Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amazonka

Migrena- co pomoże?

Polecane posty

Gość tyklo
www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=56864 - 18 wejdz i poczytaj

Gość tyklo
www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=56864 wejdz i poczytaj

Gość tyklo
nie, czytaj na dole

Za wiele nie znalazłam a po czesku nie umiem czytać:D zapachowe preparaty odpadają a poza ty mam 2 małych dzieci ciągle na głowie, więc z tym wyciszeniem to nie mam za bardzo jak. Chciałabym łyknąć jakiś proszek i żeby mi przeszło, bo dzici same sobą sie nie zajmą :(

Gość tyklo
gdzie tam jest po czesku?

Pisze tam jedna osoba że przyczyną migren był wypadek samochodowy z przed kilku lat. Ja w wieku mniej więcej 8 - 10 lat miałam uraz głowy, udezyłam głową w róg ławki szkolnej (kaskader byłam niezły) i miałam rozcięta głowę, nie miałam robionych zadnych badań po tym wypadku ale do dziś mam górke pod skórą w tym miejscu. Zawsze też z tej strony mam bóle, może coś tam jest nie tak?

Gość zamias imigranu
kupujcie Sumigre (polski odpowiednik-ta sama substancja czynna) o wiele, wiele tansz!

Gość zamias imigranu
najpierw byl Imigra, potem Sumamigren a teraz Sumigra-najtansza, 2 tabletki po 100 mg kosztuja ok 35 zl, a ja tes setki sobie dzile na pol przy lzejszych bolach i mam 4 tabletki za 35 zl. Witam w klubie :) myslalam ze tylko ja jedna mam ataki kilka razy w miesiacu albo tygodniu a widac ze sa osoby ktore to rozumieja :)

nie wiesz nawet jak bardzo rozumieją 😭 ja już nie wyrabiam, chyba zaraz na pogotowie zadzwonie bo nie wytrzymam, a co gorsza jestem sama w domu z 2 małych dzieci a mąż w pracy do 15:00. Buuu, nie wyrobię!!!!

Gość tyklo
moj syn w wieku 8,5 lat miał wstrząs mozgu i lezal w szpitalu 5 dni na obserwacji, migreny chyba jednak oddziedziczyl

Gość pewnie że tak
pierwsze słyszę aby przyczyną migreny był jakiś uraz, ale cóż "nigdy nie mów nigdy"

Gość no ciekawe
bo ja też przeszłam 2 silne urazy głowy, za każdym razem leżałam w szpitalu nieprzytomna ( wstrząs mózgu ) na migreny cierpię od 18 lat - z odjęciem ostatnich 2 lat, wydaje mi się, że moje eksperymenty się powiodły i się wyleczyłam:):) ale pewności co do tego nie mam, bo zawsze może się przecież okazać że migrena powróciła :p moje odczucia co do migreny są takie, że muszą istnieć jakieś predyspozycje genetyczne, które W SPRZYJAJĄCYCH WARUNKACH wyzwalają te straszne bóle głowy. Jesli te "warunki" są, to może być każda drobnostka, jak zjedzenie czekolady, sera żółtego, jakiś kosmetyk, silny stres, niedospanie, albo "przespanie", czy nawet wiatr który przewiał nam głowę :p Piszę z własnego doświadczenia, bo dostawałam migreny od tych wszystkich rzeczy :o Na szczęście to już przeszłość, bo bardzo lubię czekoladę i ser żółty :) teraz niczego sobie nie żałuję.

no i już wiem co mi jest:) byłam u rodzinnego lekarza, powiedział że to prawdopodobnie migrana ale byłam dzisiaj też u neurologa i pani neurolog powiedziała, że nie mam migreny tylko klastrowe bóle głowy :o nie wiem za bardzo co to jest ale poczytam sobie. ważne że leki pomogły i juz tak bardzo nie boli :D

Gość Amazonka to neurolog
nie wyjasnił Ci co to takiego te klastrowe bóle głowy ? ja tez chcę wiedziec, pierwszy raz o czymś takim słyszę, a wydawało mi się że czytałam już wszystko :p

powiedziałam jakie mam obiawy a neurolog postaił diagnozę, więc chyba klastrowe bóle głowy to jest to, co ja mam :p A co miała mi babka tłumaczyć, Doczytałam na necie i wiem już wszystko!

Gość taaaaaaaaaaaaaaa
Do zdrowy rozsadek bóle 3-4 razy w tygodniu to nie migrena to bole stresowe tak mi powiedział neurolog, bo sama ja mam ale nie zawsze. Mi sie wydaje ze sa to bole migrenowo- stresowe ,w moim przypadku.

Gość taaaaaaaaaaaaaaa
bo objawy mam takie jak przy lekkiej migrenie, bez aury

Gość taaaaaaaaaaaaaaa
boże jak ja juz nie raz mam dosc tych boli, az chce sie ryczec,ale ile mozna przjmowac tych przeciwbolowych tabletek, przeciez sa szkodliwe i dlatego staram sie je ograniczać,ale aroaumie to ten kogo tak samo boli głowa, pozdrawiam

Gość taaaaaaaaaa
a jak dzisiaj sie czujecie?

