Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zielone pomidory

Jak wyjechać za granicę za niewielkie pieniądze?

Polecane posty

Gość Zielone pomidory

Odwieczny problem wydatków na wakacje... Jakie macie sposoby, żeby wyjechać, dobrze się bawić w ciepłych krajach, a nie wydać na to majątku?

Gość autostopem
w plecaku żarcie w puszkach, lekarstwa, ciuchy (nie za dużo, bo sama dźwigasz), jak ktoś umie grać na instrumencie, malować itp, to po drodze da się zarobić i nie pierdziel, Ewo, że się nie da, bo dla chcącego nic trudnego

Przez ocean czy na jakąs wyspę - ciepłe kraje - to stopem za bardzo sie nie da, nie uważasz?

Gość autostopem
ciepły kraj to dla mnie już np. Hiszpania - jasne, że jak ktoś marzy o Afryce czy Nowej Zelandii to musi mieć kasę na przelot, ale na terenie Europy naprawdę da radę podróżować bez dużych pieniędzy :)

Gość Patricjoza
Ja jeżdżę z biurami, łapię najtańsze oferty z last minute, hotele 3*, czasem 2* (tylko się przespać). Lot jest wtedy tańszy. Już byłam dzięki temu w Egipcie i Bułgarii :)

Gość jeżeli za ro wejdziemy
do strefy schengen to w ogóle po europie będzie prościutko

Gość Bez pieniedzy ...
to mozna posiedziec w domu, a za male pieniadze to mozesz zwiedzić twoje okolice :) tez warto ...

Gość niby mozna niby nie
do Hiszpani stopem , spac gdzies pod chmurka , jesc z puszki , kapac sie w morzu . Spróbuj moze bedziesz sie dobrze bawic ?

Zielone pomidory...a ile to dla Ciebie nie wydac majątku? Czy np. 1000 zł za tydzien z przelotem? Za tyle to się da , ale plus kieszonkowe.

ja w zeszlym roku polecialam po raz pierwszy na last minute do turcji na 2 tyg. baaardzo udany wyjazd. w sumie kosztowal ok. 1600zł za 2 osoby. trzeba byc tylko przygotowanym, tzn. spakowanym bo moze sie okazac ze wylot np. pojutrze. no i po'siedziec w ogloszeniach' pare dni az trafi sie jakas okazja

Gość Zielone pomidory
Najlepiej to 1500 zł za osobę na dwa tygodnie bez żadnych dodatkowych opłat :) Nie wiem, na ile to jest marzenie ściętej głowy, nie znam realiów. Byleby tak zakombinować, żeby się w tym wybranym państwie znaleść, mieć gdzie spać i co jeść, a przy tym zwiedzać sobie do woli.

Gość Enir
To się da zrobić, tak myślę. Bierzesz większe biuro, bo mają zawsze taniej, hotel 3*, wyżywienie HB, najlepiej jakieś last minute i powinnaś się w tej kwocie zmieścić.

Gość dsddsjsdkdjsdlsk
robisz laske co 4 godziny i jedziesz, promem, drogą gdzie chcesz

Gość Enir
Bardzo śmieszne... Jeszcze zapomniałam dodać, że warto sprawdzać przy opisach hoteli, czy są zniżki dla dzieci. Czasami nie trzeba za nie wogóle płacić, albo niewiele, jak w Regency Plaza. Też wychodzi taniej.

Gość tu i tam
Co do tanich wycieczek, to alfa star ma teraz spore promocje z okazji urodzin firmy, na Turcję i Tunezję na pewno. Miałam jechać do Grecji, ale chyba się jednak skuszę na Turcję, głównie przez posty Pariss :)

tu i tam -----> a może GTI? Też mają dobre hotele. Chyba, że wybierzesz objazdówkę - wtedy zobaczysz Stambuł ;)

Gość jakos sie dostac na duze
lotnisko do Niemiec alkbo Amsterdamu i czekac na last minut - bywa taniutko. A potem juz sa niektore kraje b tanie np Nepal, Tajlandia, Indie

Gość miniakara
Ashley 2 tyg.za 2 osoby i to samolotem z wszelkimi opłatami,jakos w to nie moge uwierzyc.gdzie byłas?

