Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 bezmigdalkowiec

jaka dieta po wyci臋ciu migda艂贸w??

Polecane posty

Go艣膰 bezmigdalkowiec

czesc witam wszytkich bezmigda艂owc贸w wczoraj wroci艂am ze szpitala gdzie usunieto mi migda艂y, jestem teraz 4 dzien po zabiegu i zastanawiam sie co moge jesc a czego nie! wiem ze owoce, soki, gorace czy gazowane napoje wogole nie wchodza w gre!wiem ze nie moge jesc zeczy za kwasnych, za pikantnych i za slonych.w szpitalu powiedzili mi zebym jeszcze ppreze 2 dni chleba nie jadla. zastanawiam sie co wy jecie?? ja jestem troche przewrazliwiona po kilka godzin po zabiegu dostalam krwotoku i mialam robiona koagulacje (tzw wypalanie) i dlatego nie chce zeby to sie powtorzylo bo bol byl okropny... zreszta ja mialam pecha mi nawet znieczulenie miejscowe nie pomoglo ale nie o tym teraz mowa zastanawiam sie co moge jesc zeby nie podraznic gardla... bede wdzieczna za wszelkie rady:)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mmmmmmmm
jedz wszytko to co nie udraznia gardla

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja mialam lodow膮 diete
:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ontario
Szcz臋艣ciara. Ja zosta艂am wyrzucona ze szpitala ju偶 nast臋pnego dnia i w艂a艣nie chodz臋 po 艣cianach, bo nie mog臋 nawet nic pi膰, a co dopiero wzi膮膰 lek przeciwb贸lowy. Zazdroszcz臋, 偶e by艂a艣 w szpitalu a偶 3 dni...NIkt mi nie powiedzia艂 co mam je艣膰 i te偶 nie wiem. Na razie pij臋 jedn膮 szklank臋 wody dziennie, bo nie mog臋 nic wi臋cej 艂ykn膮膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alluutka
Otnario Ja te偶 jestem po usuni臋ciu migad艂k贸w chyba z 4 dn, dzi艣 jest 5 i bardzo boli gard艂o ja mam p艂yn膮 diete aby nie zwi臋kszy膰 b贸lu i krwawie艅, Ot贸偶 jem: jogurty naturalne, deserki waniliowe nestle dla dzieci, gerberki i kisiele, i odrobine lod贸w tak by nie wyzi臋bi膰 za mocno gard艂a. Polecam te偶 pi膰 zimn膮 herbate r贸miankow膮 kt贸ra dobrze 艂agodzi gard艂o. My艣l臋 偶e je艣li podobnie b臋dziesz je艣膰 jak ja to b臋dzie dobrze :) Pami臋taj tylko 偶e po ka偶dym posi艂ku p艂ucz gard艂o wod膮 niegazowan膮 z 艂y偶k膮 wody utlenionej kt贸ra te偶 przynosi ukojenie dla gard艂a. Unikaj jedzenia twardego, ostrego, s艂odkiego, gor膮cego i ciep艂ego, oraz owoc贸w bo r贸wnie偶 podra偶niaj膮 chyba ze je zmiksujesz i rozcie艅czysz. Jak b臋dziesz mia艂a pytania ch臋tnie Ci odpowiem. Trzymaj si臋 i 艂膮cze si臋 z Tob膮 w b贸lu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arczello
Witam:) W艂a艣nie wr贸ci艂em ze szpitala bez dw贸ch migda艂k贸w... Wczoraj w po艂udnie wyci臋li ,a dzi艣 w po艂udnie wypu艣cili ... Pij臋 tylko wod臋 nie gazowan膮 i spr贸bowa艂em zje艣膰 banan ,zgniataj膮c go widelcem:)Ale po 2 cm. mia艂em do艣膰... Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja tez wczoraj mia艂am wycinane migdalki, dzisiaj ju偶 jestem w domu. gardglo boli jak cholera a w szpitalu musia艂am wr臋cz si臋 prosi膰 o cos przeciwb贸lowego.. zanim wysz艂am dosta艂am informacje co do diety - 艂agodna, papkowata przez 10 dni; unikanie pokarm贸w ostrych, pikantnych , napoj贸w gazowanych oraz owoc贸w cytrusowych..

