Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
m贸j czarny nick

Atopowe Zapalenie Sk贸ry

Polecane posty

Go艣膰 mamita
Witam Czytam Wasze wypowiedzi i wracaj膮 stare, z艂e wspomnienia. Mojego (w tej chwili 15 letniego) syna leczy艂am na to dra艅stwo 5 lat. Obje藕dzi艂am multum lekarzy (ju偶 nie m贸wi膮c o znachorach wszelkiej ma艣ci) i wreszcie trafi艂am do przychodni (je艣li kto艣 jest ze Szczecina to POLECAM - przychodnia przy by艂ym Platanie- by艂a MSW) gdzie moim dzieckiem zaj臋艂o si臋 2 lekarzy. Alergolog i dermatolog. Leczenie sz艂o 2- torowo. Alergolog zrobi艂 testy i wyeliminowa艂 alergeny kt贸re powodowa艂y wysypk臋 i sw臋dzenie ( syn na nogach, r臋kach, po艣ladkach, pod kolanami w zgi臋ciach 艂okci, na przedramionach, szyi itd. mia艂 g艂臋bokie s膮cz膮ce si臋 rany- niekt贸re nie goi艂y si臋 po dwa lata) dermatolog zaj膮艂 si臋 sk贸r膮. Przed leczeniem w przychodni wyda艂am na leki tysi膮ce z艂otych. Ma艣ci, kremy antybiotyki no i ogromna ilo艣膰 steryd贸w. Nic nie pomaga艂o. Po wizycie u pana dermatologa smarowa艂am syna 3 razy dziennie 3 r贸偶nymi ma艣ciami ( kosztuj膮cymi grosze). Po 2 tygodniach sk贸ra mojego syna zrobi艂a si臋 czysta- zosta艂y tylko blizny po ranach. Pan dermatolog zapisa艂 na zako艅czenie kuracji ma艣膰 wybielaj膮ca na blizny- ,,co by synu艣 nie wstydzi艂 rozebra膰 si臋 na pla偶y". W tej chwili wysypka pojawia si臋 sporadycznie - po bezpo艣rednim i d艂ugim kontakcie z alergenami. Wystarcz膮 te ma艣c, kt贸re zapisa艂 dermatolog i po problemie. Kochani podstawa to znale藕膰 dobrego lekarza naprawd臋. Ja przez 5 lat prze偶ywa艂am koszmar. Moje dziecko wy艂o z b贸lu po kontakcie z wod膮. Po艣ciel by艂a zakrwawiona co noc od rozdrapywania ran. Ch艂opak wstydzi艂 rozebra膰 si臋 na w-fie. Koszmar. Je艣li kto艣 z Was jest ze Szczecina lub okolic naprawd臋 zarejestrujcie si臋 do tej przychodni. Tam pracuj膮 kompetentni prawdziwi fachowcy. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 艂apka drapaczka
mamita - jaka to masc, zdradzisz nazwe? prosze Franko z warszawy- jaka zilowa kuracje Ty stosowalas, opowiesz ?? prosze! ja juz nie daje sobie z tym paskudztwem rady... :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Emilka_zs
Witajcie! Zapraszam na forum atopik贸w - to kopalnia informacji! Sama wiele nauczy艂am si臋 od do艣wiadczonych i moja alergolog przepisuje mi leki, o kt贸rych wyczyta艂am na forum :) http://www.atopowe-zapalenie.pl/forum/index.php Opr贸cz tego mo偶emy tam ponarzeka膰 na sw臋dzenie itd. ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koksi
Mam 16 lat i, tak偶e cierpi臋 na to okropie艅stwo brrr ! Dowiedzia艂am si臋 o chorobie jakie艣 2 lata temu , leczenie u lekarza rodzinnego to tylko strata pieni臋dzy i zero rezultat贸w , do tego uci膮偶liwa astma :| Dopiero leczenie prywatne da艂o po偶膮dane skutki ;) obecnie za偶ywam tabletki (Telfast ) s膮 艣wietne w moim przypadku do tego dieta i ma艣ci : elocom ,novate i na twarz elidel , z tym 偶e na elocom szybko si臋 uodparniam na dodatek to ma艣膰 sterydowa . I balsam oillan po k膮pieli . Z jedzenia najgorsze jest kakao oraz cytrusy . Trudno by艂o tak nagle je odstawi膰 ale, gdy pomy艣l臋 o tym okropnym sw臋dzeniu ,ranach ... Dieta jest straszna ! :| po zapoznaniu si臋 z ni膮 stwierdzi艂am 偶e og贸lnie nie mog臋 je艣膰 "nic" . U mnie AZS objawi艂o si臋 pocz膮tkowo pokrzywk膮 , dopiero p贸藕niej by艂o gorzej sucha sk贸ra, sw臋dzenie nie do wytrzymania , na plecach, szyi ,zgi臋ciach 艂okci i n贸g i we w艂osach sw臋dz膮ce ,czerwone i takie, a偶 mokre (lej膮ce) krwawe plamy, nawet na buzi wyst臋powa艂y objawy , co by艂o strasznie krepuj膮ce w szkole zwa偶aj膮c na to jakie s膮 dzieci :( do tego takie malu艣kie b膮belki na tych plamach i uczucie jakby ka偶dy sw臋dzia艂 osobno ! W czasie wizyty u prywatnego dermatologa, lekarka jednoznacznie stwierdzi艂a, i偶 obecnie wygl膮dam jak potw贸r ;P co zmotywowa艂o mnie do przestrzegania wszystkiego co wypisa艂a ,lecz z czasem przestaj臋 si臋 pilnowa膰 . Obecnie jest znacznie ! lepiej :) Pozdrawiam wszystkich Atopowc贸w ;) i 偶ycz臋 udanego leczenia !

