Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilabela

prolaktyna - mam za dużo!!! co robic? co to oznacza?

Polecane posty

Gość lilabela

czy ktoś wie jakie powinno sie zrobic badania (jakich hormonow itp) jesli ma sie podwyzszony poziom prolaktyny. podczas badania lekarka stwierdzila, ze mam tzw. mlekotok. robilam 2 razy bananie na poziom prolaktyny. pierwszym razem wyszedl bardzo wysoki, ale bylam wtedy przed samym okresem. a jak wiadomo poziom ten podnosi sie nawet przy samy badaniu - przez stres. a ja strasznie boje sie pobierania krwi. za drugim razem wyszlo mi w normie, tzn. ta najwyzsza gorna dopuszczalna granica (bylam wtedy po okresie). po pierwszym badaniu bralam tabletki bromocorn czy cos takiego, po ktorych czulam sie tragicznie. nie mialam na nic sil i ochotu. jak przestalam je brac to czulam jak wracam do zycia!!! :D podwyzszony poziom nadal mam bo nadal mam wyciek z brodawki ja scisne. ale nie zawsze... zauwazylam, ze jak sie stresuje to wtedy mam, a jak sie niczym nie przejmuje to nie mam. czy to prawda, ze jedyna przyczyna podwyzszonego poziomu prolaktyny moze byc stres i ze wystarczy btrac cos na uspokojenie? bo wyczytalam tez ze mozna miec guza przysadki mozgowej i dlatego prolaktyna jest taka wysoka. tak naprawde nie wiem jak dlugo mam ta prolaktyne podwyzszona bo dopiero 2 lata temu pani doktor to odkryla. wczesniej jak bylam u ginakologa i prosilam o zbadania piersi to tylko je scisnela z gory na dol cala reka i to bylo badanie!!! wiec moze juz duzo dluzej mam podwyzszona. dodam, ze klopoty z cera, wypadajacymi wlosami mialam od zawsze. no w ostatnich 5 latach sie poprawilo. nie mam juz pryszczy. jedynie czasami sie pojawiaja i wtedy wlasnie jak i wyciek z brodawki. w tym samym czasie. czy lekarz powinien skierowac mnie na jakies inne badania niz tylko krwi? jakie nne hormony powinno sie przy tym zbadac? i czy tomografie komputerowa glowy tez powinno sie zrobic? ile to kosztuje prywatnie, a nie prywatnie ile sie czeka? bardzo prosze o odp. jesli ktos cos o tym wie. aha! czy po tak dlugim czasie podwyzszonej prolaktyny (min. 2 lata) moge byc juz bezpoldna? miesiaczki mam. nie zanikly. sa i to bardzo regularne.

Gość z tego co piszesz
to mam wrażenie, że twoim problemem nie jest podwyższony wskaźnik prolaktyny, ale hipichondria. Wyluzuj :P

Gość lilabella
och!!! oby tak bylo!!! dzieki! :D

sa jeszcze leki lepiej przyswajalne np parlodel norpolac robilas test z obciazeniem metocl.?

Gość wiktoriac
Napisz do mnie.Mail masz u gory widoczny,moze razem uda nam sie pogadac na ten temat.Albo numer gg,pozdrawiam

Gość submag
lilabela daj mi swoje gg na maila mam kilka pytan do ciebie msiubka@vp.pl ;))

Witam, nie było mnie na forum od ponad roku ale dziś znowu weszłam i postanowiłam napisać. W kwietniu 2007 wyszła mi prolaktyna przypadkiem 75,6 . Brałam parlodel przez okres roku. We wrześniu 2007 robiłam sobie badanie prl i wyszło mi 8, więc wynik super, zmniejszyłam wiec dawkę do 1/2 (wcześniej brałam 1 tabletkę) - brałam to przez 3 miesiące, potem przez 2 ćwiartkę. Niestety robiłam badania w listopadzie tego roku i prl znowu skoczyła mi na 75. Więc \\\"zabawa\\\" zaczęła się od nowa . Od miesiąca biorę parlodel - nie czuje się dobrze ale jakoś funkcjonuję - kwestia przyzwyczajenia;(. Mam kilka pytanek bo otrzymałam kilka rozbieżnych informacji od lekarzy: - chcę (a raczej muszę się zapisać na siłownie) a słyszałam że intensywny wysiłek fizyczny nie jest wskazany przy wysokim poziomie prl?czy to prawda -czy wysoka prl powoduje nadwagę? ja przez półtora roku przytyłam ponad 10 kg i boje sie że teraz jak zaczęłam brać znowu tabletki waga jeszcze pójdzie w góre. -czy jest jakiś związek ze zwiększonym łaknieniem a przyjmowaniem parlodelu? - może znacie jakies metody aby zrzucic te kilogramy przy braniu leków obniżających prl? dzieki z góry za odpowiedź jeżeli ktoś ma jakieś pytanka to zapraszam bo trochę tez już doświadczyłam z tą hiperprolaktynemią;((((((((((((((((((

Gość podwyższny poziom prolaktyny
może być spowodowany po prostu stresem. I bardzo często u osb z nerwicą się zdarza. Również u facetów. Teraz wiele kobiet ma tego typu problemy. Jeśli chcesz to leczyć, to kompleksowo. Idź do dobrego ENDOKRYNOLOGA, zrób badania i niech on się za to weźmie, nie zwykły ginekolog. Wysoki poziom prolaktyny zazwyczaj uniemożliwia zajście w ciążę, bo hamuje owulację.

Gość kilcia
Zrób test obciążenia metoklopramidem (on wskazuje rodzaj hiperprolaktynemii,a jeśli chodzi o badania obrazowe przysadki to lepiej rezonans magnetyczny z kontrastem.Póki masz miesiączki to nie sadzę,żebyś była bezpłodna.Zrób test z MPC.