Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zapytywajka

Czy upośledzenia psychiczne/ niedorozwój są dziedziczne??

Polecane posty

Gość Zapytywajka

Mam w rodzinie ciotkę (siostrę taty) która jest lekko upośledzona. Nie wiem dokladnie jaki to rodzaj upośledzenia. Zastanawiam się czy moze to byc dziedziczne. A dokladnie czy mogą to (nie daj Boże) odziedziczyć moje dzieci. Zna się ktoś na tym?

Gość choroby psychczne są
dziedziczne- nerwica, depresja, schizofrenia itp ale chyba nie upośledzenie :o

Gość Zapytywajka
No właśnie ja sie na tym kompletnie nie znam, więc pytam

Gość Znalazłam coś takiego
Choroby psychiczne nie są dziedziczone, chociaż wiele osób się tego obawia. Nie dysponujemy wyczerpującą wiedza na temat genetyki wszystkich chorób psychicznych. Mówi się jedynie o dziedziczeniu pewnych predyspozycji do reakcji na stres w pewien określony sposób. W przypadku schizofrenii, istnieje większe ryzyko zachorowania w rodzinie, w której choroba ta już istnieje. Ryzyko to oceniane jest na 5 – 15-krotnie większe niż w populacji ogólnej. Podobne ryzyko zachorowania u bliźniaka jednojajowego osoby chorej wynosi 48%. Podobne ryzyko występuje w przypadku dziecka obydwojga chorych rodziców - 46%, natomiast gdy jedno z rodziców jest chore wynosi ono tylko 17%. źródło: http://www.odnalezcsiebie.pl/przew.asp?por=4

Gość no dobra ale jeśli ktoś
choruje na nerwicę albo depresję, nie jest przecież uposledzony! ! :o chodzi zapewne o zespół downa, może porażenie mózgowe? nie wiem , ale tego się raczej nie dziedziczy

Gość Mi też się wydaje
że upośledzenia umysłowego się nie dziedziczy