Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jo_anna65

moja 15-letnia córka współżyje...CO ROBIĆ?

Polecane posty

Gość Mama Ala
Współczuję Cie, nie możesz nia gardzić, to Twoja córka. okaż jej miłość, dobrze wiesz, że 15 lat to strasznie głupi wiek. Ona kiedys będzie tego żałowała, że tak głupio postąpiła. A może już żałuje, skoro chciała wyrzucić ten pamiętnik??

Gość bakchantka
bądż przy niej i ją wspieraj. Ja sama juz jestem matką ale mój pierwszy raz też był między 15 a 16 rokiem zycia. I naprawdę byłam zakochana i było to coś pięknego. Do dziś mam te wspomnienia, a w małzeństwie wiesz jak to może być, praca, obowiązki rutyna. Wspieraj ją i pomagaj, porozmawiaj o zabezpieczeniu przed chorobami i ciaża. Najlepiej wybierzcie się razem do ginekologa. Aby Twoja córka zdała sobie sprawę z powagi sytuacji i odpowiedzialności za to co robi. Moja mama też sie w ten sposób dowiedziała o moim pierwszym razie ( z mojego pamietnika). Było mi przykro że nie szanuje mojej intymności, ale cieszyłam się ze się o mnie troszczy. Smucił mnie tylko fakt, ze wolała grzebać w moich rzeczach niż ze mna porozmawiać wiesz tak po przyjacielsku jak kobieta z kobietą. Weż sie zatem do dzieła i stwórz w domu babska koalicję. Stwórz aurę zaufania i przyjażni. Będzie Wam lżej, Tobie i córce, Ty będziesz spokojniejsza, a ona bedzie sie cieszyć ze ma w tobie zrozumienie. Głowa do góry. I nie wymagaj od córki, aby o wszystkim ci opowiadała. Bo każdy ma prawo zachować czesc swojej duszy dla siebie. Ty chyba też masz jakieś swoje tajemnice, prawda? Pozdrawiam. I martwi mnie info o narkotykach, porozmaiwaj poważnie ze swoja siostrą a potem z córką, nie wstydż sie, bo możesz stracic dziecko. Lepiej niech sie na ciebie troche pozłosci niż jakby miała sie wciagnac w takie bagno jak narkotyki. Najpierw wybadaj co na ten temat myśli, wiesz o narkotykach, seksie, itp. A potem szczerze poroamawiaj i umiej sie przyznac do tego ze TO przeczytałaś. Bądz odpowiedzialna. A i jeszcze jedno, jesteś pewna, ze ona nie napisała tego specjalnie? właśnie dla ciebie, bo podejrzewała ze czytasz jej zapiski? mało która dziewczyna opisuje wszystko z takimi szczegółami. wie c moze to zwykły podstęp?

To jest taki wiek, że wariuje się na punkcie seksu, ale jak wariować to z głową. :P

Gość jo_anna65
bakchantka - zrozumiałabym gdyby swój pierwszy raz przeżyła, tak jak ty z miłości ale dlatego, że "miał zarąbisty styl", dlatego, że sie naćpała? dlaczego ona dała tak sie potraktować? wykorzystać! bo potem ten chłopak na nią nawetnie spojrzał! nazwał ją kimś łatwym mam z nią iść do ginekologa po tabletki? żeby nie musiała martwić sie, kiedy pęknie gumka jakiemuś napaleńcowi??? żeby oni nie musieli wydawać 2 euro na kondony?

Gość na czarno nie bede
Nie uchronisz ja przed wszystkim, nie wybierzesz jej tego ktory jest odpowiednim do wspolzycia.

Gość jo_anna65
wydaje mi sie, że idąc z nią po tabletki wydam POZWOLENIE pozwolenie na to, żeby ona sie nie szanowała żeby seksem odbijała dziewczyne innemu chłopakowi, żeby nie patrzła na to z kim, i gdzie

Gość jo_anna65
jest m za nią wstyd... dlatego zwierzam sie tylko WAM

Gość dobra ok
najwiekszym problemem nie jest to, ze sie przespala z kims, chociaz jest rzeczywiscie bardzo mloda na to, ale ze zrobila to tak mechanicznie, sportowo, jak piszesz; nie przesadzajmy, ze trzeba sie z nia obchodzic jak z jajkiem, powiedz jej, ze przeczytalas pamietnik, ale dlatego ze wypadl i nie wiedzialas co to jest i wyjasnij wszystko, powiedz, ze seks z kims kto zazywa narkotyki to powazne zagrozenie AIDS!

