Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gfhgfhgh

CO ZA WIERA WITAMINE B?JAKIE PRODUKTY?BŁAGAM O POMOC BO MAM NIEDOBORY

Polecane posty

Gość gfhgfhgh

co jesc by miec ta witamine?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ======================
" WITAMINA B, - ODGRYWA WAŻNĄ ROLĘ W PROCESACH PRZEMIAN W ORGANIZMIE. Występuje w tak wielu produktach, że odżywiając się normalnie nie można doprowadzić do niedoboru. Jej źródła to: produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny, wątroba, serce, groch, fasola oraz drożdże, orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. Głównym wrogiem witaminy B,, „wymiatających" ją z organizmu, jest alkohol. Niedobór -poważne zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: uczucie osłabienia i zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresja oraz niewydolność krążenia. Nadmiar -osłabienie, obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność, zawroty głowy, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca oraz reakcje alergiczne. WITAMINA B9, CZYLI KWAS FOLIOWY - jest bardzo ważna dla kobiet w ciąży i w szeroko stosowanej profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz w zwalczaniu niedokrwistości. Znajduje się w szpinaku, brokułach, orzechach, ziarnach słonecznika, kiełkach pszenicy, w wątrobie i w dobrych gatunkach piwa. Niedobór - podczas ciąży powoduje ciężkie wady rozwojowe u płodu, poza tym niedokrwistość, nad pobudliwość, problemy z przewodem pokarmowym, osłabienie, bóle głowy, zaburzenia zachowania. Nadmiar - odczyny alergiczne i skórne, nieprawidłowe tworzenie się młodych komórek rozwojowych. Zaleca się szczególną ostrożność w stosowaniu suplementacji kwasu foliowego u osób z grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. WITAMINA B12 - NAJWIĘCEJ JEJ JEST W PRODUKTACH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, w wątrobie, nerkach i sercu, a także chudym mięsie, rybach, skorupiakach, serach i jajach. Niedobór - skutki dla zdrowia są bardzo groźne: niedokrwistość, opóźnienia wzrostu, częste biegunki, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu - rozdrażnienie, stany lękowe, depresja, utrata pamięci, trudności w zachowaniu równowagi, zaburzenia czucia, drętwienie i mrowienie kończyn. Witamina B12 nie jest toksyczna, nie ma negatywnych skutków jej przedawkowania, ale nie wolno jej podawać u osób z chorobą nowotworową. Badania wykazują, że niekontrolowana, długotrwała suplementacja diety nie służy zdrowiu i może przynieść więcej szkody niż pożytku. Pewna i bezpieczna profilaktyka chorób to zdrowa, jak najbardziej różnorodna dieta, unikanie alkoholu i papierosów oraz utrzymywanie systematycznej aktywności fizycznej, w tym jak najwięcej ruchu na świeżym powietrzu. Tabletki z witaminami tego nie zastąpią."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×