Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem jak zatytułować topik

Ja do pracy, a co z nią?

Polecane posty

Moja matka jest osobą niepełnosprawną - niestety, po wielu latach, pomimo pogarszania się stanu zdrowia, zmieniono jej grupę na II (mam na myśli stare zasady). Wymaga stałej opieki. Ja najparwdopodoniej zacznę normalnie pracować od lutego. Z pieniędzmi jak wiadomo jest dość krucho tuż po studiach. Teraz też nie będę zarabiała za dużo i nie stać mnie na opiekunkę dla niej. Do tej pory angażowałam znajomych i przyjaciół, ale teraz... będę poza domem jakieś 10 h dziennie. Jak wybrnąć z tej sytuacji? Czy istnieje ktoś taki, jak opiekunka socjalna? Gdzie się z tym zgłosić? Serdecznie dziękuję za rady :)

Nikt nie ma podobnych problemów..? Hmm, to chyba dobrze.

Podaj namiary , gdzie mieszkasz , myślę że to jest poważna sprawa , więc warto i należy Tobie pomóc , fajnie że zechciałaś zaufać ludziom z kafeterii na portalu TLEN , dziękuję w ich imieniu :)

Co z Tobą , gdzie teraz jesteś i gdzie mieszkasz ? Czy już masz na bank pewną pracę ?

Mieszkam w Łodzi. Masz podobne doświadczenia? Post ciekawy, jak i sam Twój nick.

Dzięki, ale nie wyobrażam sobie oddania jej do domu opieki - to nie wchodzi w rachubę.

Masz rację , nie oddawaj swojej Mamy do domu opieki , to najgorsze co może być ale czy sama dasz sobie radę ?

xenofobia - znalazłam coś ciekawego na tej stronce, dzięki :D Jutro do nich podzwonię i wypytam o szczegóły.

Dopóki studiowałam, dawało się to jakoś pogodzić (wpadałam do domu w trakcie zajęć itd.) Teraz może być gorzej, bo i stan jej zdrowia się pogorszył. No ale jakoś muszę, prawda? ;) Dzięki za odzew :D

Gość xenofobia
Mowisz o tym? CAŁODOBOWY TELEFON POMOCY KRYZYSOWEJ DLA NIEPEŁNOSPRAWNYCH 32 205-38-80 32 251-73-47 poradnictwo ogólnopolskie (pon.-pt. w godz. 9-19) e-mail: spes@spes.org.pl

Też ;) Myślałam o tym: FUNDACJA POMOCY NIEPEŁNOSPRAWNYM BETANIA 04-772 Warszawa ul. Modrzykowa 10 tel./fax (022) 615-66-10, www.betania.pl zajmuje się m.in. świadczeniem usług opiekuńczych dla osób niepełnosprawnych i z ograniczoną świadomością. W takim razie w mojej okolicy też musi coś takiego istnieć :D Kuglarz ma rację: jesteś wielka, dziękuję :D

Gość xenofobia
Bardzo mi jest przykro, jak czytam o ludziach, ktorzy maja tak powazne problemy zyciowe....Nigdy nie bylam w takiej sytuacji, i mam nadzieje, ze nigdy tez nie bede. Jedno mnie tylko zastanawia, co z Twoja rodzina, jesli moge spytac? Nie masz zadnych krewnych, ktorzy mogli by Cie w jakis sposob wesprzec??

Gość misspluszowy
a opiekunka z opieki spolecznej> albo pilęgniarka?

xenofobia Te namiary powinny być i się pojawiać wszędzie, nigdy nie wiadomo, kto i kiedy ktoś będzie potrzebował pmocy , dziękuję za to, że zechciałaś pomóc , mnie też ktoś kiedyś pomógł zupełnie bezinteresownie , wdzięczny jestem tej osobie, że pokazała mnie jak należy żyć i cieszyć się z życia, pozdrawiam serdecznie :)

