Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monikakrak

Pierwszy krem przeciwzmarszczkowy. Wiek +25. Prosze o rady!!!

Polecane posty

Gość napisz do allegro
nie wiem czy z tym rozleniwianiem skory to potwierdzone naukowo ale wg mnie jest to bardzo logiczne po co skora ma produkowac cos co jest jej dostarczane w sztuczny sposob?

Gość a jest logiczne ze
a jest logiczne, ze poprzez dobor odpowiednich skladnikow mozemy stymulowac skore tzn. pomagac jej w odbudowie i wzmacniac tak jak pomagamy organizmowi przez zazywanie witamin? jesli przestaniemy to robic to bedzie musiala radzic sobie sama. czy logiczne jest, ze bez stymulacji bedzie sobie gorzej radzila niz ze stymulacja? czy logiczne jest, ze z wiekiem radzi sobie z regeneracja coraz gorzej? Jesli w kremie jest zbyt duzo substancji aktywnych to moga one podraznic wrazliwa skore. tylko niestety tych skladnikow, ktore sa skuteczne jest niewiele, a w kremach z drogerii wystepuja w takich dawkach, ze nie sa w stanie wiele zdzialac. gdyby te kremy byly takie "mocne" i "skuteczne" to chirurdzy plastyczni poszliby na bezrobocie. a tak maja pelne rece roboty, chociaz ich klientki wydaja po kilkaset zlotych na super i ekstrakremy nadmiar skladnikow antyoksydacyjnych dziala prooksydacyjnie. tylko ze w zwiazku z jakoscia kosmetykow trudno "przedobrzyc". jezeli np. bedziemy zbyt intensywnie nawilzac i natluszczac skore, to zostanie zachwiana rownowaga i przestanie sobie z tym radzic, ale to dotyczy wszystkich rodzajow kremow, nie tylko przeciwzmarszczkowych. to podstawowe zasady pielegnacji - dostarczac skorze tego, czego potrzebuje.

Jesli nadal poszukujesz kremu! Zapraszam do firmy Oriflame dobierzemy Ci odpowiedni krem konkretnie do twojej skory. I umozliwimy zakupienie go 30% taniej. Pozdrawiam serdecznie odp. na meila Marta

Gość monikakrak
Dzieki, Marta, ale do Oriflame sie kiedys baaardzo zrazilam i wole omijac ta marke... Ale jeslisie cos zmieni, to sie odezwe :-) Dzieki :-)

Gość i jak kupilas ten krem

ja tez z checia dowiedzialabym sie o co chodzi z tmyi retonoidami ze niby skora po nich \"siada\" no i jakie kremy wchodza w ich sklad? a w ogole to co powiecie o kremie Garniera Future e? z tymi zabiegiami to sie troszke zmartwilam :O mialam sie wybrac na neoderme na twarz i teraz troszke sie obawiam... bo skoro one niszcza skore to po co je wykonywac \"poza tym\" piszesz o firmie ktora jako jedyna stosuje tretionoine czy tez retinaldehyd jak brzmi nazwa tej firmy i gdzie mozna dostac ten preparat?

Gość monikakrak
To znow ja ;-) Jeszcze nie kupilam kremiku... mam duze dylematy, bo jednak nie chce kupowac przeciwzmarszczkowego - mysle, ze to jednak dla mnie za wczesnie... Kupie jakis nawilzajacy z witamina C na noc, a na dzien do cery naczynkowej. Jutro ide do najwiekszej i najlepiej zaopatrzonej drogerii w miescie i mam nadzieje, ze tam cos wreszcie wybiore :-) Pozdrowionka!

Gość Nie kupuj kremów
bo sobie cere zniszczysz,najlepszy jest naturalny kolagen

hej, polecam krem z ecolagenem firmy Oriflame \"Ecolagen\" świetna kuracja miesieczna, potem mozna spokojnie dobrac sobie serie podstawową:) Wiele kobiet sobie go chwali i naprawde dziala:) Pozdrawaim i zapraszam www.my.oriflame.pl/martusia

Gość dassdffhghj
monia daj znac co kupilas :) a to ze krem zawiera wit.C jest napisane na opakowaniu?czy tylko jest ona wymieniona w skladzie?