Udost臋pnij ten post

ostatnia jaka艣 dziewczyna pisa艂a, 偶e ma AZS i u偶ywa balsamu Ziaja Med kuracja nawil偶aj膮ca (nie zawiera parafiny)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maliboo7
Witam wszystkich cierpi膮cych! Chorowa艂am kiedy艣 bardzo ci臋偶ko na AZS, ci臋偶ko to nawet opisa膰... wieczne sw臋dzenie, b贸l, rany, s膮czenie - na ca艂ym ciele. Twarz mia艂am w ranach i opuchni臋t膮. Wygl膮da艂am jak poczwara :-( :-( Po kilku latach takiego cierpienia trafi艂am na bardzo skuteczn膮, naturaln膮 terapi臋. Nazywa si臋 terapia Enderleina. 艁膮czy艂am to ponadto z bardzo 艣cis艂膮 diet膮, odprowadzaniem toksyn lekami homeopatycznymi i z za偶ywaniem probiotyk贸w. Og贸lnie bra艂am g艂贸wnie leki firmy Sanum i np. Heel, troch臋 te偶 lek贸w niemieckich firm, kt贸re nie s膮 tu jeszcze dost臋pne, ale mam nadziej臋, 偶e b臋dzie tego coraz wi臋cej). Teraz jestem zdrowa :-) Mam pi臋kn膮, g艂adziutk膮 sk贸r臋. W dodatku mam zdrowiutkiego syna, kt贸ry oczywi艣cie odziedziczy艂 po mnie tendencje do AZS. Kiedy mia艂 dwa miesi膮ce i pojawi艂y si臋 wyra藕ne objawy, wystarczy艂o dwa czy trzy miesi膮ce terapii Enderleina (u mnie trwa艂o jakie艣 2 lata). Teraz te偶 jest g艂adziutki i zdrowiutki :-) Bardzo mi przykro, jak czytam, 偶e kto艣 si臋 nadal boryka z t膮 chorob膮., bo wbrew temu, co twierdz膮 lekarze, istniej膮 bardzo skuteczne terapie. Jestem 偶ywym dowodem :-) Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich atopowc贸w!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miastowsniegu
Gratulacje maliboo!!! Dla wszystkich wiecznie drapiacych si臋 atopik贸w czekajacych na efekty leczenia, mam dobra wiadomo艣膰, mozecie sobie ulzy膰 za nim leki zazcn膮 ca艂kowicie dzia艂a膰. Ot贸偶, moja kuzynka- kt贸ra nie jest chora mia艂a sucha sk贸re na r臋kach, bra艂a wi臋c tabletki z kobylego mleka i by艂a nimi zachwycona. W akcie desperacji -zapytawszy oczywiscie wczesniej lekarza czy mi nie zaszkodz膮 - tez zazce艂am je bra膰 i po miesi膮cu poprawa by艂a widoczna. Aha tabletki nazywaja si臋 proskin.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 basia1404
zajrzyj tutaj www.lalus-hobbysam.blogspot.com ja te偶 borykam si臋 z tym problemem

