Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Saszłapa do momulatora

Jan Paweł 2 i obłuda.

Polecane posty

Doigram??? A to jakaś groźba cy cuś? Myrevin:) Hmmmm niech \"Potęga smaku\" Herberta rozstrzygnie czy plama jest zmywalna czy też nie Zygmunt Chajzer ze swoim środkiem na pewno ma inne zdanie:)

Gość sam Wałęsa nie jest może
nieskazitelnym człowiekiem, ale jest symbolem Solidarności, a to jest piękny kawałek naszej historii pomimo tych wszystkich spiskowych teorii i nalezy mu się szacunek. A co do Papieża to sprawa jest dla mnie oczywista, nie wiem jak można nazywać Go aktorem, a argument z ukrywaniem księży pedofilii jest poniżej pasa, tak naprawdę nic nie wiecie o tej sprawie.

Gość werta
mógłbyś na kafe nie robic reklamy Vanishowi? niektórzy wolą Dosię:) po co przepłacać?

Gość a tak z ciekawości
ja jestem zjebana może dlatego przezywam innych aby się kosztem innych dowartościować;) sama jestem gupia i udaje inteligentną

Gość rozwala mnie
poziom tej dyskusji... jeśli mozna to nazwac dyskusją... w dyskusji szanuje sie poglądy drugiej strony a nie wylewa tyle jadu dla zasady... najbardziej rozbawił mnie argument, że JP2 był znany tylko w Polsce... pamietam jeden z reportazy Cejrowskiego. Rozmawial z jakimś tubylcem gdzieśtam. Tubelec kojarzył z Polską dwa nazwiska: JP2 i Wałesa... a ze inni nie wiedzą nic np o papiezu, to raczej nie jest zaleta... podaje link do stronki, gdzie mozecie zobaczyc jak bogata jest wiedza o świecie u Amerykanów: http://www.pardon.pl/artykul/882/czy_amerykanie_sa_idiotami_wideo "Jednak z kobiet, zapytana o walutę, która obowiązuje w Wielkiej Brytanii odpowiedziała: - Wielka Brytania? A co to takiego?. Większość ludzi proszona o wskazanie takich krajów jak Iran czy Francja umieszczała flagę gdzieś w okolicach Australii." "Ankietowani kojarzyli byłego sekretarza generalnego ONZ Kofiego Annana z kawą lub... firmą prawniczą. Tony Blair został uznany za skatera lub aktora, Fidel Castro okazał się być piosenkarzem a Hiroszima i Nagasaki znane były z walk dżudo. Dowiadujemy się także, że pierwsi na Księżycu stanęli Rosjanie, meczet to rodzaj zwierzęcia, człowiek posiada z natury jedną nerkę, ludzkość stoczyła już trzy wojny światowe a "Gwiezdne Wojny" są oparte na faktach" wiecej na stronie pardon

Gość jah jest prezydentem
Nie przypominam sobie by ktos pisal, ze Wojtyla byl znany tylko w Polsce. W Polsce panuje mit "Papieza Polaka" , ktory stal sie kolejnym elelmentem naszej "wspanialej" martyrologii. Ja wciaz wypatruje dowodow jego wielkich czynow i niestety w zadnym z postow nie moge go znalezc. Wojtyla zostal papiezem jak to jzu ktos napisal ze wzgledow politycznych. Zreszta jego nazwisko bedzie wciaz wykorzystywane przez politykow. Przyklad; niedawno slyszalam w wiaodmosciach wiadomosc, w ktorej wspominano jakim JPII byl zwolennikiem budowania w Polsce tarczy antyrakietowej. Papiez uswiecil wiec teraz pewnie ciemne masy popra ten pomysl nie baczac na konsekwencje, bo przeciez on nie mogl sie mylisc :O

ModerN dzieki za linki 🖐️ Bardzo interesujace :)

