Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Debrusia

POSIADANIE DOMU -Z CZYM SIĘ WIĄŻE

Polecane posty

Gość Debrusia

Założyłam ten topik jako początkująca właścicielka sporego domu w którym dużo jeszcze trzeba zrobić. Chcę byście pisali wy posiadacze domów co robicie w swoich i ile to kosztuje. Łatwiej będzie dzięki temu uniknąć naciągaczy i zorientować się w przyszłych wydatkach. Mnie np. w tym roku czeka elewacja. Czy ktoś robił niedawno i wie jaki jest orientacyjny koszt?

Gość Debrusia
dlaczego nic nie piszecie???!!!!

Gość nie chce nam sie

Gość LindaEwangelista
Głównie sa tu młodzi ludzie którzy nie wiedzą nic o budowan iu domu, mieszkaja na utrzymaniu riodziców ,proponuje bardziej związane z temeatem, specjalistyczne forum.

Gość Debrusia
:( :-O 😭 Może temat źle dobrałam i nie wiecie o czym tu się pisze?

Gość majja
dom to skarbonka bez dna niesety

Gość z tym się też wiąże
zimą należy odśnieżac chodnik wzdłuż swojej posesji, jesienią zamiatac liście z chodnika, a w pozostale pory roku zamiatac po prostu chodnik, żeby bylo czysto

Gość Debrusia
Ja tez jestem młoda, wprawdzie nie jestem na utrzymaniu rodziców (mam 25l), ale ktoś może się jednak z domem swoim już znajdzie? Poczekam cierpliwie Linda, a czy wiesz może gdzie znaleźć takie specj. forum?

Gość Debrusia
majja ! Czy mówisz z własnego doświadczenia? Jeśli tak to napisz coś więcej proszę

Gość majja
tak dostałam w spadku po dziadkach stary poniemiecki dom ,ktory remontowalismy z mężem i to był koszmar. Lata wyrzeczeń i ładowania pieniędzy w dom.Teraz jest fanie ale zawsze cos trzeba robić.

Gość majja
Debrusia a czym ogrzewasz ten dom ?

Gość dom po rodzicach
został mi się w spadku, elewację (jeżeli masz na myśli ocieplenie styropianem + tynk strukturalny) robił jeszcze mój ociec w 2002 roku i z tego co pamiętam materiał + robocizna wyniosła ok. 20,000zł.

Gość Debrusia
mój dom nie jest aż taki wielki- ok.140 m dom ogrzewamy piecem na miał, super jest, kupiliśmy 5 miesięcy temu, zapłaciliśmy jakieś 6 tys z robocizną (podłączenie itd, zbiornik na ciepła wodę) dom po rodzicach: ile metrów ma twój dom? Bo nam wstęopnie powiedziano że zapłacimy za elewację jakieś 7 tys. więc coś dużo te 20 tys..

Gość Debrusia
Mistrz cientej riposty : to chyba nie jest jakiś wielki dom te 140 nie?Jak oceniasz?

Gość Debrusia
możesz mniej więcej podać różnicę? Bo jęsli dobrze myślę to wełna to jest jakieś 900 zł za taką sporą "tubę" (używaliśmy 15 mm-wej do podbitek na poddaszu)

Gość eiweeeee
jako właścicielka domu mogę nieco pomóc ;) ocieplałam go 2,5 roku temu, wyszło mi wszytsko razem z rynnami, drzwiami wejściowymi i posadzkami na 3 tarasach prawie 32tys. :O Samo ocieplenie około 20tys.

Gość Debrusia
tylko bardzo proszę, piszcie od razu ile metrów ma dom, bo tak to nie wiadomo jak się odnieść do podawanych przez was kwot :)

Gość eiweeeee
a tak ogólnie posiadanie domu wiąże się z niekonczacymi się wydatkami /szczególnie jeżeli jest to stary dom/ pracą w każdej wolnej chwili ale nie narzekam, bo za luksus np. odkurzania o północy się płaci ;)

Gość dom po rodzicach
hmmm!! w środku około 220m2 użytkowej powierzchni. Ja dokładnie tego nie pamiętam, bo wtedy mnie to nie interesowało, mój dom to piwnica, parter, półpiętro i parter, napiszę dokładnie co robili, chciaz wydaje mi się, że główna kwota byla jednak za ocieplenie + tynk, a ponadto - wymienili 2 okna dachowe, wymienili 2 kaloryfery i od ziemi do wysokości około 1m mam położone płytki klinkierowe. Dodam, że to była duża firma, która wystawiała faktury VAT, chociaż i tak różnica w kwotach jest kolosalna :(

Gość Debrusia
jeszcze do mistrza: konstrukcja ściany od wewnątrz pustak, wełna i połowa pustaka. Chcę ocieplić dodatkowo styropianem około 5-10 pod tynk zewnętrzny. Tak będzie dobrze?

Gość eiweeeee
wymiary zewnętrzne cos koło 8 na 9m /elewacja wyszła coś koło 260m2/ powierzchnia mieszkaniowa bez strychu i piwnicy 120m2

Gość dom po rodzicach
Mistrzu cientej riposty - a dlaczego nie styropian??

Gość eiweeeee
mam watpliwości co do ocieplenia ścian zewnętrzynych wełną mineralną z bardzo prostej przyczyny - jest za miękka, i zbyt elastyczna

Gość trefniś amator
Dom to porównywalne koszta z utrzymaniem mieszkania musisz mieć kase na opał remonty których mało nie jest jeszcze jak stary budynek to w ogóle co ileś tam lat jak sie podmaka trzeba drenaż zrobić remont CO,dachu,instalacji wodociągowej bo jak ci rurka kalibru 3cm pęknie to możesz być w dużym szoku ile wody leci. Są też pozytywne strony sąsiedzi są mniej upierdliwi i ogólnie możesz robić co chcesz w myśl zasady mój dom moja twierdza.

Gość Debrusia
my niestety jeszcze ganek musimy dobudować, także nie wiem czy w tym roku się wyrobimy z tym wszystkim tylko szczerze rzekłszy nie rozumiem jak to jest: za naowy domek mniej więcej taki jak nasz już elegancki płaci się ok.100 tys. Więc ajk to nie wiem możliwe że mając już dom i naprawdę dużo już w nim zrobione, dalej trzeba prawie własnie 100 następną wyłożyć... :(

Gość trefniś amator
CO 20 tys, instal elektryczna 10tys zależy ile punktów , inne instalacje kanalizacja woda gaz 15 tys

Gość Debrusia
DOM to codowna rzecz, bez dwóch zdań. Ja mam również mieszkanie, więc wiem coś o tym. Mieszkanie porzuciliśmy, wynajmujemy a w domku osiedliśmy. Tylko naprawdę strasznie dużo te remonty. Dom ma 10 lat, więc chyba taki stary nie jest. Ogrzewanie drogo nie wychodzi-za cieplutki domeczek płacimy miesięcznie jakieś 200 zł w zimie, to nieźle, tym bardziej że dom nie jest całkiem ocieplony. Piec nowy, tak jak mówiłam bardzo fajny, na miał, ale można też na węgiel i w ogóle wszystko (na drewno się nie opłaca, bo szybko schodzi) Najgorsza tylko ta elewacja..

Gość Debrusia
Wszystko już tu jest: instalacje wszyściutkie są, wszędzie kaloryfery, także już na myślę 50tys albo więcej jest zrobione... A teraz jeszcze to, to straszne kwoty!!!! Ale i tak do mieszkania nie wrócę!! :)