Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daga30

KAPROGEST-CZY KTÓRAŚ GO BIERZE?

Polecane posty

Gość daga30

Witajcie przyszłe mamusie i nietylko!Mam pytanie,czy któraś z Was moze bierze kaprogest w zastrzykach.pytam bo ja po tym jak trafiłam do szpitala w 27/28 tyg.(obecnie 32 tc)biorę go raz w tygodniu i tak do końca ciązy.Znajoma pielęgniarka powiedziała mi ,że po nim rodzi się bardzo ciężko i zazyczaj po termine,ciekawe czy to prawda?szczerze mówiąc trochę się boję.

zastanawiam sie po co bierzesz Kaprogest w 30tyg ciąży, przeciez to jest Progesteron, czy masz jakies krwawienia, plamienia, masz za niski poziom Progesteronu, czy jak? W 30tyg. ciąży łozysko juz jest dawno wykształcone i to ono przejmuje produkcje Progesteronu, jeżeli naprawde musisz brac Progesteron to moze niech lekarz lepiej zapisze ci Duphaston albo tańszą Luteinę, ja brałam Kaprogest od 6tc do 10tc, oprócz tego brałam Duphaston, po 10tc przeszłam tylko na Duphaston, powiem ci ze lewy pośladek to mnie boli do tej pory, a jestem juz w 20tc, nie mówiac o tym ze jedna pielegniarka w szpitalu tak mi sie nieszczęśnie wbiła z igłą ze fragment od pośladka do połowy uda mam ograniczone czucie, te zastrzyki sa bolesne i ohydne

Gość katarzynka _76
hej ta pielęgniarka ci chyba powiedzila coś nie tak ja brałam ten lek w zastrzykach co 3 dni od 6miesiąca ciąży do końca tak jak Duphaston i jakoś nie odczuwałam tego źle a potem miałam jeszcze krążek ale mimo wszystko mamy zdrowa córeczkę skonczyła 10 miesiac więc myśle ze te leki nie sa złe a jak trzeba brać to trudno zaznaczam ze nie chciało mi sie jeździć na zastrzyki do przychodni dawał mi je mąż i nawet nie bolało az tak pozdrawiam kasia

Gość katarzynka _76
sorki od 8 tygdnia do 6 miesiąca a nie od 6 miesiąca do konća pomliło mi sie ale prostuję zaraz pozdrawiam raz jeszcze pap

Gość daga30
kaprgest biorę na podtrzymanie ciąży,w 27/28 tyg trafiłam ze skurczami do szpitala,początkowo brałam co 3 dzień,a teraz raz w tygodniu,jeśli chodzi o duphaston to brałam od 9 do20 tyg.

Gość /lączenie tematów/
Temat: kaprogest - czy ktoras wie? 10:11 kahja25 kaprogest biore co tydzien od poczatku ciazy jestem teraz w 24 tygodniu i lekarz powiedzial zebym nie brala... boje sie przestac, caly tylek mam siny ale wolalabym go brac do konca i byc spokojna.. boje sie ze tylko dzieki niemu wszystko jest ok* co wlasciwie daje ten kaprogest??? 10:17 luckylady Podobno to skoncentrowany duphaston i najczęściej stosuje się go na podtrzymanie ciąży w 1 trymestrze. M. in. przyspiesza wchłanianie ewentualnych krwiaków w macicy. 10:23 kahja25 lucy dzieki no wlasnie krwiaka mialam;/ pocieszam sie ze lekarz wie co robi i ze hormony ktore zawiera kapogest sa juz niepotrzebne bo produkuje je lozysko samo od 18 tc... ale i tak sie boje 10:32 luckylady Dokładnie, a mi nawet gin powiedział, że krwiaki są dość powszechne, ale najgroźniejsze dla dziecka właśnie na etapie zarodkowym, gdy nie jest on jeszcze wyposażony w łożysko, czyli do ok.11 t.c. Brałam kaprogest 1 x w tygodniu od 7-12 t.c. dla maleństwa! Nie stresuj się, napewno wszystko jest ok! 10:34 kahja25 10:34 kahja25 rozpedzilam sie tam wyzej dzieki lucky pozdrawiam 10:45 kasik26 to ja jeszcze od siebie...ja brałam duphaston (czyli ta sama substancja co w kaprogescie-progesteron) i tez miałam takie obawy jak Ty..Lekarz mi powiedział ze bym musiała zjadac 2 opakowania duphastonu dziennie by dawka progesteronu była wyzsza od tej co produkuje moj organizm Nic sie nie martw..teraz juz masz tyle hormonu ze bedzie tylko dobrze Pozdrawiam Per aspera ad astra.. http://bd.lilypie.com/cV5Op1/.png Będzie córeczka Oleńko..czekamy na Ciebie Słoneczko 10:48 kahja25 kasik dzieki bardzo duphaston tez bralam przy odstawianiu mialam podobne schizy... ale pocieszalam sie ze zostal mi kaprogest a kaprogest poodbno ma duuuzo wieksze stezenie tego hormunu co duphaston... nie no musze byc dobrej mysli poza tym wyczytalam gdzies ze podawanie kaprogestu po 18 tc jest bez sensu.. no ale paranoja mi zostala i robi swoje

