Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dorotka_Maruda

krwawienie podczas ciazy

Polecane posty

Gość Dorotka_Maruda

słyszałam ze moze wystepowac do 3 krwawien na poczatku ciazy czy któras z was miała krwawienia na poczatku jesli tak to jakie one były podejzewałam ze moge byc w ciazy ale przyszła @ i ciaze skresliłam jednak kolezanka powiedziała zdarza się ze miesiaczki w ciazy wystepuja... czytałam troche na ten temat i wyczytałm ze własnie moze byc ich 3 ale sa one inne od normalnej miesiaczki (skape i krótkie) czy tak czy ktos miał cos w stylu normalnej miesiaczki niespodziewajac sie nawet dzidzi? :)

Gość Dorotka_Maruda
czemu nikt nie odp :( ?

Gość kalinka1985
ja mam ten sam problem mam mdlosci zarty glowy i bole plecow i piersi, podejrzewalam ciaze ale pojawil sie okre trwa tylko 3 dni i nie byl obfity zbytnio, i tez nie wiem co myslec wypowidzcie sie kobiety......

Gość Dorotka_Maruda
no własnie czemu jest tak mało wypowiedzi :( :/

Wlasnie trafilam na temat o ktorym mam pojecie tak,wiec sie wypowiem ;) Mialam krwawienie na poczatku ciazy jejku jak ja sie wystraszylam... ;( Uf!!! cale szczescie,ze to tylko bylo krwawienie,ktore moze w przeciagu 3miesiecy wystapiac,ale sie naryczalam zanim poszlam do szpitala na kontrole.Mialm mnostwo krwi a potem skrzepy i zgadnij co myslalam tak...no wlasnie co moze kobieta wtedy myslec ;( ,ale na szczescie wszystko okazalo sie wporzatku ;) Moja dzidzia zdrowa jak rybka ;)Lekarz powiedzial mi wtedy ze jesli jest to krwawienie jednorazowe czyli takie,ktore sie nie powtarza tzn.ze jest wszystko ok tylko splywa resztka okresu tak wiec nie ma sie czym martwic jesli zdarza sie to tylko raz ;) NIE BAC SIE TYLKO DO LEKARZA GDYBY ZDARZYLY SIE JAKIES NIEPOKOJACE OBJAWY NP.bole w podbrzuszu i wyplywajace skrzepy ;) pozdrawiam wraz z moim bombelkiem;)

Gość Dorotka_Maruda
aha no własnie o taie wypomiedzi mi chodziło tylko szkoda ze ich tak mało bo w koncu kazda kobieta jest inna i kazda przechodzi to inaczej

Gość podnosimy
ja mialam w 7 tyg ciazy dostalam nakaz lezenia przez 3 dni i duphaston i kwas foliowy ale taki mocny-ciaze donosilam

czesc dziewczyny. ja tez mam problem z krwawieniem. zaczelo sie w 4tc. najpierw byly to brazowe krwawienia potem przez jeden dzien bardzo lekko (doslownie pare kopelek) krwawilam. przestraszona pojechalam na pogotowie. niesetety nic nie moga zobic poniewaz jest za wczesnie( mieszkam w uk, tytaj lekarze inaczej podchodza do tak wczesnej ciazy). potem po rownym tygodniu znowu dostalam krwawien, tylko ze wygladalo to jak okres. dosyc duzo krwawilam i mialam bole brzucha i plecow(jak przy okresie) wiec znowu udalam sie na pogotowie. lekarka mnie zbadala. stwierdzila ze krew nie wyglada na \"zla\" ale nic nadal nie moze mi powiedziec. krwawilam z 4dni, narazie jest ok. mam znowu brazowe plamienia. w piatek ide znowu do szpitala. moze zrobia mi scan wiec moze uda mi sie czegos wiecej dowiedziec na temat moich problemow. baaarrrrdzo sie boje!! czy ktoras z was miala takie problemy??

