Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość d.o.r.i.a.n.

GRAFIK KOMPUTEROWY!!! Ile zarabia?? Czy warto pracować w tym zawodzie??

Polecane posty

Gość Cristiano
Grafik jest świetnym Zawodem :) W to wchodzi : Trzeba być zdolny Pracowitość Czas A reszta przyjdzie poźniej czyli kasa , wozy i laski :P Obecnie skonczylem lat 14 i kumple mi wmawiaja ze jestem debil i nie nadaje sie do tego zawodu :( Ale ja nie zwracam uwagi mam zamiar skonczyc liceum , i dobre studia komputerowe oczywiscie grafika :) Dla początkujących polecam Blender'a 2.48a Ja na nim narazie pracuje i już umiem zaprojektowac szachy :) Łatwizna tylko trza miec wyobraźnie... Nie dlugo chce próbowac projektowac Miecz czy cos :D Narka wszyscy graficy nie poddawajcie sieeeeee !!!!!!!

Gość P.O.Z.N.A.N.I.A.K
Mistrzejewskilol w wieku 15 lat ze spokojem możesz zacząc naukę grafiki. Jakim będziesz grafikiem praktycznie zależy od tego jak szybko się uczysz i jaką masz determinacje by owym grafikiem pozostac. Z płacami grafików bywa różnie graficy 2d zarabiają ogólnikowo średnio zleży co robisz, ale pracy 2d jest o wiele więcej. Jeżeli chodzi o grafike 3D to polecił bym ci Wizualizacje albo Animacje. Character Animator w Polsce zarabia sporo a nie ma zbyt wielu porządnych animatorów. Jeżeli chodzi o przemysł Gam Dev. to mało osób zaczyna jako grafik od tekstur, w firmach, amatorskich teamach albo brakuje takich osób albo są niepotrzebni bo na ogół to graficy 3d teksturują swoje wypociny.

Gość Cristiano
To jest komunikat do Mistrzejewskilol Ile masz lat? Moim zdaniem nie jest zalezne to ile sie ma lat i kiedy sie zaczyna liczy sie zapal i zaangarzowanie :) Ja mam zamiar tak samo jak ty pracować w zawodzie grafika 3D tworząc tekstury do gier a bardziej szczegołowo zrobic firme i robic gry :) Coś w stylu gier anime jak Kultowe anime Blaech , na podstawie tego mozna stworzyc swietna gre na konsole :) Kto wie moze kiedys bedziemy pracowac razem :)

