Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ble**ble

Zespol jelita drazliwego

Polecane posty

Gość ble**ble

Kochani,widzialam w wyszukiwarce kilka juz takich tematow,ale wszystkie sa dosyc stare. Chcialabym sie dowiedziec czy sa jeszcze jakies osoby cierpiace na IBS i jak sobie z tym radzicie,bo ja juz nie wiem co mam jesc a co nie...

Gość ble**ble
chcialabym pogadac z kims kto ma ten sam problem...

Gość chyba też to mam
ale przecież nie wiadomo co jeść:O mnie nawet po wypiciu wody czasem boli:O

Gość ble**ble
no wlasnie ... a czy jest cos po czym nie wzdyma i brzuch nie puchnie??? Ja to jak nie zjem co 2,3 godziny to kwasy zoladkowe nie daja mi zyc i tez boli,wiec nie wiem w koncu czy lepiej jesc czy nie jesc i co??

Gość ja to mam a co cchesz wiedziec
:(??

Gość Esk00
mój brat po zjedzeniu czegokolwiek w ciągu pól godziny potrafi znaleźć sie w toalecie, straszne a ja muszę uważać co jem bo mam tendencję do tycia, a jeśli nie zjem odpowiednio błonnika to mam problem z pójściem do toalety, straszne. Mój brat budzi się w środku nocy i zastaje go w kuchni z talerzem jedzenia, budzi się z głodu. i gdzie tu logika???

Gość ble**ble
chcialabym wiedziec jakie jedzenie nie powoduje takich nieprzyjemnych boli? bo zauwazylam,ze cokolwiek nie zjem to odrazu mam baki i mnie wzdyma...co jesz na codzien?

Gość tez mam
ja wiem ze to tez od stresu boli....jak sie wkurze to mnie boli myslalam kiedys ze to jajnik....ale to jednak jelito... ja nie wpieprza smazonego i slodyczy za bardzo lacze sie w bolu ze wszystkimi z ta przypadloscią

Gość ble**ble
dostalam blonnik w proszku od lekarza i pomaga mi w wyproznianiu sie i pomaga...a jak pomaga to wtedy opycham sie i kolko sie zamyka,bo znow mnie boli...

Gość chyba też to mam
ja już sama nie wiem czy to zespół jelita wrażliwego czy nerwica, bo boli mnie po jedzeniu albo po piciu, ale generalnie tylko w pracy:O w domu jest ok

jesli chodzi o jedzenie to ja mam wielka kartke zakazow, dostalam to do pani doktor, musialabym tego poszukac, bo juz srednio sie stosuje do tego, bo wszyloby na to ze prawie nic nie moge jesc zadnych slodyczy!!(ja zjadam srednio 1 czekolade dziennie) :) malo nabialow, serow, jogurty mozna ale w malych ilosciach smazonego nie wolno, tylko gotowane, to masakra jak tu nie zjesc pizzy frytek, kotlecika:| sa tez jakies warzywa ktorych nie wolno, i owoce ale nie pamietam:( zadnych napoi gazowanych alkoholu.... prawie nic tam nie wolno !! ograniczenie tez bylo do jakiegos pieczywa, ale nie pamietam.

Gość tez mam
nie mozna tak trzeba nie jesc po 18-tej !!! regulanie jesc i zdrowo a nie jakies swinstwa

Gość ble**ble
moj chlopak powiedzial,ze zalatwi sobie maske bo tak smrodze ze masakra,a to wcale nie jest smieszne jak dla mnie.

Gość chyba też to mam
no właśnie, też myślę, że to od stresu, bo w domu jak jestem to mnie nie boli jednego dnia boli bez względu na to co zjem, innego tylko po czymś:O strasznie to jakieś dziwne:O

noi bralam tez tabletki przez pewien czas, oczywiscie:)

Gość Esk00
a ska jesteś, ja w kraku znalazłam fajnego lekarza, który nie nafaszerował mnie lekami, bo i na takich trafiłam tylko wytłumaczył mi co i jak mam sobie ustawić i jak zapobiegać zeby nie mieć problemu, na ul.Szlak jest dr lorenz, wpisz sobie w google z pewnością znajdziesz

Gość chyba też to mam
ja akurat jadam zajebiście zdrowo i co? mnie potrafi boleć po zjedzeniu jabłka czy pomarańczy albo jak już wspominałam po wypiciu wody:O

