Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LiMonia

Pierwszy poród-po szkole rodzenia i bez niej

Polecane posty

Gość LiMonia

Witajcie, pisze prace magisterska na temat szkół rodzenia. Chciałabym porównać czas trwania porodu (I-rozwarcie do 10cm,II-wydalanie i III-łożyskowa faza) kobiet uczęszczających na kursy do szkół rodzenia i kobiet nie korzystających zjej usług. Próbuje dowieść,że poród po Szkole rodzenia jest łatwiejszy, krótszy. Przeprowadziłam już część badań ankietowych, kobiey-pierworódki wypowiadały sie na w/w temat, opowiadały o tym czy chorowały w czasie ciąży, czy rodziły z mężami, czy były jakieś komplikacje podczas porodu. Opowiadały o szkole rodzenia i swoich odczuciach. Byłabym Wam bardzo wdzięcznam gdybyście i Wy mogły się ze mną podzielić tymi obserwacjami!!!!!! Proszę piszcie!!!! Pozdrawiam LiMonia

Limonia polecam wszystkim kobietom w ciąży szkołę rodzenia. Faktycznie pewnie gdyby nie wiadomości jakie tam zdobyłam mój poród zniosłabym o wiele gorzej. Byłam świadoma co się ze mną dzieje w poszczególnej fazie porodu, jak złagodzić ból co mo wolno robić podczas porodu. Mimo że chłonełam wszelką literature na temat ciąży i porodu ( czytałam wszystko co wpadło mi w ręcę) to i tak szkoła rodzenia dała mi więcej. Zwiedzaliśmy też porodówkę co było szczególnie dla mnie ważne, abym wiedziała gdzie mam się zgłosić i jak tam wygląda, moża wyda ci się to śmieszne ale dla mnie ważne jest aby poznać miejce wcześniej, żebym pozniej nie była przerażona. Jestem szczupłej budowy 42 kg przed porodem, ginekolog i położna po wszystkim powiedzieli mi że nyśleli iż nie dam rady urodzić, a tu prosze 9 godzin i po pierwszym porodzie licząc od pierwszego skurczu. spokojnie leżałam i oddychałam, pomagało mi to, kiedy dostałam bóli partych zawołałam pielęgniarke, która nie chciała mi uwierzyć że już są PRZECIEŻ GODZINE TEMU DOSTAŁAM KROPLÓWKE zbadała mnie zrobiła wielkie oczy i kazała rodzić. Znałam też ze szkoły rodzenia pozycje do porodu które pomogły mi lepiej przeć, z moją budową to nie było tak chop chop, ale urodziła się zdrowa 3000g dziewczynka. Gorąco polecam szkołe rodzenia. Rozmawialiśmy też tam o połogu i pielęgnacji noworodka, o najlepszych markach kosmetyków i innych. Super położna prowadziła szkołe, extra babka. Sory za taki elaborat ale akurat jestem sama w domu mała śpi a mi się nudzi, a może ci coś pomoge tym wywodem.

Pierwszy poród bez szkoły rodzenia. Sama z mężem pojechałam zobaczyć porodówkę, oprowadziła nas bardzo miła położna. O godzinie 23.40 pierwsze skurcze, pojechaliśmy do szpitala. Na miejscu okazało się że mam 4 cm rozwarcia. Potem rejestracja, zmiana garderoby, prysznic, badanie rozwarcie 7 cm. Po około 40 minutach urodziłam dziecko :) Nie sądzę, żeby szkoła rodzenia ułatwiła lub przyspieszyła mój poród :D i bardzo dobrze bo nie chciałabym urodzić w samochodzie :) Sam poród był bez znieczulenia ale z mężem :) Komplikacje po porodzie: były ponieważ miałam zakażenie wewnątrz maciczne, dziecko urodziło się z niedotlenieniem. PO 7 dniach wyszłyśmy ze szpitala zdrowiutkie

Gość LiMonia
Dziękuje Ci GORLA za to że poświęciłaś wolną chwilkę na to,aby podzielić sie ze mną swoimi doświadczeniami. Rozmawiałam już z kilkoma kobietkami na ten temat i zebrałam część informacji a dla mnie każda wypowiedz jest na miarę złota!!!!!!!! Cieszę sie,że szkoła rodzenia pomogła Ci w przygotowaniu do tak ważnego dnia w zyciu każdej kobiety :) Zastanawiam sie jak to sie stało,że zapisałaś sie na zajęcia i czy uczęszczałaś tam ze swoim partnerem. Jeżeli jeszcze znajdziesz chwilkę, napisz mi prosze ile Twoja Niunia dostała punktów w skali Apgar i czy chorowałaś w czasie ciąży. Jeszcze raz bardzo dziękuję za wypowiedz i serdecznie pozdrawiam!!!!!

