Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka chrzesna 1

ile na komunie od chresnej

Polecane posty

Gość rozek
no , rower taki najtańszy to ze 3-4 stówki kosztuje , a to taki z tesco; jakiś porzadny to myśle kolo tysiaca; ma gowniarz gest ja bym zadnego roweru nie kupowała - dałabym 3 stówy , niech mu rodzice kupia z uzbieranych

Myślę, że 500 zł ... tak przynajmniej u mnie dają :) A facet niech kupi kwiatki i bombonierkę będzie ok !

ja , moze i mialam komunie dawno ale... uwazam ze lepsze sa prezenty.. nawet jak bedsie tak , jak pisala ktoras z poprzedniczek, ze rodzice przez nacza ta kase na kupno komputera, telefonu czy czego kolwiek innego, to dziecko nie odczuje tego ze to bylo \'na komunie\' ... ja wiem ze dostalam sporo kasy, ktorej nawet nie powachalam... od chrzestnego i od dziadka dostalam prezent: telewizor i gre \'pegazus\' :P i to bylo naprawde cos :) dostalam jeszcze zloty lancuszek i pierscionek (pierscionka nie nosilam, bo bylam za mala... a lancuszek gdzies zaginal).. niby za pieniadze z komunii dostalam nowe meble.,.. ale jakos nie laczylam tych faktow ze soba... kto mi wytlumaczy co to jest \' 2 komunia\' ?? bo ktos o tym wczesniej pisal?? na 18 urodziny,nie liczac misia od kuzyna i kuferka od kuzynki, od calej rodziny dostalam kase... fakt, ze czesc dosc sensownie wydalam (sukiemka na 100dniowke itd) ... ale to nie jest zadna pamiatka :/ jest kasa - nie ma kasy i tyle z prezentow.. uwazam ze danie kasy to pujscie na latwizne.. chyba ze ktos wyraznie da do zrozumienia ze te pieniadze chce dostac, bo ma jakis oreslony cel, na ktory zbiera wieksza sume..

Gość ludzie pomozcie....
co do telefonu to myśle ze to nie bylby taki zly pomysl... np. kupilabyśw mixie jakis calkiem fajny za 200 zl. i za 250 uzupełnienie

Gość ludzie pomozcie....
uzupelnienie konta. przesylalabyś dzieciakowi numer doladowujacy raz na trzy miechy i byloby gites ;))

Gość ludzie pomozcie....
calłkiem dobrym pomyslem bylo ulokowac kase na koncie... pożniej po 16 roku zycia cos by dzieciak za to kupil. i jakies procenty... pewno nie wielkie ale zawsze. hmm.hmm a moze pogadac z dzieciakiem o jego marzeniach? i zobaczyc co by chcial?? no i napisz czy ta rodzina jest biedna, bogata czy tak po sierodku? tez by pomogla taka informacja.

a mi sie wydaje , ze nie istotne jestto czy rodzina dziecka jest bogata czy biedna, ale jaka jest Twoja sytuacja materialna... przeciez nie bedziedesz sie zaporzyczac czy cos, zeby wyrobic jakas norme... chrzestne daja tyle i tyle, wiec nie moge dac mniej.. bzdura.. dajesz tyle na ile mozesz sobie pozwolic, ew na co cie stac, zeby to kupic :) opcje kupna telefonu kom, rozwazala bym dopiero po konsultacjach z rodzicami

wy nie jesteście sponsorami co ma zrobić małe dziecko z 700 zł powariowaliście głupoty piszecie to jest komunia - prezent max za 150zł - może złóżcie się na komputer, albo zegarek kupcie za 700 zł to tylko można rozpuścić dzicko to MOJE osobiste zdanie

Gość matka chrzestna 1

Gość penicylina
ja tez nie wiem , dlaczego mialoby się dziecku 9-letniemu dawac 700 zl na komunie się daje prezent w rodzaju zegarka , do 200-300 zł

Gość matka chrzestna 1
kont nie mam zamiaru zakładać bo; wygląda to tak jak bym nie chciała zeby oni kupili cos za to trochę to byłoby dziwne, nie będzie to jakas wielka kwota kom odpada bo nie zawsze pracuję[raz pracuje raz nie] więc tez nie mam zamiaru opłacać telefonu zreszta pytanie jakie mi sie tu nasuwa to przez jaki czas miałabym zasilac to konto[trochę by to kasy szarpło] Ale myslę ze dam jednak kasę tylko do tego chciałbym dokupic cos na pamiątkę: obrazek. zegarek no nie wiem co jeszcze tak do ok 150 zł moze ktos cos wymysli bo nie mam pomysłu

Gość matka chrzestna 1
w sumie to jak tak piszecie ze te 700 zł za duzo to sie nad tym zastanawiam. Bo w końcu jestem panną mieszkam z rodzicami i bratem i na komunie idziemy wszyscy więc ja daję osobno, rodzice osobno no i brat osobno[kawaler idzie sam] to od jednej rodziny to zbiorą nawet duzo

to nie wesele dziecko nie potrzebuje na mieszkanie, ani na swoje dziecko... :) jak chcesz kupić coś specjalnie dla niego to podpytaj rodziców co by chciał albo jakie są jego zainteresowania...

