Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Runa

Islandia

Polecane posty

Gość Runa

Witam wszystkich. Strasznie sie ciesze ze po tak dlugim czasie moge odezwac sie na tym forum. Od poltora roku mieszkam w Islandii. Dopiero teraz udalo mi sie zorganizowac staly dostep do netu. Ciekawa jestem czy jest ktos wsrod Was kto obecnie rowniez mieszka w tym przygnebiajacym kraju lub po prostu interesuje sie nim. Serdecznie pozdrawiam

Ostatnio czytałam, że największą mniejszością narodową na Islandii jest mniejszość polska, a ponadto, że mają nasze Prince Polo :) Prawda to?;)

Gość Runa
Poniewaz wiecznie ciemnym. W zime brak slonca, w loto niebo jest non stop zachmurzone i tez go nie widac. Wiecznie wieje i leje, ze przejsc pol kilometra to wielki wyczyn. Owszem czasami jest przystepnie ale bardzo sporadycznie i nigdy caly dzien. Pogoda zmienia sie tu z godziny na godzine. Czuje sie jak kret. Gdyby nie ta pogoda to byloby na prawde milo

Gość nadarzyna
Nigdy nie byłam na Islandii, ale zwiedzenie tego kraju jest marzeniem mojego życia (obok kilku innych). Niestety, póki co mnie nie stać. Jedno pytanie, czy na Islandię sa promy z Irlandii lub Wielkiej Brytanii i jak długo się płynie? Myślę o promach samochodowych.

Gość Runa
Tak. To prawda. Maja tu nasze Prince Polo i bardzo je lubia. W pracy jak jedza to wolaja do mnie - patrz co jemy - twoje Prince Polo! :-) Sa bardzo sympatyczni i lubia Polakow.

Gość Runa
Nigdy szczegolnie nie interesowalam sie podrozowaniem promem. Wiem na pewno ze sa takie z Kopenhagi i wowczas plynie sie 5 dni - z postojem na wyspach owczych, ale niestety nie posiadam szerszych informacji na ten temat

Gość Kaśśśśśśśśśka
a co cię skłoniło, żeby tam pojechać? jak praca to jaka? ) sama jechałaś?

Gość Runa
To bardzo drogi kraj. W zasadzie wszystko jest tu drozsze. W szczegolnosci zywnosc. brr Dla porownania: np. za opakowanie 10 jajek kurzych place 286 koron tj. ok.12 zl. Ps ile kosztuja jajka w Pol? Moze podalam niezbyt dobry przyklad - moze akurat jajka sa tanie :-)

może kur nie mają:) a za ryby, warzywa? bo chyba sporo szklarni jest, prawda?

Gość Runa
Znalazlam prace przez internet. Nikogo tu nie znalam. Poczatki nie byly latwe bo nie mialam w nikim oparcia. Teraz znam troche ludzi i czuje sie pewniej, bezpieczniej

Gość Runa
Owszem. Warzywa maja przystepna cene. Ryby maja porownywalna cene z drobiem - o dziwo. Nie przepadaja tu ani za jednym ani za drugim. Najczesciej jedza baranine. Przynajmniej tu gdzie mieszkam - a mieszkam w malytkiej wsi. Do najblizszego miasta mam ok.100km

a gdzie mieszkasz mniej więcej? bo ja wiem gdzie reykiawik ale sobie sprawdzę;) kurde zawsze chciałam jechac na islandię. a jak są upalne lata to sobie obiecuję, że kupie sobie tam domek letniskowy:) i chętnie bym zobaczyła wyścigi samochodowe na lodowcach, gejzery i inne takie:)

Gość An_ka
tez chcialam kiedys wyjechac do Islandii (jako opiekunka do dzieci), ale wyskoie ceny sprawily, ze zmienilam zdanie; dalej jednak uwazam, ze jest to bardzo interesujacy kraj a jak ludzie radza sobie z ta przygnebiajaca pogoda, chodza na solarium :D???

Gość Runa
mieszkam nad fiordem Hvammsfjörður, na zach. Szczerze odradzam zakupu domu letniskowego w tym rejonie

Gość Runa
Polacy ktorych tutaj poznalam nie radza sobie z pogoda wcale - chyba ze przy wodce. Islandczycy z kolei sa przyzwyczajeni. Nie narzekaja na pogode. Kochaja swoj kraj z wlasnie takim jaki jest. Solaria sa ale tylko w wiekszych miastach (wiekszych miast jest na prawde malutko) zwazywszy ze w calej isl jest 300000 ludzi

nie ukrywam, ze mała ilość ludzi jest bardzo pociagająca... polakom mieszkającym tam przeszkadzają bardziej niskie temp., ciśnienie czy brak światła? fajną stronkę znalazłam: http://www.iceland.pl/

Gość moja siostra
pracuje w Islandii, nad jeziorem Myvatn. Pozdro :)

Gość Runa
Zdecydowanie brak swiatla. Nie ma tutaj bardzo niskich temperatur. W Polsce sa wieksze mrozy w zime - no nie tak jak tej zimy. Czytalam ze w Polsce jest teraz nienaturalnie cieplo. Znam stronke www.iceland.pl Lubie tamtejsze forum. Duzo z niego kozystalam przed wyjazdem z Polski. Najwieksza jego wada jest ze dlugo trzeba czekac na nowe wiadomosci na glownej stronie

Gość Runa
witaj siostro. Jak dlugo jestes w Islandii?

własnie zobaczyłam, ze u was jest ok -2;) to u nas cieplej w tym roku;) a brak światła mi nie przeszkadza, chyba przyjadę któregoś lata;)

Gość hehe_
tzn. to pisalem ja - jej brat, kuzyn w zasadzie :P A siostra jest już z pięć miesięcy, chyba. W każdym razie czytałem z nią o tym kraju. Owieczki, owieczki :) No i to Prince Polo, które tam uwielbiają. Pozdrawiam.

nie tesknisz za swoja siostra? Nie wiesz nawet jak dlugo jej nie ma w pol. tez mam siostre. mam na dzieje ze ona za mna teskni

tęskni na pewno:) jak się zaklimatyzowałaś w Islandii? cięzko ci było?

Nie zaaklimatyzowalam sie. Wciaz czekam :-) Jestem za bardzo cieplolubna. Marzy mi sie plaza, slonce, kwiaty, las, spiew ptakow, jeziorko...ach. Na urlop na pewno wybiore sie do Polski!