Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość starająca

kiedy badanie na poziom FSH i LH? poradźcie proszę

Polecane posty

Gość starająca

poradźcie proszę, w którym dniu cyklu powinnam zrobić badanie poziomu FSH, którego LH, a kiedy PTL. od pół roku starmy się o dzidzię, dziś zrobiłam na poziom FT3, FT4 oraz TSH, jutro wyniki... to mój 1 dzień cyklu, więc mogę wykorzystać ten czas na jakieś badania... tym bardziej, ze w następnym chcę udac się do mojego ginka... najlepiej z kompletem badań :) z góry wielkachne dzięki 🌻

Gość laborantka
O ile poziom hormonów tarczycy utrzymuje się na stałym poziomie, to poziom tych pozostałych jak wiesz, zależy od dnia cyklu. Robi się je w różnych dniach, ale zawsze to lekarz określa w zależności od potrzeby. Normy też są oczywiście ustalane dla konkretnych faz cyklu.

Gość laborantka
Pytasz też o prolaktynę , ona też jest na tym samym poziomie przez cały cykl.

Gość starająca
dzięki za odpowiedź :) przepraszam oczywiście chodziło mi o poziom progesteronu, prolaktynę już zrobiłam i jest w normie :) wiem, że w różnych dniach cyklu jest różny ich poziom dlatego właśnie pytałam w których....;) potrzebuję tych badań pod kątem owulacji... mam niepękające pęcherzyki ( w jednym cyklu pękaja w innym nie...) pod tym kątem chcę zrobić badania...:) ale też chcę zdobyć jak najwięcej danych, bo póki co nie do końca wiadomo, dlaczego przez sześć cykli się nie udało... a mój ginek, każe czekac i starać się przez rok... potem chce dopiero zacząć działać :( ale to moje ciało i moje marzenie... więc skoro i tak płacę za te badania to dlaczego nie miałabym zdobyć tych informacji już teraz??? po co mam czekac...? mam nadzieję, że mnie rozumiesz...:O czy jesteś w stanie powiedzieć mi, w których dniach cyklu powinnam zrobić te poziomy??? pod kątem starań o dziecko??? czyli sprawdzenia prawidłowości przebiegu całego mojego cyklu??? czy jednak muszę uderzyć do mojego gina??? bo tylko on jest w stanie to określić...? będę ogromnie wdzięczna :)

Gość laborantka
Przepraszam, że nie odpowiedziałam, ale obowiazki nie pozwoliły ;) Wiesz, nie chcę wprowadzić Ciebie w błąd, ale wydaje mi się, że w Twoim przypadku wskazane będzie pewnie zrobić te poziomy albo w fazie folikularnej (1) albo w owulacyjnej. Skoro nie dojrzewają pęcherzyki, to myślę, ze w łaśnie wtedy ważny jest poziom tych hormonów. Niestety nie posiadam dokładniejszej wiedzy na ten temat :( Pozdrawiam i życzę dobrych wyników :)