Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezoientowana

Czy wy też tak mieliście po przyjeździe do Anglii?

Polecane posty

Gość zdezoientowana

Jestem w Anglii tydzień.Uczyłam się języka w kraju w liceum,oprócz tego sama z różnych materiałów i wydawało mi się,że jak przyjadę tutaj to dam jakoś radę się dogadać.A tym czasem ja nic nie rozumię.Wogóle ciężko mi wyłapać poszczególne słowa-słyszę jeden wielki bełkot.Jestem załamana.

hej spokojnie dogadasz sie, tyle za zajmie ci jakis miesiac moze dwa lub trzy (zalezy) przyzwyczajenie sie. ja mialam tak samo na poczatku - tez uczylam sie znam nienajgorzej a jak przyjechalam to tak jakbym slyszala jedno super dlugasne zdanie przez przerw w wymowie :) z czasem zaczniesz rozrozniac wyrazy i powoli do przodu nie lam sie i nie przejmuj ze mowisz z obcym akcentem to tu nie tragedia - wejdziesz do jakiesos sklepu gdzie mowia ciapaci to sie zdziwisz dopiero.. bedzie dobrze :)

hehe nie martw sie to normalne kazdy kto przyjezdza przechodzi ten szok, trzeba sie przyzwyczaic a im wiecej sie przebywa wsrod ludzi tym lepiej ciesz sie ze nie trafilas do szkocji tam to bys dopiero miala ja raz gadalam z nawalonym szkotem i nie potrafilam nawet zrozumiec how are you hihi ;)

witam ja mialam tak samo ale z czasem przestalam sie wstydzic tego zeby poprosic o powtorzenie osoby z ktorymi rozmawiam czesciej wiedza ze maja mowic do mnie troche wolniej i wyrazniej z kilkoma Szkotami tez rozmawialam i predzej ich zrozumialam niz Anglikow(a jeszcze nie wiedzieli ze maja mowic wolniej) a moze mialam wtedy lepszy dzien i uszy bardziej otwarte :-D

Gość afra
tak, wszystko sie zgadza-potrzeba jakis 3 tygodni do 1,5 miesiaca zeby przebrnac przez bariere i osiagnac swobodne rozumienie...wszystko zalezy na jakim poziomie wyjsciowym jest angielski i jakie masz nastawienie - czy masz barier eitd...mi zajelo to 3 tygodnie, innym znajomym 3-5 tygodni....

szczerze - ja tak nie mialam. przewaznie rozumialam, o co ludziom chodzi :) chyba, ze ktos naprawde mowil bardzo szbko i niewyraznie albo z przesadnym yorkshireskim akcentem.. :O

Gość marrrianka
dasz rade, ja na poczatku tez mialam metlik w glowie, a poza tym czasami nie chodzi o jezyk ale o to ze wstydzisz sie prosic o powtorzenie, albo myslisz ze jak powiesz fuck off do kogos na ulicy to wielki grzech popelnisz, musisz obyc sie z ich zachowaniem, mentalnoscia i bedziesz gadac jak najeta

No własnie ja mieszkam w YORKSHIRE i totalna klapa z moim angielskim rozumowaniem...ten ich akcent i sposób wymowy mnie wykańcza...mówie PAB oni poprawiają PUB, mowię MAM (mama) oni poprwiaja MUM, mówię MAST (muszę) a oni MUST itd itp... mam nadzieje że z czasem sie przyzwyczaję...

Gość afra
oj gdybyscie slyszeli irlandczykow !!!tu dopiero mowia po swojemu! i wplataja wersje irlandzkich slow rowniez wiec mozna oszalec a do tego wszystko zalezy skad kto jest - bo kazdy rejion tu ma swoj akcent i czasem mozna zrozumiec 100% a czasem 50!

Gość olimp3
Wszyscy tak maja. Zamiast angielskiego slyszy sie chinski :) Pozdrawiam.

Gość ill try
zgadza sie :D ja tez tak mialam...wydawalo mi sie ze w miare powinnam podolac jak juz tam bede, ale jakies ogromne bylo moje zdziwienie.... po 2-3 tyg. juz bylo znacznie lepiej...musialam sie jakos oswoic z tym niewyrazną i niedbalą formą angielskiego. Do tego doszedl jeszcze akcent ktorego polski nauczyciel nie bardzo jest w stanie lustrzano odzwierciedlic. bo po prostu sam nie byl tego uczony!!

spokojnie.. :D pewnie trafilas do miejsca , gdzie jeszcze slangiem mowia.. zapewniam takie sa.. :D praktyka czyni mistrza.. po miesiacu sie przyzwyczaisz..

