Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość d.o.r.i.a.n.

GRAFIK KOMPUTEROWY!!! Ile zarabia?? Czy warto pracować w tym zawodzie??

Polecane posty

Gość zac
Slider, Jeśli to magisterka na PŁ, to zapomnij, że czegoś się tam nauczysz. Oni są nastawieni na programowanie grafiki i aplikacji do jej tworzenia. Z animacji, czy kompozycji jest po jednym semestrze, gdzie na odwal się wszyscy mają piątki. Dobra rzecz jeśli chcesz programować gry, ale grafikiem nie zostaniesz, co dr Tyczkowski z ASP mówi zresztą na początku swoich zajęć. Ja przerwałem tam studia na piątym roku. Dostałem 1300 na rękę w drukarni, gdzie przez pół roku nauczyłem się wszystkiego od podstaw. Zweryfikowało to "wiedzę" wyniesioną z tej szkoły. Teraz mam 3000 w agencji reklamowej pod warszawą. Jeśli nie dadzą mi w tym roku 5000 to idę na swoje. Studia na PŁ olałem, dokończę sobie licencjat prywatnie i wygodnie. W tej branży literki przy nazwisku nie dają nic.

Gość simz4b
Mama 12 lat, i według mnie na bycię dobrym grafikiem trzeba mie talent. W 3d ,wizualizacji,ogolnie intuicji w kompie, w miarę talentu plastycznego i wielką wyobraźnię. W 2d duży talent plastyczny , niezła obsługa myszki , wyobraźnia . Oprócz tego wiele nauki i jeszcze wiecej. Zacząlem przygodę w programowaniu zrobiłem parę gierek typu kółko i krzyżyk lub mario , potem bawiłem się w blenderze umiem zrobic w miare profesjonalne model e 3d np. miecz , tarcze itp..Teraz zaczynam przygode w 3dsmaxie. 3d może by płatne np. w wizualizacjach , np. gra internetowa potrzebuje ujecia roznych broni lub krajobrazów coraz czesciej w 3d. gier modele, animacje 3d, reklamy w 3d ,architektura w 3d.No i filmy w 3d. Według mnie jesli bede ciezko sie uczyl grafiki 3d w koncu bede rzadkim profesjonalistą w tej oto dziedzinie.

Gość Mauretania_bal
Operator DTP, Poznań, 4500 netto+ 2300 własna działalność.

Gość Piekar
Witam Chciałbym się zapytać co byście mi poradzili w tym temacie ?? Interesuje się rysowaniem (zazwyczaj są to obrazki z nudów) i chciałbym to jakoś przenieść na prace i ewentualny "zarobek" (jednak z większym nastawieniem na zabawę z rysowaniem i organizowanie sobie wolnego czasu). Staram się ogarniać i uczyć programów do obróbki graficznej. No ale wiadomo jak to jest z początkami. Prosiłbym o jakieś porady, a najlepiej o kontakt na gg: 6039845. Myślę, że przy kontakcie na gg mógłbym wysłać rysunki jakie się uzbierały w mojej kolekcji i można by określić na co się nadaję. Z góry dziękuje i liczę na szybką odpowiedz. Pozdrawiam Grzegorz

Gość :))))))) ona 1989
Jestem slaba z komputerow, dobrze rysuje czy mam szanse zostania czym zajmuja sie graficy? dobrym grafikiem? najwazniejszy jest talent do sztuk plastycznych typu rysowanie czy znajomosc komputerow? prosze o odp czy jest sens bym chiala sie podjac wyzwania proby studiowania grafiki mam 21 lat

Gość mnie ten zawód przeraża
coraz bardziej... dlaczego? ...bo teraz każdemu się wydaje że może być grafikiem - fotografem filmowcem..... wystarczy, że nauczy się wybielać zęby :P ja z zawodu jestem prawie informatykiem - bo studia przerwałam po 3 roku - poświęciłam się pasji i własnej firmie.... to było w 2000r - wtedy zrobienie czegokolwiek wiązało się z bardzo drogim sprzętem mało dostępnym oprogramowaniem - a już zanleźć cokolwiek na temat jego obsługi to był cud - wszystkiego uczyliśmy się sami.... to było super.... a teraz? perfekcyjnie znam pakiet Adobe - wszystkie programy od najstarszych wersji do najnowszych- w tym szczególnie After Effecta.... Flesha... Premiera.... Encora... oczywiście Ps'a, do tego Corela, Illustratora.... i wiele innych.... do tego moje projekty zawsze sie podobały ludziom - mam zmysł palstyczny myślałam o ASP w liceum.... ....i co? i tak jest cięzko.... mamy firmę ale o zlecenia coraz trudniej - bo byle gówniarz na byle PC z lewym oprogramowaniem zrobi coś ala projekt tyle że za psie pieniądze i ludzie to kupią bo tną wydatki.....albo co gorsza zanosza moje prace żeby zrobic im cos na wzór - bo o pomysł cięzko - a zrobic coś teraz jest bardzo łatwo :( ...my mamy lokal -pracowników- wyszystko legalne- dochody moze i na poziomie 8- 10 tys ... co z tego jak min 6 jest kosztów :( tak to jest w Polsce.... najlepiej byc w szarej strefie.... ...najchetniej bym poszła na etat żeby sie tym wszystkim nie przejmowac ....

