Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa zona 23

Byles w Paryzu prosze wejdz!!

Polecane posty

Gość nowa zona 23

Czesc. Za 2 tyg wyjezdzam z mezem na 3 dni do Paryza. Prosze Was poleccie mi co warto najpierw zwiedzic, jak zorganizowac czas, zeby jak najwiecej zobaczyc, ile mniej wiecej potrzeba pieniedzy w euro na te cale 3 dni (hotel i lot juz mamy wykupione), czy jest drogo?Prosze o wszystkie inne cenne informacje, ktorymi mozecie sie podzielic. Zadko gdzies wyjezdzamy i naprawde chcielibysmy, aby ten krociutki wyjazd byl udany, wiec wpisujcie sie:DD Czekamy na wskazowki.

Gość nowa zona 23
w hotelu Wilson , taki malutki i przytulny, ale ma bardzo dobre opinie internautow:D Od czego powinnismy zaczac zwiedzac Paryz?? Mozesz nam dac pare wskazowek?

Gość wiezaaaaa
Oczywiscie wieza!!! Cmentarz, na ktorym pochowany jest nasz kompozytor.

KONIECZNIE WIEZA EIFFEL 12 EURO WEJSCIE NA osobe NASTEPNIE LOUVRE MUZEUM W PIERWSZA NIEDZIELE M-ca wstep wolny inaczej ok LUB DO 10 EURO NA OSOBE ,swiete serce wstep wolny jesli nie odbywa sie msza szkoda zezima bo ogrody sa przepiekne jesli starczy wam czasu polecam wersal oddalony od paryza o ok 30 KM SA TUTAJ specjalne autobusy obworzace turystow bilet mozesz sobie wykupic na pol dnia lub na caly jest mozliwosc wielokrotnego wsiadania i wysiadania mowicie po francusku????

CMETAZ NIE WARTO SOBIE GLOWY ZAWRACAC PRZY TAK KROTKIM POBYCIE WIECEJ CZASU STRACICIE NA DOJAZD (korki) i aby zobaczyc grobowiec ale to juz od was zalezy

Gość nowa zona 23
po francusku to ja powiem "lubie ser" i tyle. no i moze croussant (rogalik??):):):):) mowimy po angielsku , mamy nadzije ze wystarczy :P super cos jeszcze ?? jakies tajne knajpki z super winem i jedzonkiem ??(czyt nie FRYTKI I BURGER !!) jakies inne mega fajne propozycje ?:) dzieki

brasserie nie drogo i smacznie leon specjalnosc mauze hipopotamus restauracja jesli jeszcz nie jedliscie polecam ostrygi zycze wam udanego pobytu i mozliwe ze jeszcze jutro pogadamy na forum czesc

Też byłam w Paryżu 3 dni, było ciężko, bo chcieliśmy zobaczyć co tylko się da, siedziałam w domu z planem miasta przed wyjazdem i rozpisałam dokładnie jak gdzie się dostać metrem itd, bardzo się to przydało:) Nie wchodziliśmy nigdzie poza muzeum Moneta, bo szkoda Nam było czasu na stanie w kolejkach, ale zobaczyliśmy bardzo, bardzo dużo. Dla mnie podstawą było właśnie ww. muzeum, cmentarz Pere Lechaise (ze względu na Jima Morrisona;) ), Wieża, Ogrody Luksemburskie, zresztą starałam się zobaczyć wszystko, o czym kiedykolwiek słyszałam ;) Kupiliśmy sobie 2-dniową zdaje się przejazdówkę na metri i tylko nim się poruszaliśmy, po jednym dniu w tych trasach metra orientowałam się już bardzo dobrze i łatwo było się Nam poruszać. Muszę Cię tylko ostrzec - cholernie ciężko znaleźć tam normalny sklep spożywczy, czy coś w tym rodzaju, może Tobie to nie przeszkadza, ale Nam przeszkadzało bardzo, szczególnie kiedy uświadomiliśmy sobie w sobotę wieczorem, że nie mamy co jeść;) I druga rzecz- uważaj, bo zakochasz się w tym mieście i będziesz rozpaczać wyjeżdżając stamtąd;) No i nigdy nie zapomnisz:)

witam, ja rowniez mieszkam w Paryzu. Jezeli chcesz, to moglabym Wam ulozyc taki plan zwiedzania na te 3 dni, a nawet sluzyc za przewodnika...potrzebowalabym jednak wiecej dokladnych informacji (w tym adres hotelu i daty przyjazdu). Jesli jestes zainteresowana, to podaje moj mail: katlus@o2.pl