Ja nie byłam w szkole rodzenia - bylam zapisana i czekalam w kolejce ale w miedzy czasie ze szpitalnej zrobili prywatna i cena koszmarnie wzrosła, wiec zrezygnowalam. I sadze ze nie mialam podczas porodu wiekszych problemow. Oddychalam dobrze (wiedza z zajęć emisji głosu), parłam tez dobrze. Rodziłam w sumie 12 godzin, parcie ledwo pare minut, ale trwało to tak długo bo mała była obkręcona pępowiną i nie przekręciła sie tak jak trzeba. Jedynie czego zaluje to to ze PO porodzie mialam kiepskie pojecie co dalej z tym noworodkiem począć... A pielegniarki mialy to w nosie :) Radź sobie sama, twoje dziecko...

Gość LiMonia
Witam, nie spodziewałam sie,że tak szybko dostanę odpowiedz na moje pytania związane ze szkołą rodzenia. Dziękuje Wam wszystkim za szczere chęci i podzielenie sie ze mną spostrzeżeniami!!!!! Właśnie analizuję wyniki ankiet na w/w temat i pomyślałam,że może któraś z Was zechciałaby odpowiedzieć na pytania ankietowe. Poniżej skopiowałam kwestionariusz, jeśli znajdziecie chwilke i chęci napiszcie chociaż na pare pytań. Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie Was wszystkie pozdrawiam!!! LiMonia ANKIETA DLA PIERWORÓDEK 1.Wiek: ………………. 2.Miejsce Pani zamieszkania? •Wieś •Miasto do 25 tys. mieszkańców •Miasto powyżej 25 tys. mieszkańców 3.Czy uczestniczyła Pani w zajęciach Szkoły Rodzenia? •TAK, od ………… miesiąca •NIE 4.Czy chorowała Pani podczas trwania ciąży? •TAK, w którym miesiącu/trymestrze:……………………………………… •NIE 5.Czy był to poród rodzinny? •TAK •NIE 6.Ile punktów w Skali Apgar uzyskało Pani dziecko? ………………….. 7.Jak długo trwał poród? •I OKRES –ROZWIERANIA:……………………..  I faza (0 – 5cm):  II faza (5 – 8cm  III faza (8 – 10cm): •II OKRES – WYDALANIA: …………………….. •III ŁOŻYSKOWY: ………………………………. 8.Czy miały miejsce jakiekolwiek komplikacje podczas porodu? •TAK, jakie:……………………………………………………….. •NIE 9.Czy akcja porodowa zakończyła się: •Porodem naturalnym - „siłami natury” •Poprzez cesarskie cięcie Pytania skierowane dla kobiet po szkole rodzenia: ------------------------------------------------------------------------------ Pytania skierowane dla kobiet po szkole rodzenia: 10.Skąd Pani dowiedziała się o zajęciach w szkole rodzenia? •Z mediów ( TV, Internet, radio, prasa) •Od lekarza prowadzącego przebieg ciąży •Od znajomych •Inne źródła, jakie ………………….. 11.Czy szkoła rodzenia znajduje się w miejscu Pani zamieszkania? •TAK •NIE 12.Jaka formę prowadzenia zajęć w szkole rodzenia uważa Pani za najwłaściwszą i najbardziej interesującą? •Zajęcia fizyczne z fizjoterapeutą •Zajęcia teoretyczne z lekarzem •Zajęcia z położną •Inne, jakie ………………………………………. 13.Czy mąż/ojciec dziecka uczestniczył w zajęciach w szkole rodzenia? •TAK •NIE 14.Co z wyuczonych w szkole rodzenia umiejętności przydało się najbardziej w czasie trwania porodu? •Umiejętność odpowiedniego oddychania •Umiejętność włączania/wyłączania odpowiednich partii mięsni •Umiejętność relaksacji •Inne, jakie ………………………………….. 15.Czy szkoła rodzenia spełniła Pani oczekiwania pod względem przekazanej wiedzy teoretycznej? •TAK •NIE 16.Czy szkoła rodzenia spełniła Pani oczekiwania pod względem przygotowania fizycznego? •TAK •NIE 17.Czy uważa Pani, że uczestniczenie w zajęciach Szkoły Rodzenia pomogło Pani w porodzie? •TAK •NIE •NIE MAM ZDANIA ---------------------------------------------------------------------------------------Pytania skierowane dla kobiet nieuczęszczających do Szkoły Rodzen 18, Dlaczego nie skorzystała Pani z uczestnictwa w Szkole Rodzenia? •Z przyczyn finansowych •Z powodu braku wolnego czasu •Z powodu ciąży wysokiego ryzyka •Inne przyczyny, jakie…………………………………………………………… 19.Czy w czasie ciąży ćwiczyła Pani samodzielnie w domu? •TAK •NIE 20.Dlaczego zdecydowała się Pani na samodzielne ćwiczenie w domu? •Namówił mnie na to lekarz prowadzący ciążę, położna, pielęgniarka •Namówili mnie moi znajomi, rodzina •Słyszałam o tym w TV, radiu •Czytałam na ten temat w Internecie, prasie •Inne powody, jakie……………………………………………… 21.Jakiego rodzaju były te ćwiczenia: •Polecone przez lekarza prowadzącego przebieg ciąży, położną, pielęgniarkę •Opracowane przez konkretnego specjalistę-fizjoterapeutę •Zaczerpnięte z fachowej prasy, książek •Samodzielnie wymyślone przez Panią •Inne, jakie ……………………………………………………….. 22.Ile godzin tygodniowo poświęcała Pani ćwiczeniom? •Mniej niż 1 godzinę •1 - 2 godziny •Więcej niż 2 godziny Dziękuję za wypełnienie ankiety i przekazane informacje