Gość domina86
dokladnie... przyjezdzasz i na poczatku nic nie rozumiesz,ale nie martw sie po miesiaccu sie przyzwyaczaisz, ze nic nie rozumiesz ;-)

Ech, ja juz siedze w Anglii od poltora roku, a jak mi ktos slangiem zajedzie to nie wiem o co mu chodzi... :P Z doswiadczenia wiem, ze najgorzej zrozumiec zle wyksztalconych ludzi, zarowno w mowie jak i w pisowni. Robia bledy, belkocza, uzywaja slangu i niecenzuralnych slow... W Polsce tez trudniej zrozumiec menela albo nastolatka niz czlowieka wyksztalconego (przewaznie ;) ) Najlatwiejszy jest \"posh\" English, taki, jakim sie posluguja np. prezenterzy BBC. Niestety ludzie na codzien rzadko go uzywaja :) Ale nie martw sie, angielski to chyba taki jezyk, ze nawet oni ciagle musza pytac sie wzajemnie \"sorry??\", bo np. trafia na Szkota :)

To jest kwestia \"osluchania\" sie z jezykiem!!! Ja jestem w Anglii 7 miesiecy przyjechalam z dobrym angielskim a po przyjezdzie okazalo sie ze niewiele rozumiem pracuje z anglikami wiec nie mam problemu ze zrozumieniem ich bo sie przyzwyczailam do ich \"belkotu\" natomiast zdarza mi sie rozmawiac z kims \"obcym\" i niewiele z tego rozumiec wiec zazwyczaj prosze na poczatku zeby mowili wolniej

Gość zdezoientowanaz roczywiści
Dziekuję wszystkim za słowa otuchy:) Ulżyło mi troszkę na myśl,że nie jestem odosobnionym przypadkiem:) martik - miesiąc,dwa,trzy??? Jejku mam nadzieję, że szybciej załapię, bo póki co nie mam dużego kontaktu z Anglikami,ale na dniach mam rozmowę o pracę i to jeszcze ze Szkotką, a z tego co słyszę to oni najgorzej bełkoczą. Szok! Byleby tylko nawalona nie była;)-sephi. guest- witaj w klubie- ja właśnie też wylądowałam w Yorkshire i w tym problem:( domina 86 - hehehe dobre:) Mam nadzieję,że jakoś to będzie-musi być!!!Narazie staram się dużo oglądać tv i słuchać radia, żeby jakoś się osłuchać z językiem. A w sumie to muszę się uporaś z jeszcze jednym problemem-muszę zacząć się odzywać,bo narazie jakoś brakuje mi odwagi:( Jeszcze raz dziękuję wszystkim za słowa otuchy. Pozdrawiam:)

Gość zdezoientowana
Ejku kejku co ja naplotłam w tym moim nicku:) Miało być: ( z "r" oczywiście) :) Bo dopiero dzisiaj zauważyłam, że "r" zjadłam za pierwszym razem(musiałam być strasznie głodna) hehe. A że nick "zdezorientowana" jest już zajęty to niech będzie i "zdezoientowana":)

szkoci lubia nasz narod a zwlaszcza tomaszewskiego :)

Prawde mowiac jak poznaje jakiegos Anglika to latwo jest mi go zrozumiec bo mowia tak wolno, wyraznie i wszystko przeciagaja. Ale najpierw oczywiscie musialam sie osluchac z angielskim akurat nie w Anglii tylko w Stanach. Ale roznica niewielka. Na poczatku kazdy musial mi po dwa razy minimum powtarzac (polacy tez ;) ). Nie wspomne ze koreanczycy bylam pewna ze do mnie po koreansku mowia. Teraz juz ich rozumiem To wszystko kwestia osluchania. Przebywaj jak najwiecej z ludzmi i nie boj sie prosic o powtorzenie. Niedlugo bedzie lepiej :)

Gość kartka z kalendarza
wiadomo, nawet w takiej malej Polsce nie zrozumiemy od razu Slazaka jesli wychowalismy sie w Bydgoszczy. A Kaszubi? to samo .