Gość meg99
Witam, Dziewczyny, błagam was, uważajcie, ja krwawiłam i 2 dni temu poroniłam. Nie chcę was straszyć, jedynie apeluję, bo nikomu nie życzę żeby przeszedł to co ja... Traktujcie poważnie każde krwawienie i plamienie w ciąży, a najlepiej za w czasu zaopatrzyć się w duphaston. Pozdrawiam

Gość dolores2323
witam ja jestem w 15 tygodniu ciąży i zaczeł się wszystko w piątek krew poleciał mi po nogach tak dosc tej krwi było udałoam sie do lekarza lekarz powiedział ze co 5 kobieta moze przechodzić tak ciąże w sobote miałam jescze plasmienia i razem z moczek krew leciała w niedziele nic nie było a w poniedziałek znowu krew po nogach pociekła ale juz dość obficie razem z mężem udalismy sie do szpitala tam robili badania usg krew mocz z dzidziusiem wszystko wporzatku zostawili mnie na noc na obserwacji nastepnego dnia juz wyszłam do domu powiedzieli ze niby wszystko ok nie chce mi sie w to wierzyc od czasu do czasu mam lekkie bóle w podbrzuszu z lewej strony bardzo sie boje ze cos naprawde jest nie tak to moja pierwsza ciąża mam 25 lat i mieszkam w holandi czy moze mi ktos cos napisza moze ktos miał cos podobnego prosze o odp

ja mialam okres do 4 m-ca ciązy, jakież było moje zdziwienie gdy podczas kontrolnego badania lekarz oznajmił mi ciążę !!!! to byla naprawdę niespodzianka

