Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kropka przecinek...

do polonistów-interpunkcja skroty

Polecane posty

Gość kropka przecinek...

czy ktoś moglby mi powiedziec, jaka jest zasada pisania (lub nie pisania) kropek w skrótach? cdn. ma kropke tylko na koncu(dobrze mowie?) a np p.n.e. ma kropki po kazdej literce. Jaka jest zasada? /Bardzo dziekuje za uswiadomiene:)

Gość kkkkkkkkkkssssssssssss
nie piszemy kropki jeśli końcowa litera skrutu jest taka sama jak w zakończeniu wyrazu np. mgr, dr

Gość skrutu
gratuluję

Gość ludzieeee
G O O G L E -> zasady interpunkcji!!! ludzieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:O

Gość kropka przecinek...
kkkkkkssssss- niestety, ale to nie jest odp. na moje pytanie....Ale dziekuje za chęc pomocy. tu chodzi troche o inną zasade. Do skrotu wchodzi wiecej wyrazów.

Jeśli w nazwie dwu- lub wielowyrazowej drugi wyraz lub któryś z następnych rozpoczyna się od samogłoski, to skrót tej nazwy ma kropkę po skrócie każdego wyrazu, np. p.n.e. http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629569 Stawia się tylko jedną kropkę po skrócie nazwy dwu- lub wielowyrazowej, jeżeli wyrazy następne rozpoczynają się od spółgłoski, np. cdn. http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629568

Gość kropka przecinek...
dziekuje. Jeszcze jedno pytanie...Czy mozliwe jest, żeby to poniższe zdanie było dobrze napisane pod wzgl. interpunkcyjnym?? "Pasażerowie przechadzali się grupkami, żywo rozprawiając o ostatnich wydarzeniach, albo, oparci o balustradę, wpatrywali się w przestrzen" chodzi mi glownie o to oddzielone przecinkami ALBO...nie pasuje mi to za bardzo ,a tak mialam podane na zajeciach.

Gość po ...
albo nie ma przecinka rozdzielasz przecinkiem wypowiedzenia złożone nie stawiasz przecinków przed: i, ani, oraz, lun albo, czy, chyba , ze się powtarza

To zdanie jest poprawne interpunkcyjnie. \"Albo\" pełni tu rolę wtrącenia. Pozdrawiam :)