Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kullka

jak robicie LECZO ?

Polecane posty

Gość kullka

bo się przymierzam do pierwszego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejkujej
podsmażona kiełbaska, cebula, papryka, cukinia, pomidory. dodaje do duszenia w takiej kolejniści jak napisałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kullka
a podlewa się bulionem z kostki rosoł?? bo tez tak słyszałam i dajecie koncentrat pomidorowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
cebula,, pomidory , wedlinka < chuda i dobra > papryka :) wszystko kroimy w kostke i wrzucamy do gara . Dodajemy kostke rosolową , pieprz , sól . odrobinę cukru , slodką i ostrą paprykę a na sam konierc przecier pomidorowy . A i konmiecznie oliw.ę :)) woda czy bulion ?? ani kropli ... pomidory puszczą wodę , zatem radze owo leczo gotowac bez przykrywki by jej nadmiar wyparował . takie gorace leczo wkładasz do sloiczków . Odwracasz do gory dnem i potem przechowujesz w lodówce :)) wiadomo , iż nie wieki ale przez jakis czas postoi. Jeszcze jedno :)) leczop najlepiej robic we wrześniu kiedy na rynku mamy swojskie pomidorki i krajową paprykę . Te warzywa o tej porze roku sa okropne :(( i szczerze mowiąć nie zaryzykowałabym by zrobić z nich leczo..Bedzie nijakie :((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejkujej
nie podlewam bulionem, nie dodaje koncentratu. sosik sie zrobi podczas duszenia a koncentrat jest zbedny-świeze pomidory. tak zrobione leczo śmiało można pakowaź do słoików. pasteryzować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robie tak: pól kg pieczarek 3-4 cebule 30 dag wędliny 3 czerwone papryki musztarda,ketchup,przecier pomidorowy lub pomidory - to już daje na oko żeby nie było tez za żadkie sól,pieprz pieczarki pokrojone w plasterki smaże na oleju -kieedy sie usmaża bęc do wilelkkiego gara,na tej samej patelni smaże resztę produktów ale każdy z nich posobno,cebula w półtalarki,papryka w paski i mielonka też.Później doaje miej więcej 2-3 łyżeczki musztardy,tyle samo ketchupu i jak mam pomidory to 2-3 bez skórki drobno pokrojone lub 2-3 łyzeczki koncentratu.Wszystko razem mieszam i dusze.Pod koniec duszenia doprawiam do samku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
Ja zaczynam od podduszenia cebuli na oleju, potem dodaję pokrojoną w kostkę cukinie i paprykę w paski, po paru minutach pomidory pokrojone w cząstki i pozbawione skórki. KIedy warzywa "dochodzą" dodaję pokrojone w talarki dobre parówki. Całość doprawiam lekko pikantnie - palce lizać. Co do robienia w słoikach - za dużo zchodu. Cukinię pokrojoną w kostkę i poporcjowaną zamrażam, pomidory w całości też. Cebula jest zawsze dostępna a jednorazowy zakup papryki poza sezonem da się przeżyć. Oczywiście to nie to samo co latem ale da się wytrzymać - zamrażać nie warto: jest kiepska. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejkujej
parówki?????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
jejkujej - cóż Cię tak poruszyło???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejkujej
moze mnie nie poruszyło, ale parówek to ja bym do lecza nie dała. dobre parówki-takie nie istnieją. dobra kiełbaska, chudziutki boczek, to powinno znaleźć sie w leczo. nie chciałam cie urazić, jak tak lubisz. gusta i smaki są różne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
jejkujej - daj spokój, wcale nie poczułam się urażona. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje. A tak nawiasem mówiąc to przepis mojej teściowej ( na nim wychował się moj mąż ), więc dla świętego spokoju go nie modyfikuję chociaż....korciło mnie parę razy. Poza tym córka bardzo lubi taką wersję - o innych wędlinkach nie chce słyszeć ( ma dopiero 7 lat). Może komuś też zasmakuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
jejkujej też miałbyć kwiatek ale jak widać nie potrafię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejkujej
Lexandra-może Ci się przyda 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mrożę paprykę i nie uważam aby była kiepska.Moim zdaniem jest lepsza niż świeża o tej porze roku.Koncentrat daję,bo lubię kwaśne.Do oryginalnego leczo nie dodaje się ani pieczarek ani cukini.Choć ewentualnie cukinia jako wypełniacz.Cóż,co kraj to obyczaj.Ja robię na sznyclu wieprzowym lub schabie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leczomanka
duszę cebulkę, duuużo cebuli, do tego dobra cienka kiełbaska pokrojona w talarki, następnie papryka zielona, ( nie czerwona bo w połączeniu z pomidorami jest za czerwono) oczywiście pomidory bez skórki, do tego wrzucam torębkę ryżu. Przyprawiam pikantnie i wychodzi super pożywne i smaczne danie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
jejkujej dziękuję na pewno się przyda - najpierw była próba generalna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
amita - pisząc, że jest kiepska miałam na myśli nie tyle smak co powiedzmy formę. Skórka robi się jak blacha a miąższ się za bardzo rozpada. A może mrozisz w jakiś szczególny sposób bo ja po prostu ją oczyściłam i pokroiłam w paski? Słyszałam, że niektórzy blanszują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czy zblanszujesz,czy nie,skórka i tak odchodzi.Sprawdzone.Ja idę na łatwiznę i mrożę bez blanszowania.Ja mam dość poważnego świra na punkcie zdrowej żywności i dlatego wolę polską niż hiszpańską...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
Ja kieruję się smakiem dzieci - z tą mrożoną nie bardzo chcieli jeść. Zastanawiam się tylko dlaczego polską uważasz za zdrowszą? Jemy przecież hiszpańskie cytrusy i chyba nie tylko dlatego, że u nas nie rosną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem,może dlatego,że rośnie w szklarni,jest sztucznie nawożona,pryskana.Ale dziś kupiłam świeżą i była całkiem dobra.No i cena,jedyne 9 zł.W zeszłym roku była dużo droższa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
U mnie na bazarze w ubiegłym roku była tańsza - nawet po 5 zł. W tym roku nie schodzi poniżej 10. Chyba ubiegłoroczne mrozy jej służyły :-D A może istnieje jakiś sposób na przechowanie w słoikach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lexandra
Belletyn_ ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale zielona i pomarańczowa były po 13,99. Był taki topik o przetworach i tam ktoś podawał chyba przepis na paprykę,ale nie konserwową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×