Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ladyx

keidy d ginekologa

Polecane posty

Gość ladyx

mam niespelna 18 lat i zamierzam isc z wizyta tylko czy trzeba z opiekunem jesli sie jest niepelnoletnim?

Gość ladyx
uhum dzieks za info a mozna cos blizej o samej wizycie...?

a co dokladnie chcesz wiedziec? idziesz tylko na takie kontrolne badanie czy cos Ci dolega?

Gość ladyx
to bedzie 1 wizyta chcialabym cosik juz wiedziec

Gość ladyx
mmmx]

Najpierw lekarz zada Ci troche pytan (o date pierwszej miesiaczki, o choroby w rodzinie, o dlugosc cyklu itp.), pozniej rozbierasz sie do pasa, on Cie bada, zrobi na pewno cytologie, na koniec zbada piersi.

Gość ladyx
yhy troche si eboje w sumie nie wiem jak to jest;/

Nie ma sie czego bac. Ginekolodzy sa zwykle bardzo mili i rozumieja, ze mozesz sie denerwowac. A idziesz prywatnie czy panstwowo?

Gość ladyx
chyb araczej prywatnie sie wybiore wkoncu najwyzszy czas..;0:P

To tym bardziej nie masz sie czego obawiac. I prawda - najwyzszy czas:)

Gość ladyx
no ej sory wole pomyslec zanim bede zyc w neicerpliwosci i latac za testem wiesz ostroznosc to podtswa trzeba pomyslec zanim sie cosik zrobi;*

Gość ladyx
tyle ze ja slyszalam ze jesli sie jest niepelnoletnim to trzeba [przysc z opiekunem zeby dosac recepte mzoe shizuje nie wiem:(

Costy, ja bylam u ginekologa w wieku 17 lat, po badaniach dostalam recepte na pigulki.

Gość ladyx
a w jakim zakresie znaczy si e iel tak sredni akaski powinnam przygotowac?

To zalerzy od ginekologa. Jak bedziesz sie umawiac na wizyte, to mozesz zapytac o cene. Ale zwykle 50 zl. Rzadko taniej. Mozesz trafic tez na takich, ktorzy beda chcieli 70-100 zl...

Gość ladyx
a samo badanie jakos specialnie bolii? no i jesli bys mogla to cos wiecejj. kurd emam stersa buuuu

Badanie nie boli nic a nic. To znaczy, lekarz bedzie pewnie lekko uciskal w paru miejscach, zeby sprawdzic, czy Cie nic nie boli, bo to mogloby znaczyc, ze cos jest nie w porzadku. Ale ogolnie nie ma sie czego bac. Wole chodzic do gina niz do dentysty:p No nie wiem co moge Ci jeszcze powiedziec... Co do rozbierania sie, to pewnie bedziesz miec do dyspozycji jakis parawan, w kazdym razie lekarz nie patrzy jak sie rozbierasz. Jesli bedziesz w spodnicy, to mozesz w niej zostac. Pozniej sie ubierasz i jesli bedzie Ci chcial zbadac piersi, to rozbierasz sie od pasa w gore. Jesli chodzi o cytologie, to nie bedziesz nawet nic czula, bo chodzi tylklo o pobranie sluzu. Lekarz powie Ci wszystko co masz robic, wiec sie nie stresuj. Jesli chodzi o wstyd, to pomysl, ze on mial juz tyyyle pacjentek (w roznym wieku), ze jedna wiecej nie zrobi mu roznicy:p

Na poczatku zapyta Cie o cel wizyty, wiec powiedz, ze jestes pierwszy raz, chcialas sie przebadac i chcesz, zeby przepisal Ci pigulki antykoncepcyjne. Czy cos w tym stylu.

Gość ladyx
slicnie ci dziekuje;*;*;* [rzynajmniej mam juz jakies wyobrazenie;]

hej kadyx. gadalysmy kiedys- to ja studentka:) nie masz sie czego bac. nic nie boli.. super mile to nie jest ale... trwa z 5 min nie dluzej. tabletki?:)

pewnie też zapyta Cię czy jestes dziewicą. Jesli tak i jesli bedzie Ci robic usg to powinnaś mieć pełny pęcherz - nie wiem dlaczego, ale mi tak kazała:) Tylko, że to parę lat temu było i nie wiem czy teraz też tak robią:)

Gość ladyx
ale nie jestem;] neidawno byl 1 raz;];]

Gość ladyx
hejo stdentko;* hee bede wiecorkiem tak ok 19 wiec jelsi amsh ochocie to cekaj na mnie no i 3maj sie cieplutko

Gość ladyx
ma ktos jescez jakeis rady;>

Gość dfghdrgy
najważniejsze żebyś powiedziała, że jestem pierwszy raz na badaniu i trochę się obawiasz...napewno lekarz weźmie to pod uwagę i będzie się starał być jak najbardziej delikatny...popytaj o ginekologów koleżanki, kogoś z rodziny, bo są...różni...a po co Ci jakiś ...przypadkowy..Ważne jest również żebyś nie spinała się w trakcie badania (w trakcie wkładania wziernika ja mam odruch napinania mięśni..)rozluźnij się i słuchaj rad lekarza, to pomaga...samo badanie trwa ok.5 minut...jeżeli jesteś rozluźniona nic nie boli:))POWODZENIA! MOJA RADA! Wybierz dobrze ginekologa, takiego który ma opinię delikatnego i troskliwego. Na pewno będziesz miała wtedy dobre wspomnienia.