Udost臋pnij ten post

Witam! Jestem mam膮 trzyletniej dziewczynki i te偶 borykamy si臋 z dziwnymi zmianami sk贸rnymi. Sk贸ra mojej c贸rki jest sucha i sw臋dz膮ca, ale w miejscach nietypowych dla AZS. Od jakiego艣 czasu, za namow膮 naszego dermatologa, stosujemy r贸偶ne emolienty do k膮pieli i inne specjalne dermokosmetyki. Musz臋 przyzna膰, 偶e to 艣wietna sprawa. Nie wida膰 przesusze艅 i sk贸ra nie jest zaczerwieniona. Najwa偶niejsze jednak dla mnie jest to, 偶e ma艂a nie p艂acze ci膮gle, 偶e j膮 co艣 sw臋dzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dopamine
Jaka jest r贸偶nica mi臋dzy dermokosmetykami a ma艣ciami sterydowymi? Kt贸rych lepiej u偶ywa膰 w jakich przypadkach?

Udost臋pnij ten post

Ma艣ci sterydowe to bardzo silnie, miejscowo dzia艂aj膮ce leki i lepiej ich nie nadu偶ywa膰, bo bardzo obci膮偶aj膮 sk贸r臋 i mog膮 j膮 bardzo os艂abi膰. Dermatolog powinien je przepisywa膰 w naprawd臋 skrajnych przypadkach zaostrzenia objaw贸w. Niestety tak si臋 nie dzieje i lekarze przepisuj膮 sterydy zbyt cz臋sto w przypadkach, kiedy spokojnie ze zmianami sk贸rnymi mo偶na walczy膰 w艂a艣nie dermokosmetykami. Dermokosmetyki zapewniaj膮 chorej sk贸rze odpowiednie nawil偶enie przez co pozwalaj膮 zwalcza膰 podra偶nienia, wysypki alergiczne, przesuszenia sk贸ry i 艣wi膮d. Ponadto mo偶na ich spokojnie u偶ywa膰 do codziennej piel臋gnacji takiej problemowej sk贸ry, dzi臋ki czemu mo偶na zapobiec powstawaniu nowych zmian.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yokoa
Jednym s艂owem lepiej zacz膮膰 kuracje od dermokosmetyk贸w, gdy偶 mog膮 okaza膰 si臋 wystarczaj膮ce?

Udost臋pnij ten post

Zawsze lepiej zacz膮膰 od dermokosmetyk贸w, bo sterydami to mo偶na sobie niechc膮cy naprawd臋 bardzo powa偶n膮 krzywd臋 zrobi膰. Przy nieumiej臋tnym i zbyt cz臋stym u偶ywaniu ma艣ci sterydowych sk贸ra staje si臋 cienka i wiotka, a to nie regeneruje si臋 za bardzo. Dzi臋ki dermokosmetykom i emolientom w艂a艣nie uda艂o mi si臋 doprowadzi膰 stan sk贸ry mojej c贸reczki do takiego stanu, 偶e nie powiedzia艂aby艣, 偶e jest chora, a do tego nawet je艣li j膮 co艣 uczuli to reakcja sk贸rna jest bardzo delikatna. O sterydach to ju偶 dawno zapomnia艂y艣my.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yokoa
red_alice - kt贸re dermokosmetyki sprawi艂y u Was takie cuda? : ) Jeden konkretny, czy eksperymentowa艂y艣cie z czym popadnie a偶 do uzyskania efektu?