Gość Do ... jakia
Dziewczyno, znowu mnie rozśmieszasz ... , to raczej ty naucz sie poprawnie pisac bo wybacz, ale nie jestem Panem Bogiem i nie wiem, że piszesz co innego i równocześnie co innego myslisz :-D (..."Jeśli napisałam taka tam sobie chemiczka, to nie dlatego, ze tak o niej myślę"...) Pytania do ciebie żadnego nie mam, a jedynie sprostuję następną twoją wypowiedź, a mianowicie ... JP II nie dostał nagrody Nobla :-D Poza tym ja akurat uważam, że JPII był WIELKIM CZŁOWIEKIEM , WIELKIM POLAKIEM I WIELKIM PAPIEŻEM i to nie podlega dyskusji moim zdaniem, więc nie widzę sensu dalszej dyskusji, pozdrawiam

Gość jakia
do---do...jakia nie wiem więc po co polemizujesz ze mną skoro masz podobne zdanie co do tego, ze autor nie ma racji i jest zwykłym heretykiem naprawdę nie wiem po co? .:)

Gość jakia
do ---do jakia przeczytaj uważnie mój post z 11.58 przecież tłumaczę jak chłop krowie na rowie a Skłodowska była tylko prowokacją

Gość a tak z ciekawosci
heretykiem? to jakis kretyn jest! jezu ludzie, ale sie Wam musi nudzic!

Ja nie rozumiem czy tak trudno zrozumiec, ze dla ludzi, ktorzy nie sa katolikami JPII nie tylko nie musi byc autorytetem? Mamy prawo wyrazac krytyczne opinie o nim. Gdy rozpetala sie afera zwiazana z karykatura Mahometa pelno bylo negatywnych opinii na temat wzburzenia muzulmanow, wtedy nie pisaliscie o tym, ze ich religijne uczucia zostaly obrazone...

Gość Osoby
uważające się za katolików bardzo często coś mówią, np. "Wielkim człowiekiem był", ale zapytani "dlaczego?" - tego nie wiedzą Albo mówią że inni to heretycy, albo kretyni. A dlaczego? Bo nie są orędownikami JSP (Jedyna Słuszna Prawda) Faktów historycznych nie zmienią. Czytajcie Biblię.

Gość -------do osoby
tak sie składa,że osoby które tu podjęły dyskusje z założycielem topiku w przekonujacej wiekszości zachowywały sie b. kulturalnie i umiejętnie broniły swojego zdania

Gość Do ...jakia
No nie przesadzaj z tym heretykiem. Ja tak nie uważam, nie kazdy musi mysleć tak jak ja i nie musi być wyznawcą tej wiary co ja :-D Brak tobie tolerancji, no ale wszystko przed toba

Zamiast się cieszyc, że byli/są Wielcy Polacy, specjalizujemy się w wyszukiwaniu ich złych cech, zachowań, występków. Ot polska mentalność....:O

Gość jakia
Do ---do jakia Nie mam już siły dyskutować z Tobą Myślę, że obalisz każdy argument jaki podam więc nie będę walczyć z wiatrakami.Podawałam argumenty bo wydawały mi się słuszne a heretyk był na miejscu przynajmniej w moim odczuciu co do autora. heretyk-wyznawca, zwolennik herezji, poglądów relig. uznanych za błędne przez Kościół panujący a. (przen.) poglądów zbyt śmiałych, sprzecznych z powszechnie uznanymi; O ile się nie mylę, autor takie poglądy wyznaje, czyli sprzeczne z Kościołem. i daj sobie pas kobieto bo nie wiesz sama chyba o co Ci chodzi. I dodam jako konkluzję, że generalnie ludzie, którzy nie potrafią zainteresować innych swoją osobą ponieważ są zbyt płytcy, zazwyczaj podejmują temat religii bo wiedzą, że jest to temat b. delikatny. I być może nie jestem w stanie opowiedzieć jak bardzo mnie boli kiedy ktoś obraża tak dobrego człowieka jakim był JPII ale i tak będę się starała zawsze stanąć w jego obronie. Zawsze!!! Na tym kończę bo faktycznie ta dyskusja nie ma poziomu a ja durna dałam się w nią wrobić tylko dlatego, że zostały zranione moje uczucia. Ale co Ci którzy plują na autorytety ( dla niektórych święte) mogą wiedzieć cokolwiek o uczuciach.

Gość łiiiii
jakia, daj sobie spokuj z tą bandą.Po prostu olej ich to same świry z małymi wyjątkami.