Gość nowa zona 23
"Mala wojna" dzieki za wskazowki:DD "No to jestem" bardzo bardzo milo z twojej strony, ze zaproponowalas pomoc. Otoz hotel Wilson miesci sie na 10 Bis Rue du Chateau | Asnieres, Paris; jakies 10 km od centrum Paryza tak podaja. Moze skorzystamy z twojej propozycji napisania planu wizyty w Paryzu:DD Takze jak znajdziesz troszke czasu i bedzie ci sie chcialo, to napisz co warto obejrzec najpierw, jakie sa ceny, gdzie do jakiejs knajpki wyskoczyc na jedzonko, jak sie poruszac metrem, a moze masz plan metra, jakas mapke do przeslania, wszystko co moze sie przydac jest mile widziane. Bardzo sie cieszymy z tego wyjazdu, a z drugiej strony nie chcielibysmy go zmarnowac, nie bedac zorganizowanym :/ Ktos jeszcze ma jakies ciekawe informacje?? Buzka dla wszystkich kochani.:)

Gość nowa zona 23
podnosze temat:D

Gość mrrrr no ja to
mapki metra dołączone są do biletów " Paris Visiteur" watro je kupić, cena jeśli pamiętam to około 30 e. zależy na ile dni. ja polecam wejść na wieże na Sacre Coeur, jest niesamowity widok, wogóle warto zajżeć na Montmartre,tylko Pigalle jest przereklamowany, choć wieczorem ma swój charakter:P. jeśli dacie radę to pojedźcie na La Defence, też robi wrażenie, metrem to bodajże 1. z uwag własnych, to uwaga na RER-y, takie pociągi . parę razy pojechałam w przeciwnym kierunku. Sklepów spożywczych faktycznie mało, ale sa malutkie sklepiki. ja miałam taki pod nosem i wspominam baaardzo miło :) a co do jedzenia to szukajcie malutkich knajpek poza centrum. Życze miłego wyjazdu :)_

Gość mrrrr no ja to
Aha, powinniście poradzić sobie z samym angielskim tylko pytajcie się młodych ludzi. ja rozmawiałam łamanymi 3 językami i nie było rzeczy której sie nie dowiedziałam ;]

Gość mrrrr no ja to
przypomniało mi się jeszcze coś - OPERA !!! koniecznie, piękna jest

bylam w paryzu trzy dni, bez znajomosci francuskiego baaaaaaaardzo ciezko, po angielsku sie nie dogadasz, w metrze spedzilismy wiekszosc czasu, jeden dzien w disneylandzie (warto!!), jeden na polach elizejskich (bozeeee, nie zagladaj do sklepow bo utkwisz na caly dzien :-[ ) powloczylismy sie tez po przytulnych paryskich knajpkach, uliczkach, bylismy na targu staroci, placu pigal, pod lukiem triumfalnym, katedra notre dame, no i obowiazkowo wieza eifla (aaaaauuuuuuuuu!! :-)) naprawde jesli chceice zobaczyc jak najwiecej wstawajci jak najwczesniej i w miasto :) przyjemnych wrazen :-)

Gość nowa zona 23
"no to jestem " dziekuje za maile i informacje Juz sie nie moge doczekac naszego wyjazdu:DD Yupiii.Bedziemy wstawac bardzo wczesnie, aby jak najszybciej dojechac do centrum i zaczac zwiedzanie. Szkoda , ze nie znamy francuskiego, ale mamy jednak nadzieje, ze angielski nam pomoze:D A jak nie, to przeciez jakos czlowiek zawsze sie dogada, chocby na migi:P Ktos jeszcze ma cos ciekawego do napisania? ZAPRASZAM!!

nowa zona23... Z dogadaniem sie nie bedziecie miec wiekszych problemow...przeciez tutaj sa sami turysci i jakos sie odnajduja ;) Angielski wystarczy... ...ale zawsze moge Ci podac wymowe najwazniejszych wyrazen...

Gość nowa zona 23
"No to jestem " czekqam na francuskie zwroty:D :) Pozdrowionka.

