Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plok

kruche ciasto-czy ktos moze podac przepis?

Polecane posty

Gość plok

slyszalam, ze powinno dawac sie make krupczatke i maslo, ale ile tego? podajcie tylko prosze w jakis ilosciach na szklanki lub lyzki bo ja nigdy nie wiem ile dkg maki jest w szklance

Gość Hmm no nie wiem
w szklance jest 17 dag maki;):)

Gość plok
no tak, ale przeciez maka pszenna, krupczatka czy ziemniaczana ma inna wage tzn jedna jest ciezsza inna lzejsza kto podzieli sie przepisem na kruche?

ja nie daje maki krupczatki tylko zwykła... Składniki: 3szkl.mąki pszennej 1szkl cukru i , kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 żółtka 1jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany(w razie potrzeby dodać) Wszystkie składniki wsypać do miski i wygnieść ciasto. ciasto powinno być twarde – nie kleiste. Ciasto włożyć na 45 min do lodówki.wyłożyć na uprzednio posmarowaną blachę . Piec ok. 30min. w temp. 180 stopni

250 g masła roślinnego 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru pudru 4 - 6 zółtek Zalezy od wielkości jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Maka na stolnicę, w dziurkę włożyć zimne masło, wsypać cukier puder i proszek do pieczenia i cukier waniliowy i posiekać nożem tak żeby się wszystko połączyło, potem do tego wbić żóltka i wyrobić rękami. Włożyć w chłodne miejsce na ok 1 h albo zamrozić w zamrażalniku i do pieczenia zetrzeć na tarce. To jest przepis mojej mamy i zawsze wychodzi pyszne kruche ciasto. I na każde 1/2 kg mąki zawsze dajesz 250 g masła

Gość plok
pluszka a ja slyszalam, ze kruche robi sie bez proszku do pieczenia. Ja chce zrobic z tego ciasta mazurki, jak myslisz lepiej z proszkiem czy bez?

można bez ale moja mam i ja zawsze dodajemy odrobinę proszku wtedy ciasto jest takie jakby lżejsze A z tego przepisu wychodzi prawdziwie kruche ciasto zawsze robimy takie na szarlotkę i na babeczki z masą śmietankową

Gość plok
nie mam tylko masla roslinnego-mam zwykle ale chyba moze byc dzieki za przepis

Gość prosba do Pluszki25
prosze o podanie przepisu na mase smietankowa do babeczek.

nie ma sprawy: Przepis na krem śmietankowy do babeczek 1/2 l mleka tłustego albo śmietanki 1-2 jaja 2 żółtka ok 15 dag cukru, 2 dag mąki ziemniaczanej 1/3 laski wanilii lub cukier waniliowy zagotować mleko lub śmietankę, jaja i żółtka utrzeć z cukrem, tłuczoną wanilią mąką ziemniaczaną. do utartych żółtek zlewać cienkim strumieniem wrzący płyn wymieszać. Ubijać trzepaczką na parze aż zgęstnieje. Krem ostudzić i wkładać do foremek napełnionych ciastem (nie za pełno) przykryć krążkami ciasta obciskając brzegi.

Gość dzieki Pluszaczku bardzo.