Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mnbj

Który to tydzień ciąży?

Polecane posty

Gość mnbj

Wiele czytałam na temat ciąży, ale nie wiem w którym tygodniu ciąży jestem, bo nie wiem jak to się liczy. Czy od dnia ostatniej miesiączki, czy od dnia zapłodnienia? U ginekologa jeszcze nie byłam, bo dzwoniłam do niego i stwierdził, że jak nie mam plamień, krwawień i bóli, to mam przyjść za dwa tygodnie, więc idę w tę środę. Ostatnią miesiączkę dostałam 28 stycznia, dzisiaj jest 58 dzień - licząc od dnia miesiączki. Może ktoś mi pomóc?

Gość bziku
a ginekolog liczy ciążę od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Czyli faktycznie wiek płodu jest ok. 2 tyg. młodszy. mi też sie na początku nie zgadzało co ginka wyliczyła :D

liczy sie od ostatniego dnia miesiączki. lekarz dobrze Ci powiedizał najlepiej pójść po dwóch tygodniach od daty miesiączki można tydzień wcześniej ale tak najlepiej POWODZENIA

Gość mnbj
ok , dzięki

Uleczka!!! Wg kalkulatora zrobiłam ci wykaz tygodni ciąży przyjmując u ciebie że dniem pierwszego krwawienia był 8 październik i że masz cykle 28 dniowe Wg kalkulatora jesteś w 4 tygodniu :):):):) gratulacje 1. 21.10.2007 Poczęcie. Zapłodniona komórka jajowa wędruje w dół jajowodu. Pierwszy jej podział następuje po ok. 20 - 48 godzinach. Przez kilka dni od zapłodnienia zarodek przemieszcza się z jajowodu do jamy macicy. 2. 28.10.2007 Zaczyna się proces zagnieżdżania zarodka w macicy. Tam zachodzi dalszy rozwój ciąży. 3. 04.11.2007 Zarodek ma około 2,5 mm długości i kształt gruszki. W 18 dniu początek rozwoju oczu i uszu. 4. 11.11.2007 Kończy się proces zagnieżdżania. Matka poprzez swoje naczynia krwionośne łączy się z zewnętrzną warstwą ścianki zarodka i tak powstaje zaczątek łożyska i pępowiny. Zarodek ma 6 mm długości. Serce zaczyna bić w 25 dniu. Zaczyna rozwijać się język. W 26 dniu pojawiają się zawiązki kończyn. 5. 18.11.2007 Zarodek ma 13 mm długości. Zarysowuje się zewnętrzny kształt uszu. W 31 dniu widać ręce i barki, dwa dni później pojawiają się zarysy palców. Zaczynają się kształtować nos, szczęka górna i żołądek. 6. 25.11.2007 Zarodek ma około 2 cm. Pojawiają się palce u nóg i następuje szybki wzrost chrząstkowego szkieletu. Rozwijają się pozostałe organy. 7. 02.12.2007 2,5 cm długości. Zaczynają działać żołądek, wątroba i nerki. Zaczyna krążyć krew. Powstają zawiązki pierwszych zębów. 8. 09.12.2007 Zaczyna być widoczny kształt szyi. Macica ma już ok. 10 cm średnicy. 9. 16.12.2007 Widoczne są zewnętrzne cechy płciowe oraz kształt linii papilarnych na dłoniach i stopach. Głowa ma około 2 cm średnicy, zaczynają rosnąć paznokcie. 10. 23.12.2007 W 66 dniu mija ¼ ciąży. W 10 tygodniu - kiedy przypada 3 brakująca miesiączka - najczęściej zdarzają się poronienia samoistne. 11. 30.12.2007 Dziecko waży 9,5 grama i osiąga 6 i pół centymetra długości. Rozwijają się jego struny głosowe. Wątroba wydziela żółć, a trzustka - insulinę. 12. 06.01.2008 W 12 tygodniu długość płodu od czubka głowy do pośladków wynosi 5,5 cm, do stóp 7 cm a waga około 20 g. Żebra i kręgi kostnieją, a nerki rozpoczynają produkcję moczu. 13. 13.01.2008 Dziecko waży 28 gramów i mierzy 9 centymetrów. Twoje dotychczasowe ubrania zaczynają być wyraźnie za ciasne. 14. 20.01.2008 Dziecko wykazuje dużą aktywność ruchową - kręci głową, porusza i zgina swoje rączki i nóżki. 15. 27.01.2008 Mózg ma wykształcone bruzdy i zwoje, przykryte korą mózgową. Pojawia się ruchy chwytania. 16. 03.02.2008 Twardnieją kości i wydłużają się nogi. Dziecko trenuje oddychanie, choć na razie jego płuca \"wdychają\" płyn owodniowy. 17. 