Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ignis

Potrzebuję pilnej porady od księgowej/księgowego-działalność gospodarcza

Polecane posty

Póki nie złożysz VAT-R nie możesz wystawiać faktur VAT, nie liczysz żadnych proporcji sprzedaży nieopodatkowanej do opodatkowanej, nie składasz VAT7/VAT-7K. Po przekroczeniu 20.000 zł ze sprzedaży det. kupujesz kasę fiskalną. Po przekroczeniu 10.000 EUR obrotu musisz złożyć VAT-R. Wszystko na ten temat. Ciao 🖐️

szkotka ale jak pytałam w skarbowym to mnie pani poinformowała uprzejmie że mnie wykreslili z rejestru vatowego i ponownie musze zacalować 150 zeta żeby mnie spowrotem wpisali - mówię Wam, cuda wianki :-0

wielbiciel nie irytuj się, własnie próbuję to ustalić :-0 :D

Gość inninis
no jest Vatowcem przeciez napisala, tylko miala zawieszona dzialaność a wtedy po odwieszeniu nie trzeba juz skladac zgloszeniowki do vatu

No to co ta ci.pa w skarbowym wymysliła ? Nawet jak przy zawieszeniu składałam Vat -z a potem przy odwieszeniu nie złożyłam vatu-r ? Wyraźnie mi powiedziała, że zostałam wykreslona z rejestru vatowego.

inninis ---> w pierwszym poście napisała \"więc nie jestem zgłoszona do rejestru vatowego\" więc nie wiem która wersja jest prawdziwa :o

Wielbiciel ale ja nigdy nie pisałam, że nie jestem vatowcem, tylko że mam sprzedaż zwolnioną.

Gość inninis
ale moze byc taka sytuacja jak piszesz Ignis jesli w okresie zawieszenia nie skladalas zerowych deklaracji to Cie wykreslili i pani ze skarbówki ma racje musisz zglosic jeszcze raz, w tym wypadku nieslusznie wystawiasz faktury powinnas rachunki

z tego co sie orientuje przy zawieszeniu działalności gospodarczej nie wykreslaja z vatu. jeszcze raz Ingis idx do US i zapytaj sie czy jestes vatowcem.

Nie innis, nie składałam. Czyli jednak miałam rację z tym VATEM-R - że musze ponownie ?

Przepraszam wielbicielu, nie denrewuj się. Coś wogóle dziś nerwowy strasznie jestes - zobacz, jaka piękna wiosna za oknem. Wyluzuj :) 🌼

Gość inninis
jesli Ci powiedzieli w skarbówce ze jestes wykreslona to znaczy ze nie jestes Vatowcem i zeby nim byc musisz zlozyc VAT R -z wlasnej woli badz przymusu (przkroczenie limitu)

Szkotka, własnie kobita wyraxni mi powiedziała, że mnie wykreślili z rejestru vatowego - pewnie dlatego, że nie skadałam zerowych vatów. Ale myślałam, ze jak składam vat-z to nie musze składac już deklaracji.

Własnie teraz to jauż kompletnie nie wiem, na czym stoję bo wyglada mi na to, ze wystawiam faktury Vat bezprawnie :-0 ale to ustalę później. Skupmy się na tym, że jestem vatowcem. I liczymy proporcję, bo wiem, że o to głónie mojej księgowej chodzi i z tym ma problem - z proporcją. Czy to naprawdę jest aż tak skomplikowane ? Czy przestanie być skomplikowane jeśli założe kase fiskalną ?

bez przesady...troche wiecej roboty z proporcja. Ale najpierw wyjaśnij z US i złóż vat R.

Gość inninis
a czy ona to robi ręcznie czy ma jakis program bo to jest istotne, jesli ma program to liczy raz w roku proporcje czyli ile zwolnionej ile opodatkowanej wg specjalnego wzoru, wprowaadza proporcje w program i w ten sposób odlicza tylko ta czesc z zakupow ktora wynika z proporcji. To nie jest jakas czarna magia, dziewczyny na stazu to łapia więc nie wiem wczynm problem, gdy robi to recznie to rzeczywisci jest troche wiecej roboty ale w zasadzie tez nie jest to zbyt skomlikowane z tym ze latwo sie pomyslic

Tak, to wyjaśnię na wstępie. Ale pomińmy ten szczegół. Czyli to nie jest problem z proporcją ?

Myślę, że chyba robi to ręcznie, bo gdyby miała program to by mi dupy nie truła. Czyli naciskac na to, żeby jednak liczyła w ramach jednej firmy i nie zgadzac się na założenie drugiej ? A jesli kupię kasę fiskalną i zacznę sprzedawać na paragon fiskalny dalej będzie ten problem ?

Gość inninis
kasa fiskalna nie ma tu nic do rzeczy, chociaz ulatwia prace bo ksiegujesz jedna kwote z raportu kasowego a nie kilka z kazdego rachunku/faktury osobno.

Czyli przy kasie też będzie proporcja ? :) Bardzo Wam wszystkim dziękuję - już wiem z jakiej pozycji mam startowac w rozmowie z księgową, nie wmówi mi już bajek :) 🌼 Dziękuję zwłaszcza wielbicielowi 🌼 nie wiem czemu, ale faceci to straszne makowe panienki są :D

Gość tutej
już masz wszystko wyjaśnione, proporcja nie nie jest problem, zmień księgową

Gość tutej
proporcja będzie dopóki bedziesz mieć sprzedaż zwolnioną i podatkowaną jednoczesnie