Gość jestem za
a nawet przeciw

Gość i znowuuuu

no dobra brudsasy obraziliscie moje uczucia religijne, wrzuce link do tego topiku na kgp.pl i zloze doniesienie o popelnieniu przestepstwa:classic_cool: administracja o2 bedzie musiala podac wasze ip i...szybciutko spotkamy sie w sadzie :D, a do leszczy urzywajacych proxy....was tez idzie namierzyc ps w tej chwili sam nie uzywam :O

Gość jakia
a dla ciebie temat religii to temat tabu jak widzę i wlaśnie o to chodzi o. Rydzyk potrzebuje takich oszołomów jak ty

Gość Do ... jakia
ha ha ha Pycha niejednego wzniosła, na poziom wielkosci osła

jakia 1. Od kilku stron bardzo grzecznie prosze o KONKRETNE przyklady czynow, ktore mozna uznac za przejaw wielkosci JPII- mam tu na mysli konkretne dzialania- nie piekne kazania, ksiazki i liczne pielgrzymki. Poza sloganami "JPII wielkiim czlowiekiem byl" niczego wiecej sie nie doczekalam...Ja nie slyszlaam o takich jego dzialaniach ale jesli takie byly to chetnie poczytam o nich,bardzo doceniam altruistow. 2.Nazywajac kogos "heretykiem" sama siebie przedstawiasz jako osobe nietolerancyjna wobec innych niz "JEDYNA SLYSZNA PRAWDA" pogladow. Kojarzy mi sie to z osobami, ktore okresla to powiedzonko; "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza". 3.Jesli uwazacie JPII za wielkiego czlowieka macie do tego prawo.Tak jak my mamy prawo krytykowac pewne jego dzialania. POniewaz nie naleze do kk- nie byl glowa mojego kosciola, dla mnie byl przede wszystkim glowa panstwa watykanskiego...Skoro moge krytykowac dzialanosc Busha i Putina, moge tez krytycznie wypowiedziec sie o Karolu Wojtyle.

Gość Oburzony Goryl
wiesz co skoro tak bardzo lubisz adrealine to mam dla ciebie super zajęcie:) obciągniesz mi? za darmoche-wtedy dam ci sweet buziaka

jah jest prezydentem - a co Twoim zdaniem mogl zrobic papiez, poza pielgrzymkami, kazaniami i publikacjami? robil to, na co pozwalaly mu kompetencje i wiele tym osiagnal. jego kazan sluchali ludzie. wielu ludzi. burzycie sie, ze zostal wybrany papiezem z przyczyn politycznych - bo zostal, no i CO z tego? to byly WAZNE przyczyny. kosciol byl wowczas ostoja mysli niepodleglosciowej - papiez z kraju socjalistycznego, ktory propaguje wolnosc i niepodleglosc, ktory propaguje demokracje - czy sadzicie, ze on tak dla zabawy te kazania wyglaszal? nie, on wplywal na ludzi, ktorzy potem szli do wyborow - juz na poczatku lat 80. zauwazono, ze ten charyzmatyczny czlowiek na swoj wlasny sposob podejmuje walke z systemem, ktora moze okazac sie skuteczna i nie bezpodstawnie usilowano go wyeliminowac. daleka jestem od czczenia tej postaci, nie popieram wynoszenia nikogo na oltarze i traktowania, jak nieskazitelnego bostwa. ale w rownym stopniu nie podoba mi sie bezmyslne opluwanie go i obrzucanie blotem. uwazam, ze byl to czlowiek, ktory mial i wady, i zalety, jak kazdy. sama nie zgadzam sie z wieloma gloszonymi przez niego pogladami. niektore z jego dzialan uwazam za bledne, ale potrafie jednoczesnie dostrzec to, co zrobil dobrego. np. to, ze dazyl do pojednania sie wszystkich religii i dawal przyklad poszanowania odmiennych wyznan. jak juz nieraz pisalam na forum - jestem zatwardziala ateistka, ale w przeciwienstwie do niektorych, nie dowartosciowuje sie, obrazajac katolikow i plujac na papieza. wydaje mi sie, ze autorka topiku to mloda siksa, ktora nie za wiele wie o zyciu i historii. dokopala sie \"sensacyjnych\" odkryc typu - ze Konstantyn wprowadzil swieta chrzescijanskie w miejsce poganskich itp. i sie ekscytuje. HALO - wszyscy dawno o tym wiedza i nie robia z tego afery. :P i jeszcze jedno - JPII potepil faszyzm i nazizm na rowni z komunizmem, wystarczy przeczytac dosc znana pozycje pt. \"Pamiec i tozsamosc\", aby o tym wiedziec. ciekawe, ilu z zacieklych przeciwnikow JPII przeczytalo cokolwiek jego autorstwa, czy tez opieraja sie wylacznie na tanich sensacjach z gazet typu \"Fakty i mity\".

