Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mkk

jak przygotowac się do cesarki?

Polecane posty

Gość mkk

chyba, ze zwględu na położenie posladkowe dziecka będe miała cesarkę...powiedzcie, jak się przygotowac, co zabrac do szpitala...?i o, ile wczesniej przed terminem najlepiej ja wykonać???

Witaj :) Na te wszystkie pytania najlepiej odpowie lekarz Twój prowadzący ciążę.... Jeżeli ten, do którego chodzisz, pracuje w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić, wtedy możesz spróbować się z nim umówić na jakiś dzień, choć to rzadko jest praktykowane... Częściej jest tak, że kobieta ze wskazaniami do cc idzie do szpitala z momentem wystapienia akcji porodowej i wtedy kładą ja na stół. Przygotowywać się specjalnie nie trzeba, poza tym, że nie wolno jeść minimum 8 godzin przed operacją. U mnie było tak, że umówiłam się z lekarzem na konkretny dzień w okolicy wyliczonego terminu, ale ten lekarz to mój znajomy, więc nie nalezy tego przypadku brać pod uwagę ;) UWaża się również, że korzystniej dla matki i dziecka jest zrobić cc właśnie jak poród się juz rozpocznie. Ja byłam cięta \"na zimno\" i nie zauważyłam jakichś komplikacji, może poza trudnościami w karmieniu. Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę.

Gość mkk
dzieki za odpowiedź,,ale słyszałam, ze lepiej wczesniej miec cesarke, zanim zaczna sie bole porodowe,,lekarz mi jeszcze powie wszystko za 2 tygodnie....ale troche sie denerwuje...

Ja też osobiście uważam, że wcześniej jest lepiej, ale chodzi też o to, że np w trakcie operacji ginekolodzy muszą więcej wysiłku włożyć w oddzielanie łozyska, mechanicznie \"robić\" rozwarcie, żeby odchody poporodowe miały jak spływać... i takie inne techniczne szczegóły ;)

Najlepiej zadaj te pytania swojemu gin dlatego że co szpital to chyba inne wymogi. Powiem Tobie jak było u mnie: moja gin twierdzi że najlepiej cc wykonać(jeśli jest planowane ze względu na złe połozenie dziecka 2 tygodnie przed terminem) ja miałam tydzień przed.Termin był wyznaczony na 8 a ja musiałam wstawić się już w szpitalu 6.W tym dniu miałam robione rózne badania np:sprawdzanie czy nie ma rozwarcia,badanie usg,ktg,non stop mięzone ciśnienie,pobieranie krwi,badanie moczu -tak przez cąły dzień.7 to już tylko ktg i usg w tym dniu ostatni mój posiłek to był obiad.Rano 8 zrobili lewatywę oraz podłączyli 2 kroplówki,kiedy kroplówki sięskończyły zabrali na salę.Miałam znieczulenie w kręgosłu gdzie każą wstawac po 24 h ja natomiast czekałam do 30 h(tak kazała położna) .Do szpitala spakowałam się tak jak do normalnego porodu bo póxniej tak wszystko przebiega jak u innych. Po wykonaniu cc małego do karmienia mi dali po 7 godiznach gdzieś ,do 3 doby po zabiegu mogłam pić tylko gorzką herbate oraz wodę.Później bo aż na 4 dobę dali dopiero kleik.Opisałam tobie miej więcej pobyt w szpitalu

A ja wcale nie uważąm, że wcześniej jest lepiej, po co maluszka siłą wyciągać jak nie jest na to gotowy. W moim mieście jeśłi chodzi o czas zgłoszenia się na cc jest różnie w zależności od szpitala, w jednym zgłaszasz się w dniu przewidywanego porodu, w drugim czekają na skurcze, w trzecim dzień przed terminem przyjmują więc zasady nie ma żadnej. Ja miałam zgłosić się rano dzień przed terminem ale skurcze zaczęły się w nocy. Doktorek kazał zjeść lekkie śniadanko i tyle,.

u nas jest tak ze czeka sie az pojawia sie bole, no chyba ze to juz po terminie grubo ale wczesniej nie robia cc, chyba ze jest jakies zagrozenie ale z ulozeniem posladkowym na 99% bedzie kazal czekac na 1 bole

Gość mkk
no widzicie kazdy ma inna teorie,,,ja tez nie chciałabym zbyt wczesnie wyciagac maluszka,,tylko boje sie, ze jak bede czekac na bole, to potem moze byc jakis lekarz ktory z posladkowym polozeniem kaze mi rodzic normalnie...

jeśli to Twoja pierwsza ciąża to nie ma takiego prawa, musi Ci zrobić cc, możesz się tego spokojnie domagać...zresztą na skierowaniu od gina masz wypisane że musi być cc

nie mrtw sie, wystarczy ze taki gin spojrzy w kartoteke, ja zabralam ze soba ostatnie usg i ptrzeciez zaraz zobaczy ze dziecko ma inne ulozenie niz glowkowe ;) jezeli cala ciaze chodzilas prywatnie to umow sie na jakis dzien ;)

Musisz mieć przede wszystkim mnóstwo wkładek po porodowych. Ja miałam 3 opakowania i mi brakło. Ja miałam bella i je polecam. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Chcesz mieć pewność, że kupiłaś najtańszy model na rynku, skorzystaj z porównywarki cenowej CoZaCena.