10.02.2008 Dziecko ma 16 cm długości i waży 200 gramów. Na palcach rączek pojawiają się linie papilarne. 18. 17.02.2008 Na głowie zaczynają wyrastać włosy, niedługo pojawią się brwi i rzęsy. Szybko rozwijają się zmysły, gdyż w mózgu wykształcają się komórki nerwowe odpowiadające za ich \"obsługę\". 19. 24.02.2008 Dziecko szybko przybiera na wadze, połyka wody płodowe, ćwicząc układ pokarmowy. Rozróżnia już podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. 20. 02.03.2008 Dziecko waży ok. 400 gramów, ma ok. 25 cm długości i słyszy już głośne dźwieki. 21. 09.03.2008 Dziecko uczy się przebywania w stanie snu i czuwania. Na sen przeznacza prawie 20 godzin na dobę. 22. 16.03.2008 Dziecko waży już prawie pół kilograma, ma bardzo czuły słuch, w płucach rozwijają się naczynia krwionośne, przygotowujące je do oddychania powietrzem. Wcześniaki urodzone w tym czasie mają ok. 85% szans na przeżycie. 23. 23.03.2008 Dziecko waży już ponad 500 g i ma około 32 centymetrów. Jest już w pełni ukształtowane, choć ma jeszcze niewielką ilość tłuszczu i wrażliwą skórę. 24. 30.03.2008 Dziecko waży 500-700 gramów i ma około 35 cm. Postępuje rozwój układu nerwowego, wytworzają się niektóre odruchy bezwarunkowe. Dziecko po raz pierwszy otwiera oczy. 25. 06.04.2008 Powinnaś czuć co najmniej 10 ruchów na godzinę. Dziecko szybko rośnie, szkielet kostnieje, wytwarzają się wiązadła stawowe, pod skórą zaczyna gromadzić się tłuszcz. 26. 13.04.2008 Rozwija się mózg dziecka, dokonują się przemiany jakościowe układu nerwowego. Podczas snu dziecka można już wyodrębnić fazę REM - okres marzeń sennych. 27. 20.04.2008 Dziecko waży ponad kilogram i z wyprostowanymi nogami ma ponad 40 cm długości. Wykształcony jest zmysł odczuwania temperatury. 28. 27.04.2008 Dziecko ma już prawie 45 cm długości, szkielet twardnieje, dojrzewają mięśnie i płuca, wykształcony jest zmysł węchu. Poród przeżywa ok. 90% wcześniaków. 29. 04.05.2008 Dziecku rosną paznokcie, otwiera też i zamyka oczy, otoczone rzęsami i brwiami. 30. 11.05.2008 Dziecko waży już prawie 2 kg i niewiele różni się od noworodka. Nie wykonuje bardzo gwałtownych ruchów - raczej się wierci, bo brakuje mu już miejsca. 31. 18.05.2008 Maluch waży ok. 2 kg, jego skóra zmienia kolor z czerwonego na różowy a wątroba zaczyna gromadzić żelazo. Serce bije indywidualnym rytmem. 32. 25.05.2008 Jeśli to chłopiec, to jego jądra zeszły już do worka mosznowego. W czasie czuwania dziecko ma otwarte oczy, zamyka je na czas snu. Meszek płodowy został całkowicie zastąpiony grubą warstwą mazi płodowej. 33. 01.06.2008 Gromadząc tłuszcz dziecko szybko przybiera na wadze - waży ok. 2,5 kg. Płuca są przygotowane do podjęcia trudu oddychania powietrzem. 34. 08.06.2008 Dziecko ma już prawie 50 cm długości i jest mu bardzo ciasno - twój brzuch niemal przez cały czas faluje, przybierając różne kształty. 35. 15.06.2008 Dziecko ma ok. 50 cm długości i waży prawie 3 kg. Dziecko jest już prawie w pełni rozwinięte. 36. 22.06.2008 Dziecko przybiera na wadze ok. 30 gramów dziennie. Możesz odczuwać ucisk w podbrzuszu - to dziecko zaczyna \"ustawiać się\" do porodu. 37. 29.06.2008 Dziecko jest już w pełni dojrzałe a w jego jelitach znajduje się tzw. smółka - pierwszy stolec noworodka. 38. 06.07.2008 Kilka lub kilkanaście dni przed porodem może odejść czop śluzowy - jeśli jest różowy lub ze śladami krwi - poród może się odbyć w ciągu najbliższych 24 godzin. 39. 13.07.2008 Poród - ale tylko ok. 5% kobiet rodzi dokładnie w 267 dniu ciąży. Przeciętny noworodek ma ok. 50 cm długości i waży ok. 3,4 kg. Termin wypada ci na 13 lipca 2008 Gratulacje pozdrawiam