Gość kinga--22
daj znac jaki kremik wybralas na pekajace naczynka

Gość dancewithme
Czytalam, ze retinoidy powinno zaczac sie stosowac ok. 40 roku zycia, nie wczesniej. Jesli chodzi o to rozleniwianie skory, to cos w tym jest. Mam skore normalna i zazwyczaj smaruje sie kremem co dwa dni. Kiedys stwierdzilam, ze wypada zaczac uzywac kremu codziennie i tak zaczelam robic. Kiedy zrobilam sobie po pewnym czasie dzien przerwy, moja skora byla sucha i domagala sie nawilzenia. Zaczelam znowu smarowac sie kremem co 2 dni i wszysztko wrocilo do normy. Skoro pod wplywem stosowanie kremu nawilzajacego skora traci zdolnosc do samonawilzania, to tak samo pewnie dzieje sie z retinoidami. Kiedy ich uzywamy pobudzamy wytwarzanie kolagenu, a jak przestaniemy, to moze sie okazac, ze skora juz tak dobrze sobie nie radzi, jak przed rozpoczeciem stosowania retinoidow. Nikt nie udowodnil ponad wszelka watpliwosc, ze retinoidy nie rozleniwiaja skory, a ja nie chce sie o tym przekonywac na wlasnej skorze.

Gość poza tym
anabelka21 W kremach nie wystepuje najsilniejsza postac wit. A czyli kwas retinowy (tretinoina), dostępny tylko na recepte pod postacia lekow, ale o wiele slabsza postac - retinal (aldehyd). Kremy z retinaldehydem oferuje Avene (Eleuage, Diroseal, Ystheal). Czy kolagen jest lepszy? Kolagen nawilza i wygladza. Ktos to obrazowo opisal "Kremy przeciwzmarszczkowe mają za zadanie nasycić ten kolagen wodą i doprowadzić go do napęcznienia. Ma to doprowadzić do wygładzenia zmarszczek. Rzeczywiście kolagenom udaje się napęcznić na jakiś czas powierzchnię skóry, niestety nie są one w stanie przedrzeć się przez naskórek i działanie jest tylko chwilowe" Inny fragment "Warto zwrócić również uwagę na fakt, iż niektóre surowce, stosowane nawet w dużym stężeniu nie zawsze mogą odgrywać rolę jaką producenci im przypisują. Przez długi okres czasu pojawiały się w literaturze informacje, że kolagen aplikowany w preparatach kosmetycznych ma zdolność przenikania w głąb naskórka, a nawet może docierać do skóry właściwej i wiązać się tam z innymi elementami jej struktury, przede wszystkim z nierozpuszczalnymi frakcjami białek. W efekcie tego działania surowiec ten może w istotny sposób wpływać na zatrzymanie wilgoci w przestrzeniach międzykomórkowych skóry właściwej. Jednak prowadzone badania wykazały, że białko to, podobnie jak inne związki wysoko-cząsteczkowe, nie ma możliwości pokonywania bariery warstwy rogowej, a tylko wtedy mogłoby odgrywać rolę jaką przypisują mu producenci. Informacji na temat efektu zmniejszania zmarszczek przy pomocy preparatów zawierających w składzie kolagen można bardziej doszukiwać się w jego zdolności do tworzenia na powierzchni skóry warstewek okluzyjnych, odbijających światło, które zapewnia efekt wizualnego zmniejszenia zmarszczek. Niestety po zmyciu preparatu, usuwamy również z twarzy obraz jej wygładzenia" dr inż. Magdalena Sikora Kierownik Podyplomowego Studium Kosmetologii Technologia produktów zapachowych i surowców kosmetycznych - IPChŻ Politechnika Łódzka Stefanowskiego 4/10 e-mail: bufuks@snack.p.lodz.pl Moze autorka zechce podyskutowac z wierzacymi w to, ze kolagen pozwoli zachowac mlodosc. dancewithme Czytalam, ze retinoidy powinno zaczac sie stosowac ok. 40 roku zycia, nie wczesniej Co konkretnie czytalas? Gdzie i czyja to opinia? chcialabym ja poznac To o czym piszesz, to nie jest "rozleniwienie" skory, ale zaburzenie rownowagi gospodarki hydrolipidowej skory. Nawet tlusta skora moze ulec odwodnieniu, jezeli zaczniemy ja smarowac jakims wazeliniastym kremem. Podstawowa zasada pielegnacji glosi, ze skorze nie dostarcza sie tluszczu, jesli sama produkuje go wystarczajaco duzo. Bo po co? Retinoidy dzialaja inaczej, inna jest ich funkcja. Nie mozna porownywac tych dwoch sytuacji.