Udost臋pnij ten post

Niestety dosy膰 d艂ugo testowa艂y艣my r贸偶ne kosmetyki. Jedne dzia艂a艂y ca艂kiem nie藕le, inne prawie wcale. Raz nawet si臋 zdarzy艂o 偶e ma艂a wysypk臋 dosta艂a po kremie - niby hypoalergicznym. Jaki艣 czas temu dermatolog podsun膮艂 nam nieco pr贸bek i tak trafi艂y艣my na krem z A-Dermy. Teraz to ju偶 u偶ywamy kostki dermokosmetycznej do mycia, kremu do bu藕ki i mleczko do cia艂a. Najwi臋ksze wra偶enie sprawi艂a na mnie ta kostka, kt贸r膮 u偶ywa si臋 zamiast myd艂a, czasem to nawet kremu ju偶 nie trzeba u偶ywa膰, bo pi臋knie nawil偶a sk贸r臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yokoa
Wobec tego zaczn臋 chyba od balsamu do cia艂a i kostki, mam nadziej臋, 偶e dostaje je w aptekach w moim mie艣cie...

Udost臋pnij ten post

zawsze mo偶na spr贸bowa膰 w internecie poszuka膰. W wielu aptekach internetowych te偶 mo偶na znale藕膰 odpowiednie kosmetyki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Skubaneczek
Polecam z swojej strony Restoraderm. Na sk贸r臋 naszej c贸reczki pomaga jak nic innego :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Szopeczka
Restoraderm to bardzo fajny krem. Naszemu ma艂emu pomaga w walce z atzs jak nic innego. Polecam wszystkim tym nie do ko艅ca przekonanym.

Udost臋pnij ten post

Restoraderm to CETAPHIL sprawdzali艣cie sk艂ad? *Cetyl alcohol - eksperci CIR uwa偶aj膮, 偶e to sk艂adnik niedra偶ni膮cy jednak wiele dermatolog贸w zaleca aby osoby z wra偶liw膮/podra偶nion膮 sk贸r膮 unika艂y go. *disodium EDTA - Pe艂ni rol臋 stabilizatora w kosmetykach. Cz臋sto jednak zanieczyszczony i dzia艂a kancerogennie. Podra偶nia sk贸r臋 i b艂ony 艣luzowe. *dimethicon (silikon) -Powoduje podra偶nienie sk贸ry. Zaostrza objawy tr膮dziku. *ceteareth-20 - mieszanina alkoholu cetylowego i sterylowego.Substancji z grupy Ceteareth nie nale偶y u偶ywa膰 na uszkodzon膮 sk贸r臋. * sodium PCA - Uszkadza w艂osy (艂amliwo艣膰, rozdwajanie, wypadanie) i wywo艂uje reakcje alergiczne. Reszta substancji jest OK. Szczerze m贸wi膮c wydaje mi si臋, 偶e Diprobase jest bezpieczniejszy. Warto te偶 mo偶e spr贸bowa膰 olei (jest ich mn贸stwo) np. olej z nasion z czarnej maliny

Udost臋pnij ten post

niestety przy atopowym zapaleniu sk贸ry trzeba zmieni膰 swoje przyzwyczajeni, zdecydowanie zmieni膰 diet臋 i kosmetyki, ale czasami nam si臋 wydaje, 偶e mamy AZS a nie mamy i warto to sprawdzi膰 , ja polecam tak膮 ankiet臋, kt贸ra ma ciekawe i dog艂ebne pytania, kt贸re przynajmniej na pocz膮tku w domu pomog膮 nam rozwa偶y膰 czy w dobrym kierunku si臋 leczymy i czy nasze podejrzenia s膮 uzasadnione sondaz.latopic.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lady bronka
moja c贸rka ma azs, zmiany na sk贸rze smaruj臋 elidelem, bardzo jej pomaga, ale niestety jest drogi, a tubka jest ma艂a. podawa艂am jej probiotyk latopic, kt贸ry ma pomaga膰 w leczeniu azs i zapobiega膰 dalszemu rozwojowi choroby. poza tym stosujemy seri臋 emolium i krem robiony na recept臋, niestety zawieruszy艂 mi sie sk艂ad.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hmmm123
Restoraderm, to bardzo dobry 艣rodek na atapowe! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DobraRada123
Hmm r贸wnie偶 mog臋 poleci膰 Restoraderm. U naszej ma艂ej spisywa艂 si臋 znakomicie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 carpee_08
ja nie mam tego schorzenia, ale podobno leczenie d艂ugo trwa, polecam Wam np. sole z morza martwego. na choroby sk贸ry dobrze robi膮 kompresy lub k膮piele z sol膮.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