Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaaniepokojona....

środki przeczyszczające - uzależnienie

Polecane posty

Gość zaaniepokojona....

wiem, że to głupie pytanie :) ale kochane pomóżcie. jak szybko można uzależnić się od środków przeczyszczających? np. od xenny. Czy zażyte 4 tabletki to już duża przesada i jest ryzyko, że jelita zdążyły się już rozleniwić ?

Gość Pan-dora
Kochanie to brzmi jak bulimia, bo bulimia to nie tylko wymioty, to tez przeczyszczanie się. Wszystko zależy od kiedy to robisz.

Gość aaajaaa
Kazdy organizm inaczej reaguje. Kazdy czlowiek inaczej stosuje :) Ja pilam figure przez kilka lat. Teraz przerzucilam sie na senes, bo jest tanszy. Czasami pije codziennie wieczorem, innym razem przez tydzien w ogole. Nie mam problemow z wyproznianiem jesli nie wypijje senesu, a pije go jesli np jestem obzarta jak swinka, albo jak zjem fasolke, kapuste itd.

ja piję xennę ekstra maksymalnie dwa razy dziennie,bałam sie ze sie uzależniłam i na jakis czas odstawiłam. Warto zrobic sobie przerwę parę dni, a póżniej znowu

Gość Pan-dora
Do rozpoznania bulimii konieczne jest stwierdzenie wszystkich wymienionych objawów: stałe zaabsorbowanie jedzeniem i niepowstrzymane pragnienie lub poczucie przymusu jedzenia; nawracające epizody przejadania się, polegające na pochłanianiu olbrzymich ilości jedzenia w krótkich odstępach (co najmniej 2 razy tygodniowo w ciągu trzech miesięcy); przeciwdziałanie przybieraniu na wadze; pacjentka stosuje w tym celu co najmniej jedną z następujących metod: prowokowanie wymiotów, nadużywanie środków przeczyszczających, okresowe głodówki, przyjmowanie leków tłumiących łaknienie, preparatów tarczycy lub środków moczopędnych; chora ze współistniejącą cukrzycą może zaniechać przyjmowania insuliny; chorobliwa obawa przed otyłością; chora określa nieprzekraczalne granice masy ciała, znacznie poniżej przedchorobowej czy optymalnej według lekarza; często, choć nie zawsze, w przeszłości miał miejsce epizod jadłowstrętu psychicznego, okres dzielący te dwa zaburzenia wynosi od kilku miesięcy do wielu lat; poprzedzający epizod jadłowstrętu był pełnoobjawowy lub przebiegł w łagodny sposób, z umiarkowanym spadkiem masy ciała i/lub przejściowym zatrzymaniem miesiączek. Tak więc spytaj sama siebie czy to Cię dotyczy. Przytoczyłam fragment ze strony : http://209.85.129.104/search?q=cache:oHXm8RWYAzgJ:www.ipz.edu.pl/index.php%3Fdz%3Dslownik%26op%3Dspis%26id%3D766+bulimia&hl=pl&ct=clnk&cd=8&gl=pl&lr=lang_pl