Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kicia1

Twardy schab

Polecane posty

Gość kicia1

Witam! Mam pytanko -czy ktoś może wie co zrobić żeby kotlety schabowe były mięciutkie i kruche?

Gość kicia1
wielkie dzięki !-tak jeszcze nie robiłam:)

Słyszałam zeby je zamoczyc w mleku na 2 godziny;) bedzie soczyste i smaczne;) ale nie probowałam wiec nie wiem ;)

Gość anastazjaalicja
Przed smazeniem dobrze jest je zamoczyc na jakis czas w rozmaconym jajku na pewno bede miekkie zawsze tak robie polecam.

Gość bziku
napadną mnie tu zaraz przeciwniczki wszelakiej chemii, ale co mi tam - pojawiła sie sól zmiękczająca firmy Galeo. Mięsko naprawdę szybciutko dochodzi i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest też sól peklowa, gdyby ktoś chciał piec mięsko. Jest różowiutkie i nie schnie.

Gość /łączenie tematów/
jak usmazyc schabowe zeby byli miekkie???? 13:43 yasar 13:45 Black Rose 26 Usmażyc, a później włożyć do płytkiego garnka , wlać odrobinę wody, przykryc i poddusić. 13:46 żeby byli mientkie trza by byli z mientkiego wieprza 13:48 a gdzie są jeszcze miętkie wieprze? sama bym takiego chciała 13:50 jestem deską przegrałam życie Ale jak je tak poddusisz, to panierka też się zrobi miękka i będziee taki syf Ponoć pomaga moczenie miesa w mleku. Przed smażeniem oczywiście. Ale ja robię normalnie i zazwyczaj sa miękki i dobre. Nie wiem, jak to robię Samo wychodzi. Rozbij dobrze mięso. I'll leave you when the summertime, Leave you when the summer comes a-rollin' Leave you when the summer comes along. * * * * * * * * * * * * * * Squeeze me baby, till the juice runs down my leg. The way you squeeze my lemon, I'm gonna fall right out of bed 13:54 Ananke Ponoć pomaga, jak się mięso zamrozi na 24 godziny, robi się bardziej kruche. Porządnie rozbić. I dobrze jest smażyć na maleńkim ogniu, pod przykryciem. Bez żadnej wody Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! 14:00 LI-Ia wlasnie tak,jak powyzej 14:05 jestem deską przegrałam życie O! Ja zawsze robię z zamrożonego mięsa, pewnie dlatego. Bo zakupy robię raz na tydzień, zamrażam, co tam mam i dopiero potem cos pichcę. I ja bym tez w żadnym wypadku nie dolewała wody! Robisz tak- wrzucasz te kotlety na duży ogień, obsmażasz, zeby apnierka była złocista i chrupiąca, a potem jak juz one sa usmazone z każdej strony, zmniejszasz gaz, wkłądasz je na patelnię i nakrywasz pokrywka i na małym gazie jeszcze samżysz z 15-20 minut. Albo zrób zamiast kotletów takie sznycle, rozbij mieso lekko, daj trochę soli, sporo pieprzu i wrzyuć takie "nagie" mięso na patelnię, na olej. Jak się zetną, przyrumienią, to wtedy dodajesz troszkę wody, do niej łyżeczkę mała jakiejś warzywnej przyprawy i duszisz duuuugo. Na koniec duszenia dodajesz pokrojoną w talarki cebulę i duszisz az się zrobi miękka, ale nie rozlazła To jest zawsze miekki, jak dobrze udusisz, to się samo rozpada, a też można ze schabu zrobić. Albo zrazy z dobrze rozbitego schabu. Z cebulką, jabłkiem, oraz ogókiem kiszonym. Sama takie wymyśliłam Sa pyszne. Trzeba zamarynowac misoa najpierw, więc trwa to trochę... Mieszasz czerwoną paprykę ostra z olejem z pestek winogron, albo takim specjalnym włoskim olejem już z przyprawami, do tego krpisz ze dwa ząbki czosnku cienko oi rozbite i posolone oraz poopiprzone mieso lekko smarujesz tą miksturą. I nakłądasz ten czosnek itd. Odstawiasz do lodówki na jakieś kilka godzin, albo na noc. Potem wyciągasz, do środka dajesz paski jabłka o grubości ok. 1cm, nie moga byc takie małe, pokrojona w paski cebulę oraz kilka kawałków ogórka kiszonego. Potem wszystko łądnie zawiązujesz, Wrzucasz na duży ogień, no i analogicznie- jak juz beędą złote i obsmażone, to wyciągasz, smażysz kolejne a potem wszystkie raem na patelnię, czy do płytkiego gara, dolewasz troche wody i duszisz ja tak z 1,5 godziny. Mi to zawsze naprawde super wychodzi. Ale nie przepadam za wieprzowiną I'll leave you when the summertime, Leave you when the summer comes a-rollin' Leave you when the summer comes along. * * * * * * * * * * * * * * Squeeze me baby, till the juice runs down my leg. The way you squeeze my lemon, I'm gonna fall right out of bed 14:08 szczypawka Smażyć krótko z obydwu stron na doyć mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu, nie przetrzymywać na patelni, odkładać na gorący talerz pod przykrywkę lub zaraz podawać na stół.

