepiej jakis prezent?

Gość rozek
na pewno by mnie nie ucieszyl żaden święty obrazek; mimo całej mojej owczesnej pobożnosci , nie lubiłam takiego odpustowego pojmowania wiary i taki obrazek by pewnie wylądował w jakimś pudle

Gość matka chrzestna 1
chciałam dac kasę i jakis drobiazg na pamiatkę myslałam o tym obrazku, albo tel[ale mysle ze nie bedę obciążac jej rodzicow jak beda chcieli to jej kupią za pieniadze z komunii tym bardziej że poprzedniej córce kupili za pieniadze z komuni kompa to raczej nikłe szanse zeby te pieniadze sami gdzies przerąbali na inne rzeczy- będą chcieli tez zrobić z nich też pamiatkę dla swojej córki]

Mój chrześniak też będzie miał w tym roku komunię, sprawę o tyle mam ułatwioną, że sam powiedział co chciałby dostać - rower. Jedynie zastanawiam się jaki rodzaj i model roweru powinnam kupić, żeby się nie zbłaźnić?

Gość sidhfskjvfskhvskjbv
300 jesli jestes bogata to 500 a jesli bardzio bogata to daj ile chcesz