Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hth uuvjuycyvu

A może nie warto truć sie tabletkami?Może warto jednak tradycyjnie prezerwatywy?

Polecane posty

Gość hth uuvjuycyvu

Co o tym sądzicie?Moze nie warto tak sie poświęcać?

Sek w tym, że niektóre kobiety zmuszone sa do zażywania pigułek, i to wcale nie w celach antykoncepcji.

Gość hth uuvjuycyvu
wiem wiem zapewne chodzi ci o trązik...Też mam z tym problem i właśnie rwe sobie włosy z głowy co mam na to poradzić...

Gość własnie
ja zaczełam by unormować miesiączkę a głównie pozbyć się bólów w czasie miesiączki

Nie, nie o trądzik. Ja mam endometriozę i do końca życia będę brać hormony - albo to, albo torbiele i znowu szpital. Dla trądziku nie trułabym się tym świństwem, uwierz mi.

Gość jak kto woli
Stosując prezerwatywy musicie liczyć się z tym, że gumka pęknie, albo się zsunie, oczywiście można w takim wypadku zastosować Postinor, a gdybyś brała tabletki, to miałabyś problem z głowy. Na początku naszej znajomości zabezpieczaliśmy się prezerwatywą, ale kiedy zamieszkaliśmy razem i nasze kontakty stały się częstsze, zaczęłam brać tabletki.

Ja tez nie chce sie tym truc :o Lekarz mi polecal i wogole bo mam okropnie silne bole podczas miesiaczki :o no ale ja uparciuch i wolalam zeby mi jakies przeciwbolowe przepisal moze pomoze :)

nie ma zadnych naukaowych podstaw na to, zeby twierdzic, ze tabletki powduja bezpolodnosc lub trudnosci z zajsciem w ciaze. wielu kobietem przypisuje sie tabletki na kilka miesiecy aby po zaprzestaniu mogly zajsc latwiej bo po po odstawieniu plodnosc wzrasta. jesli ktos zaczyna brac tabletki a potem ma problemy nie mozna wykluczyc ze nie mialby ich takze bez tabletek a przeciez badan na plodnsc nikt nie robi przed rozpoczeciem brania tabletek, prawda? uzywanie gumki i ewentualna awaria to tez skazywanie sie na hormony. duzo wieksza ilosc niz w normalnych tabletkach.

Gość awa30
"nie ma zadnych naukaowych podstaw na to, zeby twierdzic, ze tabletki powduja bezpolodnosc "BĘDĄ DOPIERO ZA 20LAT !!!!!!! TO TAK JAK Z PAPIEROSAMI kiedyś nie wiedzieli że po nich rak

wcale nie takie super - prezerwatywy są zawsze powlekane jakimiś środkami, a to nawilżającymi, a to plemnikobójczymi, ale to przecież sama chemia i po kilkunastu latach używania ich np. codziennie nie wiadomo, jakie moga byc skutki uboczne; gumki są dobre dla osób, które nie mają stałych partnerów i nie uprawiają seksu regularnie :) Poza tym tabletki nie są jedyną alternatywą, można mieć wkładkę, albo iśc na zabieg podwiązania jajowodów (nie wiem, czy w Polsce sie to robi, chyba tak) jak sie chce mieć przyjemność bez konsekwencji to na jakąś metodę trzeba sie zdecydować - nie ma idealnej ;)

Gość yfyfyydyd
ja pomyślałam tak już z 1,5 roku temu i już 2 razy pękła nam gumka... ale spoko, to były akurat dni niepłodne. wole to niż paskudne samopoczucie przy hormonach i zerowe libido.

Gość do niedawna mialam zaprawe
nie warto-jestem uczulona na chrom, a więc na lateks, który go zawoera. po jednym stosunku mialabym pol roku sexu z bani-i jak tu żyć?

Gość yfyfyydyd
o ile mi wiadomo podwiazanie jajowodów jest w Polsce zakazane ale moge sie mylić

Stosowanie tabletek ma swoje złe i dobre strony. Ja obecnie zrezygnowałam z nich i wiem że to dobre dla mojego organizmu. Za to będę miała nerwicę że mogę zajść w ciążę, no i nie mogę się kochać kiedy dusza i ciało zapragnie (koniec ze spontanicznością, trzeba mieć prezerwatywę, globulki...). Już nie tylko ode mnie zależy czy zajdę w ciążę czy nie, a to oznacza utratę pewnej kontroli nas sytuacją i własnym organizmem... Innymi słowy dla mnei tabsy tonie było poświęcenie, to byłśrodek służący mi i mojemu bezpieczeństwu, i to bez wzgledu na reakcje czy odpowiedzialność mojego partnera. Tabsy to była moja wolność (opłacona skutkami ubocznymi jak np mniejsza przyjemność z seksu, uczucie suchości...).

