Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość atomowy Jasiu

Matura z matematyki obowiązkowa !

Polecane posty

Gość atomowy Jasiu

Nawet nie wiedziałem, że to przywrócili :D Skończy się wkońcu plaga milionów pedagogów, filologów, politologów i innych bzdetnych kierunków. Wkońcu student będzie musiał myśleć!!!!

Co złego w tych kierunkach a co dobrego w obowiązkowej matmie?Nie zdawałam i jakoś nie czuję gorsza.Powiem więcej,czuję się lepsza.

Gość atomowy Jasiu
amita matematyka uczy myśleć, a co jest złego w tych kierunkach ? że 80% ludzi po nich to bezrobotni... A amnestia to kpina, uczelnie wyższe nie powinni nikogo z amnestią przyjąć...!

Gość Hrabia Monte Christo
Każde inteligentne państwo stawia na inżynierów a nie obiboków humanistów...Powiem jedno WKOŃCU!

Ja starą z biologii.Liczyć umiem,zwłaszcza na siebie,co złego w filologach?Mamy autorze jakiś kompleks?

Gość tak mysle ze
pewnie uznali że brakuje ludzi do pracy fizycznej i stąd ten pomysł - teraz prawie każdy "ma" studia i nie ma ochoty orać za 750 peelenów na msc. :P

Gość pffffrrr
oni i tak zmieniaja te ustawy co roku. dajcie spokoj.

Ponad 90 % Polaków nie umie wypełnić Pit-u, czy obliczyć ile muszą oddać bankowi odsetek. O gospodarce już nie wspomne....... Matematyka musi być obowiązkowa!

Uczy myśleć?Myślę i bez matmy na maturze.I pracuję nawet,co pewnie jest mało zrozumiałe.Uwierzmy wreszcie i zaakceptujmy fakt,że można żyć bez matmy.Ja akurat kończę studium rachunkowści...nigdy niespodziewałabym się po sobie.Dobra ze mnie finansistka,zarządczyni i organizatorka.Ale nigdy nie doszłabym do tego gdybym musiała zdać maturę z matmy.

Gość matematyka jest królową nauk
ale twierdze tak bo studiuję finanse i matematyka jest moją przyjaciółką już od małego brzdąca natomiast naukami humanistycznymi sie brzydzę hehe ale to przeciez zalezy od ludzkich predyspozycji ale z drugiej strony jeśli my ścisłowcy zdajemy j. polski to wy humaniści zdawajcie matme trudno musi byc sprawiedliwie :P:P:P:P:P heh

Gość Man of Valor
Skoro ja musiałem pisać polski to niech humaniści piszą matme. Wkońcu sprawiedliwość będzie....

tak tak. najlepszym tego przykladem jest USA, gdzie nie ma czegos takiego jak matura, nie ma obowiazkowych egzaminow z matematyki i pewnie dlatego sa najbiedniejszym krajem na swiecie... niestety auto topiku jest dobrym przykladem na to, ze ktos kto umie liczyc niekoniecznie musi umiec myslec...

Sorki,a po co mamy internet?Przecież PIT i analizę kredytu robi się na necie w kilka chwil.Chcesz nadal udowadniać wyższość matmy?...nad czym???Nad brakiem dostępu do aktualnych rozwiązań?

Gość Man of Valor
a ilu matematyków nie dostało się na studia przez niezdany polski ?

polski jest waszym jezykiem ojczystym wiec raczej musicie go dobrze znac coby narodu nie hanbic...a nam,humanistom na gowno wasze calki i te pe?????????/

Gość Sedzia Dreed
leśne mruczenie nie ośmieszaj się :D chyba nie wiesz na czym polega sukces edukacyjny USA i kto go tworzy.......

Ale chyba biologia to nie język polski,który chyba każdy powinien znać?Polski jako język ojczysty a dodatkowo przedmiot w którym czujemy się mocni.

Man of Valor,Ty sobie wal matmę a ja biologię,a polski jako język ojczysty chyba każdy Polak powinien?

polski jest waszym jezykiem ojczystym wiec raczej musicie go dobrze znac coby narodu nie hanbic...a nam,humanistom na gowno wasze calki i te pe?????????/ Po co mi J polski jak mam zamiar pracować w UK ? Humaniści jaki z was pożytek ? Ciekawe kto wymyślił komputer z którego piszesz? Pewnie humanista :D

Gość Sedzia Dreed
Widziałaś kiedyś obsade np w Harvardzie ? 3/4 to obcokrajowcy, skuszeni wysokimi stypendiami, oraz możliwościami jakie dają tamte uczelnie, to oni nakręcają sukces USA. Wiesz kto przyczynił się do programu rakietowego który umożliwił lot na księżyc ?

Gość matematyka jest królową nauk
gdybyśmy zdawali na maturze gramtykę z jezyka polskiego to rozumiem ale ustna matura czyli pisanie pracy na temat literatury i sztuki no sorry ale w czym to mi jest potrzebne??? poza tym większość lektur programowych jest tak dennych niezrozumiałych i na prawdę nie wiem co maja wnieść do naszego życia ale musze przynać ze maturę z polskiego zdałam na wysokim poziomie całki o ile wiem to zakres programowy studiów więc nie ma ich na maturze :) poza tym jeśli przyjrzymy sie testom IQ możemy zobaczyć iż większość zadań jest matematycznych (ponieważ logika jest częścią matematyki) zatem znajomość matematyki jest poniekąd wyznacznikiem inteligencji a przecież chcemy by nasz naród był narodem inteligetnym

Hrabia Monte Christo bez przesady. ja sie zgadzam, ze polskiego jest za duzo w szkole sredniej, a juz na pewno to czego tam ucza. natomiast gdyby zastapic obowiazkowy polski obowiazkowa matma, efekt by byl jeden - ciezko pewnie byloby sie dogadac. mnie juz czasem ciezko pojac co ludzie na kafeterii pisza, a ponoc pisza po polsku...