Gość ale wy dziwni jesteście
dokładnie, dasz pozwolenie.. już dałaś w zasadzi i się szmaci szkoda.. teraz działaj, a nie siedzisz na kafe

Gość jo_anna65
jak mam działać? dziewczyny, weszłam na cafe, właśnie po to by nie zrobić nic głupiego by nie wykrzyczeć jej w twarz, że jest dziwką by nie zadzwonić do meża i mu powiedzieć, co wyprawia jego córka by nie zadzwonić do siostry i jej nie wygarnąć, że super pilnowała Igi chce ochłonąć... i jak napisał już ktoś,najgorsze jest to, że ona potraktowała cały ten seks sportowo dlatego jestem niemal pewna, że jej pierwszy raz to nie był;/ a moze powinnam zmienić temat? na "moja 13 letnia córka współżyła" przeciez nie wiem kiedy to sie stało:( jestem beznadziejną matką i nic nie wiem, o córce

Gość dobra ok
a co do tabletek to jesli juz ma zamiar wspolzyc to lepiej niech bierze, nawet jesli nie chce sie szanowac, bo dziecko z byle kim to gorzej niz z ukochanym, wiec nie stawiaj sprawy tak, ze tabletki tylko dla ukochanego, aczkolwiek zrob wszystko, zeby nie byla pierwsza lepsza, tylko ze tak naprawde mozesz tylko porozmawiac, ona musi sama to czuc, dziwne, ze pomimo dobrego wychowania sama nie uwaza ze seks to tylko z milosci

Gość na czarno nie bede
No kuzwa nie wiesz, bo nie wiem ktora mloda dziewczyna powie o tym matce, chocby ze strachu ze bedzie awantura.. ty swojej matce powiedzialas jak przezylas pierwszy raz, watpie...

Gość dobra ok
ale nie chodzi tylko o to ze wspolzyje tylko GLOWNIE o to, ze bierze narkotyki i sypia z jakims cpunem ktory ma dziewczyne i ja ma w dupie

Gość jo_anna65
może to dziwnie zabrzmi,ale ja swój pierwszy raz miałam po slubie:) ale nie dlatego, że specjalnie z tym czekałam, itd... poprostu to wszystko działo sie tak szybko, byłam z męzem od roku, nagle pojawiła sie propozycja wyjazdu, szybki ślub cywilny...i potem seks;) ale wcześniej czułam, ze seks bede uprawiała gdy komuś ufam i boli mnie to, ze ona tego nie czuje! dlaczego tak jest??? nie czuje tego, że nie powinna robić tego na imprezach? że nie beda jej szanować?

Gość jo_anna65
dobra ok -dobrze to czujesz... własnie ot o mi chodzi, i to mnie boli:(

Gość Mama Ala
Twoja córka nie musi byc taka jak Ty, doskonale o tym wiesz. Pewnie, że to boli każdą matke. Wiem co czujesz

Gość Mama Ala
a poza tym, spotkałam sie z takim tokiem myslenia jak Twój:) Bo ja zaczęłam po slubie, więc to niemożliwe, że córka zacznie wcześniej.

Gość dobra ok
hmm trudno odpowiedziec dlaczego ona tego nie czuje, ja nie mialam mamy w domu, bo duzo pracowala, nie rozmawialam z nia na kazdy temat, czesto bylam z babcia, mama zadawala pytanie: jak w szkole?i tyle i jakos sama czulam ze chce to zrobic z ukochanym, mialam 20 lat i do teraz jestem z moim pierwszym (6 lat), a wcale nie jestem katoliczka, mam bardzo liberalne poglady, chodzi o to tylko, ze seks lacze z uczuciem i wydaje mi sie, ze to trzeba miec w sobie, jak mialam 15 lat to marzylam o seksie z ukochanym ale tylko z ukochanym a nie z pierwszym lepszym, a ze sie nie trafial to czekalam i nie tyle chodzi o wiek bo moze zrobilabym to wczesniej gdybym trafila na fajnego faceta ale na pewno nie na dyskotece, ja bym jej wprost nagadala

Gość kokdcd
to pogadaj z nią o tym, że seks to nie sport, że gdy jest uprawiany znieodpowienia osobą to niesie ze sobą mnóstwo zagrożeń, nie tylko ciaże i HIV ale tez choroby weneryczne itd. może ona sobie nie zdaje z tego sprawy, może gdy z nią o tym pogadasz wyjasnisz to cos zrozumie