Gość cytuję
eDziecko.pl "Krwawienia w ciąży lek. med. Agnieszka Kurczuk-Powolny Krwawienie w ciąży zdarza się co piątej kobiecie. Na szczęście nie zawsze grozi poronieniem. Zawsze jednak jest sygnałem, że czas zwolnić tempo, zatrzymać się w biegu. Fot. John Curtis mauritius images ZOBACZ TAKŻE * Ciążowe dolegliwości - co warto zgłosić lekarzowi? (27-09-10, 14:00) * Poronienie - jak o nim rozmawiać? (28-10-08, 13:32) * Wizyty kontrolne (02-10-08, 12:48) * Krwawienie w ciąży (08-01-07, 11:38) Trzeba leżeć - słyszy większość kobiet w takiej sytuacji. Jeśli krwawienie jest niewielkie, to zwykle wystarczy, by wszystko zakończyło się pomyślnie. Niekiedy lekarz zaleca też przyjmowanie leków rozkurczowych lub hormonalnych. Jeżeli sprawa jest poważniejsza, konieczny może być pobyt w szpitalu. Dalsze losy ciąży zależą od przyczyny kłopotów, a także od tego, w jakim okresie wystąpiły. I trymestr Krwawienie pojawia się najczęściej w pierwszych miesiącach ciąży. Przyczyny mogą być różne: * Zagnieżdżenie się jaja płodowego. W drugiej połowie cyklu, w którym nastąpiło poczęcie, jajo płodowe zagnieżdża się w ścianie macicy. Wywołuje to czasem dość obfite krwawienie, które kobieta bierze nieraz za początek normalnej miesiączki. Nie ma ono wpływu na dalszy rozwój ciąży. * Choroba szyjki macicy. Przyczyną może być np. polip (niewielki wypukły fragment przerośniętej błony śluzowej) lub nadżerka. Krwawienie z tego powodu jest zwykle niewielkie i nie komplikuje dalszego przebiegu ciąży. * Termin miesiączki. Czasami pojawia się krwawienie w dniach, w których wypadałaby miesiączka, gdyby kobieta nie była w ciąży. Jest zwykle niewielkie i nie wpływa na dalszy przebieg ciąży. * Niedobory hormonalne. Najczęściej dotyczą progesteronu. Jeżeli lekarz podejrzewa, że to one są przyczyną krwawienia, zleca badanie poziomu progesteronu we krwi. Jeśli wynik potwierdza wstępną diagnozę, podaje leki „na podtrzymanie ciąży. W Polsce są to najczęściej Duphaston i Luteina zawierające pochodne progesteronu. Stosuje się je zwykle do 16. tygodnia ciąży. Nie stwierdzono, by miały one niekorzystny wpływ na dalszy rozwój dziecka niezależnie od jego płci. * Ciąża pozamaciczna. Mówimy o niej, gdy zarodek zagnieździ się poza jamą macicy, np. w jajowodach. Krwawieniu towarzyszą ostre, kłujące bóle podbrzusza (zazwyczaj z jednej strony), czasami także zasłabnięcia lub omdlenia. Ponieważ ciąża pozamaciczna zagraża zdrowiu, a nawet życiu kobiety, z takimi objawami trzeba się jak najszybciej zgłosić do lekarza. * Zaśniad groniasty. Mianem tym określa się przerost tkanek, z których wykształca się łożysko, uniemożliwiający rozwój zarodka. Diagnozę można postawić na podstawie badania USG. W tym przypadku konieczne jest wyłyżeczkowanie jamy macicy, leczenie szpitalne i dalsza opieka lekarska przez co najmniej rok. Na szczęście to powikłanie zdarza się bardzo rzadko. * Poronienie. Poronieniem nazywa się zakończenie ciąży przed 22. tygodniem. Można je podejrzewać, gdy krwawienie jest obfite (jak miesiączka lub bardziej), długotrwałe (powyżej trzech dni) i towarzyszą mu bolesne skurcze brzucha, uczucie ucisku w podbrzuszu, ogólnie złe samopoczucie. Przy podejrzeniu poronienia trzeba się jak najszybciej zgłosić do szpitala. Lekarz oceni sytuację i albo zrobi wszystko, by potrzymać ciążę (zaleci leżenie, leki rozkurczowe i hormonalne), albo - jeżeli krwawienie nie ustaje i nie ma szans na powstrzymanie poronienia - wykona zabieg wyłyżeczkowania macicy (w znieczuleniu). II trymestr W środkowych miesiącach ciąży krwawienia występują znacznie rzadziej, a przy tym są zwykle nieznaczne i niegroźne. Najczęstszą ich przyczyną jest nadżerka szyjki macicy. Jeśli jednak pojawi się silniejsze krwawienie, może ono być spowodowane (podobnie jak w III trymestrze) problemami z łożyskiem. Przy silniejszym krwawieniu w tym okresie ciąży konieczny jest pobyt w szpitalu. III trymestr W ostatnim okresie ciąży krwawienia związane są z nieprawidłowościami dotyczącymi łożyska: * Łożysko przodujące. Bezbolesne krwawienie w drugiej połowie ciąży może oznaczać, że łożysko umiejscowiło się w dolnej części macicy. Pod koniec ciąży jej ściany robią się cieńsze, a szyjka skraca się i ulega rozpulchnieniu. Łożysko, którego tkanki nie są rozciągliwe, częściowo odrywa się od ściany macicy i stąd krwawienie. Zazwyczaj zdarza się ono pomiędzy 28. a 32. tygodniem ciąży. Często nagle, bez żadnej widocznej przyczyny, czasami po stosunku. Zwykle ustępuje samo, ale konieczne jest leżenie i obserwacja w szpitalu. Usytuowanie łożyska bada się za pomocą USG i powtarza badanie po dwóch tygodniach - jeżeli łożysko przesunęło się wyżej, to dobrze, jeśli nadal przoduje, kobieta musi zachować ostrożność aż do końca ciąży (czasami nawet zostać w szpitalu). Jeśli łożysko całkowicie zakrywa wewnętrzne ujście szyjki, nie da się uniknąć cesarskiego cięcia. Jeśli zakrywa je tylko częściowo, jest szansa na poród drogami natury. * Przedwczesne odklejenie prawidłowo usadowionego łożyska. Może się zdarzyć wskutek urazu brzucha, nagłego wzrostu ciśnienia tętniczego lub zaburzeń krzepnięcia krwi u matki. Objawia się nieprzerwanym bólem brzucha i krwawieniem. Bywa, że łożysko odkleja się tylko na niewielkiej powierzchni. Wtedy pomiędzy nim a ścianą macicy tworzy się krwiak. Krew nie wypływa z dróg rodnych, jedynym objawem jest ból. Taki stan wymaga oczywiście obserwacji w szpitalu, ale jest szansa na dalszy prawidłowy rozwój ciąży, gdyż krwiak po jakimś czasie sam się wchłania. Obfite krwawienie świadczy jednak o rozległym odklejeniu się łożyska, co zagraża życiu matki i dziecka. Konieczne jest wtedy cesarskie cięcie. * Odejście czopu śluzowego. Często na kilka dni przed porodem odchodzi tzw. czop śluzowy zamykający szyjkę macicy. Śluz bywa podbarwiony krwią, gdyż szyjka jest wtedy bardzo rozpulchniona i przekrwiona. Stąd również częste plamienia po badaniu ginekologicznym. Są one jednak zupełnie niegroźne. Co robić Jeżeli zauważysz niewielkie plamienie: * połóż się, odpocznij, czekaj i obserwuj, co się dzieje; * nie łykaj żadnych lekarstw; * jeżeli plamienie szybko ustąpi, nie musisz jechać do lekarza, ale zgłoś to w czasie najbliższej wizyty. Jeżeli zauważysz krwawienie przypominające skąpą miesiączkę: * połóż się; * skontaktuj się z lekarzem prowadzącym ciążę. Prawdopodobnie zechce cię zbadać - pojedź do niego samochodem lub taksówką, staraj się mało chodzić. Jeżeli pojawi się krwawienie przypominające obfitą miesiączkę, jedź szybko do szpitala. Jeżeli nie może cię zawieźć mąż, wezwij karetkę pogotowia.