Udost臋pnij ten post

jak czytam te bzdury to ktos tu myli wyci臋cie migda艂k贸w z wycieciem 3go migda艂ka...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W艂a艣nie dzisiaj wysz艂am ze szpitala, po pi膮tkowym usuni臋ciu migda艂k贸w. Od soboty jem praktycznie prawie wszystko za wyj膮tkiem kwa艣nych ostrych itp. Troch臋 d艂u偶ej musia艂am tylko gry藕 to wszystko i popija膰 wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 p艂yn贸w. Przed jedzeniem dostawa艂am paracetamol w kropl贸wkach, kt贸ry dzia艂a r贸wnie偶 przeciwb贸lowo, a teraz w domu bior臋 nimesil i te偶 nie jest 藕le. Trzeba si臋 tylko dobrze nastawi膰 i pr贸bowa膰 ma艂ymi kroczkami - troch臋 d艂u偶ej ni偶 zwykle, ale rozdrabnia膰 na papk臋 z臋bami. Wypr贸bowa艂am i jad艂am tak nawet sk贸rki od chleba.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 patrycja12345566
ja mia艂am wycinane 14 sierpnia... w szpitalu 3 dni, ale zczerze znosi艂am to tak dobrze ze kropl贸wki by艂y zb臋dne juz 2 doby po operacji, b贸l to indywidualna sprawa, bo teraz jestem juz w domu i nie biore zanych przeciwb贸l贸wek... tak偶e wsp贸艂czuje wam cierpi膮cym... ja jem budyn, chyba to najlepiej mi pomaga艂o, nie taki bardzo rzadki jak woda, tylko bardziej jak kawa艂ki, przynajmniej cos sie zatrzymuje w 偶o艂膮dku i nie czulam ssania. poza tym miele sobie zupki, i blenduje jakies ugotowane warzywka, mi臋sko, oczywiscie nie przesadzac z przyprawami... pije wode. pokusi艂am sie dzisiaj na zmielonego arbuza (w艂asciwie woda z ma艂ymi cz膮stkami) bo s膮dzi艂am ze on kwas贸w miec nie mo偶e. nic bardziej mylnego, piek艂o ;p ale jak sie p艂ucze po ka偶dym posi艂ku to jest ok!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja 5letnia c贸rka mia艂a wycinane migda艂y w Uk i w ten sam dzie艅 po operacji dosta艂a w szpitalu na obiad uwaga! paluszki rybne z frytkami! na deser lody i galaretk臋, lekarze kazali je艣膰 wszystko! C贸rka znios艂a wszystko bardzo dzielnie i nie mia艂a problem贸w z b贸lem gard艂a, przez kilka dni tylko 艣miesznie m贸wi艂a;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AdrianWarszawa
Witam ;) Jestem Adrian, 17 lat :D 16 sierpnia wycinali mi migda艂y, bo w ci膮gu ostatniego czasu mia艂em 4 razy tzw Ropie艅 na migdale (masakra po prostu, nic nie mo偶na je艣膰, pi膰, m贸wi膰, szcz臋ko艣cisk, b贸l, 艂zy, a samo usuwanie ropy po prostu KOSZMAR) Jestem facetem i facet powinien by膰 twardy, ale choroby laryngologiczne potrafi膮 po艂ama膰 nawet najwi臋kszego twardziela. Dzi艣 mija 5 doba po wyci臋ciu nieszcz臋snych migda艂贸w, co prawda nie jest tak 藕le z tego co czyta艂em przed sam膮 operacj膮 spodziewa艂em si臋 czego艣 nie do wytrzymania, a jednak jako艣 idzie :) Problem pojawia si臋 jednak w tym, 偶e jest problem z po艂ykaniem....O samej operacji i problemie mo偶na powiedzie膰, 偶e ju偶 zapomnia艂em, ale dyskomfort przy jedzeniu i ch臋膰 zjedzenia wreszcie czego艣 normalnego, bo psychicznie jestem got贸w, to jednak nadchodzi ten czas kiedy fizycznie mnie to przerasta :( Lekarz m贸wi艂, 偶e 2 tygodnie oszcz臋dzania si臋 i dieta papkowata, ale mo偶e kto艣 z Was wie kiedy mo偶na tak pierwszy raz zje艣膰 co艣 NORMALNEGO..? :D Z ledwo艣ci膮 ju偶 wytrzymuje, bo od samego dnia zabiegu chodzi mi po g艂owie by wyj艣膰 