Gość Mama Ala
jo-anna - poczytaj trochę prasy młodzieżowej. teraz to dziewczyny zaliczaja chłopaków, niestety tak często bywa. Poczytałam kiedys w necie na stronie nastolatki, niektórymi wypowiedziami dziewcząt, nawe 12 i 13- letnich byłam zszokowana:)

Gość dobra ok
nie boj sie negatywnych uczuc w rozmowie z nia, powiedz, ze tak Cie rozczarowala, ze nie potrafisz byc opanowana, niech zrozumie, ze Ciebie to boli, ze potepiasz jej zachowanie, ze to nie jest normalne

Gość jo_anna65
ale ja broń boże nie wymagam żeby cóka współżyła po slubie, śmieszne sama napisalam, ze u mnie wynikneło to z przypadku!!! wczesniej nie bylam swieta-milosc oralna, pieszczoty chcialabym jednak, zeby corka sie szanowala

Gość Mama Ala
powiedz jej, że dziewczyna powinna się szanować. Powinna szanowac swoje ciało, że nie powinna postępować tak, by ją troktowano jak pierwszą lepszą z ulicy

Gość dobra ok
Mama Ala- to prawda, 12-latki majace problem s seksem analnym, czy zrobieniem loda to norma, ale wydawalo mi sie, ze to zalezy od wychowania a jednak wiem, ze czesto niestety nie

Gość Mama Ala
własnie jo-anna - ale sama wiesz, że ona i tak zrobi jak zechce. Niestety na to nie mamy zbyt dużego wpływu:( To przykre, ale tak jest

Myślę, że nie popełniłaś żadnych błędów wychowawczych, a mam wrażenie, że czujesz się winna. Żadna w tym Twoja wina. Dziecko, to nie jest pusta, biała kartka, którą można zapełnić. Dziecko, nastolatek, to człowiek, który ma swój charakter, upodobania, sposób bycia. Wpoiłaś córce pewne wartości i ona zapewne odróżnia dobro od zła, ale mimo to żyje tak, jak chce, robi to na co ma ochotę, bo po prostu taka jest. Moja mama wychowywała mnie podobnie jak Ty swoją córkę, z tym, że dużo więcej mi zabraniała. Ja też zachłysnęłam się wolnością, swobodą i różne głupstwa robiłam, kiedy rodziców nie było w domu, ale nigdy, nawet na myśl by mi nie przyszło, żeby stracić dziewictwo w tak młodym wieku, ale to pewnie dlatego, że ja po prostu taka jestem: nie uznaję sexu jako dziedziny sportu, nie słucham się koleżanek i one w żaden sposób nie są dla mnie autorytetem. Tak na dobrą sprawę nie wiesz w jakim towarzystwie obraca się Twoja córka, nie znasz wszystkich jej koleżanek, całej klasy. Może to właśnie koleżanki mają na nią tak duży wpływ, a ona jest podatna na wpływy, może dziewczyny opowiadały sobie różne historię o pierwszej inicjacji (często wyssane z palca), a Twoja córka wzięła to do siebie i też chciała zobaczyć jak to jest. Kto wie, może ten chłopak zawrócił jej w głowie, namawiał ją do współżycia, lepił się do niej, ona straciła głowę i zapomniała o zasadach, potem być może tego żałowała i stąd ten pamiętnik. Moim zdaniem powinnaś zapomnieć o całej sprawie, wiem, że to Cię gryzie i ciągle o tym myślisz, ale staraj się zaufać córce na nowo. Rozmawiaj z nią o antykoncepcji i absolutnie nie mów, że czytałaś jej pamiętnik. Przede wszystkim bądź przy niej: to jest jej życie, jej sprawa i jej błędy, to ona, a nie Ty będzie musiała ponieść konsekwencje swoich czynów.

Gość Mama Ala
takie zachowania nastolatek to nie kwestia wychowania. To chyba próżność, sama nie wiem jak to określić.

Gość jo_anna65
dobra ok i mama ali macie namiary na to forum;/???

Gość też 20letnia
No cóż!Nie możesz miec żalu do siebie!Chciałaś dobrze...Po prostu poczuła się jak urwana z łańcucha.Najpierw alkohol,potem narkotyki a później seks...Niestety takie są czasy...Ja mam dopiero 20 lat,a czuję się jakbym była wychowana w innej epoce.Zresztą jakby chciała,zrobiła by to nawet w domu...

Gość dobra ok
jakie namiary?