Gość ljljhv
Jest zakazane. Jezeli wiesz jak stosować prezerwatywę to nie ma szansy na pęknięcie, a nawet jeśli to lepszy postinor raz na 5 lat niż pigułka codziennie. U niektórych kobiet branie ich mija się z celem bo powoduje zanik libido.

Gość MartittaM.
Ja przez 8 lat brałam tabletki anty, tylko dlatego, że nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych. A jeśli chodzi o apetyt, to ja zawsze lubiłam jeść, tabletki nie spowodowały, że jadłam więcej, a raczej tyle samo, bo ja zawsze dużo jadłam. Spotkałam się z opinią lekarzy, że po odstawieniu tabletek jest większe i szybsze prawdopodobieństwo zajścia w ciążę i ja to potwierdzam. Zaszłam w ciążę w drugim cyklu starań.

Gość Taka jedna studentkaaa
Ja od ponad 4 lat stosuje tabletki antykoncepcyjne i nie mam skutkow ubocznych, fobrze sie czuje. Regularne wizytu u lekarza i badania krwi i wszystko poki co ok. Dla mnie to komfort i poki co nie zamierzam tego zmieniac

Gość zuzka52
całe życie używałam tabletek dopiero po porodzie jakoś tak zwlekałam i już 3 lata bez chemii. Mój niezawodny system : 5- 10 dzień cyklu tylko w gumie, 10-20 dzień cyklu abstynencja, 20 - 1 tylko w gumie. bez gumy dzień lub dwa po okresie. Oczywiście okres mam regularny stąd też mogę sobie pozwolić na takie wyliczenia

Gość zuzka52
Aby zabezpieczyć się przed pęknięciami itp koniecznie zaopatrzyć się w żel intymny dla kobiet (do kupienia w aptekach) odkąd go mam ani jedna nie pękła. Jest neutralny dla kobiet, daje "poślizg" i uczucie nawilżenia, bez zapachu i koloru. Są różne ja polecam intimel fajny i niedrogi (ok 7 zł)

a czemu podwiazanie zakazane ??? :O przeciez to do kobiety nalezy decyzja. :O

nala - bo zyjemy w kraju, w ktorym trwale metody (\"ubezpłodnienie\") to zbrodnia :O wiec zero podwiązania jajowodów i nasieniowodów (te drugie to facetów rzecz jasna)

Gość ja stosuję pigułki
od 6 lat. Nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Libido zwiększyło się (:D) ze względu na brak stresu zajścia w ciążę, nie przytyłam, apetyt mam, ale zawsze miałam duży. I potwierdzam słowa koleżanki: nie można stwierdzić że to kiedyś tam stosowane pigułki uniemożliwiają zajście w ciążę - nikt przecież nie robi badania na płodność przed wzięciem pierwszego opakowania - i wielu ginekologów potwierdza to!!! A o że ktoś ma problemy z zajściem w ciążę po odstawieniu pigułek, to znak że przed braniem też pewnie je miała.

Gość Elfomania
A my z mezem mamy po 28 lat i nie stosujemy ani tabletek ani prezerwatyw tylko "szklanke wody" zamiast. Naprawde zalosne :( Co do tego, mam pecha w zyciu.

Gość elefecia
Do załozycielki tematu!!!Nie wiem jak Ty,ale ja łykajac tabl.antykoncepcyjne nie poświecam sie dla faceta tylko robie to dla siebie ,dla własnej wygody,mimo,ze wiem,ze hormony nie sa zdrowe ale wole je łykac i nie martwic się nieplanowana ciaza.Kazdy srodek antykoncepcyjny ma jakies wady.

Gość elefecia
Nadmienie,ze stosuje antykoncepcje hormonalna od 15 lat i na szczescie wszystko z moim organizmem jest w porzadku.

Gość belelele
Efelcia a skad masz taką pewność? ze niby wszystko z organizmem w porządku? takie rzeczy dowiaduje sie dopiero jak sie przestaje brać wiem bo sama sie przekonalam

Gość niech ktos mi wytlumaczy
na czym polega szkodliwe dzialanie tabletek antykoncepcyjnych, tak dokladnie, bo poki co, duzo sie mowi o ich szkodliwosci ,ale nikt nic konkretnego nie powiedzial. Ja musze brac tabletki, bo nie chce zajsc w ciaze, ale przede wszystkim dlateg,,zer normuje mi to miesiaczki i hamuje bol i dyskomfort jaki sie czuje , gdy sie je ma. Z tego,vc wiem,obfite miesiaczki nie sa dobre dla organizmu, wiec po to glownie biore tabsy.

Gość elefecia
Jak moge nie wiedziec ,ze na razie moje zdrowie jest w porzadku:-)Po prostu robie co poł roku badania,wyniki krwi,hormonow ,cytologie ,mamografie,usg etc.wiec jak na razie i na szczesie mimo swoich 40 lat jestem zdrowa