z domu i brzydko m贸wi膮c si臋 "na偶re膰" :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam wszystkich. Ja jestem jeszcze w szpitalu, dzi艣 mija 3 doba po zabiegu (migda艂ki usuwane mia艂am pod narkoz膮). Do szpitala przyjecha艂am w poniedzia艂ek, zabieg we wtorek od rana, a jutro tj. w sobot臋 id臋 ju偶 do domku. Co prawda Pani Doktor chcia艂a 偶ebym zosta艂a do poniedzia艂ku, ale jako 偶e gard艂o 艂adnie si臋 goi, ja czuj臋 si臋 dzi艣 ju偶 o niebo lepiej, no i wizja niedzieli w szpitalu nie napawa mnie optymizmem to wychodz臋 jutro :-) Strasznie si臋 czyta o przypadkach, 偶e drugiego dnia ju偶 do domu ze szpitala wys艂ali, albo 偶e trzeba by艂o si臋 prosi膰 o co艣 przeciwb贸lowego - bardzo Wam wszystkim wsp贸艂czuj臋. A wszystkim, kt贸rzy czekaj膮 na usuni臋cie migalk贸w radz臋 偶eby dobrze zastanowili si臋 nad wyborem szpitala, bo ja nie wyobra偶am sobie 偶ebym w tym niezbyt przyjemnym doznaniu nie mia艂a zapewnionej profesjonalnej i przede wszystkim ludzkiej i 偶yczliwej pomocy medycznej. Jak kto艣 jest z okolic 艁odzi to z czystym sercem polecam SZPITAL W 艁臉CZYCY. Mi r贸wnie偶 zosta艂 on polecony i nie zawiod艂am si臋. I lekarze i piel臋gniarki s膮 tu genialni, podchodz膮 do swoich pacjent贸w z sercem na d艂oni. Naprawd臋 polecam! A co do diety to fakt, mi te偶 ju偶 nawet si臋 nie chce patrze膰 na te mleczne papki (ale i o to piel臋gniarki si臋 tu martwi膮 i wybieraj膮 takie posi艂ki 偶eby艣my cho膰 troch臋 mia艂y urozmaicenia i smaku), ale tu tylko 3 doby s膮 p艂ynne od jutra mam ju偶 wprowadzon膮 diet臋 sta艂膮. Wi臋c 艣niadanie dostan臋 pewnie normalne, a w domku zjem ju偶 normalny obiadek :-) Jasne 偶e bez szale艅stw, bo trzeba gard艂o oszcz臋dza膰, wi臋c b臋d膮 to na pewno rzeczy mi臋kkie i z ca艂膮 pewno艣ci膮 starannie prze偶ute, ale domowe :-) Nie powinno si臋 od razu rzuca膰 na jedzenie , bo zbyt twarde k臋sy mog膮 spowodowa膰 odrywanie zbyt du偶ych kawa艂贸w w臋glika, a to z kolei mo偶e powodowa膰 krwawienie no i rzecz jasna b贸l - tak mi Pani dr powiedzia艂a. W臋glik powinien si臋 sam powoli ogrywa膰 (ja my艣l臋, 偶e to tak jak ze strupkiem). Pozdrawiam wszystkich bezmigda艂kowc贸w i wszystkich oczekuj膮cych na do艂膮czenie do tej jak偶e elitarnej grupy - ha ha ha ;-) Stwierdzam 偶e nie jest to takie straszne jak my艣la艂am 偶e b臋dzie, ale to zapewne dlatego 偶e wybra艂am fajny szpital i tego te偶 wszystkim 偶ycz臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ja si臋 pytam, po co wycinali艣cie te migda艂y?????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pewnie ropia艂y i permanentnie capi艂o im z g臋by. bez powodu si臋 raczej nie wycina.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Andrrr
Ja jem : biszkopty, cinder cantry, bu艂ki z mas艂em, ale tylko miekkie i 艣wierze, wczoraj zjad艂am jajecznic臋 z grzybami, tu艅czyka w oleju, pij臋 siemi臋 lniane. Jestem w 5 dobie po operacji dzi艣 mamusia przyjedzie z kopytkami i skr臋ci mi budy艅;) rano zjad艂am bu艂k臋 kruszonk膮 z serkiem wiejskim (zimny bardzo dobrze przechodzi przez gard艂o). Ale niestety ci膮gle jestem g艂odna..i mam ochot臋 si臋 na偶re膰 ;)) i zrobi臋 to jak garde艂ko b臋dzie zdrowe..jednak lek贸w musz臋 przyjmowa膰 nadal sporo, co ok 5 godzin na zmian臋, 2 ketonale, paracetamol, pyralgin臋. Wa偶ne jest aby chroni膰 偶o艂膮dek controlokiem lub np trilaciem, enterolem. Pozdrawiam i odliczam dni do ko艅ca tych m臋k g艂odowych i b贸lowych..dodam, 偶e wa偶臋 tylko 49 kg przy wzro艣cie 167 i boj臋 si臋 ze schudn臋 :( a potem zawsze ci臋偶ko mi przyty膰 ..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
