Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

delicious

pomysły na bakłażana

Polecane posty

witajcie :) może podpowiecie mi kilka przepisów na przyrządzenie bakłażana ? mam ochote spróbować ale brak mi pomysłów...w necie jest wiele przepisów (to dla tych, którzy mnie odeślą do przeglądarki:P) ale chciałabym sprawdzone przepisy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slonik1900
czesc,ja bardzo czesto robie jedzonko z baklazana ..bo go uwilebiam:))) Najprostsza potrawka to :obranie baklazana,pokrojenie w cienkie plasterki wzdluz,potem w jajku i bulce tartej i usmazenie na goracym oleju.Inna kombinacja to zawinac w ser zolty i potem w jajo i bulce..zrobic takie roladki..moj mezczyzna to uwilebia. Jeszcze inne,moze troszke wiecej pracochlonne...to :usmazyc plastry (krojone wzdluz)z jakiem i bukla tarta,przygotowac rappini..to takie zileone warzywko..podobne do pietruszki troszke,tylko grubsze lodyzki....znaczy sie ugotowac je...a jesli nie znalazlas w warzywniaku yo obejdzie sie bez tego.Wiec w wersji z rappini :ugotowane rapini ,odsaczone kladziemy na dnie naczynka zaroodpornego potem warstwe usmazonego baklazana,potem fete taka pokruszona drobniutko wymieszana z pokrojonym czosnkiem i przyprawami jakie lubisz,na to kolejna warstwa baklazana i potem ser zolty i do piekarnika az sie zarumieni..jak dla mnie pychotka...W wersji bez rappini..po prostu przekladasz baklazany feta , a na koniec mozzarella.Samczenego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a czy go wczesniej zasypujesz solą? bo podobno tak należy żeby \"wykurzyć\" goryczkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Atka1972
Czesc bakłazan jest bardzo dobry ja robie tak :kroje bakłazana w paski i wrzucam na patelnie z olejem goracym dodaje wegete lub rosołek jak bakłazan jest złoty to dodaje czosnek duzo 3 lub 4 ząbki z tarte na drobno .Mieszam energicznie przez 1 min lub 2 czosnek nie moze sie przypalic .Potem podaje to z ryzem jest pyszne my z synem uwielbiamy pozdrawiam beata

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slonik1900
ja nie posypuje sola...wyprobuj co bedzie dla ciebie najlepsze.Powodzenia,mam nadzieje ze wyczarujesz cos pysznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie każdy bakłażan jest gorzki.Jeśli przyrządzasz jego jako pieczony lub do sałatki z składnikami bardziej wyraźistymi jak np czosnek ,chilli itd to nie czujesz tej goryczy ani trochę.Możesz sprawdzić językiem czy jest gorzki.Wtedy posypujesz jego solą i odsawiasz na 10-15 minut,zbierze się w woda i wszystko co gorzkie wyjdzie.Wtedy wycierasz i masz bakłażana bez goryczy to ja też dam tobie przepis. Bakłażan przekrajsz wzdłóż i torszkę w środku wybierasz ten miąsz.Ser feta drobno kroisz,dodajesz czonsek,oregano lub bazylię,kroisz pomidora w małą kosteczkę.Ser,pomidor i miąsz(tez pokrój w kostkę) mieszasz razem i układasz na połówce bakłażana.Letkko polewasz oliwa i zapiekasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do kutwy jasnej
miąższ !!! 😡

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a baklazan w wersji
dla 14 miesiecznego dziecka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja smażę krążki bakłażana w cieście naleśnikowym :) albo robię zapiekankę z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to z ogródka latem robię częst
Ja zwykle wszelkie warzywa z rodziny dyniowatych( w tym bakłażany, cukinie i inne) obieram ze skóry , kraje wpół, wydrążam, sypie solą, odstawiam, gotuję ryż, do tego sosik z kawałkami mięsa i warzyw, wkładam do warzywa czosnek na dno, smaruję masłem, wkładam ryż i sosikiem polewam, zapiekam w brytfance i po ok pół godziny serwuję pyszne danie w półówce warzywa, pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×