Czytajac ten temat, zaprawde bawia mnie osoby przekrzykujace sie swoimi zarobkami, tym ze malo, ze za malo, ze duzo, ze dobrze, zle. Przestancie moi mili, dzentelmeni nie rozmawiaja o pieniadzach, a poza tym jest taka niepisana zasada wsrod artystow, ze o zarobkach sie nie rozmawia, podaje sie tylko przyblizone kwoty - \'oplace dom, codziennie moge zjesc w restauracji, i jeszcze moge sobie pozwolic na to i na to\' - i tak powinno byc - prawda jest, ze place i wydatki zaleza od 2 rzeczy - przede wszystkim UMIEJETNOSCI - pozdrowienia dla ludzi mowiacych \'no troszke tego, troszke tamtego, liznalem tez tego\' - z taka wiedza to do usranej smierci bedziecie zarabiac 1000 - 2000 zl w podrzednych firemkach, nie macie pojecia jak wysrobowane sa wymagania w takich firmach jak blizzard, MS, czy chociazby polski techland, druga sprawa, bardziej juz odnosnie wydatkow - rejon pracy/zamieszkania - osobiscie place ~1100 za wynajem mieszkania (na spolke z druga osoba), i powiem szczerze, ze niewiele place - za to utrzymanie sie (wyzywienie, zakupy codzienne) pochlaniaja mase funduszy, tak ze razem z mieszkaniem samo 2k odchodzi z wyplaty. A gdzie oszczednosci? gdzie ta odrobinka tak potrzebnego luksusu? gdzie jakieklwiek rozrywki, nie mowie juz o filharmonii co kazdy czwartek, ale chociazby o kinie w sobotni wieczor? Dobrze maja Ci, ktorzy mieszkaja z rodzicami - wtedy calosc ich zarobkow moze zostac przeznaczona na wlasne \'widzimisie\' - zyc nie umierac, ale do czasu. Niestety, zeby zarobic dobrze (w moim przypadku znaczy to tyle, co oplacenie wszystkiego co miesiac, jakas czesc na konto, i niech tak z 2k zostanie na wlasne wydatki), trzeba naprawde miec wiedze o pakietach graficznych, i kilka lat doswiadczenia w branzy - niech ktos kto 2 lata \'sobie skleja ulotki i naklada filtr\' w photoshopie nie mysli o pensji wyzszej niz 1500zl - to jest niestety polska, i zeby byc chociazby takim lead artysta w jednej z czolowych firm, to trzeba miec nie wyksztalcenie, ale lata praktyki, i znajomosc wiekszosci pakietow graficznych w stopniu zaawansowanym - do tego oczywiscie dochodzi wiedza teoretyczna, wszak obsluga programu to nei wszystko - i tutaj przydaje sie znac zasady meiszania barw, zasade kontratu, i miec jeszcze ten zmysl artystyczny, czego - patrzac nieraz na super-portfolio \'profesjonalnych\' graikow, brakuje najwyrazniej najbardziej. Ah. i kontakty. kontakty sa najwazniejsze w tej branzy, inaczej pozostaja male zleconka z malych firm. Ah ta polska :) Pozdrawiam, i zycze sukcesow!

Oh Panie 3559. Wszystko ładnie i pieknie. Uważa się Pan za artystę, rzuca hasłem ze artysta nie gada o zarobkach :) a wchodzi Pan na taki temat dyskusji (Grafik komputerowy!!! Ile zarabia ... ??)??? Skoro ktos tutaj zadaje pytanie o zarobkach to o zarobkach sie mówi, a jak chce Pan podejmujacych temat na tym forum deprecjonowac iz nie sa artystami tylko dlatego że zadali właśnie pytanie \"ile zarabiacie??\", to pomylił Pan tematy. Tak! Co kogo obchodzi czy którys z nas mieszka z mamą czy wynajmuje z drugą osobą mieszkanie za 1100zł. Błędne jest tez stwierdzenie ze osoba która nakłada maskę i robi inne proste rzeczy nie zarobi więcej niż 1500zł. Osobiście znam kilku grafików którzy właśnie się tym zajmują i zarabiaja o wiele więcej. Zalezy to od ilosci i rangi zleceń. Nie ma reguły. Pozdrawiam wszystkich

Gość Cristiano
i tu sie zgadzam z panem vallym :P A polska nie jest taka zła po prostu jest kryzys gospodarki to jest gorzej.... A na te czasy dobry grafik komputerowy w warszawie albo trojmiescie wyciaga 7000 zł ktos powie ze to malo ? Na wynajem starczy na przyjemnosci , jedzenie , i mozna naprawde dobry samochod wziąść na raty :P