witam, wczoraj usuni臋to mi 3 migda艂ek, byl przerosniety :/ dzisiaj wr贸ci艂em do domu i nie wiem co moge zjesc, a co nie dok艂adniej ;c. Jestem ciagle glodny, a gardlo wciaz boli. Moze mi podac kto艣 diete tygodniow膮 z jedzeniem po zabiegu :)? z g贸ry dziekuje i pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amigo123
ja na drugi dzien po wycieciu migdalkow dostalem juz normalny obiad ziemniaki z sosem gotowana rybka i marchewka ciezko bylo przelykac ale dalem rade a mam 50 lat w tym wieku ciezko sie przechodzi taki zabieg co do srodkow przeciwbolowych polecam czopki diclofenag gsk 100 mg naprawde sa swietne i bardzo dlugo dzialaja okolo 10 godz. pozdrawiam wszystkich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Trzeci migda艂ek zanika - to ile Ty masz lat 8 ???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam wszystkich. Mam 25 lat i mia艂am usuwane migda艂y w szpitalu na Przybyszewskiego w Poznaniu. Do szpitala trafilam w srod臋, w czwartek rano byl zabieg, a dzisiaj, czyli sobota jestem juz w domu. Ja juz od dnia zabiegu, po zaprzestaniu krwawienia musialam pic jak najwiecej wody niegazowanej, non stop male lyczki (boa艂o to masakrycznie), na drugi dzien caly czas woda i ewentualnie jogurty, kaszki badz banan. Trzeci dzien to samo i tak jeszcze przez 7 dni, same papki, nic cieplego, zadnych owocow, pikantnych rzeczy, pochylania glowy, goracych kapieli i mycia wlosow pod goraca wod膮. Mnie bardzo bola艂o i strasznie zle to znioslam - mialam ropne zapalanie migdalk贸w. Moze dlatego bylo to dla mnie takie ciezkie, poniewaz mialam i nadal mam, bo wiem, ze teraz bedzie wysyp straszny tradzik od tych calych migda艂k贸w i dodatkowo oprocz lekow przeciwbolowych zazywam jeszcze lek na usuniecie bakterii z organizmu, zeby ten wysyp mnie nie dobil, pomimo, ze Pani Laryngolog uprzedzala mnie, ze b臋dzie straszny, a wierzcie mi, ze juz i tak wygl膮dam strasznie. Oby to byla juz ko艅c贸wka moich zmartwie艅. Pozdrawiam wszystkich i 偶ycz臋 szybkiego powrotu do zdrowia i normalnej diety ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 evek0
Przedwczoraj mia艂am usuniete dwa migdaly i ju偶 dwa dni po zabiegu nie dam rady nic prze艂kn膮膰. Pr贸buj臋 i jedyne co mi przechodzi to woda ze zmielonym lnem. To jaka艣 masara

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Boli g艂owa, szcz臋ka, szyja i gard艂o - nic nie jestem w stanie je艣膰. 4 doba. Na mocnych lekach w szpitalu by艂o OK. Teraz w domu na samum apapie nie da si臋 ani spac ani normalnie funkcjonowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hej jestem 2 tydzie艅 po usuni臋ciu wszystkich migdalow to co tutaj czytam 偶e nie mo偶na je艣膰 chleba itd to kompletna bzdura, no fakt na pocz膮tku gor膮ce i pikante solone nie ale to dlatego 偶eby nie dosta膰 krwotoku gdy偶 gor膮ce rozszerza naczynia krwiono艣ne nale偶y si臋 nie schyli膰 d藕wiga膰 itd ale je艣膰 wszystko inne nawet owoce Gardlo musi si臋 rozci膮ga膰 i przyzwyczaja膰.z dnia na dzie艅