Do mbj rozumiem że pierwszy dzień krwawienia miałaś 28 września a nie stycznia :) Wg kalkulatora zrobiłam dla ciebie indywidualnie tydzień po tygodniu rozwój twojego malucha, przyjmując założenie że 28 września to dzień pierwszego krwawienia, oraz cykle 28 dniowe Wychodzi na to że jesteś w 6 tygodniu a termin porodu przypada na 03 lipca 2007 Gratulacje 1. 11.10.2007 Poczęcie. Zapłodniona komórka jajowa wędruje w dół jajowodu. Pierwszy jej podział następuje po ok. 20 - 48 godzinach. Przez kilka dni od zapłodnienia zarodek przemieszcza się z jajowodu do jamy macicy. 2. 18.10.2007 Zaczyna się proces zagnieżdżania zarodka w macicy. Tam zachodzi dalszy rozwój ciąży. 3. 25.10.2007 Zarodek ma około 2,5 mm długości i kształt gruszki. W 18 dniu początek rozwoju oczu i uszu. 4. 01.11.2007 Kończy się proces zagnieżdżania. Matka poprzez swoje naczynia krwionośne łączy się z zewnętrzną warstwą ścianki zarodka i tak powstaje zaczątek łożyska i pępowiny. Zarodek ma 6 mm długości. Serce zaczyna bić w 25 dniu. Zaczyna rozwijać się język. W 26 dniu pojawiają się zawiązki kończyn. 5. 08.11.2007 Zarodek ma 13 mm długości. Zarysowuje się zewnętrzny kształt uszu. W 31 dniu widać ręce i barki, dwa dni później pojawiają się zarysy palców. Zaczynają się kształtować nos, szczęka górna i żołądek. 6. 15.11.2007 Zarodek ma około 2 cm. Pojawiają się palce u nóg i następuje szybki wzrost chrząstkowego szkieletu. Rozwijają się pozostałe organy. 7. 22.11.2007 2,5 cm długości. Zaczynają działać żołądek, wątroba i nerki. Zaczyna krążyć krew. Powstają zawiązki pierwszych zębów. 8. 29.11.2007 Zaczyna być widoczny kształt szyi. Macica ma już ok. 10 cm średnicy. 9. 06.12.2007 Widoczne są zewnętrzne cechy płciowe oraz kształt linii papilarnych na dłoniach i stopach. Głowa ma około 2 cm średnicy, zaczynają rosnąć paznokcie. 10. 13.12.2007 W 66 dniu mija ¼ ciąży. W 10 tygodniu - kiedy przypada 3 brakująca miesiączka - najczęściej zdarzają się poronienia samoistne. 11. 20.12.2007 Dziecko waży 9,5 grama i osiąga 6 i pół centymetra długości. Rozwijają się jego struny głosowe. Wątroba wydziela żółć, a trzustka - insulinę. 12. 27.12.2007 W 12 tygodniu długość płodu od czubka głowy do pośladków wynosi 5,5 cm, do stóp 7 cm a waga około 20 g. Żebra i kręgi kostnieją, a nerki rozpoczynają produkcję moczu. 13. 03.01.2008 Dziecko waży 28 gramów i mierzy 9 centymetrów. Twoje dotychczasowe ubrania zaczynają być wyraźnie za ciasne. 14. 10.01.2008 Dziecko wykazuje dużą aktywność ruchową - kręci głową, porusza i zgina swoje rączki i nóżki. 15. 17.01.2008 Mózg ma wykształcone bruzdy i zwoje, przykryte korą mózgową. Pojawia się ruchy chwytania. 16. 24.01.2008 Twardnieją kości i wydłużają się nogi. Dziecko trenuje oddychanie, choć na razie jego płuca \"wdychają\" płyn owodniowy. 17. 31.01.2008 Dziecko ma 16 cm długości i waży 200 gramów. Na palcach rączek pojawiają się linie papilarne. 18. 07.02.2008 Na głowie zaczynają wyrastać włosy, niedługo pojawią się brwi i rzęsy. Szybko rozwijają się zmysły, gdyż w mózgu wykształcają się komórki nerwowe odpowiadające za ich \"obsługę\". 19. 