Gość teraz na komunie...
sie daje wiecej niz na slub :O Na swoj slub dostawalam koperty w ktorych najczesciej bylo 300-400 zlotych od pary, a wy tu mowicie od tym ze 700 zl dla dziewiecioletniego dziecka to akurat??? :O przeraza mnie to, bo moj chrzesniak idzie do komuni w przyszlym roku... z prezentami jest problem, bo jak wczesniej ktos pisal dzieciaki wszystko teraz maja... A co do kasy i zabierania jej przez rodzicow, to ja tak nigdy nie mialam, wszelkie pieniadze jakie dostawalam mialam do wlasnej dyspozycji.

Gość no nie....
700 zl na komunie ? chyba zescie powariowali ! tak sie rozpuszcza gowniarzy :(

Gość teraz na komunie...
wg mnie 300 zlotych to bardzo duzo. Tyle daja tak jak pisalam na wesele i prezent jest dla dwoch doroslych osob a nie jednego dziecka. Chrzestni daja wiecej (oczywiscie jesli moga) ale nie przesadzajamy... :O

Gość matka chrzestna 1
dodam jeszcze że moja koleżanka dała swojemu chrzesnikowi wzeszłym roku 500 zł a jest osoba bezrobotną mówiła że to niby najmniej mozna tyle dać. No wiem zaraz mnie zjedziecie ze sie daje tyle na ile kogo stać ale jest też pewien standard a ja nie chce odbiegac od normy

chyba 300zł wystarczy i ewentualnie jakaś pamiątka, album czy coś w tym stylu... ludzie nie przesadzajcie, to są małe dzieci!!!!!

Gość matka chrzestna 1
a jak sie to ma do mojego faceta. co powinien dać? czy też kupić coś na pamiątkę?

Gość teraz na komunie...
a gdzie to jest napisane ze teraz najmniej mozna tyle dac? Jakas ustawa nowa?? Cholera to sie w glowie nie miesci najglupsze jest to, ze za rok bede miec takie same watpliwosci jak Ty :O Ja nie narzekam na zarobki ale oszczedzam bardzo na dom i nie bedzie mi latwo dac dzieciakowi 5 stow. Chociaz przy najblizszej okazji jak sie z nim zobacze na pewno mu dam jakas stowke bo juz daaawno go nie widzialam, chyba z poltora roku, z powodu odleglosci i ominely mnie urodziny i takie tam. To taka rekompensata ;) Ale dla dziecka idacego do komuni nie prezenty powinny byc najwazniejsze, a to co sie dzieje to wina wylacznie doroslych...

Gość no nie....
jesli idziecie razem to albo nie musi nic dac albo jakas drobnostke

moje dziecko już było u komunii,zebrał rzeczywiście kupę kasy łącznie z prezentami to było ok 10.000zł/tak jak ktoś napisał wcześniej niektórzy tyle nie dostają w prezencie ślubnym.O ile dobrze pamiętam od chrzestnych dostał po 500zł,i uważam że to spora kwota była.Wszystko zależy od zasobności portfela,trudno żeby chrzestny/chrzestna brał pożyczkę jak nie ma na prezent.Bo chyba nie o to chodzi.

Gość matka chrzestna 1
i jeszcze jedno skoro idę z facetem[nie jest to mąz ani nazeczony] to na kartce[pamiatce chrztu św.] mam napisać tylko od chrzestnej?

Gość penicylina
tylko od chrzestnej napisz twój facet nic nie usi dawać od siebie , własciwie nie musi tam nawet iść na ta komunie , no chyba ze chcesz

Gość jestem w tej samej sytuacji
i kupuję rower. nie wydam na to więcej jak 500 zł bo mnie nie stać. A zresztą uważam, że 1 Komunia ma inne znaczenie a nie prześciganie sie kto da większy i droższy prezent. A jak się coś komus nie spodoba to nie moja sprawa...

Gość matka chrzestna 1
mnie by było lepiej iśc samej ale on pewnie tez będzie chciał iść[ja osobiście nie jestem za tym aby facet uczestniczył w takich rodzinnych imprezach typu komunia chrzciny no chyba ze wesele No ale skoro juz sie idzie do kogos na taka impreze to uwazam ze on tez powinien coś dac. Ja bynajmniej głupio bym sie czuła gdybym szła do kogos i nic nie dała. A wspomne że nie jestesmy nastolatkami mamy tak juz prawie pod 30

mój Tata jest chrzestnym i tez mamy w maju komunie kupujemy rower tak do 800 zl jakis

do koperty nigdy tyle bysmy pewnie nie dali no ale tata chce, zeby rower byl porzadny i dlugo mu slużył a podejrzewam, że 8 letnie dziecko nie bedzie wiedzialo ile mogl kosztowac wiec nie rozpuszczamy go :D

Gość miałam okazję
odnawiam temat moze jeszcze ktos cos napisze

Gość myślę kobieta
no własnie ile chrzeny na komunie daje