Gość ble**ble
to jak bycie na diecie cale zycie...i jak tu wytlumaczyc znajomym kiedy sie idzie na impreze i nie mozna sie poczestowac ciastem ... :(

Gość tez mam
do "ja to mam a co cchesz wiedziec" KOCHANA jakbys to tutaj wypisala to bym Cię pod niebiosa wzięła!!!!!!!! napisz proszę te produkty Twoja lekarka to anioł ze Ci podała takie wskazowki

tak , tak, od stresu tez przede wszystkim, ale wiesz kiektorych boli, ze stresu a nie maja tej choroby.... musisz zaobserwowac po czym cie najbardziej boli, mnie np jak zjem duzo nabialu:( a ja kocham sery, jajka, wiec czesto cierpie:)

Gość ble**ble
mieszkam w Londynie,a pochodze z Pulaw,wiec trudno mi miec stalego lekarza...a Ci tutaj niewiele wiedza..najlepiej wlasnie przepisac tabletki i tyle....a jakie tabletki bralyscie i w jaki sposob pomagaly?

Gość tez mam
mi jak ksiadz nie chcail dac rozgrzeszenia to mnie od razu zabolalo :P ale powiem Wam ze odkad nie jem slodyczy i smazonego i robie KUPKE regularnie rano to mam mniej z tym problemow tylko ze czasem jak jestem na imprezie wlasnie gdzie jest w pizdu zeru to mnie blokuje i gauzje sie w srodku....masakra ale cale szczescie ze juz tak czesto sraczek nie mam UFFFFFFFFF przesrane z tą dolegliwoscią :O a wiecie ze ja sama na to wpadlam....zaden lekarz jeszcze na to ne wpadl.....od ginekologa do badania na mocz itd. itd......a to po prostu jelito :O

Gość Jedzcie probiotyki
Actimel i te dostepne w aptekach

ja nie pamietam, ale mnie nic nie pomogly !!