14.02.2008 Dziecko szybko przybiera na wadze, połyka wody płodowe, ćwicząc układ pokarmowy. Rozróżnia już podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. 20. 21.02.2008 Dziecko waży ok. 400 gramów, ma ok. 25 cm długości i słyszy już głośne dźwieki. 21. 28.02.2008 Dziecko uczy się przebywania w stanie snu i czuwania. Na sen przeznacza prawie 20 godzin na dobę. 22. 06.03.2008 Dziecko waży już prawie pół kilograma, ma bardzo czuły słuch, w płucach rozwijają się naczynia krwionośne, przygotowujące je do oddychania powietrzem. Wcześniaki urodzone w tym czasie mają ok. 85% szans na przeżycie. 23. 13.03.2008 Dziecko waży już ponad 500 g i ma około 32 centymetrów. Jest już w pełni ukształtowane, choć ma jeszcze niewielką ilość tłuszczu i wrażliwą skórę. 24. 20.03.2008 Dziecko waży 500-700 gramów i ma około 35 cm. Postępuje rozwój układu nerwowego, wytworzają się niektóre odruchy bezwarunkowe. Dziecko po raz pierwszy otwiera oczy. 25. 27.03.2008 Powinnaś czuć co najmniej 10 ruchów na godzinę. Dziecko szybko rośnie, szkielet kostnieje, wytwarzają się wiązadła stawowe, pod skórą zaczyna gromadzić się tłuszcz. 26. 03.04.2008 Rozwija się mózg dziecka, dokonują się przemiany jakościowe układu nerwowego. Podczas snu dziecka można już wyodrębnić fazę REM - okres marzeń sennych. 27. 10.04.2008 Dziecko waży ponad kilogram i z wyprostowanymi nogami ma ponad 40 cm długości. Wykształcony jest zmysł odczuwania temperatury. 28. 17.04.2008 Dziecko ma już prawie 45 cm długości, szkielet twardnieje, dojrzewają mięśnie i płuca, wykształcony jest zmysł węchu. Poród przeżywa ok. 90% wcześniaków. 29. 24.04.2008 Dziecku rosną paznokcie, otwiera też i zamyka oczy, otoczone rzęsami i brwiami. 30. 01.05.2008 Dziecko waży już prawie 2 kg i niewiele różni się od noworodka. Nie wykonuje bardzo gwałtownych ruchów - raczej się wierci, bo brakuje mu już miejsca. 31. 08.05.2008 Maluch waży ok. 2 kg, jego skóra zmienia kolor z czerwonego na różowy a wątroba zaczyna gromadzić żelazo. Serce bije indywidualnym rytmem. 32. 15.05.2008 Jeśli to chłopiec, to jego jądra zeszły już do worka mosznowego. W czasie czuwania dziecko ma otwarte oczy, zamyka je na czas snu. Meszek płodowy został całkowicie zastąpiony grubą warstwą mazi płodowej. 33. 22.05.2008 Gromadząc tłuszcz dziecko szybko przybiera na wadze - waży ok. 2,5 kg. Płuca są przygotowane do podjęcia trudu oddychania powietrzem. 34. 29.05.2008 Dziecko ma już prawie 50 cm długości i jest mu bardzo ciasno - twój brzuch niemal przez cały czas faluje, przybierając różne kształty. 35. 05.06.2008 Dziecko ma ok. 50 cm długości i waży prawie 3 kg. Dziecko jest już prawie w pełni rozwinięte. 36. 12.06.2008 Dziecko przybiera na wadze ok. 30 gramów dziennie. Możesz odczuwać ucisk w podbrzuszu - to dziecko zaczyna \"ustawiać się\" do porodu. 37. 19.06.2008 Dziecko jest już w pełni dojrzałe a w jego jelitach znajduje się tzw. smółka - pierwszy stolec noworodka. 38. 26.06.2008 Kilka lub kilkanaście dni przed porodem może odejść czop śluzowy - jeśli jest różowy lub ze śladami krwi - poród może się odbyć w ciągu najbliższych 24 godzin. 39. 03.07.2008 Poród - ale tylko ok. 5% kobiet rodzi dokładnie w 267 dniu ciąży. Przeciętny noworodek ma ok. 50 cm długości i waży ok. 3,4 kg.

