Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ahio

Któwy zestaw multiwitaminowy na wiosnę?

Polecane posty

Gość ahio

Jaki zestaw multiwitaminowy dobrze na wiosnę sobie kupić? Tyle tego na rynku, że ciężko się ogarnąć :D

Gość lulz again
A co na owoce/warzywa Cie nie stac?

Gość kiwi kiwi kiwi
najlepszy wiossenny zestaw witamin

Gość lulz again
Leanne : to nie bylo do Ciebie;) a pokrzywa dobra jest, i z tym sie akurat zgodze ze warto tablety bo nikt w zimie nie bedzie przekopywac ogrodka. Polecam program "Jestes tym co jesz" na tvp2 13:30 . Ogolnie rzecz biorac tylko owoce i warzywa dostarczaja niezbednych witamin, a suplementy zawsze beda suplementami. Warto wziasc pod uwage ze organizm nie zawsze przyswaja sztuczne tablety.

Mi akurat lekarz kazał łykać Falvit, a skrzyp i pokrzywę biorę na poprawienie stanu włosów i paznokci.

Gość tia tia tia tia tia
poczytaj troszke na ten temat zanim sie wypowiesz- w "fizjologi czlowieka dla studentow medycyny" prof.Traczyka pisze, ze organizm czlowieka nie odroznia witamin syntetycznych od zawartych w warzywach i owocach, niebezpieczenstwo jest zwiazane z mozliwoscia przedawkowania-tabletki latwo zazyc w zyt duzej ilosci

Powinno się brać tylko jeden preparat witaminowy i przestrzegać zaleceń w ulotce, wtedy się nie przedawkuje.

Gość lulz again
Taa.. wyobraz sobie ze znam przypadek gdzie od lat mamusia karmila dzieci suplementami, byly otyle i chorowite. Gatunek ludzki jakos sie trzyma chociaz tablety zostaly wynalezione stosunkowo niedawno.Nikt mi nie wmowi ze zastepcze sa lepsze od naturalnych. Slyszalam o przyswajaniu i tyle ze lepiej wchlania z naturalnych. Kiedys bralam z beta karotenem i dokladnie pamietam na ulotce pisalo zeby przyjmowac w czasie posilkow.Jesli organizm nie odroznia to po co to zaznaczenie?

Na pewno lepiej sa przyswajane witaminy z owoców i warzyw, ale czasem jest niezbędne, aby łykać też tabletki.

Hej, ja biore Vitaral Premium - to zestaw dla przemęczonych i wycieńczonych ;-) Ale jest też sam Vitaral. W sumie musisz poczytać i sama się zorientowć co będzie dla ciebie lepsze. Polecam Ci go, bo sama jakiś czas biore i widze, ze pomaga :) Info masz tutaj: Vitaral: http://www.jelfa.com.pl/short.php?id=791 Vitaral Premium: http://www.jelfa.com.pl/short.php?id=791 Leanne - ja też dodatkowo jeszcze skrzypem swoje włosy i paznokcie wspomagam :-)

Gość lulz again
Leanne : chyba sie zgadzamy ;) jak mowilam pokrzywy w zimie dostac jest stosunkowo trudno.

Gość z betakarotenem jest tak
że żeby organizm przyswoił wszystkie składniki z marchwi należy jeść ją z tłuszczami, bo tylko w tłuszczach rozpuszczają i wchłaniają się do organizmu witaminy (m.in. betakaroten) z marchwi

Gość witaminy w tabletkach
przyjmuje się w czasie posiłku, ponieważ są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. poza tym: Witaminy są "regulatorami" tylko. Wasze świetne samopoczucie podczas zażywania tabletek to w wielkiej części efekt placebo

Gość tia tia tia tia tia
beta-karoten to wit A, witaminy A D E K rozpuszczaja sie wylacznie w tluszczach a wiec aby sie wchlonac potrzebne sa organizmowi tluszcze zawarte w posilku, podaj mi wyniki chociaz jednych badan naukowych na podstawie stwierdzasz roznice we wchlanianiu witamin syntetycznych i naturalnych-nie interesuje mnie wiedza typu "bo podobno" "na miescie mowia" "moj dziadek na wojnie uzywal" "a moja sasiadka powiedziala", ehhhh ignorancja kroluje...

