Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olinka141

ASTMA OSKRZELOWA - czy ktoś też na to choruje

Polecane posty

własnie wruciłam z kolejnego pobytu w szpitalu i jak już wcześnie napisałm postawili mnie na nogi .. więc na kolejne 2-3 tygodnie bedzie ccool ;p;p najgorsza to była na ph-metria ale przezyłam no i wyszło refluks 4 stopnia pozdrawiam a diete stosuje ale na mnie to chba nie działa

Gość marioolkaa
fajnie że choc deczko lepiej się czujesz :) Olinka a co to ta ph- metria ?? Napisz w której części Polski mieszkasz. Ja w centralnej i własnie wkrótce wybieram się nad morze- tam zawsze czuje sie cudownie, morskie powietrze super działa na moje oskrzela, zatoki, zapominam o alergii choć na kilka czy naście dni . Ale ja nie mam tak mocnych ataków, narazie w miarę opanowane ale nigdy nie wiem kiedy wróca. Bez leków nie wyjdę nawet po bułki. pozdrawiam :)

ja mieszkam na dole polski .. a na wakacje zawsze jezdziłam nad morze i pierwsze 3 dni jest dobrze ataki nie są takie silne jakie mam w domu ale po 3 dnaich wszystko wraca do normy a ph-metria jest to padanie bardzo nie przyjemne polega na włożeniu rurki przez nos do przełykui trwa 24 godziny http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/badania/ph.html pod tym adresem jest najlepiej opisane te badanie

Gość miałam astmę
Cześć Olinka, co u ciebie słychać, jak się czujesz. Czy czytałaś już poniższą stronę lek A. Janusa? http://www.zdrowie.klips.org/index.htm Podobno można skontaktować się z p.doktorem na forum i zadawać mu pytania.

Gość astmatyczka82
Hej Olinka - co u ciebie słychać - jak zdrówko.

u mnie jest o wiele wiele lepiej .. wkońcu żyje choć alergiia n bimetyki jest coraz mocniejsza co robić .. jak radzić sobie z atakami ale potem 2 godziny nie czyć się jak galaretka w loduwce zimno a zarazem gorąca trzenia . jeki w mowie tragedia a i tak dziennie mam ataki 3-4 razy .. co robić ?? jakie leki znacie rozszerzajace oskrzela .. bez bimetyków czy coś takiego wogle funkcjonuje

Gość miałam astmę
Olinka141 - czy Ty tu jeszcze zaglądasz? Jak twoje zdrówko, odezwij się - pozdrowienia.

nie raz zaglądam chodz narazie tu ciiichoo \\ a umnie lipka kolejne zaostrzenie w trakcie

Gość asdertyuiok
uppp

Gość alien_exe
Jeśli tu jeszcze zaglądasz to odezwij się na do mnie na maila... mam pare pytań.

Ja też mam astmę od urodzenia teraz mam prawie 18 lat i jakoś dycham choć powiem mam ze nie jest lekko szczegolnie ludzie są malo wyrozumialy uwazają ze jesli masz 2 nogi ręce chodzisz i ogolnie wyglądasz na zdrowego czlowieka to znaczy ze tak jest a przeciez jest tyle chorob ktorych na pirwszy rzut oka niewidac.. Eh sama mialam przez to problemy w gimanzjium bo duzo opuszczalam no i byly pretensje ze strony nauczycieli. Teraz od kilku lat biore stale leki takie jak serevent i pulmikort i wmiare jest dobrze:) Wspołczucia dla tych ktorzy tak czesto odwiedzają szpital z powodu ataków:) pozdrawiammm :*

Gość KASKA2324
A ja słyszałam od siostry która choruje ze dobre jest na astmę Salbutaminol ale to tylko ze słyszenia zna to ktoś pomaga czy szkodzi ????

Ph metria nie ma nic wspólnego z astmą. To badanie treści przełyku. spirometria i gazometria to sa badania stosowane u chorych na astmę. Ewentualnie w ostateczności może być bronchoskopia. Sama pochodzę z rodziny astmatyków i choruję kilkadziesiąt lat. Wiem czym się leczy i jaki postęp w tej dziedzinie zrobiła medycyna w ciągu ostatnich 30 lat. Podstawą jest zrobienie testów alergicznych a potem unikanie alergenów. Kortykosteroidy wziewne oraz leki rozszerzające oskrzela na co dzień. Ja poza tym codziennie robię nebulizację a w okresie gorszego samopoczucia nawet 2x dziennie. Nie wydaje mi się, żeby specjalna dieta mnie uzdrowiła.

