Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moonia

Ilość snu 3 miesięcznego niemowlaka

Polecane posty

Gość ooooo12
temat założony dawno temu, ale podnoszę ... mam tez problem, córa zaczeła 4mies, w dzień ze spaniem oki, gorzej w nocy, kąpiemy ja późno ok 22-23 , potem cyc i zasypia , ale tylko na góra godzinkę , potem pobudka i nie śpi do 1-2 w nocy, wtedy noszę , włączam suszarkę (przyzwyczajenie po kolkach), kombinuje i nicc.. sama w łóżeczku nie potrafi leżeć, za to rano chętnie do 12 w południe śpi, próbowałam budzić rano , specjalnie hałasowałam, zeby tyle nie spała a za to wieczorem zasypiiała lepiej , ale niee, w ciagu dnia nadrobiła a wieczorem znowu koszmar, najgorsze jest to ze niewyspana mama to zła mama.. ;-( poradzcie coś mamusie, co żle robie

Gość ooooo12
no i jeszczcze zapytam o too zasypianie w łóżeczku samemu, ryk totalny wtedy, ile mozna wytrzymać , potrafi dwie godziny płakać,

Gość katamaranbleee
teraz juz za późno na naukę

witajcie dziewczyny, absolutnie nie czuję się ekspertem w tym temacie, sama mam 4- miesięczne bliźniaki i są to moje pierwsze dzieci, napiszę tylko jak to było u nas, być może pomogę. Moje dzieciaki teraz przesypiają pięknie całe noce, chociaż przez pierwsze 2 m-ce była z tym masakra, a mój klucz do sukcesu był taki: pozwalałam im spać w ciągu dnia tyle, ile potrzebują, nigdy nie licząc, czy śpią za mało, czy za dużo. (Paradoksalnie, nieraz po wypełnionym po brzegi snem dniu- zasypiały nieraz nawet lepiej, niż zwykle). Po jakiejś godzince po wieczornej drzemce, tj, zazwyczaj ok. 17- 18.00- czas wypełniony zabawami, gaworzeniem...itp, potem kąpiel- zawsze w takim momencie aby dzieci nie były za bardzo zmęczone i aby było to dla nich rzeczywiście relaksem i przyjemnością- jeśli po kąpieli nadal nie są śpiące- ciąg dalszy zabawy- z reguły u nas to wszystko trwa ok. 2- 2,5 h od obudzenia, a jeśli już zaczynają marudzić- szybka butelka, przygaszone światło, chwila lulania, zasypianie ok. 20.00- 21.00 i spanie do ok. 6.30 bez przerwy. Z doświadczenia wiem, że "przetrzymywanie" dziecka na siłę, aby było bardziej zmęczone przynosi rzeczywiście odwrotne skutki. Jeśli chodzi o zasypianie w łóżeczku samemu, to ja z racji dwójki dzieciaczków niestety muszę to lulanie i przytulanie ograniczyć, więc robię tak- ponoszę chwilkę jedno dziecko na rękach, z reguły do kilku minut, żeby czuło moją bliskość i kiedy widzę, że przymyka oczy- już tak na granicy snu- odkładam do łóżeczka, w którym na moment się przebudza, chwilkę powierci, ale bez płaczu i zasypia samo. Ooooo12- spróbuj, być może zadziała. A w jakiej pozycji zasypia Twoje maleństwo?- U nas strzałem w dziesiątkę okazała się pozycja na brzuszku - teraz moje maluchy już tylko tak zasypiają i śpią duuuużo, duuużo spokojniej....

aaa, i jeszcze dopiszę- ja staram się nie dopuścić do tego, żeby dziecko się totalnie" rozwrzeszczało"- zazwyczaj wszelkie płacze "zduszam w zarodku", bo w przypadku moich dzieci nie działa reguła- zmęczy się płaczem, to zaśnie/przestanie płakac/ uspokoi się samo- zazwyczaj wtedy jest dopiero masakra!

Gość ooooo12
dzięki za odp. moja dzidzia śpi na pleckach, co do kładzenia do łózecza- mówimmy ze ją parzy , bo ledwo połoze to zaczyna płakać, rozbawiona pewnie - ale wierz mi ze to sie zaczeło momentalnie, skończyła dwa tyg i zaczeła płakać w łózeczku i nie spac do 1, wiec nie wiem kiedy rozbawiliśmy

Wierzę, wierzę...:) Jak już wspomniałam, u nas była początkowo taka masakra, to nawet nie chodzi już o płacz dzieci, tylko o to, że do 2 m-ca życia to właśnie wieczory były tymi porami, kiedy dzieci najbardziej "buszowały'- jedzenie ok. 20, potem, 22, potem północ a ze snu dalej nici..:( Przestawianie na siłę ( w sensie- "wymęczyć" dziecko w dzień, to w nocy lepiej będzie spać lub "przetrzymać" go ze snem w ciągu dnia) nic nie dawało, aż wkońcu tak jak piszesz- momentalnie przyszedł taki piekny dzień, że zaczęły same ładnie zasypiać. Więc może po prostu trzeba poczekac, a wszystko się u Was unormuje... Powodzenia:)

Gość ooooo12
aniela - obyś miała rację!!

Gość gość
Witajcie moja córka ma skonczone 3 miesiace. Jest karmiona piersia w nocy mniej wiecej od godz 20 spi do 7-8 rano z przerwami ale problem mamy ze spaniem w ciagu dnia. Po wstaniu rano mala zasypia mniej wiecej po 2-3 godzinach czyli kolo godziny 10 i to by bylo na tyle w ciagu dnia probuje ja uspac na rekach bo tak zasypia i po odlozeniu do lozeczka za chwile sie budzi a na rekach spi i tak kilka podejsc po ktorych rowniez sie budzi :( nie wiem co jest nie tak..czy powinnam isc do lekarza