No ja w zeszłym roku w czerwcu z lasta zapłaciłam za tydzień 940 zł hotel 3+ all inclusive. Ashley powiedz z jakiego biura ta Turcja i jaki hotel. A do autorki wątku. Za 1500 zł możesz dostac Egipt - najlepiej w listopadzie, wtedy to na 2 tyg nawet za ta kasę. Na pewno Tunezję - bo to już taniocha totalna, ale kraj taki sobie. Turcję również jak widać - najlepiej czerwiec i wrzesien.

Gość tu i tam
Objazdówka, no może, może. Ale ja strasznie leniwa jestem ;) Po roku w robocie, gdzie cały dzień jestem na nogach praktycznie, łażenie jeszcze na wakacjach przez dwa tygodnie to dla mnie za dużo. Podoba mi się Oludeniz, wygąda ładnie i zielono. Z alfy trzy lata temu brat do Egiptu leciał i jakoś nie lubię sprawdzać na własnej skórze innych biur :)

Jeśli chodzi Tobie o Oludeniz to i tak GTI odpada. Zastanów się nad tą obajzdówką. Wcale nie jest męcząca. Zwiedzasz sobie 7 dni a później 7 dni odpoczywasz na plaży i nic nie robisz oprócz wieczornych spacerków. W Oludeniz nie zapomnij o paralotni nad laguną ;)

Gość tu i tam
Chodzi Ci o tą "Egejskie skarby"? Trochę czytałam o tych paralotniach, ponoć widoki zapierające dech w piersiach. Tylko trzeba to jeszcze psychicznie przetrzymać i się zdecydować. To wbrew naturalnym popendom przeżycia ;)

🖐️ tu i tam :) Egejskie skarby nie mają Stambułu i dla mnie odpadają w przedbiegach. To miasto trzeba po prostu zobaczyć będąc w Turcji - i koniecznie kupić tam chałwę u Koski ;) Ja byłam na objeździe z Triadą - tanio i przede wszystkim super przewodnik. Dziewczyna z pasją opowiadała o Turcji , częstowała afrodyzjakami, mówiła o tureckich zwyczajach itp. Taki przewodnik to naprawdę udana wycieczka uwierz mi. Ja w Libii mialam takiego przewodnika, ze szkoda gadac i dlatego uważam ten wyjazd za mało udany. W Turcji Triada ma przewodników na 5+. Nie spotkałam się z żadnymi złymi opiniami na ich temat. Jesli zdecydujesz sie na taką wycieczkę to mogę trochę opowiedziec co i jak wykombinowac i nie dac sie wykrecic na pieniadze.

Gość onlyforyou
Dziewczyny, gdzie Wy znajdujecie takie tanie oferty????

Gość tu i tam
Opowiedz, jak się nie dać naciągnąć na miejsu na koszty, w sklepach itp, jak wybierać ew wycieczki fakultatywne, gdzie robić zakupy :) Takie survivalowe wskazówki ;) Wystarczy poskakać po stronkach biur i tam są aktualne promocje. Lub na dużych portalach wakacyjnych. Porównywać i jeszcze raz porównywać.

only for you --> oferty znajduje na stronach biur podróży, porównuje...ja moge zaplanowac urlop z wyprzedzeniem wiec na poczatku roku jade sobie z first minute czyli kupuje w styczniu najpóźniej (zaoszczędzam koło 400 zł porównując z ofertą na dzisiaj) a na jesien jadę z lasta tam gdzie tanio ale zazwyczaj juz na tydzien tylko i na opalanie ;) . Lub odwrotnie maj/czerwiec pobyt a na jesien objzdówka. Jaki kraj Cię interesuje? tu i tam ---->wieczorem napisze cos Tobie bo teraz w pracy nie mam wiele czasu. A zdecydowalas sie na Turcje? poszukaj wątku Turcja-kto byl, tam duzo napisalam :)