Gość ble**ble
to co znalazlam na necie,zakazane tam jest prawie wszystko!!! Produkty dozwolone w diecie w zespole jelita nadwrażliwego: Słaba kawa z zabielaczem, słaba herbata, kawa zbożowa, mleko i śmietanka tylko przy braku nietolerancji mleka, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, Twaróg i sery topione niskotłuszczowe (tylko przy braku nietolerancji na laktozę), Masło, miękkie margaryny, Jajka gotowane na miękko, Mięso cielęce, wołowe, indyk, kurczaki, królik, chude ryby gotowane, Parówki delikatesowe, szynka, polędwica, Buliony, przecierane warzywa, chudy rosół, Biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuszczony, biszkopty, Marchew, sałata, ziemniaki, rzodkiewki, pomidory bez skórki, ogórki, Mus z jabłek, owoce pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe, arbuzy, Galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (przy braku nietolerancji na laktozę), Sól, cukier, kminek, pietruszka, kwasek cytrynowy, sok z cytryny Produkty niedozwolone w diecie w zespole jelita nadwrażliwego: Mleko, kefiry, jogurty (przy nietolerancji na laktozę), mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe, Tłuste sery żółte i topione, Smalec, słonina, łój wołowy, topione masło, Nadmierne spożycie żółtek, Tłusta wieprzowina, baranina, podroby, dziczyzna, tłusty drób (kaczki, gęsi), Pasztety i tłuste wędliny, Zupy zabielane śmietaną i o dużej zawartości warzyw (np. kapusty, buraków) oraz kasz, Pieczywo ciemne razowe, chleb z dodatkiem błonnika i ziaren (np. słonecznika, sezamu), tłuste pieczywo cukiernicze, Warzywa o dużej zawartości błonnika (kapustne, buraki, brukselka, kalafior, groszek, strączkowe suche, świeża fasolka, kalarepa), Owoce pestkowe nieprzecierane (truskawki, maliny, porzeczki), morele, śliwki, gruszki, ananasy, Czekolada, bita śmietana, ciastka i cukierki z dodatkiem czekolady, orzechy, konfitury z owoców pestkowych, Przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chilli, ostra papryka, pieprz. W okresie zaparcia zaleca się wypijanie co najmniej 1,5 l płynów niegazowanych oraz dietę bogatoresztkową, zawierającą co najmniej 30-50 g włókien roślinnych. Taka dieta zwiększy masę stolca, przyspiesza pasaż treści pokarmowej przez przewód pokarmowy i poprawia jego konsystencję, a tym samym ułatwia i przyspiesza wydalanie stolca. Zaleca się zwiększenie spożycia surowych owoców (zwłaszcza pestkowych) i warzyw o wysokiej zawartości błonnika, zwiększenie spożycia kasz gruboziarnistych, owsianki, pieczywa razowego, muesli, dodatek 3 łyżek stołowych otrąb pszennych do codziennej diety. Powinny być namoczone w mleku, jogurcie, kefirze lub soku. Produkty dozwolone w diecie w zespole jelita nadwrażliwego: Mleko 0,5 lub 1,5%, kefir, jogurty, maślanka, kawa zbożowa, słaba herbata, napary ziołowe, napoje fermentowane z mleka, woda mineralna, łącznie około 2 l dziennie, Twaróg i biały ser chudy lub półtłusty, Oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek), margaryny miękkie, masło w ograniczonych ilościach, Białka jaj, żółtka do 3 sztuk tygodniowo, Chuda cielęcina, wołowina, indyk, kurczaki, króliki, Chudy dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś, pstrąg, okoń, karp, Chuda szynka, polędwica, parówki delikatesowe, Zupy na wywarach z włoszczyzny, warzywne, krupniki, mleczno-owocowe, zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka, Pieczywo ciemne, o dużej zawartości błonnika, razowe, żytnie, Graham, z dodatkiem otrąb i ziaren, pieczywo chrupkie, pumpernikiel, otręby pszenne, muesli, mąka: żytnia, pszenna niskiego przemiału, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne, Wszystkie warzywa, a zwłaszcza bogate w błonnik (kapustne, buraki, brukiew, kalarepa, itd.), ziemniaki gotowane, pieczone, puree, Wszystkie owoce. Łączne spożycie owoców i warzyw 0,25-0,5 kg dziennie, Kompoty, galaretki, budynie, powidła, miód, dżemy i marmolady, cukierki twarde (landrynki), Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sok z cytryny, pozostałe przyprawy w ograniczonych ilościach. Produkty niedozwolone w diecie w zespole jelita nadwrażliwego: Napoje alkoholowe, kakao, czekolada, mocna kawa i herbata, Sery i twarogi tłuste i pełnotłuste, Smalec, słonina, łój wołowy, topione masło, Duże ilości żółtek, Tłusta wieprzowina, baranina, podroby, dziczyzna, Tłuste ryby, Tłuste wędliny, pasztety, Zupy na tłustych wywarach z kości, mięsa i drobiu oraz ryb, zaprawione śmietaną, Chleb pszenny z wysokiego przemiału, mąki z wysokiego przemiału, mąka ziemniaczana, kasza manna, kasza kukurydziana, ryż biały, Frytki, placki ziemniaczane, Banany (wrażliwość indywidualna za zwiększenie zaparć), Czekolada i cukierki czekoladowe, pralinki, ciastka w czekoladzie, konfitury wysokosłodzone, torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody.

Gość ble**ble
jem probiotyki w tabletkach bo na produkty mleczne mam nietolerancje wiec odpada....juz mam dosyc....dlaczego tak mamy??

Gość tez mam
ja dzisiaj jadla jajecznice wlasnie ze szczypiorkiem .... i chyba mnie od tego rozbolalo a i zauwazylam ze jak zjem za duzo zielonej cebulki z ziemniaczkami to sraka murowana :O ja to chyba przez to nigdy nie przytyje :O wiecznie mi mowią ze tak samo wygaldam

Gość ble**ble
ja tez niewiele waze,bo 52 kg i jak odmawiam slodyczy albo ciastek znajomym to zawsze sie glupio na mnie patrza i mowia,ze ja juz odchudzac sie nie musze....tak zrobilam dzisiaj,bo kumpelka w collegu miala urodziny i przyniosla czekoladki,wiec,zeby nie byc inna to wzielam....a pozniej sie meczylam...nie chce byc inna

Gość tez mam
ble ble po prostu jestesmy wrazliwcami :P

Gość ble**ble
chcialabym nauczyc sie z tym zyc i zeby ludzie to zrozumieli...