Oj panie vallly, widze ze poczul sie pan dotkniety moja wypowiedzia, niezmiernie mi przykro z tego powodu. Jednak: gdzie napisalem, ze uwazam sie za artyste? nigdzie nie napisalem. Czy stwierdzilem, ze ktos wypowiadajacy sie tutaj nim nie jest / nie moze byc? rowniez tego nie zrobilem. Jedyne co powiedzialem, to to ze wynagrodzenie rosnie wraz z umiejetnosciami, co jest rzecza logiczna i ogolnie wiadoma, tak wiec prosilbym nie doszukiwac sie aluzji w moich wypowiedziach :) Do pana Cristiano: kryzys tutaj nie ma nic do rzeczy, w polsce mentalnosc polakow zawsze byla taka sama: robota jest, ale za male zarobki - wec pojade sobie do anglii, po co sie starac tutaj - sam widzialem co robili moi rowiesnicy juz kila lat temu. Wiaze sie to z tym co napisalem wyzej - masz zdolnosci - masz prace - nie masz zdolnosci - kopiesz rowy, badz mowisz ze nie ma w polsce pracy i uciekasz za granice. Tylko prosze bez oburzania sie, nie o to mi chodzi. Tak wyglada sprawa polska, tylko po prostu kazdy robi z tego temat tabu. A co do 7 tysiecy w warszawie... no coz, mieszkalem tam przez 2 lata, tak wypadla wlasnie jedna z prac, i powiem szczerze - 7 tysiecy w warszawie to naprawde niewiele. i nie, nie zyl czlowiek w luksusach, ale o samochodzie na raty na pewno nei bylo mowy - ot, zycie na styk. Chyba ze mowimy o jakis okolicach warszawy, to mowie szczerze ze nie mam pojecia jak tam wyglada zycie. Pozdrawiam.

Gość Mistrzejewskilol
Cristiano..no kto wie moze sie spotkamy w zawodzie:d...;] P.O.Z.N.A.N.I.A.K dzieki za odp ;] ale tez chodzi o to, ze nie wiem od czego zaczac ;p...'majstrowanie' w photoshopie? virtual tuning, retusz itp.? czy uczyć sie z płatnych kursów (bo darmowych raczej nie ma co szukać). Szczegolnie 'jara' mnie grafika 3D ale raczej odpada bo nie za dobrze mi z tym idzie...nie umiem malowac w perspektywie itp. i jeszcze jedno pytanie: Po co animacje? do czego sie przydadza? pozdro;]

Panie 3559. NIe czuję się dotknięty :) ... W pierwszej wypowiedzi sugeruje Pan że śmiac się chce Panu gdy takie teksty czyta i proponuje nie rozmawiac na temat kasy, bo artyści i dżentelmeni nie rozmawiaja o zarobkach. No to uznałem że jest Pan artystą i dżentelmenem, skoro nie chce pan o kasie rozmawiać, tak wynika z tej wypowiedzi. Ale juz skoro raczył mnie Pan poprawic i utwierdził mnie w przekonaniu że nie jest Pan artystą i ani dżentelmenem (patrz wypowiedź druga), nie będe się sprzeczał. Zwracam honor, artystą Pan nie jest. Serdecznie Pozdrawiam wszystkich ambitnych grafików którzy nie boja się mówić, że to co robią, to nie tylko hobby i przyjemność, ale i niezła kasa!

Gość kaim
zaczynając w 3d - ok 1 rok = 1500 netto, druga firma 3800 netto - maks 6 mies., zlecenia freelance / ok 6 mies 6000 umowa o dzielo, trzecia firma 5000 zlecenia ok 2000-3000 tys. 3/6 mies. czwarta 14000 umowa o pracę. ot, co.

Witam mam 14 lat i od 3 lat \\\"bawię\\\" się w 3D do perfekcji mam opanowany program GSU średnio zaawansowany jestem w Rhino a od krótkiego czasu opanowuje 3DS max. Do pracy się rzucam jak \\\"z motyką na słońce\\\" szukam jakichś zleceń ok 5 miesięcy ale jedyne co znalazłem to malutkie grupy ludzi którzy robią gierki a każdy \\\"pracownik\\\" wykonuje swoją pracę nieodpłatnie. Mnie bardzo ciągnie do tej pracy i mam zamiar ją wykonywać. PS zna ktoś jakieś darmowe galerie w których można umieścić portofolio ??? proszę o odp. Pozdro

Gość looser85
grafik 3d z solidnym doswiadczeniem moze liczyc w Warszawie na 5-7 tysiecy brutto (szeregowy, branza reklamowa lub gamedev) ale trzeba reprezentowac ze soba konkretny poziom warsztatowy, poza Wawa jest znacznie gorzej (3-4 tysiace na Slasku, niewiele wiecej w Krakowie) w UK zazwyczaj 25-30000 funtow rocznie. oczywiscie mowa tutaj o grafikach 3d ktorzy potrafia rowniez tworzyc tekstury (malowane w przypadku gamedev, + materialy proceduralne w reklamie)