Gość ULECZKA
dziekuje stokrotko za odpowiedz,mam jeszcze jedno pytanieczy to nie dziwne w tamtym roku doslownie o tej samej porze 8.11.2006. stwierdzono u mnie ciaze ,a dnia 21.11.2006 niestety poronilam .caly rok sie staralismy i nic ,a tu nagle ten sam okres te same daty czy to nie dziwne ,obliczylas mi za co dziekuje ,teraz odczuwam bole jajnikow i w dole brzucha czy powinnam juz isc do lekarza czy to jeszcze za wczesnie.caly czas mysle i sie gnebi mam obawy dziekuje i pozdrawiam

Uleczka witam, ja miałam podobną sytuację, moja ciąża obumarła w 12 tygodniu. Lekarz powiedział że jak zajdę znowu w ciążę to mam natychmiast do niego przyjść zaraz po zrobieniu testu. Po 9 miesiącach od tamtej straty, zaszłam w ciążę, test zrobiłam 5 dni po braku miesiączki, 2 dni potem byłam już na wizycie lekarskiej gdzie lekarz wiedząc jak się skończyła poprzednia ciąża przepisał mi duphaston na podtrzymanie. Zrobił usg dopochwowe gdzie już widać było maleńki pęcherzyk i 2,5 mm zarodek który pulsował. Dziś mam Wojtusia. Tym razem Uleczka będzie napewno wszystko dobrze. Głowa do góry. Do lekarza wybierz się z dobrym sprzętem żeby mógł już coś zobaczyć, usg musi być dopochwowe bo przez brzuszne niczego nie zobaczy. Pozdrawiam nie martw się i dołącz do topicu lipcówek 2008

Bóle jajników i bóle brzucha takie jak na okres są zupełnie normalne. Zaniepokoić powinny cię bóle ostre brzucha oraz brązowa wydzielina. Możesz czuć też kłócia w środku, mogą boleć piersi, mogą wystąpić mdłości, możesz być płaczliwa. Koniecznie bierz kwas foliowy (koszt ok . 7 zł) jedna tabletka dziennie. A inne witaminy przepisze ci lekarz po 3 miesiącu. Gdy nie jesteś pewna to zrób badanie beta HCG w laboratorium i będziesz wiedzieć czy ciąża rośnie.

Gość ULECZKA
dziekuje jeszcze raz mamy tu lekarza z takim sprzetm dzis zrobie sobie termin bo chyba zwariuje musze sie upewnic bo przecierz testy mogly sie mylic ,nie mam tu nikogo z kim moglabym na ten temat pogadac jeszcze raz dziekuje

uleczka test ciążowy napewno się nie pomylił, zamów wizytę na poniedziałek bo im dalej tym większa szansa że lekarz zobaczy na monitorze maleństwo :) Pozdrawiam jak będziesz po wizycie to daj znak jak poszło. Nie przejmuj się czuję że będzie dobrze :)

Gość link3333333
hej mozecie wyłac link tej stronki z opisem?

