Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zajaczkownnna

kiedy sie daje prezent na zajaczka ? w sobote ?

Polecane posty

Gość zajaczkownnna

jw ;p

Gość pioseeneczki suka m
od 300 lat

Gość pioseeneczki suka m
sluchaj.. sa regiony w ktorych ta tradycja obowiazuje , i takie ktore jej nie znaja.. i nie chodzi u o wielkie prezenty tylko male drobne upominki od zajaczka..

Gość U mnie jest tak ze prezent
lezy w kapciach kolo lozka w niedziele rano :) Trzeba w nocy wstac i wtedy gdy wszyscy jeszcze spia podlozyc prezent! Co prawda nie sa to takie drogie prezenty jak na Wigilie ale zawsze jakies slodycze czy maly drobiazg dla dzieci :)

Gość balzakowskie lata
nie przesadzaj, od kiedy prezenty na Wielkanoc i to w dodatku od zajączka? Co ma zajączek do Wielkiej Nocy? Symbolem jest baranek a nie zając. Ludziska, nie dajcie sie wkręcić w sprzedawanie kolejnych świąt. To święto ZMARTWYCHWSTANIA. "Katole" są be, ale ich największe święto...jeśli da się na nim zarobić to trzeba koniecznie skomercjalizować. A zajączek? cóż, na coś trzeba przetopić czekoladowe mikołajki, które nie poszły w poprzednie święta.

A u rodziny na wsi jest taki zwyczaj, ze prezenty sa pochowane w roznych miejscach na podworku (ze niby zajaczek je porozrzucal ;) ) i dzieci same musza je po sniadaniu znalezc :) Bynajmniej maja co robic :)

no możliwe, że to zwyczaj protestancki czy z innych regionów wiem, że w Niemczech jest taka tradycja, czekoladowe jajka pochowane w ogródkach - dla dzieci ale u nas to nie słyszałam

W ogole Was nie rozumiem. Mam juz 22 lata i praktycznie od zawsze znajdowalam w kapciach slodycze!! Jaki to nowy zwyczaj?? Jaka komercja?? Ma byc milo i tyle :)

Gość Alexxxa
Taki zwyczaj obowiązuje na Ślasku od zawsze i nie jest to żadne skomercjalizowanie. Właściwie do tej pory nie wiedziałam, że nie wszyscy dają prezenty. U mnie w rodzinie zawsze chowało sie prezenty i rano w niedzielę dzieci szukają po mieszkaniu.

Gość mangooo
Mam teraz rodzine w Trojmiescie i tam robia sobie drobne upominki, u mnie w Krakowie nie ma tego zwyczaju, wiec zalezy to od regionu Polski.

Ja jestem z Gdanska, nie wiem czy wszystcy ale wiekszosc dostaje prezenty! I tez nie wiedzialam, ze nie wszedzie tak jest :) Ale to nie powod by na nas naskakiwac. To ze Wy nie praktykujecie tego zwyczaja to nie znaczy ze nikt tego nie robi!

Gość balzakowskie lata
A skąd wy macie tego zająca? Nasz baranek nie nosi prezentów. Jescze kilka lat i dzieciom będzie sie wpierać że Wielkanoc to jakieś święto wiosny

Gość jejku jak Ty sie czepiasz
No i co z tego, ze zajaczek a nie baranek?? :O Porozgladaj sie dookola nawet na swiatecznych kartkach sa zajaczki, w szkole rysuje sie oprocz barankow, kurczakow tez i zajaczki!! W ogole nie rozumiem w czym masz problem :O

Gość jejku jak Ty sie czepiasz
Mistrzu masz racje, ze cos z tych zaborow nam zostalo :D ale to jest taki mily zwyczaj i nie rozumiem oburzenia "balzakowskie lata". Troche wiecej tolerancji!! :)

Też lubię ten zwyczaj :) W mojej rodzinie istniał od zawsze, choć rodzice nie byli protestantami. Kiedy pogoda była ładna, chowało się prezent w ogródku a nie w domu. Teraz robię prezent dla dziecka i go chowam, a reszcie towarzystwa wręczam :) Trochę się rozpędziłam z tymi prezentami, ale co tam, w końcu - jak ktoś napisał - ma być miło ;) Wesołych Świąt :)

Gość balzakowskie lata
Już jest schizo z tymi zającami. W ofierze składano baranka a nie zająca a w piśmie świętym nie masz słowa o zajączku ofiarnym. Stąd właśnie baranki. Od baranka składanego w ofierze.

Gość waikiki
widze, że niektórzy mają jakiś problem. Tam gdzie jest ta tradycja, to niech trwa, bo jesli może byc miło, to czemu to niszczyć. Reszta niech się odczepi, uszanuje i żyje po swojemu. U mnie też zajączek od zawsze prezenty przynosił i choc były to zawsze drobiazgi, to jednak miłe jest zawsze uczucie niespodzianki. I nie piszcie, że to wmawianie święta, bo zajączek jest bardzo starym zwyczajem. Jak ktoś jest sknera i dzieciom czekoaladowego jajka żałuje, to niech siedzi cicho i się nie udziela... ...sorry, ale musiałam. Bo kurde co to za problem wydać złotówkę czy dwa na kawłek słodkiego dla dziecka i zrobić mu frajde, gdy musi tego samo poszukać??? Nie rozumiem tych co "wstali lewą nogą"!

nie rozumiem problemu :o Mam rodzine na Śląsku, u nich odkad pamietam zajaczek w niedziele rano rozrzucał słodycze po domu i dzieciaki szukały zawzięcie :D U mnie z kolei w rodzinie prezenty na gwiazdkę przynosił aniołek, a nie św. Mikołaj.

Gość Umniejesttakze
W sobotę popołudnie lub wieczorem :)

Gość Lubuskie
U mnie w niedziele po śniadaniu Wielkanocnym dzieci idą z koszyczkami na ogród i szukają prezentów (słodycze i drobne upominki) od Zajączka pochowanych w trawce albo pod krzaczkiem. Zwyczaj ten znali już moi pradziadkowie i my też tą tradycje przekazujemy dalej.