ANKIETA DLA PIERWORÓDEK 1.Wiek: ……23…………. 2.Miejsce Pani zamieszkania? •Miasto powyżej 25 tys. mieszkańców 3.Czy uczestniczyła Pani w zajęciach Szkoły Rodzenia? •NIE 4.Czy chorowała Pani podczas trwania ciąży? •TAK, w którym miesiącu/trymestrze:……od 2 trymestru; 5.Czy był to poród rodzinny? •TAK 6.Ile punktów w Skali Apgar uzyskało Pani dziecko? …10……………….. 7.Jak długo trwał poród? •I OKRES –ROZWIERANIA:……………… ;……..  I faza (0 – 5cm): okolo 6 godzin  II faza (5 – 8cm  III faza (8 – 10cm): te fazy okolo kolejne 6 godzin •II OKRES – WYDALANIA: ………pare minut…………….. •III ŁOŻYSKOWY: ……okolo minute, moze mneij. 8.Czy miały miejsce jakiekolwiek komplikacje podczas porodu? •TAK,corka byla owinieta pępowiną wokół szyi 9.Czy akcja porodowa zakończyła się: •Porodem naturalnym - „siłami natury” -------------------------------------------------------- -------------------------------Pytania skierowane dla kobiet nieuczęszczających do Szkoły Rodzen 18, Dlaczego nie skorzystała Pani z uczestnictwa w Szkole Rodzenia? •Przyczyny finansowe (za drogo!!!) 19.Czy w czasie ciąży ćwiczyła Pani samodzielnie w domu? •NIE