Gość fbxbc fbfbxc fdbx fdbxc fdbx
Jestem slaba z komputerow, dobrze rysuje czy mam szanse zostania czym zajmuja sie graficy? dobrym grafikiem? najwazniejszy jest talent do sztuk plastycznych typu rysowanie czy znajomosc komputerow? prosze o odp czy jest sens bym chiala sie podjac wyzwania proby studiowania grafiki mam 21 lat

Gość uuuuuuuuuuuuupppppppppppp
uuuuuuuupppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp

Gość wykidajło
ostatnio widziałam ofertę pracy na grafika w Krakowie - wymagane 2 lata doświadczenia i proponowali 6 zł netto na godzinę... Żenada

Gość Art Time
do ona 1989 Oczywiście, że masz szansę. Łatwiej się nauczyć obsługi programów graficznych niż nabyć zdolności plastyczne. Wybierz sobie na początek 2 programy, które uważasz, że Ci się przydadzą i ucz się ich korzystając z tutoriali. Życzę powodzenia! :)

Gość ona 1989
Wybierz sobie na początek 2 programy, które uważasz, że Ci się przydadzą i ucz się ich korzystając z tutoriali. --> a jakie programy polecasz i tutorial?

Gość ona 1989
dziekuje za zyczliwe uwagi :)

Gość Praca
Witam, temat niezwiązany z wątkiem. Poszukuje grafika który pracuje w formacie CSS, dopracowanie sklepu internetowego na platformie home.pl. Najlepiej okolice Szczecina (kontakt osobisty ułatwi współpracę). Możliwa dłuższa współpraca. Portfolio mile widziane. kontakt adriankurz@wp.pl Z wybranymi osobami skontaktuje się telefonicznie. Pozdrawiam

Gość emfe45
Prawda jest taka, że zarobki w zawodzie grafika zawsze są uzależnione od tego gdzie pracujesz, a to od tego jakie masz umiejętności, a nie skończoną szkołę. No i zwykle graficy robią nadgodziny- nawet jeśli nie w pracy to jakieś dodatkowe zlecenia do znalezienia w necie. Wtedy to się opłaca ;) http://www.zawodowe.com/Grafik_komputerowy_-_opis_290

A ja mam pytanie jak ważne w zawodzie informatyka jest wykształcenie? Jestem z Wrocławia, kończę szkołę policealną po której uzyskam tytuł(jeśli zdam egzamin) technika informatyka w spec. grafika komputerowa. Zastanawiam się co dalej, chciałbym studiować zaocznie, coś związanego z grafiką, multimediami, reklamą, ale nie ma takich kierunków we Wrocławiu (pomijając ASP i studia informatyczne ze specjalizacją grafiki które odpadają). A druga możliwość, to szkoły policealne (kierunek grafika komputerow lub/i reklama i marketing) do tego jakieś kursy, żeby się douczyć. Aktualnie oprócz szkoły pracuję dorywczo w drukarni, gdzie miałem praktyki (najwyraźniej szef był zadowolony i zaproponował pracę dorywczą bo na razie jeszcze kończe szkołę. Jednak tam raczej nie mam co liczyć na pełen etat od lipca bo zwyczajnie nie ma tam na tyle pracy dla grafika) Co myślicie?

