Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Redish

O miłości ...

Polecane posty

Gość e tam no co ty
do ciemność no ale jutro znowu wzejdzie słońce:)

gdyby nie było miłości nie było by tez zazdrosci , zdrad , nienawiście ... tzn było by ale mniej, znacznie

Gość gdyby nie było miłości
mniej było by ludzi na tej ziemi.......mniej było by ..............

\" gdyby nie było miłości, nie byłoby też zazdrości...\" A skąd masz pewność, że nie byłoby zazdrości, zdrad, nienawiści ? Zapomniałeś o jednym...związek dwojga ludzi niekoniecznie musi być miłością, prawda ? A zatem zazdrość, zdrada i nienawiść występują na skutek związku dwojga ludzi, który niekoniecznie musi być miłością, prawda ? Więc co zatem ma wspólnego miłość z nienawiścią, zdradą, czy zazdrością ?

Gość ciemność widzę
bo to jest jednak teoria, a co z praktyką ? :D

W dzisiejszym swiecie wszyscy doswiadczamy tych negatywnych odczuć w trakcie miłości. Przemoc. Kłamstwa. Zazdrość. Zdrada. Spójrzcie na tematy forum. Maa problemów, smutku i rozpaczy. Czy to oznacza że dzis nie ma miłosci ? A moze nie ma czystej miłosci w której wszyscy sa happy , nie zdradzają, nie nienawidzą itp ? ... Wszystko z czasem ewoluuje ... Co z praktyką? Tzn moją ? :]

Wybacz, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Po pierwsze ewolucja może dotyczyć tylko gatunku, a miłość nie jest gatunkiem. Po drugie skąd wiesz ile osób piszących na tym forum ma w ogóle pojęcie czym jest miłość i czy potrafi ją odróżnić od zauroczenia. Po trzecie ilość osób piszących na tym forum jest niewspółmierna z ilością ludzi na ziemi, a więc nie może być mowy o skali porównawczej. A po czwarte negatywne odczucia nie są miłością. Miłość sama w sobie jest uczuciem czystym.

Gość ELEP
ooo dobry dobry :D

Gość czyżby dzisiaj trochę
wcześniej:) stęskniłeś się?........................

tak myślałam :P

że uciekł :P

poczytajcie sobie: Czy to miłość? “Jeżeli będziesz grzecznym dzieckiem, tatuś będzie cię kochał” “Jeżeli nie pójdziesz ze mną do łóżka, nie będę cię kochał” “Jeżeli zerwiesz ze swoimi znajomymi, będziemy razem”. Co - Twoim zdaniem - zrobić z taką miłością? Jest to miłość “JEŻELI”. Musisz sobie na nią zasłużyć, coś sobą reprezentować. Jest proponowana w zamian za coś, czego pragnie osoba mająca kochać. Niespełnienie tego warunku powoduje koniec miłości. Miłość warunkowa nie patrzy na koszty ponoszone przez drugą osobę. Wiele osób po fakcie rozpoznaje, że miłość ta nie jest warta ceny żądanej przez drugą stronę. Nawet jeśli dojdzie do małżeństwa, nie będzie ono zbyt trwałe. Ta miłość nie jest ukierunkowana na osobę, lecz na pewien obraz będący życzeniem, tym, czego pragniemy. Człowiek zakochuje się nie w człowieku, ale w wyimaginowanym obrazie, który jest życzeniem. Kiedy osoba przestaje spełniać warunki, miłość taka przemienia się zwykle w nienawiść. Czy to miłość? “Kocham cię, ponieważ jesteś najpiękniejszą dziewczyną, jaką znam.” “Kocham cię, ponieważ dajesz mi poczucie bezpieczeństwa.” “Kocham cię, bo jesteś tak różny od innych.” Jaka jest - Twoim zdaniem - przyszłość takiej miłości? Miłość “PONIEWAŻ”. Osoba kochana jest ze względu na to, kim jest, co ma lub co robi. Chyba większość ludzi pobiera się w ten sposób. Zdarza się, że rodzice kochają w ten sposób swoje dzieci. Np. opiekunowie częściej troszczą się o dzieci zadbane... na zabawach jedne dziewczęta są proszone do tańca częściej niż inne... Można powiedzieć, że człowiek pragnie być kochany w ten sposób - z powodu tego, kim jest i co sobą reprezentuje. Jeśli ktoś kocha mnie dlatego, że taki jestem, sprawia to wiele przyjemności, podbudowuje poczucie własnej wartości. Jeśli miłość taka wygaśnie, prowadzi co najwyżej do obojętności, a nie do wrogości. Jednak w perspektywie małżeństwa może pojawić się problem WSPÓŁZA -WODNICTWA. Kiedy pojawi się ktoś posiadający jeszcze większe zalety niż te, za które jesteś kochany - miłość jest zagrożona. W grę wchodzi zdrowie, majątek, uroda, talenty, sprawność... Drugi słaby punkt tej miłości - gra. Czasem na zewnątrz gramy kogoś innego niż jesteśmy naprawdę, gdyż wstydzimy się pokazać nasze prawdziwe wnętrze. Gdy związek dwojga ludzi opiera się na takiej miłości, to wtedy jedno z nich lub dwoje obawiają się, żeby druga strona nie poznała, jacy są naprawdę. Obawiają się, że wtedy byliby mniej kochani, czy nawet odrzuceni. Dlatego będą grać i udawać, aż kiedyś wyjdzie to na jaw. Czy to miłość? “Kocham cię, bo chcę cię kochać i ciebie wybrałem. Cenię twoje zalety, ale kocham cię pomimo tego, jaki możesz być głęboko wewnątrz. Kocham cię bez względu na zmiany, jakim możesz ulec.” Czego - Twoim zdaniem - można oczekiwać po takiej miłości? Ma jakieś wady? Jest to miłość bez stawiania warunków (jeżeli...) i bez oczekiwań (ponieważ...). Nie jest ona ślepa, zna drugą osobę. Pomimo wad i błędów akceptuje drugą osobę, bez żądania zmiany czegokolwiek. Tak okazana miłość powoduje uczucie wdzięczności i motywację do tego, by samemu być lepszym. Mąż całkowicie akceptowany pragnie stać się takim, jakim chciałaby go jego żona widzieć. Żona tak kochana pragnie jak najlepiej wspierać męża. Chociaż oboje nie są doskonali i w jakiś sposób tylko próbują realizować swoją postawę miłości bezwarunkowej, to jednak - jeśli są zdecydowani i konsekwentni - z biegiem czasu będzie im się to udawać coraz lepiej.