Gość Kiepski grafik
ja znam bardzo dobrze tylko Corela :( podstawy Illustratora, podstawy Photoshopa, baaaaaaardzo slabo Quarka, widzialem sie z InDesignem, za to znam sie na przygotowaniu do druku, robilem proofy, do tego rysuje i fotografuje. Zarabiam 1800 w Poznaniu, czy w Warszawie mam szanse na prace?

ja Trójmiasto, po studiach keirunkowych, po podyplomjowce na AGH rok doswiadczenia w DTP i stronach www - 1500 netto trjmiasto . żenua, jak dla mnei . szukam zleceń i żyję . :) powodzenia wszystkim doksztalcajacym. radze od razu z wlasnego zainetersowania robic swoje na papiery nikt nei patrzy tylko na to co mas ie w reku i glowie

Pracujecie w małej agencji reklamowej? Proponuję zrobić sobie stronę www, zakupić addera za 400zł i spozycjonować sobie www zupełnie za darmo. Gwarantuję zwrot inwestycji po pierwszym zleceniu. Inwestowac w biznes ... we własną promocję, reklamę w necie ... zobaczycie że powoli się rozkręci ... a nim się zorientujecie będziecie zarabiali 3-4 tyś ... i sukcesywnie z czasem coraz więcej. To na prawdę proste

Gość Czy ktos moglby mi pomoc
Mieszkam w duzym miescie, zarabiam 1800 netto, niestety musze w tym celu dojezdzac do innej miejscowosci. Pracuje w drukarni, w drukarni jak to w drukarni, ciagle sa nadgodziny (chyba wszedzie). Od kilku miesiecy usiluje zmienic prace i wciaz proponuja mi 1300, 1400 zl, ostatnim "hitem" bylo 1000 zl - bo "trzeba mnie jeszcze douczyc". Nie stac mnie na takie "douczanie" - mam rodzine, 1000 zl starcza akurat na czynsz i oplaty. A gdzie reszta? Naprawde ze znajomoscia Illustratora, Corela, Photoshopa, skladu DTP (CTP, CTF), umiejetnoscia fotografowania i wyksztalceniem plastycznym kompletnie nie nadaje sie do pracy grafika...? Czy grafik koniecznie musi umiec budowac strony www i znac Flasha? No i czy ktos wie moze, jak wyglada praca w wydawnictwie (ksiazek na przyklad)?

Gość pani k.
Ja teraz będe ostatni rok w gimnazjum i zastanawiam się na tym zawodem. Od 2 lat robię w takich programach jak PhotoFiltre i Adobe Photoshop. Prowadzę swojego bloga na którym umieszczam swoje pracę. Chciałabym tworzyć strony internetowe no i jakieś takie mniejsze rzeczy jak etykietki, ulotki, broszule itd. Gdzie po gimnazjum powinnam iść do szkoły tzn. na jakie kierunki?

Gość gagat12
witam, jestem przekonany że jest to dobry zawód i na pewno ma przyszłość, jeśli nie w poligrafii to w wirtualnym świecie Przyznam że bez doświadczenia znalezienie pracy w tym zawodzie jest piekielnie trudne, ja skończyłem kurs grafika DTP i szukam od 4 miesięcy, bez rezultatu, dorzucam coraz to nowe projekty do Pf i wysyłam, może się ktoś zlituje ;)

Gość grafik własna firma
Warszawa, grafika 3d, animacja. Minimum 10 tys. miesięcznie, współpraca z dużą firmą i od czasu do czasu z innymi mniejszymi.