Na migrenę: 1) taniec 2)gimnastyka 3)pływanie 4) sport miłosny Oprócz tego tego witaminy, magnez, ruch na świeżym powietrzu z kąpielą słoneczną włącznie; vide: SAD, HIPOLINEZJA na poniższej www

a głowa dalej boli :( byłam dzisiaj w szpitalu na badaniu dna oka i niby wszystko tam jest ok, (a swoją drogą głupie uczucia jak sie nic z bliska nie widzi, dobrze zę lek przstał już działać, bo za dwiele bólu na raz jak na mnie) nie wiem już od czego to boli :o Może jak pogada się poprawi to i ból minie, idę w tygodnu znowu do neurologa bo po tych tabletkach co mi przepisała to tylko żołądek mnie boli a głowa jak boloła tak boli:( Mam nadzieje że Wy macie lepszy dzień dzisiaj

Do Piesek - łatwo powiedzieć, trudniej wykonać, z tymi kąpielami słonecznymi to tak nie za bardzo, przynajmniej w moim przypadku, nie mogę wychodzić gdy słoneczko przygrzewa, migrena mórowana po 10 minutach na podwórku :(

Gość dfsdfsdfsdf
cczesto jest od petow. nie pale drugi dzien i bol jest mniejszy. czuje sie coraz lepiej. halucynacje i nieprzyjemne wrazenia sa od co2

Gość Ktoś - z bólem
Witam Amazonko, ja mam to samo od kilku miesięcy czyli ból prawego oka łzy i połowa głowy. Mój lekarz postawił na chorobe Hortona - bóle klasterowe głowy. Wcześniej czytając różne fora sam też podejrzewałem ta chorobę. Teraz pozostało mieć nadzieję że wkoncu jakiś lek na takei bóle zostanie wynaleziony. Lekarz przepsał mi CINIE, fajnie na ból pomogło ale skutki uboczne są gorsze i człowiek sie czuje jak wrak. Pozdr.

Gość gość
Mnie pomogła obserwacja własnego organizmu. Jakim bezrozumnym głupkiem byłam przez całe 30 lat, że bezrefleksyjnie łykałam co rusz to nowe tabletki (uodparniałam się już za drugim razem..). Tymczasem doszłam do wniosku, że najgorszy jest strach przed migreną. Łykasz tabletkę i czekasz: pomoże - nie pomoże - nie pomogło, no to jeszcze jedną. A wiadomo, że tabletki przeciwbólowe POWODUJĄ częste bóle głowy, to jest błędne koło!! Jeśli pomogło, to zauważyłam, że tyle, ile trwała ulga w bólu, o tyle migrena się przedłużała - czasem trwała nawet 5 dni. Tak jakbym musiała odcierpieć tyle, ile mi było przeznaczone. Więc.. tu będzie trochę patetycznie.. powiedziałam sobie raz tak: ok, nie będę uciekać od bólu, ma mnie boleć, to ok, może ktoś mojego bólu potrzebuje, więc mu go ofiaruję, nie bez przyczyny na migrenę nie cierpią gruboskórni, a wrażliwcy. I zajęłam się swoimi sprawami. Po kilkunastu minutach... ze zdziwieniem odkryłam, że ból przeszedł!! Odtąd często tak robiłam, czasami to nie pomagało, ale najczęściej TAK, albo ból przechodził całkowicie, albo słabł i szybko (powiedzmy po kilku godzinach). W międzyczasie zaczęłam się obserwować i doszłam, co mi szkodzi a co pomaga. Tylko weźcie poprawkę, że każdy organizm jest inny. Nie mogę: - palić, wdychać dymu, pić alkoholu, objadać się słodyczami, łykać tabletek przeciwbólowych, pić mocnej herbaty i zwyczajnej kawy (piję jedno cappuccino, ale chcę też od tego odejść, he he) - wszystko to rzuciłam bezpowrotnie i bez żalu - sypiać w dzień ani w ogóle się kłaść, nawet leżeć na leżaku, odsypiać czy wcześnie się kłaść, leniuchować w łóżku - nic z tych rzeczy: najbardziej służy mi lekkie niedospanie i higieniczny tryb życia, tj. chodzenie do łóżka i wstawanie o stałej porze - w moim przypadku 0.00 - 6.00/7.00 - przebywać długo z ludźmi, którzy mnie denerwują, karmić się złymi emocjami, pozwalać sobie na gniew i złe myśli - długo pracować bez przerwy i świeżego powietrza. Pomaga mi: - wysiłek fizyczny w każdej postaci: chodzenie, sprzątanie w domu też, niekoniecznie ćwiczenia - myślenie o innych, nie o sobie - jeśli łapie mnie ból, zajęcie się czymś baaardzo absorbującym, co pozwoli zapomnieć i nie skupiać się na bólu - ampułki żeńszeniowe 500 (jeśli biorę je regularnie, naprawdę W OGÓLE nie mam migren ani bólu głowy, naprawdę!) Szczególnie uważam: - w przeddzień okresu i w pierwszym dniu, wydaje mi się, że poziom hormonów ma na moją migrenę duży wpływ, więc... aby do menopauzy!

Gość Dajana85
prawda jest taka, że jest mnóstwo leków od migren, a żadne nie działają tak jak powinny... ja mam migreny spowodowane stresem, który jest nieunikniony w mojej pracy. a przecież nie rzucę jej, za coś muszę żyć. mnie pomaga zolmiles, biorę od jakiegoś czasu jak mnie aura dopada i wtedy nawet ból się nie rozwija. jest naprawdę mega

Gość antygość
Bo pseudo leki z apteki nie lecza,maja za zadanie tylko łagodzic objawy,najlepiej pomaga tu akupresura