i dalej:....... Czy to miłość? “Jeżeli będziesz grzecznym dzieckiem, tatuś będzie cię kochał” “Jeżeli nie pójdziesz ze mną do łóżka, nie będę cię kochał” “Jeżeli zerwiesz ze swoimi znajomymi, będziemy razem”. Co - Twoim zdaniem - zrobić z taką miłością? Czy to miłość? “Kocham cię, ponieważ jesteś najpiękniejszą dziewczyną, jaką znam.” “Kocham cię, ponieważ dajesz mi poczucie bezpieczeństwa.” “Kocham cię, bo jesteś tak różny od innych.” Jaka jest - Twoim zdaniem - przyszłość takiej miłości? Czy to miłość? “Kocham cię, bo chcę cię kochać i ciebie wybrałem. Cenię twoje zalety, ale kocham cię pomimo tego, jaki możesz być głęboko wewnątrz. Kocham cię bez względu na zmiany, jakim możesz ulec.” Czego - Twoim zdaniem - można oczekiwać po takiej miłości? Ma jakieś wady? 🖐️

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Typy miłości Typy miłości według Johna Lee, psychologa z uniwersytetu w Toronto. Badacz wyróżnił trzy główne rodzaje miłości: * Eros - kochankowie erotyczni są wrażliwi, pewni siebie, zainteresowani fizycznym pięknem i kontaktami z partnerami, * Ludus - kochankowie ludyczni mają skłonności do wesołości, poszukiwania zabawy i nienawidzą podejmowania zobowiązań, * Storge - kochankowie typu storge są czuli, sprawdzają się jako dobrzy kompani, ale bez namiętności. Te trzy typy miłości mieszają się ze sobą tworząc kolejne kolejne trzy, ale już drugorzędne rodzaje miłości: * Mania - jest miłością obsesyjną, bardzo podatną na zazdrość, * Pragma - to miłość realistyczna, praktyczna, poszukująca zgodności, * Agape - oznacza uczucie altruistyczne, bezinteresowane i pełne szacunku. 🖐️

Gość growin up

Gość wczoraj uciekłeś na inne
topiki, to dzisiaj już nikt nie chce rozmawiać

Gość dokładnie

Ucieka na inne topiki, bo miłość jako taka jest zupełnie bez sensu i prwadę mówiąc dziwię się, że taki topik powstał. :O

Gość i komu chcesz się panna
podlizać ? widać nie masz pojęcia o miłości i nie wypowiadaj się na temat

wczoraj nie zauważyłem ze cos tu sie dzieje :o wybaczcie mi kochani moi drodzy Takatamsobie 🌼 :)

Panną to ja nie jestem od baaardzo długiego czasu. A moje doswiadczenie życiowe sprawia, że wiem co mówię. No ok, na 99%. :P

Dobry wieczór Takatamsobie :) ... Jak mija dzień ? ;) (kolejny, zwykły, szary, niczym nie wyróżniający sie dzień ;) )