Gość ja tam sie zawsze super czuje
i nie potrzebuje tabletek :D :D :D :D

Gość z betakarotenem jest tak
też biorę VITARAL Premium ten z żeń-szeniem, luteiną i kwasem foliowym. Zaczęłam brać ten preparat, gdy po raz nie wiem który musiałam przyjmowac antybiotyk z powodu chorych zatok i muszę przyznać, że jest calkiem niezły, bo wyzdrowiałam w końcu i od trzech tygodni nic mnie nie bierze:) a przez ostatnie pół roku cały czas byłam chora:( Natomiast nie wierzę wdziałanie samych preparatow witaminowych:O jednak trzeba zdrowo się odżywiać, ruszać, zażywać świeżego powietrza, odpowiednio ciepło sie ubierać i mieć pozytywne nastawienie:)

Gość lulz again
no to sobie wcinaj tabletki, przeciez mi nic do tego :D Kazdy odpowiada za siebie, ja rowniez.Moja wiedza jest taka jaka jest, i wystarczy mi to ze nie potrzebuje suplementow bo jem tyle warzyw i owocow ile potrzebuje do zycia, dobrego samopoczucia i swietnego wygladu. Mialam natomiast /jak juz pisalam wyzej/ doswiadczenia z rodzina ktora jadla tylko suplementy i nie wygladalo to zachecajaco,dlatego jestem przeciw chyba ze w przypadku /tak jak tez juz pisalam wyzej/ np pokrzywy o ktora trudno w zimie :D Nie wyzywaj mnie od ignorantek bo nie musze byc ekspertem w kazdej dziedzinie a moja wiedza ogolna pozwala mi zyc zdrowo a o to chyba chodzi.

Gość tia tia tia tia tia
ciekawe jest tez powiazanie otylosci z syntetycznymi witaminami-moze podasz mi wartosc kaloryczna 1 tabletki Vitaralu albo czegos podobnego?

No, na pewno:)Jeśli ktoś będzie łykał tylko tabletki i nie jadł owoców ani warzyw, daleko nie zajdzie...

Gość asieńka14
no, a ja też ten vitaral biore, ale chyba nie premium... mama mi każe zawsze brać po śniadaniu rano. i calkiem niezle sie czuje, jak na te czasy, co teraz kumpelki moje z klasy doły mają, a ja śmigam bez smutów i mama mówi, że to przez witaminy, ale ja tez duuuuzo soczkow owocowo-warzywnych pije - kubusia lubie najbardziej :D i zapisalam sie w tydzien temu na fitness w szkole po lekcjach, wiec zdrowy tryb zycia tez w sumie mam :)

Gość Kastelka
ja uważam, że wszystko jest dla ludzi. Skoro odżywiamy się byle jak, to jakoś organizmowi to trzeba zrekompensować. Po grypie też wypada się wzmocnić. Więc jeśli ktoś źle się czuje i ma niedobory to czemu ma tego Vitaralu czy inszej inszości nie wziąć? Na pewno nie jest tak, że to jest wymyślone, żeby zarabiać tylko :)

Gość zmienczona
Ja to z koleji łykałam magnez ale jakieś tabletki były wielkości czopków i przełknąć tego nie mogłam. Ten Vitaral miałam w domu ale zapomniałam o nim i teraz już znowu go sobie biorę i do tego łykam lacidofil na brzunio bo mnie ostatnio coś nie tęgo było

Gość agagaga
vitaral jest w porzadku ja bralam jakis czas ten podstawowy, teraz sobie uzupelniam diete w premium. o tyle to wygodne,ze nie zawsze mam czas sie dozywiac zdrowo, wiec witaminki w kapsulce moznaby powiedziec, ratuja moje zycie ;)

Gość miguel
vitaral to mi pomaga szczegolnie jak jestem chory, przeziebiony i nie mam apetytu, ostatnio spedzilem tydzien na antybiotyku, z angina, hardcore, to sobie zapodalem vitaralik, i spoks, nawet sie przydaje taki suplement, chyba caly czas go lykac nie bede, bo nie mam takich zwyczajow, zeby sie witaminizowac:P...ale jak mnie co lapie, to sie zawsze uzupelniam w ten sposob ;)

Gość mika kika
wszyscy polecaja vitaral, przyznam, ze preparatu nie znam, jedynie z opinii widac, ze chwalony, a w ogole to mega duzo owocow proponuje wcinac, jesli chodzi o witaminy rozpuszczalne w tluszczach, no to watroba jest w nie bardzo bogata, nei nalezy jednak z jedzeniem watrobek przesadzac. o i to tyle ;)