Gość o rzeszty
a to dziwne, mi nigdy nie wychodzily twarde. przeciez schab po to jest schabem, a nie innym tanszym miesem, ze jest z natury miekki, chyba ze sie go smazy bog wie ile ;) ani ich nie rozbijam, ani nie panieruje, tylko obtaczam w soli, pieprzu i ziolach, i albo griluje w piekarniku pare minut, albo na patelni, w srodku mieso musi pozostac rozowe (ale juz nie krwiste ;) ), wtedy jest mientkie jak aksamit :D najlepiej wbic w mieso termometr - wtedy nie ma obawy, ze przesuszymy - na wieprza bezpieczna temperatura to ok. 70-75*C.

Gość rogalik i masełko
Czy to znaczy ze jak za długo sie smazy schab to on stwardnieje? :-( Bo mi sie wydawało se własnie trzeba długo go smazyc, bo grubszy jest niz np. filet z kurczaka...oczywiscie ostatni wyszedł twardy. :-0

Gość o rzeszty
schab i poledwica, tak z wieprza jak i z wolu, maja to do siebie, ze jest to mieso miekkie i trzeba je smazyc tylko tyle, zeby nie bylo surowe. jak sie bedzie smazyc dluzej, to pusci soki, z ktorymi malo, ze wyplucze sie smak, to jeszcze spowoduje stwardniecie miesa. podczas gdy inne, mniej szlachetne miesa (karki, udzce) dzialaja na odwrot: trzeba gotowac bardzo dlugo, zeby w koncu bylo miekkie.

Gość schaboszczak
1. Nie rozbijać za cienko. 2. Nie pozostawiać na dłużej posolony (solić przed samym smażeniem). 3. Smażyć na smalcu. 4. Po usmażeniu włożyć do naczynia i przykryć, zostawić na chwilkę, można przełożyć wiórkami masła. 5. Schab w przeciwieństwie do karczku nie lubi leżeć w solonych przyprawach zbyt długo, nawet skropiony olejem.

Gość ale bym zjadla
polej je winem wytrawnym, dodaj przyprawy wg uznania, przykryj pokrywką na ok 15 min pozniej w panierke i na patelke tylko smaż na małym ogniu pyszne mniam

Gość a czemu...
wszyscy prawie polecaja, zeby panierowac? wszystkie miesa, ryby panierujecie i w efekcie kazde zarcie ma taki sam smak - smak panierki.

Bo schabowy ma być panierowany i już!Inaczej masz te wynalazki pt.schab z indyka np.,polędwica z kurcząt,kaszanka bez krwi.I tylko wskaż mi gdzie kurczęta(zwłaszcza kilka na raz)mają polędwicę...

