Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PrZySzŁa MaMuSiAaA

Dentysta w ciąży.

Polecane posty

Gość PrZySzŁa MaMuSiAaA

Wiem, że w ciąży trzeba dbać o zęby i dziąsła, dlatego 4 dni temu poszłam do dentysty i od razu przyznałam się, że najprawdopodobniej jestem w ciąży. Według moich obliczeń to 2 tydzień od zapłodnienia. Dentystka powiedziała mi, że nie powinnam nic robić z zębami w I trymestrze, chociaż mam dość sporo do zrobienia z nimi:( Kazała mi przyjść na początku drugiego trymestru i umówić się na więcej wizyt, aby szybko zrobić to co trzeba. Podzielcie się swoimi doświadczeniami z dentystą w czasie ciąży:)

Gość a nie słyszałaś o dentofobii
?

Gość doradzam
ja rwalam 2 zeby w pierwszym trymestrze

Gość PrZySzŁa MaMuSiAaA
Nie mam na szczęście nic do wyrywania, tylko drobne rzeczy.

Gość doradzam
moim zdaniem nie powinnas czekac

Ja w pierwszym trymestrze naprawiłam zęby. Nie pamietam ile ich było, ale kilka było, w tym jeden kanałowo. Moze idź do innego dentysty:o To ważne.

Gość to ty masz niedorozwój
wyleczyłam ząbki przed ciążą a i tak w ciąży musiałam odwiedzać dentystę

Najpierw się upewnij, że jesteś w ciąży, bo tych obliczających zapłodnienie są tu tysiące i co druga lekko się \"majtnęła\" w tych obliczeniach:P Skoro jesteś w ciąży musisz iść do gina i jego zapytaj czy powinnaś to załatwić teraz czy dopiero w drugim trymestrze;)

Ja jestem w 3-m miesiącu ciąży i też wybieram się do dentysty bo mój lekarz powiedział że trzeba leczyć zęby w czasie ciąży, ale niewiem tego czy są jakieś przeciwwskazania do leczenia w 1-m trymestrze. Słyszałam że ubytki w zębach mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu a mój lekarz opowiadał mi że mieli w szpitalu przypadek że kobieta w ciąży przez nieleczone zęby była już jedną nogą na tamtym świecie. Wylądowała aż na oiomie.

Gość PrZySzŁa MaMuSiAaA
No, teraz to mnie wystraszyłaś:O

Ja leczyłam zęby w pierwszym trymestrze i nie bło problemu. Mało tego to że jestem w ciąży nawet było wygodne bo kobiecie w ciąży przysługują bezpłatnie plomby światłoutwardzalne na wszystkie zęby, więc przy okazji wymieniła mi wszystkie amalgaty. Jedynie znieczulenia do wyrywania powinno się w ciąży unikać ale żeby nie leczyć zębów w ciąży co zxa bzdura....zmień lekarza..

a nie lepeij bylo, zbednen sa Twoje komentarze, zobaczymy jak bedziesz w ciazy, ja mialam wszystkie zeby zdrowe a jak zaszlam w ciaze to zaczelay sie tak sypac ze szok, w I trymestreze tez mialam robionego zabka, moze dentystka boi sie jakiegos krwotoku.

Gość najwazniejsza sprawa
A czy nie jest najważniejsze, że dziewczyna chce je wyleczyć? Ja w ciąży chodziłam do dentysty. Nie w pierwszym, ale w II. I było OK. Pójdź do innego lekarza, ale najpierw upewnij się czy rzeczywiście jestes w ciąży.

Gość PrZySzŁa MaMuSiAaA
Ok, zapisałam się na czwartek do innego dentysty, zobaczę co mi powie. A test ciążowy zrobię jutro i wszystko się okaże. Ale dalej tak sobie myślę, że skoro pierwsze 3 miesiące są tak ważne, to faktycznie nawet stres związany z dentystą może źle wpłynąć na płód (tak mi powiedziała dentystka). Sama już nie wiem:O zły stan zębów też może wpłynąć źle na dziecko:(

Gość Kenora
Moj lekarz też odradzał leczenie zębów w pierwszych trzech miesiącach ciąży

Gość 11111111111111111
same ubytki to chyba nie doprowadzą do wczesnego porodu ale ja byłam kiedyś w szpitalu na patologii to przywieżli kobietę w tragicznym stanie-miała sine opuchnięte nogi,bardzo źle się czuła ,lekarze porobili wszystkie możliwe badania i dopiero na końcu,ktoś domyślił się i sprawdził jej stan uzębienia-to był koszmar,natychmiast usunięto jej kilka zębów,no ale to chyba wyjątkowy przypadek bo ta kobieta to chyba wcale do dentysty nie chodziła i zębów nie myła skoro doprowafdziła do zatrucia całego organizmu,chyba autorka nie ma zębów w takim stanie,żeby nie można było poczekać 3 miesiące na leczenie :o ale i tak najlepiej spytać gina bo to on ocenia ciążę a ciąża ciąży nie równa same wiecie,że są ciąże zagrożone i wtedy trzeba tylko leżeć bez stresu i wysiłku a sa ciąże kiedy kobiety pracują ciężko i nic się nie dzieje

Gość dentysta też człowiek
dlaczego nie może być w ciąży?

Mój stomatolog też odradzał leczenie w I trymestrze a na pewno nie podaje się wtedy znieczulenia. Moim zdaniem chodzi o ryzyko zakażenia, które zawsze może wyniknąć z takiego borowania... Ludzie różnie reagują.. a w I trymestrze należy unikać wszelkich takich niebezpieczeństw..

Gość gość
moze tak byc :) dobrze, ze Cie uprzedzila... moja dentystka rowniez tak zrobila w przypadku mojej siostry :) www.dentysta-gadomska.pl