Koniecznie wieżę Eiffle\'a, Luwr= Mona Lisę i Wenus z Milo, Notre Damme, Mont Martre, nowoczesną dzielnicę La Defense, Łuk triumfalny, Plac Pigalle, Muzeum Sexu, a jeśli czas pozwoli, to cmentarz Pere Lachaise i Fragonard. Wieczorem można przepłynąć Bateau Mouche.

wlasciwie to moge powiedziec bez wahania ze jest kosmicznie drogo, po kilku dniach przestalam na polskie złotowki przeliczac bo obawialam sie o stan swojego zdrowia hehe, wiec tak polecam standardowo eiffla wieze koszt bedzie ok 4-7 euro w zaleznosci na ktore pietro chcesz pojechac:) widok niesamowity, tam mozesz rownierz zjesc obiad, napic sie kawy posiedziec ile sobie chcesz:) polecam rowniez park rozrywki, nie pamietam dokladnie jak sie nazywa, ale to jest cos jak disneyland, placisz wstep na jeden caly dzien i chodzisz po calym parku, korzystasz ze wszytskich uslu za darmo, rozpoczynajac na przeroznych karuzelach zjezdzalniach , konczac na kinie i rejscie po sztucznym jeziorku, placisz jedynie za ewentualne rzeczy do jedzenia, sa budki tam takie rozne, jesli jedziesz z dziecmi to swietna zabawa, standardowo polecam luwr nie mam pojecia ile placilam, bylam z wycieczka tamtym razem, aaa i kiedy bedziesz chodzila po polach elizejskich nie daj sie namawiac na kupienie pamiatek, dwa metry dalej kupisz te same 100% mniej, panowie ktorzy sprzedaja sa bardzo cwani i lubia sie targowac , jak widza autokar podjezdzajacy pod plac dostajka szału, wniosek im blizej wiezy tym taniej:) ogolnie polecam mape i korzystanie z transportu miejskiego jest bardzo przyjemne i bezpieczne, znajac jezyk ang mozesz sie spokojnie dogadac:) w moule rogue nie bylam niesety, ale bilet kosztuje ok 40-50 euro, wiec jest to spory wydatek, ogolnie ciechy nie sa takie drogie, i nawet oryginalne sklepy takie jaki gucci, versace, itd oferuja taniej niz u nas, tylko ze to sa i tak duze sumy ;/ w tanszych butkikach, mozna kupic bardzo ladne i tanie rzeczy,( nie w centrum) najlepiej kup sobie mape i bedziesz wszytsko wiedziala:)

nowa zona 23... troche pokalecze jezyk ale... Dziendobry - barzur (patrz a \"z ogonkiem\") /Bonjour/ Dowidzenia - orewuar /Aurevoir/ Prosze - sil wu ple /S\'il vous plait/ Dziekuje - mersi /Merci/ Gdzie jest - u e /Ou est/ Stacja metra - stasja (patrz drugie a \"z ogonkiem\") d metro /Station de metro/ Przystanek autobusu - aret d bus /Arret de bus/ Tutaj - isi /Ici/ Tam - la ba /Là bas/ Sniadanie - peti derzune /Petit déjeuner/ Obiad - derzune /Déjeuner/ Kolacja - dine /Diner/ Kawa - kafe /Café/ Herbata -te /Thé/

Trochę dziwne, ale żeby jechać do Paryża na 3 dni i jechac na cmentarz albo do Disneylandu na karuzele to tego nie pojmuje......ale to moja opinia :)

Mowi sie, ze w Paryzu trzeba zobaczyc te \"najwazniejsze\" miejsca...tylko kazdy ma wlasna ocene tego, co najwazniejsze... Ja najbardziej lubie tutaj sie poprostu zgubic, bo wtedy wlasnie odkrywa sie te najciekawsze, autentyczne zakatki...

Gość nowa zona 23
No tak, ale jak my nie znamy w ogole Paryza , to wolimy nie chodzic po zakatkach i tajnych uliczkach, bo oczywiscie sie zgubimy i nic nie zwiedzimy:D:P:) A wtedy by byla zalamka:P Juz sie nie moge doczekac wyjazdu.Oczywiscie, jak wszystko sie uda , to napisze na forum jak bylo, co zwiedzilismy itd.. Oczywiscie jesli to Was interesuje. A moze nawet jakies zdjecie wrzuce...:D Pozdrowionka. Prosze piszcie dalej.

Gość nowa zona 23
podnosze:)