Gość a czemu ...
no dobrze, mi nie zalezy jak to sie bedzie nazywac, tylko mowie, ze te wszsytkie panierowane schaby, piersi kurze i ryby uwazam za nudne, bo maja ten sam smak - smazonej panierki. zo prawda to nie o rybach temat, ale pod panierka prawie nie idzie zozroznic co to za ryba, bo panierka przytlacza jej delikatny smak. no dobra, panierujcie jak lubicie, ja sie ino zapytalam czemu, i do dzis nie wiem ;)

Gość a czemu ...
a kurczeta i indyczeta maja poledwice - przynajmniej tak to sie nazywa :D to jest pasmo takiego bardziej delikatnego miesa w srodku piersi :D (faktycznie, poledwica jak sie patrzy ;) )

Gość najlepszy schabowy
obtoczyc w jajku bulce 2 razy i smazyc na malutkim ogniu pod przykryciem

Po upieczeniu wszystkich kotletów wkładam je na gorącą patelnię, podlewam małą ilością wody i przykrywam na 2 - 3 minuty. Są wtedy miękkie. A jeszcze jeden sposób. Usmażone kotlety smaruję majonezem, na który kładę łyżkę przesmażonych pieczarek, na nie ser żółty, plasterek pomidora i natkę pietruszki lub koperek. Do nagrzanego piekarnika, aż się rozpuści ser. Naprawdę polecam.

Gość ...ups
ojjjj....specjalności kucharzenia jakoś tu nie widać, po za ........ o rzeszty. Każdy schab smażony na małym ogniu stwardnieje i staje się łykowaty, bo ..... mały ogień to dłuższe smażenie i mięso wypuści soki. Natomiast na dobrze rozgrzanej patelni (uwaga!, żeby nie przesadzić) usmażony krótko, tzn. jeszcze z minutkę odkąd złapie kolor, wtedy jest ok, aż się chce gryźć.

Gość czarny nick mi wywala!
Osobiście rozbijam na cienko, przyprawiam czosnkiem, pieprzem i solą, panieruję tuż przed włożeniem na patelnię w mące, jajku i bułce tartej, wkładam na dobrze rozgrzane masło z dodatkiem oleju i smażę na średnim ogniu krótko, do porządnego zrumienienia panierki z obu stron. Jeszcze mi się nie zdarzyło by były twarde.......

Gość rozbić z
jednej strony!!!!nigdy z obu! moje kotlety są zawsze super.

Gość bziiiiiiiiiiiiiii
czy jak ubijasz mięso to piersi ci skacząrytmicznie, masz wtedy stanik?

Gość bas bas
jak utluczesz kotleta ppierwsze optocz w oncw a potwm jajko i bulka tarta, ale jak kupujesz miesa tez patrz sie jak ono wyglada bo duzo razy jest ze mieso jest nienajlepszej jakosci.

Gość jak kupisz schab
z maciory, to możesz tłuc do usranej śmierci i tak będzie twarde jak podeszwa i nic już nie pomoże:P

Gość rewergio
Pogratulować paniom wiedzy kulinarnej. Ot nowoczesne gospodynie. Zgroza wołająca o pomstę do Boga...

Aby schabowy nie był suchy, należy: rozbić go dość cienko (ale bez przesady), następnie obtoczyć w jajku z dodatkiem gazowanej wody mineralnej i odrobiną przyprawy curry (na jedno jajko 1 szczypta curry i ok. 2 łyżki gazowanej wody mineralnej). Sposób panierowania powinien być następujący: bułka tarta - jajko - bułka tarta. Wewnętrzna warstwa bułki zapobiega odparowywaniu wody z mięsa, mięso wyciąga wilgoć z wewnętrznej panierki, czyli jajka z wodą, a zewnętrzna panierka chroni przed spieczeniem wewnętrznych warstw i najważniejsze... SCHABOWE smażymy na maksymalnie średnim ogniu, to znaczy, że jak masz kuchenkę elektryczną, pokrętło nastwaiasz maksymalnie na połowę mocy.