Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość l4

kto pobiera l4 ?? w jakich wysokosciach ??

Polecane posty

Gość l4

witam. mam bardzo pilne pytanie. Jestem w ciazy :-) i... nie jestem zatrudniona,ale z tym nie ma problemu bo tata prowadzi działalnosc gospodarcza. gdzies cos słyszłam ze im wyzsza jest kwota wynagrodzenia to tym wiecej potem zus płaci l4 ? moze mi to ktos wyjasnic. błagam. i nie piszcie ze okradam panstwo ale chce z czegos utrzymac dziecko.

Gość pieniądz
Jeżeli jesteś zarejestrowana na 1200brutto i jesteś w ciąży to dostajesz 100% wynagrodzenia.Proste.

Gość l4
to jak np bede miala zatrudniona i w umowie bedzie 3000 zł wynagrodzenia to tyle dadza??? raz jak pracowała u taty dziewczyna i zaszła w ciaze i on jej podniosl wynagrodzenie to zus go wezwał zeby to wyjasnic,,,, paranoja.... dowiem sie ile wynosi srednie wynagrodzenie krajowe i taka bede miec stawke

Gość tylko pamiętaj
że pewnie też przyjdą na kontrolę i mogą cofnąć bo "umowa fikcyjna", musisz bodaj też przepracować miesiąc żeby ci się zwolnienie należało jeśli nie pracowałaś wcześniej - ale to sprawdź.

Gość a Mutsy sa fajne wozki8364
ale im wyzsza stawka tym musi zaplacic wiekszy podatek.A oni biora srednia z miesiecy.Powiedz a masz takie nazwisko jak ojciec? jesli tak to moga sie dopieprzyc

a nie czasem tylko 80 % mój ojcec był tera zna chorobowym 3 miesiące i dostawał wypłatę w postaci 80 % wynagrodzenia netto a brutto ma 4050

Gość klara 82
nie takie proste... po pierwsze po ilu tygodniach ciąży chciałabyś iść na to zwolnienie.. po drugie jak się pracowało u rodziny to można liczyć na kontrole...także możesz mić z tym więcej problemów niż ktoś pracujący w danej firmie dłuższy czas i idący na zwolnienie np na początku ciąży... powodzenia

Gość klara 82
pluszka25 w ciąży dostaje się 100%.

Gość a Mutsy sa fajne wozki8364
moj chlopak pracuje u ojca ale nie fikcyjnie:) i mieli problem z zusem jeszcze problemem bylo to ze razem mieszkaja.Zus sie wszystkiego czepia

Gość pieniądz
Ja pracowałam u Teściowej w pierwszej ciąży i się nie dopieprzyli.Teraz jestem zarejestrowana u rodziny(inne nazwisko) i też nie kontrolują.A zwolnienie w ciąży wypłacane jest 100%

Gość l4
nie mam takie samego nazwiska jak moj tata. wczesniej pracowałam u mamy oczywiscie z minimalnych wynagrodzeniem. pozniej mnie zwolniła (nieciekawa sytuacja w domu) i teraz nie jestem zatrudniona nigdzie. lekarz powinien mi dac l4 po jakims miesiacu po poprzednia ciaze poroniłam:-(

Gość l4
kontrole moga sobie robic bo i tak siedze w domu cały czas, i czego moga sie wiecej doczepic > chyba niczego.

Gość klara 82
właśnie tego że umowa jest fikcyjna... czemu nia pracowałaś przed zajściem? to by dużo rozwiązało...

ZUS robi w takich wypadkach kontrolę i może nawet zabrać juz wypłacony zasiłek chorobowy. A szef może być obciążony grzywna za zawieranie fikcyjnych umów, czyli oszukiwanie ZUS-u.

Gość l4
bo dopiero nie dawno przestałam pracowac u mamy. a tacie tylko czasami pomagałam... ale jak oni mogą udowodnic ze ta jest fikcyjna umowa???

Gość czwarta popmaranczka
skoro poroniłas juz to modl sie zeby sytuacja sie nie powtórzyła a nie kombinuj złodziejko oszustko

Gość l4
wiedzialam ze ktos sie znajdzie zeby mi dogryzc, wy bez tego byscie chyba umarli!!!!!!!! nie rozumie takich ludzi.... :-( :-( :-(

sprawdzą, czy podpisywałaś listę obecności w pracy, przesłuchają innych pracowników firmy, może klientów na okoliczność tego, co robiłaś w pracy, czy wogóle pracowałaś, sprawdzą, ile tam zarabiają inni pracownicy i ocenią, czy ty w porównaniu z nimi nie zarabiałaś za dużo, sprawdzą, w którym miesiącu ciąży zostałaś przyjęta, czy szef wiedział o ciąży itp.

sprawdzą, czy podpisywałaś listę obecności w pracy, przesłuchają innych pracowników firmy, może klientów na okoliczność tego, co robiłaś w pracy, czy wogóle pracowałaś, sprawdzą, ile tam zarabiają inni pracownicy i ocenią, czy ty w porównaniu z nimi nie zarabiałaś za dużo, sprawdzą, w którym miesiącu ciąży zostałaś przyjęta, czy szef wiedział o ciąży itp.

Gość czwarta popmaranczka
o paulka 1234 ty tez chciałas krasc?

Gość pracuje w zusie
czy wy myslicie ze w zusie pracuja idioci?

Gość l4
zus pieniazki bierze i to chetnie, ale jak ma juz komus dac to wtedy sie zaczyna... po pierwsze... szef nie ma prawa pytac osoby ktora chce zatrudnic czy jest w ciazy czy nie. moze spytac, ale to nie znaczy ze dostanie odpowiedz. proste. tak czy owak ja jutro jade do biura rachunkowego zeby spisali mi umowe... zapłace moze 2 zusy duzo wyzsze... i bede normalnie pracowac do momentu pojscia na l4.

Gość pracuje w zusie
idz tatus sie zdziwi czy on jest tak głupi jal ty czy jeszcze głupszy

Gość l4
to jaka roznica by była jakby on mnie zatrudnił gdybym nie była w ciazy i potem zaszła.... i poszła na l4 ?????

Gość pracuje w zusie
spytaj tatusia on tego nie wie? a to ciekawe a moze nawet firmy nie ma a ty snisz? obudz sie

Gość l4
pracuje w zusie - w zusie chyba faktycznie sa idioci... z tego wynika ze zadna kobieta nie moze byc w ciazy i isc na l4. ciekawe skad sie bierze srednie wynagorzenie krajowe..... skoro niby ty zrobisz 2 tys zł to ja nie moge? jakies zakazy sa?? nie jestem uprzywilejowana zeby normalnie zarabiac? ? czy jestes jakims rasista??? ze kobieta w ciazy to inne stworzenie, ktore nie moze pracowac i bedac w ciazy isc na l4?? to juz nikt nie bedzie robił w polsce i za 20 lat psy wam beda placic zus

Gość pracuje w zusie
wam? czy ty myslisz ze składke zus płaci sie dla pracowników zusu jestes durna

Gość pracuje w zusie
powiedz dzis

Zupełnie inaczej jest jak zatrudnia rodzina, a inaczej jak obcy,. Rodzina zwykle wie, że jestes w ciąży i jest to pewnie zatrudnienie w celu uzyskania chorobowego i macierzyńskiego. A obcy zwykle nie wiedzą.