Gość kermitza8a
WST w Katowicach

Gość Tomy M.
@Tomasz90: Daj sobie spokój z wyższą szkołą ... zmarnujesz tylko czas. Gdybym mógł zacząć życie od nowa ... olałbym nawet podstawówkę, zawodówkę, technikum i tak więcej się z książek dowiedziałem niż z tych śmiesznych szkół. Rok praktyki u mistrza malarstwa i rok praktyki w firmie reklamowej (szyldy, druk, fotografika, obsługa klienta, montaże i ogólnie wszystko) dały mi więcej niż dadzą Ci te studia. Jeżeli jednak nie masz ikry, nie zarobiłeś sobie sam na buty w wieku 15-16 lat ... to nie masz NIGDY szans na bycie grafikiem. Tak naprawdę grafik to freelancer. PRAWDZIWY GRAFIK NIGDY nie pracuje u kogoś ... można go wynająć ale nie można zatrudnić. Wiem coś o tym ... 17 lat freelancerki :-) Miałem etapy gdy zatrudniałem sporo osób ... odechciało mi się niańczenia pracowników, wolę pracować sam. Jak trzeba pracujesz w Boże Narodzenie gdy inni ucztują Wigilię ... ale do Egiptu ponurkować latasz jak tylko Cię najdzie ochota :-) Po czym poznać dobrego grafika? Nie odbiera telefonu, szlag go trafia gdy dzwoni kolejny klient ... a terminy zajęte na 6 miesięcy do przodu. W tym fachu najważniejsze jest umieć OLAĆ ROBOTĘ ... i ODPOCZAĆ, polatać na motocyklu i wyluzować. Jak jesteś dobry, nigdy się nie wypalasz, im więcej zleceń tym więcej pomysłów. Ile można zarobić? Ile chcesz. Miarą sukcesu człowieka jest ILOŚĆ CZASU KTÓRY PRZYJEMNIE SPĘDZA NIE PRACUJĄC ... a nie ile ma pieniędzy :-) Jak będziesz dobrym grafikiem to zarobisz tyle w 2 dni co inni w miesiąc ... a pozostałe 28 dni przeznaczysz na przyjemniejsze rzeczy niż PRACA. czasami 90% czasu pracy nad zleceniem polega na WYMYŚLANIU, grafikę trzeba wpierw WYMYŚLIĆ. Zasadniczo przy pracy dobrego grafika komputer jest mu potrzebny w czasie 10% pracy nad zleceniem, reszta to praca umysłowa. Projektuje się w głowie, a nie na ekranie komputera. Najczęstszym błędem początkujących grafików jest że siadają przed ekranem, uruchamiają program i coś kombinują. Przed komputerem siadasz gdy masz już POMYSŁ, podobnie jak malarz artysta nie staje przed białym płótnem zastanawiając się "co tu namalować?' Praca grafika to MYŚLENIE ... a nie malowanie! Gdy mam już pomysł to jest dla mnie właściwie bez znaczenia czy ja to namaluję/zaprojektuję/ wymodeluję/z animuję czy też jakiś inny grafik. Liczy się POMYSŁ. Klienci płacą za pomysły, za NIEBANALNE POMYSŁY ... a nie za klepanie folderów z szablonu, logotypów podpatrzonych na google grafika itp. Tak naprawdę dla dobrych firm pracuje się fajnie. Teraz przychodzi DRUGA FALA ... firmy którym ktoś przez ostatnie lata pieprzył robotę chcą ZAPŁACIĆ ZA JAKOŚĆ i JĄ OTRZYMAĆ. Już wiedza że projekt prospektu reklamowego za 500 zł to padaczka że trzeba zapłacić 10 razy więcej aby dostać coś naprawdę EXTRA .. coś co na targach solidnie zaprezentuje firmę. Pozdrawiam grafików-freelancerów!

Gość tomkp
Grafików jest coraz więcej, a i znajomość pragramów graficznych i ich prostota coraz powszechniejsze. Są graficy, którzy dzisiaj się cieszą zarobkami, ale już jutro będą płakać. Proste rzeczy robi dziś specjalistka z działu marketingu, a tylko poważniejsze zlecają na zewnątrz. Prawda jest taka, że za lecenie 3 lata temu brałem np. 7000, dziś za to zamo mogę krzyknąć 3000 bo mnie ktoś wygryzie. Ale ja też zlecę to podwykonawcy i zapłacę mu 600. Na prowincji grafika jest za grosze i coraz więcej ludzi o tym wie. Firmy nie będą płacić 5000 za coś co dostaną za 500. Dziś projekty przesyła się mailem. Wartość cenową ma dziś tylko pomysł. Jednemu się spodoba innemu nie. I zdarza się, że nim pomysł się sprzeda, ktoś inny go ukradnie. Nie jest lekko. Moi dawni wspólnicy graficy dziś są w Norwegii i Angli. Zarabiają dobrze, ale w polsce perspektyw nie widzą.

Gość morphem
Zarabiam na grafice od 8 lat. Doskonale znam 3d studio, shopa, ilustratora, flasha, indyka, aftera, premiere, dreamwavera, corela i trochę programuję. Pracuję w pewnej prywatnej tv w tym kraju i średnio wypuszczam dziennie po 8 produkcji dziennie od bannerów, przez gadgety, billboardy, autobusy, pressbooki, plakaty etc. Wykształcenie wyższe kierunkowe - sporo nagród z toku studiów. Podchodząc do projektu już się nie zastanawiam bo duże firmy mają konkretne oczekiwania i "pomysły" się nie sprawdzają. Intel, Philips, Toshiba - dostajesz brandguideline i poruszasz się w konkretnych ramach a kreatywność jest zabijana przez baranów na stołkach - bez wykształcenia. Zarobki 3,5k/miech. Puki co buduję sobie folio, jednak nieuchronnie zmierza to ku freelancerce, bo na windsurfingu nie byłem od 2 lat.