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam Widz臋 偶e ka偶dy ma inne do艣wiadczenia. Ja poszed艂em do szpitala we wtorek w 艣rod臋 o 12 mia艂em wycinane migda艂ki przez oko艂o 30 minut. Potem dosta艂em kropl贸wk臋 przeciwb贸low膮. A nast臋pnego dnia o 10 wypis ze szpitala i do domu. Morda troch臋 spuchni臋ta w 艣rodku i dlatego problem z prze艂ykaniem. Ale pi膰 bez problemu oczywi艣cie w ma艂ych 艂yczkach wod臋 i gorzk膮 herbat臋. Do domu dosta艂em karteczk臋 z diet膮. Generalnie nic ostrego, gor膮cego, kwa艣nego nic co mo偶e podra偶ni膰 nab艂onek. Bez szale艅stw i w ma艂ych porcyjkach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasiaczek1025
ja mia艂am wczoraj usuwane migda艂ki, dzi艣 jestem ju偶 w domu.Jem jogurty, zblendowane zupki, kaszki, kisiele, bu艂eczki mleczne itp.jak na dzie艅 po operacji nie jest 藕le ,le mam niez艂e leki przeciwb贸lowe i pewnie dlatego, cho膰 po jednej zupie warzywnej strasznie mnie pali i nie wiem czemu,ale wyp艂uka艂am sza艂wi膮 i jest ok.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ivannet
Mnie po zabiegu wyciecia migda艂k贸w podniebienych, zaznaczam ze powiekszonych chyba do granic mozliwosci trzymano w szpitalu 10dni! tak 10 dni, w 7 mej dobie dosta艂am krwawienia, lekarz powiedzia艂 ze jeszcze min 3 dni mnie nie wypusci, niekt贸rzy wracali po 9 dniach od zabiegu zalani krwi膮, a to bardzo niebezpieczne. Zazdoszcze ludziom kt贸rzy przeszli to g艂adko, ja po zabiegu mia艂am przyklejony plaster z fentanylem, plus kropl贸wki z paracetamolu, i po kropl贸wce dalo sie prosperowac ok 4h, i zaznaczam ze bol nie znika艂 tylko dal sie wytrzymac, po 3 dniach odstawiono mi fentanyl, i przesz艂am na sam ketanol, koszmar trwa艂 nadal, zadne leki nie usmierza艂y bolu tylko sprowadza艂y go do poziomu na ktorym sie da艂o wytrzymac. B贸l gard艂a i uszu nie do opisania przez 8 dni. po tym czasie zaczelo sie poprawia膰. Dieta w szpitalu to byly same p艂ynne dania, kasza manna, miksowana zupa bez przypraw, jogurty. Kazano mi tak jesc jeszcze 2 tyg. W szpitalu pozna艂am czlowieka kt贸ry dosta艂 po wycieciu migda艂k贸w 3 powa偶nych krwotok贸w i ledwo prze偶y艂. Razem ze mna byli na oddziale ludzie kt贸rzy mimo maksymalnych dawek lek贸w przecib贸lowych p艂akali z b贸lu. Byli tez tacy ktorzy znosili to troche lepiej. Wyciecie migda艂k贸w u doros艂ego czlowieka to powa偶ny zabieg, tak m贸wi艂 mi ka偶dy lekarz na oddziale, a jak zacze艂am krwawic, co by艂o przerazaj膮ce bo to nie jest jakies tam plamienie krwia tylko krew jak z kranu leje sie przez zeby i sp艂ywa do gard艂a, postawi艂am na nogi caly oddzia艂 na 3 dni a moj lekarz pilnowa艂 mnie jak oka w g艂owie. Ca艂y czas antybiotyki i leki przeciwkrwotoczne, w sumie przez ponad 3 tyg. Tak偶e zycze powodzenia i wytrwa艂o艣ci tym ktorzy sie na to zdecyduj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Donatan