Gość link3333333
zrobiłam taka kalkulcje ale napewno nie mozna temu wierzyc, ja bym wierzyła w 50 % , poniewaz mi na usg wyszło tydzien róznicy miedzy pradopodobnym zapłodnieniem (gdzie cykle mam ok. 32-dniowe) to raczej nie powinno dojsc do zapłodenia wg. wskazan usg ,nie wiem ile tez takie usg moze sie myllic.

Gość link3333333
poza tym dodam ze róznie są podawane na necie wymiary fasolki i odpowiadjący temu tydzien, moja fasolka niby wg. usg 8 t.c. ma 2 cm, a na innym usg 2 dni wczesniej robionym 1,57 cm, wiec widzicie ciezko trafic na netowe normy i wałsciwy tydzien. w 4 tyg moj pecherzyk miał 0,7 mm. natomiast u moje kolezanki facolka w 7 t.c miała 1,5 cm.

bierz pod uwagę że przy tak wczesnej ciąży ginekolog mierzy pęcherzyk ciążowy a nie zarodek w środku bo go się poczatkowo nie da zmierzyć. Natomiast twoja kolerzanka w 8 tygodniu miała mierzoną fasolkę a nie pęcherzyk w którym fasolka się znajduje, bo jak już widać fasolkę to ją się mierzy a nie otaczający ją pęcherzyk więc wszyskto ok. Ja 2 lata temu opierałam się wyłącznie na tym kalkulatorze i wizytach u lekarza, różnica między wychodziła zaledwie tydzień czasu.

Gość link3333333
no i rózne są normy fasolek. mi włąsnie tez nie zgadza sie mniej wiecej o tydzien.

Gość uleczka
mam pytanie do link 33333333. w ktorym tygodniu ciazy bylas u lekarza ,kiedy lekarz morze stwierdzic najwczesniej ciaze

Gość link3333333
uleczka jak byłam na usg to lekarz mi powiedział ze wg. wielkosci pęcherzyka (0,7 mm) to ok 4 t.c lub 4,5 nie miał tak dokładnego usg pozniej poszłam do innego lekarza i tam juz było porządne usg ale to było kiedy byłam w 8 t.c tylko ze tez mi sie troche nie zgadza (około tydzien) , wiec nie wiem juz co mam o tym myslec.

Gość link3333333
a i u mnie nie było jeszzce widac zarodka, nie wiem moze to usg jakies byo przedpotopowe

Gość link3333333
znalazłam jeszzce fajna stronke, po lewej stronie jest przybornik kobiety i kalkulator mozna podpatrzec co sie zmontowało chłopca czy dziewczynke:) http://piekielko.info

Gość uleczka
czesc dziewczymy dopiero wstalam .co u was ,mi jakos dziwnie brzuch mnie pobolewa a dzis do pracy musze pozdrawiam ,link333333 morze podasz mi nr gg to morze popiszemy sobie zkoro jestesmy prawie w tej samej wysokosci ciazy

Gość link333333
uleczka na kiedy masz termin? bo ja pocz atek czerwca niby 6:)

Gość uleczka
link3333 masz nr gg moze na gg popiszemy,co....ja jeszcze u lekarza nie zylam bo chyba za wczesnie ,ale wedug kalkulatora jestem w 6 t.c liczac od pierwszego dnia miesiaczki i termin mi wypada na lipiec

Gość uleczka
czesc dziewczyny co u was slychac.ja bylam wczoraj u lekarza .przypominam ze okres mialam 8.10 lekarz zrobil mi usg dopochwowo i powiedzial ze ciaza jest malutka ze widac dopiero tom otochke,pechezyk,i kazal mi przyjsc 29.11 czy wszystko jest ok

Gość martulek22
uleczko juz. sloro jestes w 6 tc. ja juz u gin bylam w I dniu spozniajacego sie okresu:P wiec idz, juz idz lepiej :)