Tu i tam ----> Po pierwsze wycieczki : tylko w lokalnych biurach bo dużo zaoszczędzisz. Rezydent na spotkaniu bedzie mówił o tym, że jak pojedziesz na wycieczkę z biurem lokalnym to nie jestes ubezpieczona. To jest totalna bzdura!!!! Nigdzie nie ma takiego zapisu w umowie i jestes ubezpieczona gdziekolwiek byś sie znajdowała i z kim. Biura takie sa usytuowane na głównych ulicach miast i bez problemu znajdziesz takie z polskim przewodnikiem. Wyjeżdżając z hotelu zabierz \"suchy prowiant\" i nie słuchaj ich w recepcji, ze sie nie nalezy bo nie jedziesz na fakultet z biurem z którym przyjechałas. Nalezy sie Tobie bo masz zapłacone za 14 posiłków HB czy all jak tam sobie wybierzesz. TO jest w umowie. Masz zapłacone i jak dadzą Tobie bułke z serem itp to nie zbiednieją. Ewentualnie możesz sobie zrobić kanapki na śniadaniu. Jedzenia generalnie się nie wynosi ze stołówki (boją się o robactwo w pokojach itp. ) , ale są wyjątki. Zależy tez jaki hotel. Ja ostatnio w swoim nawet herbate nosiłam do pokoju i śniadanie koleżance na talerzach bo sie rozchorowała. Lekarz: Sprawdź w umowie na jaką kwotę jesteś ubezpieczona i do jakiej kwoty płacisz sama na miejscu i od jakiej zwracają Tobie całość po przyjeździe. Tzn. : Jeśli zachorujesz (nie życzę) i wezwiesz lekarza( z hotelu lub biura - rezydent powie na spotkaniu), który zażyczy sobie za wizytę 100 E a Twoje biuro zastrzega, że płacisz z własnej kieszeni koszty leczenia do 150 E na miejscu, to niestety musisz to zapłacić. Wtedy wzywasz rezydenta i on musi wypisać formularz, do którego podłacza rachunek za lekarza. Bierzesz oryginał i jak wrócisz do Polski to wysyłasz to pismo do ubezpieczyciela (zazwyczaj Signal Iduna) i w ciagu miesiąca zwracają Tobie te 100 E. Jesli koszty leczenia sa wyzsze niz 150 E nie placisz bo biuro pokrywa juz wszystko na miejscu. Mozesz sie targowac z lekarzem ;) Ja w Egipcie ze 100 E zeszłam na 90 dolców. Signal zwrócił mi bez problemu po miesiącu na konto i to po dobrym kursie. Targowanie: Targuj sie do upadłego. Mow, ze jestes w Turcji juz 2-3 raz i ze znasz ceny. Znasz ten towar. Np. przy zakupie jakiejs bluzy powiedz, ze 2 lata temu kupilas ja za 17 dolców i to stary model i wiecej nie dasz jak 17 w tym roku. Pytaj o ceny w dolach i euro , czasem źle przeliczają i sie opłaca w dolcach. Za złoto lepiej w euro,dobre skórzane torebki DG czy Versace tez. Jak chcesz zrobic zakupy w spozywczym to wymien na liry tureckie w kantorze. Kazdy ma inny przelicznik. Jak zobacza ze duzo ludzi stoiw kolejce to nawet nie zauwazysz kiedy zmienia na wyzszy kurs ;) Jak bedziesz w Stambule to na rejs po Bosforze namów kilka osób i sami jedzcie do portu i tam stoi pełno naciagaczy, którzy pokaża Wam to samo za kilka dolców to co zobacza ludzie z autokaru za 40 E. Jak bylam w 2004 r to rejs po Bosforze od pilotki kosztował 25 E a my w 10 osób poszliśmy do portu i zapłaciliśmy 30 dolców i facet zatrzymal sie nam jeszcze zebysmy po pwiko wyskoczyli po azjatyckiej stronie. Uff ! nie wiem co jeszcze, poczytaj wątek o Turcji i w razie czego pytaj.