Gość monikakrak
Hej Dziewczeta!!! Kupilam na razie krem co cery naczynkowej - Avene, Antirougeurs Emulsion Legere. Dostalam do niego probke Avene Diroseal i kobietka mi poradzila stosowac ten drugi tyko miejscowo - czyli w moim przypadku na nos i czesc policzkow. Stosuje je (razem) od kilku dni, wiec niewiele moge jeszcze powiedziec. Wciaz szukam kremiku na noc, a poki co uzywam Nivea Visas Young. Chyba jednak kupie ktorys krem Garnier - z witamina C albo Noutritionist. Buzka!

\"poza tym\"-->> a te kremy co podalas firmy Avene to od kiedy mozna stosowac?i czy to sa wlasnie te niebezpieczne retonoidy? a ten doriseal czemu tylko punktowo stosowac...

Gość do anabelki21
anabelka21 "poza tym"-->> a te kremy co podalas firmy Avene to od kiedy mozna stosowac?i czy to sa wlasnie te niebezpieczne retonoidy? a ten doriseal czemu tylko punktowo stosowac... bo probka jest mala ;) Diroseal jest dla cery naczynkowej, Diacneal dla tradzikowej (zawiera takze kwas) Ystheal, Eluage maja dzialac przeciwzmarszczkowo (25, 35+) zawartosc retinaldehydu w obydwu jest taka sama jesli chodzi o def. retinoidow to proponuje lekture http://www.wizaz.pl/witaminy_i_kosmetyki_witamina_a_cz1.php http://www.wizaz.pl/witaminy_i_kosmetyki_witamina_a_cz2.php w skrocie Podstawową formą witaminy A jest RETINOL, dlatego też witaminę tą inaczej nazywamy właśnie retinolem, dawna jej nazwa to akseroftol. Można również spotkać się z podziałem na witaminę A1 czyli retinol oraz witaminę A2 czyli 3-dehydroretinol. Różnica między nimi dotyczy tylko budowy chemicznej, ale działanie jest takie samo. Aktywność witaminową witaminy A wykazują również pochodne retinolu - retinal i kwas retinowy (powstają one w wyniku utleniania retinolu) oraz pochodne estrowe, głównie spotykane to: octan, palmitynian, maślan i fosforan retinylu. OGÓLNIE WSZYSTKIE ZWIĄZKI CHEMICZNE POCHODNE RETINOLU, KTÓRE POSIADAJĄ AKTYWNOŚĆ CHARAKTERYSTYCZNĄ DLA WITAMINY A NAZYWANE SĄ RETINOIDAMI, W SKŁAD TEJ GRUPY WCHODZĄ ZARÓWNO ZWIĄZKI NATURALNE JAK I SZTUCZNIE ZSYNTETYZOWANE PRZEZ CZŁOWIEKA. Retinol i jego związki pokrewne powstają tylko w organizmach ludzi i zwierząt, a ich prekursorem czyli takim związkiem wyjściowym są karoteny zwane inaczej prowitaminą A. Producentami karotenów są wyłącznie rośliny i - w mniejszym stopniu - mikroorganizmy. Karoteny należą do dużej grupy związków nazywanych karotenoidami. Karotenoidy to naturalne barwniki, bardzo rozpowszechnione w przyrodzie. (…) Obecnie znanych jest ponad 600 różnych karotenoidów, jednak zaledwie kilka wykazuje aktywność biologiczną prowitamin A. Są to przede wszystkim wspomniane wcześniej karoteny, najważniejszy z nich to beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol. Beta-karoten występuje np. w marchwii, z niej to po raz pierwszy został wyodrębniony ten związek, dlatego też całą grupę tego typu związków nazwano karotenami, od łacińskiej nazwy marchewki - Daucus carota. Witamina A występuje w kosmetykach w różnych formach chemicznych. W zależności od ich rodzaju wykazuje ona odmienną siłę działania i daje nieco inne efekty. W rodzinie witaminy A spotkamy: a) Najsilniejsza forma to kwas retinowy (tretinoina) i jego pochodne, naturalnie wystepujące w naszej skórze. Stosowany jest on WYŁĄCZNIE W PREPARATACH DERMATOLOGICZNYCH, gdyż ma silne działanie i może podrażniać skórę. b) Najbardziej znany to retinol, forma alkoholowa witaminy A (oczywiście nie ma ona nic wspólnego z podrażniającym alkoholem denaturowanym). W kosmetykach jest to najbardziej aktywna forma tej witaminy, zdarza się, że może ona podrażniać szczególnie delikatną i wrażliwą cerę, dlatego lepiej przetestować krem z retinolem przed zakupem