Gość Brawo ...anyżówka *
Jestem pelna podziwu dla ciebie, bo wlasnie o to chodzi, kazdy może miec inne poglady na ta sama sprawę a przeciez można dyskutowac nie obrazając nikogo, przekonywac ... ale trzeba szanowac drugiego człowieka bez względu na jego przekonania. To, że JP II był wielkim czlowiekiem i dorównywał największym przywódcom świata, najsławniejszym ludziom sztuki i nauki, megagwiazdom pop kultury i sportu to oczywista prawda. Jak wielu wielkich ludzi świata wpływał na niego w ten czy inny sposób, dla jednych był to wpływ pozytywny dla innych negatywny, o czym nasi duchowni i ich owieczki nie chcą nawet słyszeć. Myslę, że własnie brak umiaru w tworzeniu kultu JPII przez hierarchów koscioła w Polsce stał sie wielkim złem dla samego naszego Papieża Chociazby sama np. rocznica śmierci Papieza, która miała charakter bizantyjski, czy to oznacza szacunek dla zmarłego ..., jednak w innych krajach nie odbywały się tak wystawne uroczystości z tej okazji, tylko my odbiegamy jak zawsze od normy. Przeciez dzisiaj przeciętny Polak to nie analfabeta czy ktos kto ma wyksztalcenie podstawowe, dzisiaj juz nie da się na siłę wciskać ciemnotę ludowi na zasadzie, że "ciemny lud to kupi" (jak podsumował Polaków butelier z PiS) Ludzie myslą, czytają, podróżują, widzą, porównują i ... wyciagają wnioski... Pozdrawiam :-D

Gość JAKIA ...
aaaaaaaaale ty jestes mądra ... tylko dlaczego tylko ty zachwycasz się sobą ? Moze weź SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY do łapy bo robisz takie byki, ze glowa boli. Tylko nie mow, że jestes DYS-

Gość gkhl
szkoda gadac,bo samo gadanie niczego nie zmieni. kosciol byl jest i mam nadzieje,ze niedlugo niebedzie zlodziejem i pasozytem,ktoremu nasz pojebany rzad wlazi w gruba czarna dupe.

Gość Mistrzu...
i tutaj wychodzi twoja niewiedza (widocznie nie tak szukaleś), przeciaz Wałęsa to prosty czlowiek, w szkole do orłów nie nalezal, ma ukończona szkołę zawodowa rolniczą, nie wiem czy nie przysposabiajacĄ do zawodu ..., przecieŻ sam swojego czasu się "chwalił", ze w zyciu nie przeczytal żadnej książki. Ale nie o to chodzi, jest symbolem walki z komunizmem, symbolem Solidarności i koniec kropka. Wałęsa zna Kaczynskich bardzo dobrze, przeciez Kaczyńscy pracowali u niego w kancelarii i on wie na co ich stać ... Wałęsie trzeba oddac to, że jednak umial przeprosić za to co powiedzial pod wpływem emocji, kazdemu może się zdarzyć ... A Michnik to czlowiek wyksztalcony, ktory prawie przez cale swoje zycie walczył z komuną, siedział kilka lat w więzieniu, to wielki patriota ... Uważam, że tylko ostatni śmieć może opluwać takich ludzi czy mówić o nich z lekceważeniem ... ONI TO HISTORIA, TO FAKT, A FAKTÓW NIKT NIE ZMIENI