ANKIETA DLA PIERWORÓDEK 1.Wiek: ……25…………. 2.Miejsce Pani zamieszkania? •Wieś •Miasto do 25 tys. mieszkańców •Miasto powyżej 25 tys. mieszkańców WIEŚ 3.Czy uczestniczyła Pani w zajęciach Szkoły Rodzenia? •TAK, od ……8…… miesiąca •NIE 4.Czy chorowała Pani podczas trwania ciąży? •TAK, w którym miesiącu/trymestrze:………3 M.……̷ 0;……………………&# 8230; •NIE 5.Czy był to poród rodzinny? •TAK •NIE TAK 6.Ile punktów w Skali Apgar uzyskało Pani dziecko? ………10………….. 7.Jak długo trwał poród? •I OKRES –ROZWIERANIA:………8……… ;……..  I faza (0 – 5cm): 6 GODZ  II faza (5 – 8cm 2 G.  III faza (8 – 10cm): 1G. •II OKRES – WYDALANIA: ……………40 MIN……….. •III ŁOŻYSKOWY: ……5 MIN.………………R 30;………. 8.Czy miały miejsce jakiekolwiek komplikacje podczas porodu? •TAK, jakie:…………………̷ 0;……………………&# 8230;………….. •NIE NIE 9.Czy akcja porodowa zakończyła się: •Porodem naturalnym - „siłami natury” •Poprzez cesarskie cięcie SIŁAMI NATURY Pytania skierowane dla kobiet po szkole rodzenia: -------------------------------------------------------- ---------------------- Pytania skierowane dla kobiet po szkole rodzenia: 10.Skąd Pani dowiedziała się o zajęciach w szkole rodzenia? •Z mediów ( TV, Internet, radio, prasa) •Od lekarza prowadzącego przebieg ciąży •Od znajomych •Inne źródła, jakie ………uLOTKI U GINEKOLOGA………….. 11.Czy szkoła rodzenia znajduje się w miejscu Pani zamieszkania? •TAK 12.Jaka formę prowadzenia zajęć w szkole rodzenia uważa Pani za najwłaściwszą i najbardziej interesującą? •Zajęcia fizyczne z fizjoterapeutą •Zajęcia teoretyczne z lekarzem •Zajęcia z położną •Inne, jakie ……………………R 30;………………. Z POŁOŻNĄ 13.Czy mąż/ojciec dziecka uczestniczył w zajęciach w szkole rodzenia? •TAK •NIE NIE 14.Co z wyuczonych w szkole rodzenia umiejętności przydało się najbardziej w czasie trwania porodu? •Umiejętność odpowiedniego oddychania •Umiejętność włączania/wyłączania odpowiednich partii mięsni •Umiejętność relaksacji •Inne, jakie ……………………R 30;………….. ODDYCHANIE 15.Czy szkoła rodzenia spełniła Pani oczekiwania pod względem przekazanej wiedzy teoretycznej? •TAK •NIE TAK 16.Czy szkoła rodzenia spełniła Pani oczekiwania pod względem przygotowania fizycznego? •TAK •NIE TAK 17.Czy uważa Pani, że uczestniczenie w zajęciach Szkoły Rodzenia pomogło Pani w porodzie? •TAK •NIE •NIE MAM ZDANIA TAK -------------------------------------------------------- -------------------------------Pytania skierowane dla kobiet nieuczęszczających do Szkoły Rodzen 18, Dlaczego nie skorzystała Pani z uczestnictwa w Szkole Rodzenia? •Z przyczyn finansowych •Z powodu braku wolnego czasu •Z powodu ciąży wysokiego ryzyka •Inne przyczyny, jakie…………………… ;…………………… 230;……………… 19.Czy w czasie ciąży ćwiczyła Pani samodzielnie w domu? •TAK •NIE 20.Dlaczego zdecydowała się Pani na samodzielne ćwiczenie w domu? •Namówił mnie na to lekarz prowadzący ciążę, położna, pielęgniarka •Namówili mnie moi znajomi, rodzina •Słyszałam o tym w TV, radiu •Czytałam na ten temat w Internecie, prasie •Inne powody, jakie…………………… ;…………………… 230;… 21.Jakiego rodzaju były te ćwiczenia: •Polecone przez lekarza prowadzącego przebieg ciąży, położną, pielęgniarkę •Opracowane przez konkretnego specjalistę-fizjoterapeutę •Zaczerpnięte z fachowej prasy, książek lIMONIA wiedziałam już wcześniej o szkole rodzenia, wcześniej mieszkałam w mieście będąc w ciązy wybrałam szpital do porodu i tam zapisałam się do szkoły rodzenia, numer telefonu znalazłam na ulotce, było tyle chętnych że dopiero w 8 miesiącu zaczęłam chodzić no i nie zdąrzyłam do końca. Cena w Tczewie kursu 120 zł za 10 spotkań, plus gazety, próbki kremów smoczki próbki herbatek itp. Rodziłam z mężem ale na kurs nie chodził wiadomo praca. Oliwka dostała 10 pkt. W ciązy nie chorowałam, pomijając grype w 3 miesiącu, no akurat taki okres zimowy. Choruje nazespól policystycznych jajników, zespół nadnerczy i hiperprolaktynemie , niezły arsenał, mogłam wogóle nie mieć cieci, ale żeby mieć dzidziusia musiałam leczyć się hormonalnie,no ale się udało. ̶