Gość do anabelki21

Gość do anabelki21

Gość d a ciag dalszy

Ja mam 30 lat, używam od roku tylko mocno nawilżającego kremu Hydrabio Legere firmy Bioderma (do kupienia w aptece). Nie mam żadnych zmarszczek (te które się zaczynały robić zniknęły). W tym wieku to najczęściej tylko problem nawilżenia skóry. Środki przeciwzmarszczkowe nie są konieczne

Gość nie moge wyslac c.d.
----rozkłada się pod wpływem światła i powietrza, dlatego ma szansę zadziałać, jeśli umieszczono go w nośnikach (liposmoach, nanosomach) c) Inną pochodną, również naturalnie występującą w skórze jest retinal (aldehyd) - równie skuteczny jak retinol, łagodniej działający, ale trudny do ujarzmienia i dlatego rzadko spotykany w kosmetykach.

Gość nie moge wyslac c.d.
d) Najłagodniejsza , a zarazem najsłabsza forma to palmitynian lub octan retinylu czyli estrowa, trwała pochodna witaminy A. Palmitynian witaminy A to była pierwsza postać tej witaminy, która pojawiła się w składzie kosmetyków. Oczywiście nadal jest stosowana, gdyż nadaje się nawet dla cery wrażliwej, ale nie daje takich efektów jak retinol czy kwas retinowy

Gość do nyateneri
uzywalam takich kremow przez 25 lat swojego zycia. teraz mam zmarchy, co wg Ciebie mam zrobic? co mi pozmoze, jesli "kremy przeciwzmarszczkowe nie sa konieczne"? mojej skorze nie brakuje nawilzenia.

Gość do nyateneri
tzn. mam 25 lat. zawsze uzywalam tylko kremow nawilzajacych i natluszczajacych

czyli co...te retonoidy to jednym slowem nie taki diabel straszny,widze ze Twoja wieddza sie jest skąpa w tym dziale:)jesli niebawem skoncze 22 lata, czy moge zaczac uzywac juz?czy wstrzymac sie ok 30,?40.?

Gość greentea1
anabelka21 i inne mlode dziewczyny..jezeli w wieku dwudzietu kilku lat macie zmarszczki, to zastanowcie sie nad Waszym trybem zycia. Wasza skora to odzwierciedlenie tego, co dzieje sie w Waszym organizmie i jelitach. Jezeli nie jedzie zdrowych rzeczy naszpikowanych antyoksydantami, palicie lub pijecie sporo alkoholu, nie zazywacie regularnego ruchu, nie pijecie przez caly dzien odpowiedniej ilosci plynow(typu woda, herbata zielona), opalacie sie latem, to nic dziwnego ze skora robi sie wiotka i zaczynaja sie tworzyc pierwsze zmarszczki. Co do retinoidow, to nie jestem ekspertem, ale ich uzywanie przed 30 rokiem zycia to chyba przesada...

Gość do anabelka21
proponuje jednak przeczytac te artykuly (i moze kilka innych np. w "Dermatologii Estetycznej", jesli te sa dla Ciebie zbyt "skape" ;) ) i wyciagnac wnioski. dzialanie r. na skore jest tam opisane, czy chcesz skorzystac z niego skorzystac - to pytanie nie do mnie.

Gość do greentea1
pierwsze zmarszczki pojawiaja sie ok. 25 roku roku zycia, tak sie starzeje organizm. czasem nawet wczesniej. wszystko zalezy od trybu zycia, na ktory mam wplyw i genow, na to juz nie mam wplywu. staram sie zyc zdrowo i nigdy nie przejmowalam sie kosmetykami, do czasu pojawienia sie zmarszczek uzywalam tylko zwyklych kremow. teraz juz wiem, ze lepiej nie bedzie, bo kobiety w mojej rodzinie sa pomarszczone. bez obrazy, ale wkurza mnie, jak wyskakuje jakas kobitka kolo 30 i twierdzi, ze to brak nawilzenia, zla dieta albo stres, na kremy przeciwzmarszczkowe jest za wczesnie i ze ona ma lat wiecej i ani jednej zmarszczki. wspaniale i zazdroszcze, tylko ze ja JUZ mam zmarszczki i lepiej nie bedzie.