Mało dziewczyny piszą, dlatego, że na kafe masz już wiele innych topików na temat krwawień w ciąży, przyczyn i konsekwencji, lepiej poczytać stare niż zakładać nowe jak tam już zostało prawie wszystko powiedziane a co do duphastonu to głównie w Polsce przpisują wszystkim ciążarnym, na zachodzie duphaston jest zabroniony, choć niemiecki to nawet w Niemczech jest wycofany, w UK gdzie mieszkam duphaston jest wycofany z rynku od 2008 r z powodu skutków ubocznych ale w Polce co 3 ciężarnej przepisują

Gość ja kasikaka
ja tak mialam...dostalam niby okres ale bardziej skapy i krotrzy..myslalam ze to okres ale cos mnie podkusilo i kilka dni pozniej zrobilam test...byl pozytywny

Hej dziewczyny! Ja obecnie jestem w 11 tygodniu ciąży. Cały czas mam pod górkę zaczeło się przed Bożym Narodzeniem nie wiedziałam, że jestem w ciąży i jak to przed świętami a to mycie okien a to coś innego w ciągłym biegu na początku ok 4 dni przed spodziewaną miesiączką dostałam niewielkiego krwawienia już mi coś w głowie zaświtało po terminie okresu zrobiłam 2 testy w odstępach 3 dni i wyszły pozytywnie. Wtedy też zaczoł boleć mnie brzuch i dostałam brunatne plamienia poszłam do lekarza stwierdził zagrożoną ciąże i wstawił luteine i nospę po ok 3 tygodniach plamienia ustały w tym czasie zmieniłam lekarza następny lekarz do leków które brałam dopisał duphaston. Kiedy myślałam, że wszystko będzie dobrze dopadła mnie 3 raz grypa kaszel i katar dostałam też nie wielkiej gorączki wraz z gorączką pojawiło się krwawienie nie jakaś plamka na bieliźnie tylko dosłownie leciało mi po nogach:( Mąż zawiózł mnie do szpitala gdzie zostałam od poniedziałku do piątku. Powiem wam, że do szpitala jechałam załamana pewna, że poroniłam:( Na szczęście odrazu zrobili mi usg które wykazało, że dziecko żyje! Tego samego dnia krwawienie ustało i do momentu wypisu nie miałam nawet plamień! W dzień wypisu robili mi jeszcze usg i uwierzcie lub nie ale się poryczałam widząc dziecine na ekranie monitora i jej szybkie ruchy o bijącym serduszku nie wspomnę! Moje problemy zaczeły się gdy ciąża miała 1mm teraz dziecko ma 5 cm i na przekór wszystkim chce żyć to niewiarygodne. Choć cały czas się boję jestem dobrej myśli.