ph-metria ma wspólnego z astma i do dużo po jeżeli wyjdzie ci ze masz refluks powyżej 4 min i odczyn jest kwaśny to wystarczy zrobić fundoplikacje i nie musisz mięć duszności przewagą ataków jest w większości przypadkach refluks żołądkowo – przełykowy. a co do gazometria to nie znam tego badania czy masz na myśli bodyplezmografie ? a co do „Salbutaminol” to chodzi ci chyba o salbutamol lub Salamon steli neb lub ventolin tak te leki pochodzą z grupy bimetyków krótko działających dają natychmiastowy efekt stosuje je się do przerwania ataków , pomagają tez w stanach zaostrzania ale powodują często alergie która objawia się darzeniem kończyn. Ja do leków krótko działających wole BERODUAL co prawda jest to lek który w swoim składzie zawiera Salamon ale jest jego mniej wiec dopiero Po kilku nebulizacjach odczuwam drżenie. Pozdrawiam wszystkich astmatyków PS: u mnie jest Świętnie jak na razie odpukać :D

Olinka - cieszę się, że czujesz sie dobrze. Alka6 - co do specjalnej diety mi pomogła dieta oczyszczająca warzywno-owocowa (2 tygodnie), już po 7 dniach ustąpiła mi alergia i duszności astmatyczne - radziłabym ci spróbować - nic nie tracisz a możesz zyskać zdrowie. Jeżeli pijesz mleko, jesz lody, masy budyniowe, bitą śmietanę - to zaprzestań. Poczytaj topik: MLEKO ZABIJA Zdrowia życzę.

Olinka- chorujemy na rózne choroby. Dusimy się tak samo ale z róznych przyczyn. Ja mam silną postać typowej astmy, a Ty refluks powodujący \"powrót\" treści żoładka do dróg oddechowych. Dlatego inne badania i inne leczenie.

Gość astma towa
Olinka jak możesz to napisz coś więcej o tym badaniu ph-przełyku bo mój lekarz też mi o tym wspominał

Witam Wiec tak ph-metria polega na włożeniu rureczki tak jak przy gasko tylko że przez nos do przełyku na wysokości wpustu do żołdaka i chodzi się z tym przez 24 h . i nosi się jeszcze przy sobie taki komputera i ustawia się tam, czy się leży czy siedzi i notuje godziny. Jak dla mnie to te badanie było straszne, tragiczne no ale może tylko ja je tak zniosłam troszke za nerwowa jestem i nie lubie jak mam coś w nosie A co do rodzaju astmy Do choruje na astmę oskrzelową b. ciężko A fundoplikacja była zrobiona po to by ewentualne ataki które mogły nie musiały być spowodowane przez refleks by je zmniejszyć niestety fundoplikacja nie przyniosła oczekiwanego efektu No nic ale zawsze warto próbować Bo życie gdy ataki występują do 10 razy na dobę jest straszne Hm.. a co to tego co mnie postawiło na nogi i jest super jest to XSOLAIR  \\pozdrawiam PS: czy wy też kontrolujecie swoją astmę na podstawie pikflometru

Refluks to nie refleks Preparat Xolair(nie XSOLAIR) jest wskazany do poprawy kontroli astmy w leczeniu wspomagającym u dorosłych i młodzieży (w wieku 12 lat i starszych) z ciężką, przewlekłą astmą alergiczną, u których stwierdzono dodatni wynik testu skórnego lub reaktywność in vitro na całoroczne alergeny wziewne oraz u pacjentów, u których stwierdzono zmniejszoną czynność płuc (FEV1)jak również częste objawy choroby występujące w ciągu dnia lub będące przyczyną przebudzeń w nocy oraz u których wielokrotnie udokumentowano ciężkie zaostrzenia astmy występują pomimo przyjmowania dużych dobowych dawek kortykosteroidów wziewnych w skojarzeniu z długo działającym agonistą receptorów beta 2. Leczenie preparatem Xolair należy rozważać jedynie u tych pacjentów, w przypadku których wiadomo, że astma została wywołana za pośrednictwem alergenu. Teoretycznie więc nie powinnaś być tym leczona. Może masz też alergię wziewną? Pikflometr nie jest miarodajny. Nawet nie wiem gdzie mój jest zawieruszony. Wydawało mi się, że jest stosowany głównie u dzieci. Może teraz są jakieś nowsze bo mój stary jak świat. Dmucha się w takie coś i przesuwa się wskaźnik w zależności od siły wydmuchiwanego powietrza. Urzadzenie całkiem proste. Może teraz jakieś lepsze elektroniczne są - tego nie wiem. Teraz dostepne są w każdej poradni spirometry i one nie fałszują wyniku .

cytuje \"u których stwierdzono zmniejszoną czynność płuc (FEV1)jak również częste objawy choroby występujące w ciągu dnia lub będące przyczyną przebudzeń w nocy oraz u których wielokrotnie udokumentowano ciężkie zaostrzenia astmy występują pomimo przyjmowania dużych dobowych dawek kortykosteroidów wziewnych w skojarzeniu z długo działającym agonistą receptorów beta\" wiec nie trzeba nic dodać a lergie jak wspomiałam miałam i mam ... Może i żle rozumie twój ton i twoje posty ale mam wrażenie że chceszmi wmówić ze ja astmy nie mam i o astmie sie nie znam a na dodatek mówisz że jestem żle prowadzona cyt \" Teoretycznie więc nie powinnaś być tym leczona. \" no nic może poprostu żle odbieram twoje posty jak coś to z góry przepraszam powiedz mi na jakich lekkach czujesz sie najlepiej ?

