Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elless

Soczewki kontaktowe- lepsze niż okulary?

Polecane posty

Gość Elless

Chciałabym mieć soczewki kontaktowe, ale moi rodzice twierdzą, że są niezdrowe i mogę mieć po nich czerwone oczy i takie tam. Co o tym sądzicie? Od jakiego wieku można nosić soczewki? Ile godzin można je nosić? I w jakiej postaci są dostępne, bo słyszałam że są takie w płynie. Kiedyś będąc u okulistki, odradzała mi soczewki, ponieważ mogą mi uszkodzić oczy, czy to prawda?

Noszę soczewki od 4 lat prawie. W tej chwili nie wyobrażam sobie, że mogłabym wrócić do okularów... Tylko po domu je noszę jak mam jakiś wolny dzień czy coś, żeby oczy czasami sobie \"odpoczęły\". Fakt, to zawsze jest jakieś ciało obce w oku, oko robi się mniej wrażliwe, bo przyzwyczaja się, że cały czas coś tam jest. Ale i tak nie wyobrażam sobie bez nich życia... Kiedyś się wybiorę na laser, więc i soczewek nie będę potrzebować, ale jak na razie dla mnie to rewelacja. Nienawidzę okularów... A co do tych pytań, które zadałaś, to sorki, ale nie będę tu pisać, bo na KAŻDEJ stronie dotyczącej soczewek znajdziesz na nie odpowiedzi, wystarczy poszukać. Ja za to ze swej strony polecam. A soczewki w płynie?? Szczerze mówiąc nie słyszałam... W płynie to ja zamykam swoje na noc :)

Gość meheret
ja nosze od 17 roku zycia ale mam koleżankę która zaczeła w wieku lat 13. Moi rodzice też nie byli zachwyceni pomysłem;) ogólnie nosze soczewki od czasu do czasu jak mam kasę tak już od jakiś 6ciu lat;) mają plusy i minusy z resztą jak i okulary:) oczy raczej nie beda czerwone a wrecz przeciwnie bo płyny do płukania soczewek mają substancje obkurczajace naczynia krwionośne i białka są bielutkie (uwielbiam po prostu ten efekt uboczny noszenia soczewek;)) nic nie paruje, nie ma ramki ograniczającej pole widzenianic się nie bruzi nie musisz uważać ze spadnie albo się rozbije. minusy są takie ze nie zawsze da sie założyć (czasem oczy są zbyt suche mozna na to kupić sztuczna łzę ale akurat mi nie bardzo wtedy pomaga) przy zdejmowaniu i zakładaniu musisz mieć bardzo czyste ręce i mieć przy sobe płyn (a czasem coś o oka wpadnie i zapomni sie pudełka to problem) no i niby jest większe ryzyko zapalenia spojówek bo dotykasz oczu (mi sie jeszcze odpukać nie prytrafiło) a czego nie lubie w lecie to na plazy duzo łatwiej zdjąć okulary jak chce sie popływać ;) Wydaje mi sie ze poruszyłam najważniejsze kwestie. Ogólnie polecam soczewki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mknie niestety nie zawsze na nie stać narazie nosze miesieczne bo te u okulisty mogłam przymierzyc i dobrać ale zastanawiam sie nad zaryzykowaniem półrocznych ale boje sie ze wydam kase na coś co od razu pujdzie do śmieci;/

Gość soczewkaa
Przede wszystkim nie kupuj soczewek 3-miesiecznych, badz polrocznych! Juz dawno maja je wycofac..

Podobno nie powinno się przerzucać z takich do krótszego noszenia na dłuższe, ale ja się przestawiłam z miesięcznych na trzymiesięczne i jest ok. A jeśli chodzi o kasę, to się wypięłam na optyków i kupuję na Allegro. Mam sprawdzonego sprzedawcę, trzy razy już od niego kupowałam i jestem zadowolona. Za pierwszym razem się bałam, że to trochę jakby prezerwatywy na allegro kupowac, ale zaryzykowałam i nie żałuję, za sześć trzymiesięcznych soczewek płacę tyle, co za cztery miesięczne... Łatwo przeliczyć, ile na tym zyskuję...

Może i mają, albo dalej będą, tylko je zastąpią nową nazwą... Tak samo jak johnnson zrobił z miesięcznymi, które teraz nazywają się \"dwutygodniowe\"... Mi się trzymiesiczne nosi lepiej, niż miesięczne.

Gość meheret
a o soczewkach w płynie nie słyszałam:/ są w postaci takich "małych zelowych miseczek" są dzienne, dwutygodniowe, miesieczne, półroczne i chyba nawet na cały rok są też takie któr można nosić przez cały miesiac wogóle ich nie zdejmując, są tez soczewki kontaktowe twarde http://www.nowywzrok.pl/page/ortokeratologia_001.html , szczerze mówiac sama sie nad takimi zastanawiałam ale ich koszt zdecydowanie przekracza moje możliwości(1150 zł za jedno oko)a starczają na 1,5 do 3 lat, ich działanie polega na tym ze soczewki zakładasz na noc i później przez cały dzień widzisz normalnie bez omocy zadnych dodatkowych urządzeń. Co do tego czy soczewki kontaktowe sa zdrowe czy nie okuliści są podzieleni mi okulistka powiedziała ze przy okularach oko sie rozleniwia i zapada i czasem zmiana na soczewki może poprawić wzrok, choć niestety ja takowych efektów nie widzę:( oka raczej nie uszkodzą bo sądze ze jak poczujesz dyskomfort przy noszeniu to je zdejmiesz.

Gość KlaraG
Od lat mam wadę wzroku. Na zmianę nosiłam soczewki i okulary, by ostatecznie zdecydować się tylko na okulary:) Dla mnie to najbardziej wygodna opcja. Tym bardziej, że pierwszy raz od dawna mam je idealnie dopasowane - w Centre de la Vision dobrali mi odpowiednie szkła. Wcześniej zdarzało mi się, że widziałam...za wyraźnie, nie mogłam nosić okularów non stop.

Gość TersaWW
Pierwsze słyszę, że noszenie soczewek kontaktowych może uszkodzić wzrok:( No chyba, że są źle dobrane, za mocne, za słabo - tak samo może być w przypadku okularów. Ja od lat noszę soczewki + wizyty kontrole w Centre de la Vision co pół roku.

Gość bianka99i
Gdybym ja miała wybierać pomiędzy okularami a soczewkami zdecydowałabym się na tę drugą opcję. Wszystko jednak jest kwestią gustu. Nie każdemu np. dobrze jest w okularach i nie każdy może nosić soczewki. Tutaj https://mylenshop.com/pol_m_marki-soczewek_Acuvue-412.html mają spory wybór tego typu rzeczy w rozsądnych cenach. Warto sobie rzucić okiem i przejrzeć ofertę.