Ucięło mi zaczęłam chodzić w 8 miesiącu, cena kursu w Tczewie 120 zł. Mała dostała 10 pkt. Rodziłam z mężem ale nie chodził na kurs ze mną z powodu braku czasu, zajęcia odbywały się 2 razy w tygodniu. W ciąży nie chorowałam, no raz na grype w 3 miesiącu, komplikacji w czasie porodu nie było. Choruje na zespół policystycznych jajników, zespół nadnerczy i hiperprolaktynemie, niezły arsenał co? Mogłam wogóle nie mię dzieci, moja endokrynolog była w szoku że po 4 miesiącach leczenia chormonami udało mi się zajść w ciąże i przebyć poród bez komplikacji. O ciąży dowiedziałam się już w 3 tygodniu i odrazu dostałam zwolnienie do końca ciąży. Co jeszcze napisać co byłoby Tobie pomocne?

Dziękuje Ci Gorla za wypowiedź i uzupełnienie ankiety!!!! Dziękuję,że podzieliłaś sie ze mną swymi przeżyciami. Jest mi to tym bardziej bliskie,gdyż sama mam PCO i hyperprolaktynemię :( W lipcu wychodzę za mąż i bardzo pragniemy mieć dzieci, a dzięki Twojej wypowiedz nabrałam nadziei,że i nam się uda ;))) Jeszcze raz wielkie dzięki. Serdecznie pozdrawiam LiMonia

Gość Klałd
ANKIETA DLA PIERWORÓDEK 1.Wiek: 23 2.Miejsce Pani zamieszkania? •Miasto powyżej 25 tys. mieszkańców 3.Czy uczestniczyła Pani w zajęciach Szkoły Rodzenia? •NIE 4.Czy chorowała Pani podczas trwania ciąży? •NIE 5.Czy był to poród rodzinny? •NIE 6.Ile punktów w Skali Apgar uzyskało Pani dziecko? 10 7.Jak długo trwał poród? •I OKRES –ROZWIERANIA: 7 godzin •II OKRES – WYDALANIA: 1 godzina •III ŁOŻYSKOWY: 15 minut 8.Czy miały miejsce jakiekolwiek komplikacje podczas porodu? •NIE 9.Czy akcja porodowa zakończyła się: •Porodem naturalnym - „siłami natury” -------------------------------------------------------- -------------------------------Pytania skierowane dla kobiet nieuczęszczających do Szkoły Rodzen 18, Dlaczego nie skorzystała Pani z uczestnictwa w Szkole Rodzenia? Wyszłam z założenia, że skoro tyle tysięcy lat kobiety rodziły bez szkoły rodzenia, to czy tak naprawdę w czymś mi pomoże? No może nauczy jak przebierać lalkę, a nie ma to nic wspólnego z prawdziwym życiem. 19.Czy w czasie ciąży ćwiczyła Pani samodzielnie w domu? •NIE

Gość matylda098
Szkoła jest bardzo przydatna dla matek, które pierwszy raz rodzą. Wszelkie rady przyjaciółek tylko pogarszają stan psychiczny matki. Tak było w moim przypadku, więc zaczęłam chodzić na kurs rodzenia we Wrocławiu. http://krainadouli.pl/ Bardzo kameralne warunki, mała grupa, był czas na wszystko.