Gość edysiuleczla
25 lat.Niepelne 2 lata doswiadczenia. Od 6 miesiecy w firmie. Licencjat z Realizacji i produkcji telewizyjnej, jeden rok collegu z web design'u. Zarobki 400 euro tygodniowo + plus jakies 200 euro bonusy raz na dwa miesice jak szef jest zadowolony. Dobra znajomość Photoshop, Illustrator,Flash, InDesign, Quark,HTML, SCC, Worpress, Magento. Srednia PHP, Flash, Dreamweaver. Zajmuje sie projektowaniem stron internetowych, reklam, bannerow, troche developingien i administracja. Uwazam ze malo zarabiam ale i tak nie chce zmiemiac pracy. Nie tylko zarobki sie licza, bo gdybym miala siedziec za 100 euro wiecej z jakims szefem kretynem, to ja juz wole zostac przy tych 400 :) moglabym dorabiac na boku, robia male zlecenia, ale chyba jestem na to zbyt leniwa.

Gość edysiuleczla
a co do trudnosci w znalezieni pracy, to nic bardziej sie nie liczy niz twoje portfolio i znajomosc programow (z naciskiem na pierwsze!!!). za kazdym razem gdy dostawalam prace, przyjmowali mnie na podstawie doslownie kilku projektow. spodobalo sie wiec mnie zatrudniali :) warto dodac ze nie mialam wtedy doswiadczenia wcale, a do tego troche koslawy angielski.

Gość Slider
A to i ja dorzuce swoje 3 grosze do tego tematu;) Nie natrafiłbym na tego posta gdyby nie to że założyłem sobie, że chce się uczyć grafiki i pracować w tym fachu. Obecnie rozpocząłem 2 letnie studia z grafy i multimedia mgr.. i powiem wprost że w życiu co najwyżej pracowałem w programie Paint:) powaga.., choć wiele rzeczy tam "tworzyłem" wychodziło całkiem nieźle heh. Pozatym zaprojektowałem prosta stronę www dla jednej firmy - nie wymagało to ode mnie jakiegoś super poświęcenia mimo to uważam że jak na 1 stronę wyszło całkiem nieźle. Dlatego celuje jak narazie bardziej w posade webmastera, z tego co widzę często pojawiają się ogłoszenia NIE KONIECZNIE wymagające doświadczenia jak wiele osób tutaj pisze.. ale przede wszystkim photoshop, corel, podstawy flash - html, php no i oczywiście portfolio. Zdaje sobie sprawę że nauka tego wszystkiego w zasadzie od podstaw to spore wyzwanie i mnóstwo czasu ale wydaje mi się że warto. Nie jestem tylko pewien czy pół roku nauki podczas gdy obecnie już pracuje od pon. do pt. oraz studiuje w weekendy wystarczy mi aby nauczyć się zrobić dobrą stronę przy użyciu tych narzędzi i metod projektowania? A tak wg. was oceniając rynek i wymagane umiejętności mam jakieś szanse? pozdro!

Gość bambolaja
witam, zamierzam wyjechać do Anglii i spróbować sił jako grafik mam szansę ?

Gość gagat12
na pewno warto, pewnie będzie ciężko więc postaraj się znaleźć pracę już będąc w Polsce, ale na pewno warto popracować jako grafik w Anglii

Gość W UK super sie zarabia

Gość chrisuu_3miasto
GDANSK - 3 lata w zawdzie; freelancer miesiecznie ok 3-4-5000 netto; zaleznie od zlecenia :) etatowo proponuja 2500- smiech na salo ;P

Gość to sie ciesz bo ja pracuje
w Poznaniu, zarabiam do 2.400 netto, ale szukam nowej pracy, bo wykanczaja mnie nadgodziny. Rozgladam sie za 1.600-1.900zl (moge zajmowac sie sekretariatem, a dodatkowo zleceniami graficznymi, albo tylko grafika-obojetne), a ludziska ciesza sie, ze mam doswiadczenie, bo "zglaszaja sie do nich osoby po szkole, ktore nic nie umieja", po czym oferuja 1.000 na reke :o

Gość AHhhhhhhhhh
W Poznianiu 2400?? Ja mam 2500 w Lublinie