Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Saszłapa do momulatora

Jan Paweł 2 i obłuda.

Polecane posty

Gość niech mi autor topiku powie
jaka dyskryminacja????!!!!! nie zachowuj się jak feministka w czasie okresu. po prostu dzieci są za głupie żeby dokonywać wyborów i decydowac o własnym życiu, a na tym właśnie polega rola rodziców, wskażą im drogę a jak w przyszłości im się nie spodoba to zmienią wiarę

Nie ruszyłabym żadnego, osiedlowy czy nie. Świątynia to świątynia i koniec. Finansowanie świątyni opatrzności b. z publicznych pieniędzy uważam za skandal.

--> niech mi autor topiku powie Co za bzdura. Skoro się dzieciakowi głupoty wciska od małego do głowy i mówi, że tak jest, nie poddając w cień wątpliwości, to przyjmuje je za swoje i jak ma potem trzeźwo myśleć? Stąd się biorą ludzie jak ci, co mnie tu atakują

Gość jah jest prezydentem
Jesli chodzi o wychowywanie " w wierze" to wychodze z zalozenia, ze czlowiek jako istota myslaca powinien miec prawo wyboru. W poczatkach chrzescijanstwa nie chrzszczono niemowlat a ludzi doroslych, ktorzy sami, z wlasnej woli wybierali te religie. Teraz chrzci sie dzieci niezdolne do samodzielnej decyzji. Wiekszosc doroslych katolikow zyje w wierze, o ktorej wiedza czesto mniej niz np. osoby katolicyzm krytykujace(wychodzace z zalozenia, ze przeciwnika najpierw trzeba poznac a potem z nim "walczyc"). Dla mnie takie wydanie katolicyzmu to wynik intelektualnego lenistwa i zwyklego konformizmu. W panstwie (wciaz jeszcze swieckim) religia w szkolach jest lamaniem praw swobody wyznaniowej. Dzieci "niekatolickie" sa przez to dyskryminowane.

Gość jkvfliubnviasuybvvc
Bosheee...zmarłemu człowiekowi nie dajecie spokoju!Ja nie jestem wierzącą praktykującą,ale jego jako człowieka szanuje i niech mu ziemia lekką będzie!

Gość niech mi autor topiku powie
Mistrzu.... tak na marginesie - ty nie masz co robic? Rano tu byłeś, w południe tez cie widziałam, po południu znowu, w nocy też tu będziesz? możesz sie prześpisz? (tylko mi nie pisz, że tez jestem tu cały czas, bo ja mam wolne i odpoczywam:))

Gość fakty i mity
no widze ze brukowiec na ustach autora - nic oryginalnego, a cos od siebie umiesz powiedziec, czy tylko bzdury cie podniecają

ehhhh a wy dalej o tej Świątyni Opatrznośći Bożej. Dalej twierdzę ,że to ,że rozmawiamy teraz po polsku jest warte te 40 milionów. Historycznych lajkoników odsyłam do wydawnictw o \"Cudzie nad Wisłą\".

Gość analizujac sytuacje Polski
- wartosc placy minimalnej -przecietne zarobki -nawet smieszna wartosc becikowego -smieszne dzialania rzadu polskiego bardziej oplacaloby sie nam mowic teraz po Niemiecku :O

--> niech mi autor topiku powie A ,to ciekawe rzeczy piszesz \"Mistrzyni\", może jakieś przywidzenia? A może Ty za długo siedzisz, skoro rano byłaś i po południu i teraz?? Ale swoją drogą, właśnie, jakbyś w moich myślach czytała. Spać mi się chce. I jeść. Zaraz sobie zrobię przerwę do jutra. A co do Faktów i Mitów, to oczywiście, jest to brukowiec, ale przynajmniej nie przykościółkowy i przynosi wiele uciechy w kazdy piątek, jak przykleja łatki habitom, fanatykom, kaczorom i innemu plugawstwu.

Gość mówić po niemiecku
co tam.... ale pensje dostawć w Euro, to już by było coś.... albo mieć takie niemieckie autostrady.... :P

Gość analizujac sytuacje Polski
no tosz mi o to chodzi, ze niemiecki przy tych korzysciach nie bylby takim problemem :P