Chodzi o to, że nie miałam pojęcia o tym, że istnieje coś takiego jak refluks. To mi wyjaśniło skąd sie biorą ciągłe ataki duszności. Początkowo wydawało mi się, że zmyślasz. Bo typowy atak następuje w kontakcie z alergenem (kurz, pyłki...) No i kto normalnie narażałby się na kontakt i potem cierpiał? Ja powyrzucałam z mieszkania wykładziny, zasłony i inne siedliska kurzu. Kupuję preparat do spryskiwania materacy który ogranicza rozmnażanie roztoczy. Po ciągłych zapaleniach oskrzeli z czasem przestałam tolerować wysiłek fizyczny, wiatr, mróz. Męczę się strasznie przy wykonywaniu najprostszych czynności. Duszności budzą mnie w nocy tylko przy zaostrzeniach i zapaleniach. Ogólnie jak dbam to te ataki typowe (że się człowiek dusi całkiem) nie są zbyt częste. W Twojej sytuacji nie dasz rady ustrzec się przed tym, bo inny jest powód. Na zdrowy rozum to trudno stosować inne leki, kiedy chodzi o jeden cel - rozszerzenie oskrzeli i przeciwdziałanie zapaleniu.

Ja mam na stałe 2x dziennie Oxodil i miflonide 400 Singulair 10 wieczorem. Do nebulizacji steri -neb Salamol i Steri-Neb Ipratropium i pulmicort. mieszam wszystko i wlewam do nebulizatora. czasem dolewam soli fizjologicznej. Taka nebulizacja trwa ok. 30-40 minut na moim sprzęcie. Stary jest i kiedys kosztował drogo. Teraz do 200 zł można już kupić dobry i szybciej rozpylający. Dziękuję Bogu że na początku trafiłam do mądrego lekarza i nie zaczął we mnie pakować sterydów w tabletkach, tylko wziewne. Jak się raz zacznie zabawę z tabletkami to potem koszmar. Widziałam w szpitalu kobiety po kilkunastoletnim leczeniu i zewnętrznie mają zmienioną twarz. Policzki jak u chomika i inne zmiany sterydowe. Po wziewnych tego nie ma bo steryd jest dostarczany bezpośrednio do oskrzeli i wystarcza dużo mniejsza dawka. Śladowe ilości przenikają do całego organizmu. A Ty musiałabyś mieć dużo szczęścia zeby tutaj znaleźć jakąś pomoc albo radę bo wydaje mi się, że bardzo mało ludzi na to choruje. Może ktoś ma jakiś sposób albo wie o jakimś leku dla Ciebie żeby nie dopuszczać do ataków, ale czy ten ktoś trafi tutaj?

a moze warto byłoby poszukać w internecie jak na świecie leczą taki rodzaj astmy? Ale bez bardzo dobrej znajomości angielskiego to bedzie trudne.

Ja chyba te szczęście też mam że trawiłam do najlepszych lekarzy, którzy mają kontakt z całym światem Jedynym lekiem który miałam pomóc a z którym wiąsze jeszcze bardzo duze nadzieje jest xolar ale jego cena mnie przerazą jeden zastrzyk to koszt około 3 tys. Co to twoich nebulizacji robisz bardzo dużo mieszaninie nie trzęsie cię po nich może powinnaś zamienić na berodual jest mocniejszy ale i droższy niestety ;/ Hm.. a co do forum To tez myślałam ze będzie się cieszył większym powodzeniem Ale niestety „niby” ta choroba jest chorobą dotycząca prawie wieszkosci polaków, ale jakoś nie widać by były tu tłumu Miło mi że znalazł się ktoś taki kto rozumie tą chorobie i się na jej temat wypowiada A co do sterydów ja już hm… z 2 lata jak jestem non stop na ecnortonie to co on robi z ciałem mnie przeraża ale już wole wyglądać jak kosmonauta niż się dusić bo duszności naprawdę człowieka mogą doprowadzić do takiego stanu że będzie trzeba włączyć psychotropy. Jak to mówi mój lekarz prowadzący „ Nikt nie zrozumie człowieka duszącego się ten który nigdy się nie dusił „ wiec te forum było po to by w zaostrzeniach się wspierać by w atak sobie pomagać no nic ale jakoś powodzeniem się nie cieszy. Liczę że będzie więcej takich osób jak ty, no i oczywiście że ty będziesz tu częściej zaglądać jak byś chciała pogadać na priv to pisz śmiało na @  Jaj już się ktoś tu znajdzie to ma do czynienia ale bardziej z alergią ( katar, kaszel ) a nie z prawdziwą astmą Pozdrawiam serdecznie PS: co to jest „Steri-Neb Ipratropium „ ? nie słyszałam o takiej odmianie salamolu.