Gość dolores2323
witam dziewczyny pisałam do was w 15 tygodniu ciąży niestety po mimo brania luteiny w zeszly czwartek poroniłam byłam pod koniec 21 tygodnia ciązy krwawienia raz ustepowały raz nie w środe byłam w szpitalu na kontroli robili usg mierzyli ciśnienie tętno słyszalam bicie serduszka mojego małego NATANKA lekarz powiedzial że jest wszystko w porządku cieszyliśmy sie z mężem na naszego maluszka niestety w nocy ze srody na czwartek ok.3 nad ranem poczułam dziwny ból w podbrzuszu były to skurcze mąż zadzwonil na pogotowie okazało sie że mam rozwarcie na 4 palce i że będe rodzić strasznie sie wtedy popłakałam nie wiedziałam co się dzieje urodziłam syna NATANKA żył jeszcze godzine po porodzie trzymałam mój skarb na rękach i patrzałam jak odchodzi on nas co to był za straszny ból nie idzie tego opisać strasznie chcieliśmy mieć dzidziusia nie dało się nic zrobić 21 tydzień ciąży maluszek jeszcze nie był na tyle rozwinięty by umiescić go w inkubatorze straszny ból po stracie synka został pare dni mineło nie umiem sobie dac z tym rady mąż równiż jestesm podłamani nie wiemy co mamy dalej robić ból w naszych sercach pozostanie do konca życia całymi dniami isedze i płacze tak jak teraz pisząc ten list lekarze nie potrafia zdiagnozowac dlaczego tak się stało a ja nie potrafie zrozumiec dlaczego tak sie stało i dlaczego lekarze nie potrafia zdiagnozowac tego poronienia co to za lekarze ???strasznie przeżywam strate synka nie wiem co mam począć ze sobą prosze o kilka słów otuchy moze ktos miał tez taka sytuacje w jakiej ja z mężem sie znależlismy zrozpatrzona dorota

Dolores2323 napisz do mnie maila ja przeżyłam podobną historię urodziłam martwego chłopca w 14 tyg ciąży jestem 3 tygodnie po tym wydarzeniu.

Gość Martaa b
Dziewczyny bardzo Wam współczuję :( i tulę mocno.. Doloress ja niestety nie mam zbyt dobrego zdania na temat lekarzy w Holandii. Moim zdaniem podchodzą zbyt "lajtowo" do pacjentów :(

Gość gość
Ja miałam małe krwawienie a jestem około 6 tygodnia ciazy. Migiem do szpitala. W szpitalu dowiedziałam sie ze dziecko wciąż tam jest i jest w świetnej pozycji i nawet usłyszałam bicie jego serduszka. Powiedzieli ze w czasie ciazy krwawienie moze występować. Mam tez kilka koleżanek które krwawiły podczas ciazy i urodziły zdrowych synków :) ale co bym radziła To Żeby zrezygnować z częstego jedZenia czekolady a jeść zdrowo bo słyszałam ze czekolada i inne ciężkie jedzenie ma zły wpływ