Gość kaz!k
Dobra, przeczytałem temat, wiem mniej więcej o co chodzi. Mam 16 lat i co teraz ? Jestem w technikum informatycznym 1 klasa. Za 2 lata będę musiał wybrać specjalizacje. Ale jaką >? Bawię się trochę w PS ale nic po za tym, niestety większość czasu marnuje na gry :/. Jak poznać czy ma się talent ? Czy można samemu to stwierdzić, że jestem gotowy i mogę ze spokojną głową wybrać specjalizację grafik komputerowy ? Nie chce dopuścić do sytuacji, kiedy wybiorę grafika a po kilku latach nauki okaże się że jestem do bani, nic nie umiem, nie mam do tego serca/ głowy ? Taka decyzja jest na całe życie, chcę dobrze wybrać. Dodam jeszcze że programowanie to na pewno nie moja działka, a nie zamierzam spędzić reszty życia jako sekretarka :)

Gość zx-spectrum
tomkp: no, niestety animacji postaci 3d pani sekretarka nie zrobi, ani lokacji do gry aby wygladala i dzialala na pc/ps3/xbox, przypuszczam ze nawet z pixel artem mialaby problem. Dobry grafik 3d/2d w gamedevie albo w reklamie moze spokojnie liczyc na zarobki 5k+ (przy odpowiednim doswiadczeniu i umowie o dzielo) na reke.A nawiazujac do Twoich znajomych zza granicy- ja 2 lata temu wrocilem z UK i nie narzekam. Pozdro.

Gość sanderus
Ogólnie aby być grafikiem wystarczy znajomość obsługi programów... ale żeby być dobrym grafikiem i się wybić i coś zarobić trzeba mieć talent oraz zmysł estetyczny, aby nie powstawały takie gówna co czasami wiszą na lampach... A pamiętajcie grafika to nie taki łatwy kawałek chleba bo dzieli się na webdesign, grafikę multimedialną, dtp itp więc musicie się zdecydować co chcecie dokładnie robić w grafice, Sam pracuje jako fotoedytor oraz siedzę w branży dtp i na zarobki nie narzekam...

Gość rudy4623462346
Od 1000 do kilkudziesięciu tygodniowo, zeleżnie od zlecenia :P

Wg. mnie jak coś umiesz to się udoskonalaj, studia z grafiki to strata czasu. Naprawde utalentowani i tak zarobią, nikt się nie patrzy przy tym zawodzie na wykształcenie tylko na praktykę, prace, doświadczenie i tyle w temacie, no i oczywiście TALENT, wyczucie estetyki itp.

Drodzy internauci. Kończę niedługo 17 lat (proszę tylko, traktujcie mnie poważnie). Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad karierą zawodową i doszłam do wniosku, że grafika byłaby najlepsza. Mam zdolności plastyczne ale za malowanie obrazów nie da się wyżyć, więc pozostaje grafika. Obecnie jestem na profilu lingwistycznym, później mam zamiar pójść na studia graficzne (co może być dla Was dziwne. Czytałam Wasze komentarze, w których nie polecacie żadnych takich studiów) ale wydaje mi się, że w jakimś stopniu jest to jednak potrzebne. Znam się na komputerach, potrafię obsługiwać AP, posiadam tablet graficzny, kreatywności też mi chyba nie brak. Mam więc kilka pytań do bardziej obeznanych. Czy agencje reklamowe przyjmują studentów na praktykę? Czy graficy faktycznie sporo zarabiają? (Mam tu na myśli tych, którzy długo już w tym siedzą. Czytałam o tym sporo, stawka takiego grafika może wynosić koło 5 000,-) I ostatnie, tytułowe pytanie: czy warto pracować w tym zawodzie? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość Vitalianka
grafik komputerowy to chyba jeden z najlepiej płatnych zawodów!

Gość JAk too???
Ja bym chciał zostać grafikiem !! co trzeba miec ukonczone????Czy się płaci??? zielony w tym ale na ty graficznych programach to sie znam ????

może nie dkońca w temacie, ale powiedzcie mi drodzy gdzie moge dac ogłoszenie o zlecenie prac graficznych- szykam kogoś kto wykona dla mnie precyzyjnegrafiki, np. dam w stylu art deco, etc (oczywiście coś pokazę na wzór) Arek ahwp@wp.pl

Gość Ulkakk
Heh nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Nie widze sensu pracować dla kogoś. Juz lepiej prowadzić działalność z przyjaciółmi. przynajmniej nikt nikogo nie wyzyskuje. popatrz www.studiobaklazan.pl i zgadnij ile zarabiam?