Gość astma towa
Olinka141 dziękuje za opis badania ph .Ja leczę sie już ok 1,5 roku na przewlekły suchy kaszel.Lekarz stwierdził że to astma , nie mam zadnych dusznosci tylko ten kaszel który nie chce ustąpic mimo leczenia. Na poczatku leczenia brałam pulmicort po którym mi nie przeszło tylko podrażniło gardło.Encorton też bralam 40 mg dziennie , teraz biorę tylko alvesco 2x po jednym wziewie i 1x singulair 10.Byłam nawet na badaniach w Klinice Chorób Płuc, tam mialam robioną bronchoskopię na której mi wyszło bardzo mocne zapalenie oskrzeli i ropa na oskrzelach.alergii nie mam bo też bylam badana pod tym kątem.Kaszel dalej jest a ja już czasami nie mam sily żeby kaszleć.Lekarz też wspominał o refluksie , nawet przez dwa miesiące brałam tabletki przeciw refluksowi ale też nie pomogło i dlatego lekarz wspomniał o tym badaniu ph-przełyku.Pozdrawiam serdecznie.

Berodual jest lekiem krótko działającym i służy tylko do doraźnej pomocy w razie ataku. Właśnie zawiera zawiera: 0,05 mg fenoterolu, 0,02 mg bromku ipratropium. Akurat mi bardzo służy. Nawet nie wiem, ile teraz kosztuje bo mój lekarz jest przeciwnikiem inhalatorów z nośnikiem gazowym i mi wciska salbutamol w takim niebieskim inhalatorze z wymienną zawartością. Wciąga się tylko. Wolę Oxis turbuhaler. Też bez gazu nosnego. Poza tym takich małych inhalatorków mam mnóstwo różnych w różnych miejscach i różnych torebkach na wszelki wypadek. I wentolin i berotec. Natomiast leki długo działające to Ty masz Serevent a ja Oxodil. Jakoś na mnie lepiej działa Oxodil. To biorę 2x dziennie w celu zapobiegania atakom. Na atmę choruje już kilkadziesiąt lat i tylko w początkowym okresie trzęsło mnie po lekach rozszerzających oskrzela a szczególnie po aminofilinie. Teraz to już bez różnicy. Mam tętno ok. 120/min w spoczynku. Podejrzewam, że to właśnie od tych leków. Muszę zrobic badanie serca bo chyba jest już duzy przerost. Steri-Neb Ipratropium rozszerza oskrzela i jest w składzie właśnie berodualu i atroventu. Wiecej nic nie wiem o nim, poza tym, że mi pomaga.

Xolair - nie słyszałam nic o tym leku. Tyle co przeczytałam w internecie to: " Poprawa kontroli astmy oskrzelowej w leczeniu wspomagającym u dorosłych i młodzieży od 12. rż. z ciężką, przewlekłą astmą alergiczną, u których stwierdzono dodatni wynik testu skórnego lub reaktywność in vitro na całoroczne alergeny wziewne oraz u chorych, u których stwierdzono zmniejszoną czynność płuc (FEV1

Witam O mnie właśnie wybił 2 miech bez zaostrzeń jak ja się ciesz !!!!! jupi Dosłownie mam tak cichutko w oskrzelach jak jeszcze nigdy chyba nie było Pozdrawiam

Mam do Was pytanie na pewno wyda wam sie głupie, ale trudno. Więc tak, jak chodziłam do alergologa z powodu astmy, to okropnością dla mnie było badanie pojemności płuc, bo zawsze przy tym badaniu jest mi niedobrze , chce mi sie wymiotować, a pielegniarka zrobiła sobie ze mnie ubaw , napisała do lekarki, ze ......Uwaga : wpychałam język(!) do rurki wydechowej! A mnie po prosu mdliło, chciało mi sie wymiotowac, nawet wrzeszczała na mnie bym cytuję : nie nażygała w pomieszczeniu itd.... Napiszcie czy zetknęłyscie sie z takim problemem. jest mi głupio, ze tak mam , ale nic nie poradze na to. zrezygnowałam z chodzenia do alergologa i lecze sporadycznie astme u internisty,