Gość A co wy na to ....
1493 r. - Bulla papieska uprawomocniła deklaracje wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Południowej, które odmówiły przyjęcia chrześcijaństwa. - Kobiety i mężczyzn szczuto psami karmionymi ludzkim mięsem i ćwiartowanymi żywcem indiańskimi niemowlętami. Wbijano ciężarne kobiety na pale, przywiązywano ofiary do luf armatnich i puszczano je z dymem. Mordowano, gwałcono, ucinano ręce, nosy, wargi, piersi. - Jezuita José de Anchieta twierdził: `Miecz i żelazny pręt to najlepsi kaznodzieje' . Tego oto barbarzynce, Jan Paweł II beatyfikował w 1980 r., nazywając go `apostołem Brazylii, wzorem dla całej generacji misjonarzy'. - Gdy katoliccy "misjonarze" zawitali do Meksyku, żyło tam około 11 milionów Indian, a po stu latach juz tylko półtora miliona. Słowo Boże zawiezione w tamte rejony `pięknie zaowocowało' . - "Papież tysiąclecia J.P.II' podczas pobytu na tamtych ziemiach mówił o "zwycięstwie fundamentalnych praw człowieka' i `dziele ewangelizacji i pokoju " ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gość akurat autornir ma racji
mama mojej zanomej dobrze znala JP2( jeszce zanim zostal papiezem). Stąd wiem, ze zdecydownanie krepowaly go pomysly pomników, nie lubil takze wszelkiej przesady i przepychu, np nie podobala mu sie bazylika w Licheniu, jednakze wypowiadal sie na ten temat bedrdzo oglednie nie chcac urazic ludzi , ktorzy mieli dobre intencje.

Gość jah jest prezydentem
Tu nie chodzi o przepraszanie a zaklamanie. Obecnie katolicy nie wbijaja nikogo na pale ale dyskryminuja wyznawcow innych religii. JPII jednych mordercow beatyfikowal, z innymi obcowal. Wynoszenie go na oltarze jest rowoznacze ze stwierdzeniem, ze sa rowni i rowniejsi, ze na jedne zbrodnie sie przymyka oczy, o drugich mowi sie ciagle. W Polsce non stop slyszymy o ofiarach "komunizmu" (taka mala uwaga merytoryczna-w Polsce tak naprawde nigdy nie wprowadzono komunizmu a socjalizm-te roznia sie od siebie w kilku punktach), i bardzo dobrze bo o tym nie powinno sie zapominac. O zbrodniach kosciola katolickiego tez powinno sie wciaz mowic- niezaleznie od tego kiedy mialy miejsce sa elementem historii. Patrzac na dzialanosc kosciola katolcikiego przychodzi mi do glowy jedno slowo- TOTALITARYZM!!! Taki sam jak kazdy inny

Gość Najlepsze jaja robił
cesarz Konstantyn, ten to sobie swawolił. Wiele jego wymysłów przetrwało do dziś i oto mamy Kościół Katolicki. Np. świętujących siódmy dzień tygodnia w sobotę palono żywcem. Dlaczego wymyślono, że niedziela to siódmy dzień? Dlatego, żeby zamaskować pogańskie święto (ang. Sunday - Dzień Słońca) Jak wiadomo, Słońce było pogańskim bóstwem. Coś więcej? Proszę bardzo: Oto Katolicy obchodzą Boże Narodzenie 25.12. A to było kiedyś pogańskie święto w ten dzień. Tak na prawdę nie wiadomo kiedy Jezus się urodził i biblia tego nie mówi.

Gość A znacie
A znacie to? Przychodzi nieboszczyk papież do Świętego Piotra, a ten : -Ktoś Ty? -JP2 Nie kojarzę -Jak to, jestem namiestnikiem Kościoła na Ziemi Nie znam cię, ale poczekaj, zapytam Jezusa. "Jezusie jest tu jakiś JP2 i mówi, że jest namiestnikiem kościoła" Na to Jezus: Nie wiem kto to, ale poczekaj, zapytam ojca. Po chwili Jezus wraca skręcając się ze śmiechu: "Słuchaj, pamiętasz ten klub rybacki który założyłem 2000 lat temu?" -? NADAL DZIAŁA!

Gość Do ...akurat autornir ma racj
Odpowiem tobie tak ... dobrocia jest wybrukowane piekło :-D PS w kwestii formalnej nie znaczy to , że JP II powinien iść do piekła

Gość dno- bezdenne dno
radzę zgłębić wiedzę o historii, zanim zaczniecie wyjeżdżać z głupimi tekstami o jpII. JPII podziwiam przede wszystkim jako człowieka , który dał sie poznać pełniąc role papieża. Wielu inteligentnych ludzi ceni go właśnie za to. . Natomiast trzeba brać poprwakę na ludzi którzy (DLA MAMONY) dorabiają jakąś chorą ideologię do postaci papieża. Stawiają pomniki, pisza książki iitp. On był człowiekiem bardzo skromnym i pewnie średnio by mu zależało na tego typu gratyfikacjach. MImo to jest jedynym papieżem który zrobił tak duzo dla całego świata. Zaden z jego poprzedniów ani następców , nie zrobił i nie zrobi tyle co on. Jeśli chodzi o te całe kółko pseudokatolików co 3 razy w tygodniu gania do kościola, również jest dla MNIE WIELKIM ZAGADNIENIEM SOCJOLOGICZNYM.. zAłOżE SIę żE GDYBYM ZDYCHAłA Z GłODU TO WIęKSZOSć Z NICH OBESZł BY MNIE SZEROKIM łUKIEM. To tyle . Radzę zasięgnąć wiedzy historycznej zanim będziecie wszczynać niby prowokacje lub próbować wydumać coś oryginalnego.Bo póki co to coś nie hallo. Joł!