Gość xenofobia
Dzieki Kuglarz za cieple slowa....🖐️

Niestety nie xenofobio, muszę sobie radzić sama. Ogromnie pomogli mi znajomi i przyjaciele - mam niesamowite szczęście :D Wiesz, kiedy żyje się w takiej sytuacji od lat - nie myślisz o tym, jak o nieszczęściu, jest całkowicie normalna. Nieszczęściem jest kolejny szpital, kolejna choroba. Nigdy nie korzystałam z pomocy żadnej instytucji, więc nie bardzo wiem, jak się za to zabrać - stąd ten topik. Kuglarzu, pytałeś czy praca jest pewna: do końca stycznia mam otrzymać wiążącą odpowiedź, ale raczej tak :D

Szczerze mówiąc zakładałam ten topik w małej desperacji i nie spodziewałam się, że ktoś potraktuje go serio. Ogromny buziak dla Was 👄 :D

nie wiem jak zatytułować topik trzymam kciuki , że sobie poradzisz , jeżeli nie dasz rady to jakoś radę damy , może na warszawskim lotnisku Okęcie , akurat Terminal 2 oddają do eksploatacji i ludzi tu chcą zatrudniać , może tu miejsce pracy znajdziesz dla siebie, pozostawiam do przemyślenia i pozdrawiam :)

Gość xenofobia
Staralam sie pomoc jak moglam...nawet jesli jest to tylko taki maly gest. Zycze Ci powodzenia i duzo duzo sil!! Pozdrawiam cieplutko🖐️Ciebie Kuglarzu tez! "nie wiem jak zatytułować topik"----daj znac, jak juz sie czegos dowiesz, dzwoniac do tej fundacji!! Pa!

Wybaczcie, wiatr potańczył chyba z moim internetem ;) Odezwę się, jak tylko będę cokolwiek wiedzieć. Kuglarzu - dzięki za informację, jakby co przemyślę ;) Narazie wnoszę modły, by wszystko poszło po mojej myśli ;) Dobranoc i do przeczytania 🖐️

Gość ups ups ups

Gość eqdeqd
spróbuj też skontaktować się z najbliższym Centrum Wolontariatu, może ktoś zechce nieodpłatnie, ale za referencje, opiekować się twoją mamą

Podzwoniłam dzisiaj w kilka (-naście) miejsc i oto mniej więcej efekt (a nuż przyda się komuś innemu): - pierwszym etapem jest telefon do MOPS-u; - wizyta u lekarza pierwszego kontaktu i zaświadczenie z liczbą godzin, na jaką MOPS powinnien przysyłać opiekunkę; - dochód netto członków rodziny (czyli w tym przypadku mój) plus ostatni odcinek renty; I zaczynają się schody: w moim przypadku jest to niemożliwe, gdyż etatu jeszcze nie mam. Jak mam podpisać umowę, jeśli nie mam z kim zostawić mamy..? Paragraf 22. Średnio opiekunkom płaci się 6,90 zl/h. Po "wypunktowaniu" całej sytuacji pracownik MOPSu przyznaje ilość godzin i procentowy udział Ośrodka w kosztach. Kobieta, z którą rozmawiałam starała się, jak mogła, ale w mojej sytuacji rodzinnej są małe szanse na ten rodzaj pomocy. No nic, kombinuję dalej ;) Aha, orientowałam się też jak wygląda to w Centrum Wolontariatu - zwykle też jest to załatwiane przez MOPSy. Pozdrawiam 🖐️ P.S. Jeszcze się nie łamię ;)

Jeśli nie masz jeszcze dochodu, w stosownej rubryce wpisujesz zero (tam podaje się chyba średnią z ostatnich 3 miesięcy, prawda?). A jak już dostaniesz etat, to wtedy zgłosisz się do MOPS-u uaktualnić dane. Tak bym zrobiła. Chyba że u nich jest tak samo, jak przy wyrabianiu dowodów: osoba bez żadnego dochodu nie ma prawa do zwolnienia z opłaty za dowód (czyli go nie wyrobi, a jest to obowiązkowe), a żeby starać się o dofinansowanie np. z MOPS-u, trzeba się wylegitymować dowodem. A co do Twojej mamy - obecna II grupa, czyli całkowita niezdolność do pracy oznacza wg ustawy \"niemożliwość wykonywania żadnej pracy bez jej dostosowania do choroby\", a I, czyli całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji, oznacza \"niemożność wykonywania żadnej pracy itd. oraz zaspokajania podstawowych potrzeb społecznych bez pomocy osób trzecich\". Może jednak spróbuj się jeszcze raz odwołać?