na skurcze to ty powinnas dostac Fenoterol a nie Kaprogest

Gość daga30
Moje pytanie dotyczyło raczej jak się rodzi po tym leku,czy cięzko i po termine?Zastosowanie kaprogestu i fenoterolu znam(jestem farmaceutą)Kaprogest działa też trochę rozlużniająco(w póżniejszej ciązy)Skurcze miałam tylko w tym dniu jak trafiłam do szpitala,długość szyjki bez zmian,zero rozwarcia,nie zagrażał mi poród przedwczesny.

Gość daga30
Może żle się wyraziłam ,ja go biorę na podtrzymanie ciązy,raczej na wszelką ewentualność.,pozdrawiam.

Gość ddomka
jestem w 7 tygodniu ciąży i Kaprogest biorę raz na dwa tygodnie poki co ponieważ , grozi mi poronienie,dlatego że poroniłam już trzy ciąże,a ta jest 4.oprócz tego biore Duphaston 2*1 i asmag 1*1 +folik +no-spe 3*1.a kaprogest to lek hormonalny tak jak duphaston z tym że jest silniejszy i tamuje polamienie,krwawienie z dróg rodnych.Nic natomiast nie słyszałam złego o tym leku...pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie.Beata

Ja kaprogest też brałam od 5 do 10 tc. Później duphaston, a teraz od tygodnia bo mam skurcze biorę fenoterol i isoptin na podtrzymanie. Jestem w 21 tc.

Gość orrri
witajcie, ja bralam Douphaston od poczatku ciazy, najpierw 3x1, pozniej 2x1 do 20 tc. Jestem w 21 tc i lekarka zmienila mi Douphaston na Kaprogest 1 raz w tygodniu. Niestety od grudnia mam rozwarcie szyjki 0,5 cm zewnetrzne a tydzien temu lekarka stwierdzila dodatkow skrocenie szyjki. Martwie sie. Czy sadzicie, ze powinnam skonsultowac sie jeszcze z jakims innym lekarzem? Te wszystki srodki zapobiegawcze w postaci Douphastonu sa dlatego, ze w styczniu 2008 mialam zabieg po stwierdzonym poronieniu zatrzymanym. teraz tez w 6tc trafilam z plamieniami do sziptala.

Gość Alicja79
Witam. Jestem w 26 tyg. ciąży, od 16 tyg. biore co 3 dni Kaprogest i waślnie dowiedzialam sie że podobno dzieci rozwijają się nie tak jak powinny. Nie wiem czy to tylko jakieś "ploty", czy faktycznie coś w tym jest, ale dalo mi to do myślenia i musze wypytać lekarza :-(

Gość ddomka
Z tego co mi wiadomo Kaprogest bierze się do momentu aż nie wytworzy się łożysko czyli gdzieś do ok.20 tc. Kaprogest zawiera progesteron który jest niezbędny do wytworzenia łożyska.Jeśli łożysko się wytworzy już, oganizm sam wtedy produkuje ten hormon tzw progesteron.Więc dziwię się lekarzom którzy zalecają używanie Kaprogestu od początku do końca ciąży...Jeśli chodzi o poród i rozwijanie się dziecka to przebiega to normalnie,czyli tak jak powinno być.Nie słyszałam o żadnych strasznych porodach związanych z przyjmowaniem Kaprogestu...Pozdrawiam

Gość Alicja79
Dziękuje za informacje. Pozytywne! przynajmniej mniej sie bede martwić - chyba. Musze porozmawiać z lekarzem na temat tych zastrzyków, bo wlaśnie zmienilam lekarza a te zastrzyki mam od poprzedniego lekarza a w zasadzie po pobycie w szpitalu z powodu plamień. Ja mam wrażenie że lekarze się poprostu asekurują tymi zastrzykami, żeby mieć czyste "konto" w razie poronienia, a w szczególności jak chodzi się do rejonowej przychodni, a nie na prywatne wizyty. Pozdrawiam

Gość anna9
Witam; dziewczyny czy może któraś z Was jeszcze ten Kaprogest? Pilnie potrzebuje, a w aptekach jest już nieosiągalny :(

dwa m-ce temu jak załatwiałma to były jeszcze ostatnie opakowania Kaprogestu w aptece w: Andrychów-ul.Krakowska 138 tel.33 870 20 77 Sulejówek -ul.11.listopada 87 tel.22 783 16 60 Zielonki - ul.Lipowa 2a tel.22 7718166 W Niemczech i Austrii jest w każdej aptece dostępny tylko pod inną nazwą "Depot" i kosztuje nie 12zł za 5amp. tylko w przeliczeniu na złotówki 160zł...