Jestem dopiero 3-dniowym, raczkuj膮cym nieposiadaczem migda艂k贸w, ale chcia艂bym napisa膰 kilka s艂贸w dla tych, kt贸rzy tak bardzo si臋 stresuj膮 zabiegiem. Sam zabieg jest kompletnie bezbolesny, naprawd臋 nie ma si臋 czego ba膰. Nie walczcie o znieczulenie og贸lne, bo d艂u偶ej b臋dziecie dochodzi膰 do siebie po zabiegu. Tu偶 przed dostaje si臋 tabletk臋 tzw. G艂upiego Jasia i potem jest totalny odlot. Wa偶ne jest, aby trzyma膰 t膮 tabletk臋 pod j臋zykiem do ko艅ca, nie po艂yka膰, nie rozgryza膰, bo nie b臋dzie dzia艂a膰. Zaczyna si臋 od kr臋cenia w g艂owie i odlatujemy. Ja samego zabiegu nie pamietam, mo偶e jakie艣 pojedyncze epizody, ale to jak przez sen. Pami臋膰 wr贸ci艂a mi dopiero po tym, jak w sali przenios艂em si臋 na swoje 艂贸偶ko. Do ko艅ca dnia w艂a艣ciwie bez b贸lu. Oczywi艣cie s膮 k艂opoty z m贸wieniem, o po艂ykaniu nie ma mowy, ale nic nie boli. W 1-szym dniu w艂a艣ciwie nie powinno si臋 艂yka膰, 艣lina jest po艂膮czona z krwi膮 i trzeba to wszystko wypluwa膰. W kolejnym dniu najgorsza jest pierwsza pr贸ba po艂kni臋cia. B贸l mo偶e przestraszy膰, ale po kilku razach mo偶na sie przyzwyczai膰. I tak b臋dzie przez nast臋pne dni. Generalnie gard艂o musi by膰 w ruchu, d艂u偶sza przerwa to wi臋kszy problem z "rozruchem" i 艂ykaniem z w miar臋 ma艂ym b贸lem. Najgorzej b臋dzie rano po nocy, ale kilka 艂yk贸w wody i jest ok. Wszystko zale偶y oczywi艣cie od poziomu b贸lu, jaki ma ka偶dy z nas, ale to wszystko jest do wytrzymania. Trzeba du偶o pi膰, nie dopuszcza膰 do wysuszania gard艂a. Dobr膮 rad膮 od lekarza jest p艂ukanie Glimbaxem przed jedzeniem i psikania Tantumem po jedzeniu. Daje spor膮 ulg臋. Do tego zimne herbatki z rumianku, lody (ale nie za du偶o) aby zw臋zi膰 naczynia i zminimalizowa膰 pojawienie si臋 krwotoku. Trzeba te偶 bra膰 regularnie 艣rodki przeciwb贸lowe, nie przed艂u偶a膰 bo nie boli. Przynajmniej przez pierwsze kilka dni. Ja by艂em w szpitalu 3 dni, i to jest min czas. Wypuszczanie do domu w nast臋pny dzie艅 jest totalnie niepowa偶ne (nie mowi臋 tu o usuni臋ciu 3 migda艂ka). Do domu lekarz przepisuje antybiotyk i co艣 przeciwb贸lowego, np. ketonal. Rozmiar tabletek antybiotyku mo偶e przestraszy膰, ale spokojnie przechodz膮. Wcze艣niej jednak lepiej za偶y膰 艣rodek przeciwb贸lowy. Co do jedzenia, w pierwszy dzie艅 naturalnie nic, tylko kropl贸wki. W drugi dostaje si臋 ju偶 zwykle kromki chleba, ale z czym艣 lekkim, np. d偶em, pasztecik, serek. Przez dwa dni lepiej je艣膰 bez twardych sk贸rek, i popija膰 du偶膮 ilo艣ci膮 zimnych p艂yn贸w. To bardzo wa偶ne, aby du偶o pic, aby nie dosta膰 temperatury. Na obiad zupka warzywna z rozgotowanymi, mi臋kkimi jarzynami, na drugie ry偶 z jab艂kami, ziemniaczki ze zmiksowanym mi臋sem (najlepiej kurczak) z jarzynami itp. W 2 dniu jad艂em ju偶 normalne kanapki z szynk膮, ale na obiad dalej miksy. Tyle, mam nadziej臋, 偶e uspokoi艂em tych, kt贸rzy s膮 przed. Naprawd臋 da sie prze偶y膰, a przede wszystkim nie mo偶na sie nakr臋ca膰. I mniej czytajcie tych wszystkich wpis贸w w Internecie ;) Acha, na si艂owni臋 niestety dopiero po 6 tygodniach :P I w og贸le przez 2 tygodnie trzeba si臋 bardzo oszcz臋dza膰, zero wysi艂ku. Najlepiej odrobi膰 zaleg艂o艣ci ksi膮偶kowe i filmowe, ale na siedz膮co, nie przesadzajcie z le偶eniem :) A rodzina niech si臋 wyka偶e w tym czasie nadopieku艅czo艣ci膮. Podobno najbardziej krytyczne dni to 7 i 14 po zabiegu, w tych dniach naprawd臋 zero wysi艂ku. Pozdrawiam wszystkich bezmigda艂owc贸w i du偶o zdr贸wka !

Udost臋pnij ten post