Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zasmucona agunia

DO PEDAGOGÓW LUB STUDENTÓW PEDAG-PROŚBA!

Polecane posty

Gość zasmucona agunia

Mam temat szkoła jej cele zadania i funkcje..Jest może ktoś tak miły aby przybliżyć mi coś na ten temat?Może wiecie to napiszcie albo macie jakieś linki do tego lub opracowania,bo ja nic nie moge znależć:(Prosze...

Gość hania74
po co ty to studiujesz, jak juz teraz nie umiesz lub nie chce ci sie myslec, to co bedzie potem.

Gość nie studiuje pedagogiki
a jednak jestem w stanie wymienić zadania i funkcje szkoły... to proste :O

Gość zasmucona agunia
jaaaaaaaa ja też potrafie, ale .... a z resztą co ja bede Wam tłumaczyć....Poprostu chodziło mi o pomoc...Materiały już mam i tak poza tym to po to poszłam na studia żeby to robić tak wiec dla sprostowania to opracowywuje tematy :) Szczecrzy jesteście do bólu:P

Gość edukacyjna i wychowawcza

Gość szkoła to przechowalnia
dla dzieci, miedzy wyjsciem rodzicow do pracy a ich powrotem. dla zabicia nudy :P

Gość Este
Ja jestem tak miła i podpowiem stronki z takimi rzeczami: www.sciaga.pl www.publikacje.edu.pl ---tą polecam www.literka.pl www.profesor.pl www.newbelfer.pl www.papierolot.com.pl Na tej o publikacjach powinnaś cos znaleźć. wpisz tak hasło szkoła i coś się pojawi :-)

Gość Este
Nie przejmuj się Agunia tym co ci wyzej napisali. Fajne stronki nie łatwo znaleźć. A jak sie zna to można polecić 🌻

Gość zasmucona agunia
Dzieki :) Este i zakłopotka :) pozdrawiam

Gość idz do biblioteki
:O

Gość zasmucona agunia
a tak poza zakłopotka to dopiero spojrzałam co mi wrzuciłaś-tak szukałam ale dzieki:)

Gość zasmucona agunia
byłam...

Gość Este
i co, było coś?

Gość zasmucona agunia
Este tych dwoch ostatnich nie moge odnależć

Gość zasmucona agunia
Słuchajcie a szkoła srodowiskowa to szkoła zwykła?:)

Gość ty leniuchu

Gość a potem bedziesz wymagala

Gość zasmucona agunia
:) nie będe uczyć w szkole:) Nie jestem leniuchem poprostu prosze o pomoc bo boję sie pomyłki:)

Gość Este
Polecam książki Wincentego Okoń

Gość zasmucona agunia
dzieki rozumim że o słownik chodzi, a i nie tylko...

Gość Este
Agusia masz tu trochę: Szkoła jest ważnym miejscem dla działań wychowawczych i profilaktycznych dlatego, że: - jest miejscem intensywnego rozwoju w zakresie funkcjonowania interpersonalnego i społecznego w grupie rówieśniczej - jest miejscem działalności zadaniowej uczniów, a więc ujawnia lub wręcz wyzwala trudności dzieci i młodzieży związane z przyjmowaniem odpowiedzialności za własne życie - jest miejscem konfrontacji autorytetów i kształtowania się poczucia własnej tożsamości ucznia - szkoła wypełnia znaczną część aktywnego życia dzieci i młodzieży - z perspektywy rodziców szkoła jest terenem weryfikacji oczekiwań związanych z własnym dzieckiem - szkoła pozwala na łatwy dostęp do środowiska dzieci i młodzieży i sprawną organizację prowadzonych oddziaływań

\"W Polsce idea szkoły środowiskowej, tak jak pedagogika społeczna ma swe korzenie w międzywojniu; szersze zainteresowanie pojawiło się jednak pod koniec lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Zajmowało się tym zagadnieniem wiele sław naukowych, przy czym charakterystyczne jest, iż pojęcia \"szkoła środowiskowa, szkoła otwarta i szkoła całodzienna funkcjonowały zamiennie u teoretyków i praktyków. W tych nazwach mieściła się (...) zasadnicza cecha (...) szkoły, tzn. jej związek z życiem i otwartość na jego różnorodne wpływy (...)\"4. Mimo różnic w nazewnictwie można wyróżnić kilka charakterystycznych cech szkoły środowiskowej powtarzających się u badaczy tego zagadnienia. Należeć tu będą: wykorzystanie całej społecznej rzeczywistości do celów wychowawczych i opiekuńczych; oparcie procesu nauczania i wychowania na doświadczeniach zdobytych przez wychowanka w jego środowisku; zaspokajanie wszechstronnych potrzeb dzieci, młodzieży i lokalnego środowiska; dążenie do samorozwoju i samorealizacji; przekształcanie środowiska społecznego w środowisko wychowawcze; wzbudzanie inicjatywy młodzieży; dążenie do wykorzystania wszystkich sił środowiska lokalnego na rzecz wychowania; przemienne pełnienie funkcji wiodącej, wspomagającej lub akceptującej; dążenie do koordynacji i inspirowania działań opiekuńczo-wychowawczych i częściowo kulturalno-oświatowych różnych instytucji; zobowiązanie do systematycznego diagnozowania potrzeb opiekuńczo-wychowawczych w środowisku wychowanków.\"

Gość Este
Tu tez zobacz. tu wyszukałam Ci rózne referaty o szkołach: http://www.publikacje.edu.pl/s.php?domains=www.publikacje.edu.pl&q=Szko%B3a&sa=szukaj&sitesearch=&sitesearch=www.publikacje.edu.pl&client=pub-8064942232234447&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%230066CC%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3BVLC%3A336633%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AFFFFFF%3BLBGC%3AFF9900%3BALC%3A0066CC%3BLC%3A0066CC%3BT%3A000000%3BGFNT%3A666666%3BGIMP%3A666666%3BFORID%3A11&hl=pl

Gość zasmucona agunia
dzieki ale nie moge rozgraniczyć tego linku

Gość Este
to otwórz to wyżej ,o 19.45